Zgomotul congelatorului [Probleme rezolvate]

Un congelator nu este un aparat silențios, ci poate fi unul dintre cele mai zgomotoase. Dar cunoașterea zgomotelor de zi cu zi vă va ajuta să determinați dacă zgomotul congelatorului dumneavoastră este neobișnuit.

Rezolvarea problemelor legate de zgomotul congelatorului

Iată câteva cauze ale unui congelator zgomotos și cum să le remediați:

1. Bobine de condensator prăfuite

Rețineți că, de obicei, congelatoarele nu sunt silențioase. Atunci când congelatorul dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a menține o temperatură rece din cauza serpentinelor de condensare murdare, acesta tinde să producă mai mult zgomot decât de obicei. Prin urmare, este esențial să verificați serpentinele din partea inferioară din spate a congelatorului. Dacă acestea sunt murdare, utilizați o perie de curățare a bobinelor condensatorului pentru a șterge resturile. Dar puteți folosi un aspirator dacă nu aveți această perie.

2. Ventilator de evaporator defect

Orice zgomot provenit din spatele congelatorului sau din secțiunea congelatorului este, de obicei, de la ventilatorul evaporatorului, atunci când este vorba de un frigider-congelator. Acumulările de gheață, resturile sau un motor defect pot face ca ventilatorul evaporatorului să fie zgomotos.  Prin urmare, găsiți ventilatorul și asigurați-vă că nu există gheață în jurul acestuia. Lamele trebuie să fie drepte și să se rotească liber.

Dacă găsiți gheață în jurul ventilatorului, folosiți un uscător pentru a dezgheța ventilatorul sau dezghețați manual congelatorul timp de câteva ore. După aceea, asigurați-vă că motorul ventilatorului funcționează și că paletele se învârt bine. În caz contrar, este posibil să trebuiască să înlocuiți paletele, motorul sau întregul ansamblu al ventilatorului.

3. Ventilator condensator defect

O altă cauză a zgomotelor puternice de la un congelator este ventilatorul condensatorului. Atunci când resturile sunt blocate în lamele sau în motor, acesta tinde să genereze zgomote puternice. Dacă sunteți sigur că bobinele condensatorului sunt curate și că ventilatorul evaporatorului funcționează bine, următoarea componentă care trebuie verificată este ventilatorul condensatorului.

De obicei, se află lângă serpentinele condensatorului. Curățați lamelele și asigurați-vă că nimic nu este înfășurat în jurul motorului. Testați motorul dacă zgomotul continuă; probabil că trebuie să-l înlocuiți, deoarece un zgomot puternic indică o piesă defectă care trebuie înlocuită.

4. Nivelare necorespunzătoare

Un bâzâit puternic sau o vibrație puternică a congelatorului se poate datora unei nivelări necorespunzătoare. În timp și în urma utilizării constante, șuruburile de nivelare de pe picioare se pot slăbi. Folosiți un balon pentru a verifica congelatorul; așezați-l deasupra aparatului. Bula trebuie să se odihnească în mijloc înainte de a ști că aparatul este nivelat. În caz contrar, reglați șuruburile în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers până când obțineți echilibrul potrivit. Manualul de utilizare al congelatorului are, de obicei, instrucțiuni de nivelare de urmat.

5. Compresor defect

Câțiva factori pot face ca compresorul să facă un zgomot puternic. Dar zgomotul indică, de obicei, faptul că compresorul nu mai este în stare bună de funcționare. Așadar, verificați dacă există murdărie pe bobine și curățați-le dacă sunt murdare. Asigurați-vă că ventilatorul condensatorului funcționează fără probleme atunci când compresorul funcționează. De asemenea, verificați nivelul agentului frigorific din compresor, dacă aveți expertiza necesară pentru a face acest lucru.

Dacă toate cele de mai sus sunt în ordine, dar compresorul generează zgomot, este posibil să fie timpul să îl înlocuiți. Dar, înainte de a face acest lucru, solicitați unui tehnician calificat să se uite la compresor pentru a determina dacă problema poate fi rezolvată sau aveți nevoie de un compresor nou. Nu uitați că poate fi mai rentabil să înlocuiți congelatorul decât compresorul, dar numai dacă congelatorul este unul vechi. În caz contrar, înlocuiți compresorul.

Notă: Zgomotul poate proveni, de asemenea, de la vasul de scurgere dacă aveți un frigider-congelator. Înainte de a verifica piesele complexe, verificați dacă tava este introdusă corect. Scoateți-o și reintroduceți-o, asigurându-vă că de data aceasta o fixați bine.

Zgomotul congelatorului – zumzet puternic

Verificați ventilatorul evaporatorului din spatele panoului posterior interior al congelatorului. Trebuie să goliți congelatorul și să îndepărtați rafturile pentru a ajunge la ventilator. Îl veți găsi atașat de panou; unii îl numesc capacul ventilatorului evaporatorului. Ridicați încet și cu grijă panoul în jos și inspectați ventilatorul. Înghețul și resturile pot face ca lamelele să scoată un zumzet puternic în timp ce încearcă să se rotească. Același lucru este valabil și pentru motorul ventilatorului.

Setați un uscător de păr la foc mic și dezghețați ventilatorul dacă este înghețat. Dar dacă aveți timp, deconectați congelatorul de la curentul electric și lăsați ușa deschisă pentru a-l dezgheța manual. S-ar putea să dureze mai mult timp, dar este metoda mai sigură.

Verificați motorul ventilatorului dacă nu paletele sunt sursa zgomotului puternic. Detașați lamelele de motor și verificați dacă în ele sunt prinse resturi. De asemenea, vedeți dacă de la acesta iese un miros de arsură. În cele din urmă, testați motorul de continuitate. De obicei, zgomotul vă spune că aveți nevoie de un motor de ventilator nou. Dar asigurați-vă prin testarea continuității folosind un multimetru și înlocuiți motorul dacă nu există.

Congelator adânc care face zgomot – Cum se repară

Verificați următoarele și aplicați măsurile de reparare, dacă este necesar, dacă auziți că congelatorul dumneavoastră face zgomot:

1. Ciclul de dezghețare

Este posibil ca congelatorul dvs. să fie de tipul celor care se dezgheață automat și să fie setat să se dezghețe la anumite ore în timpul zilei. S-ar putea să auziți ocazional pocnituri, pocnituri sau sunete în timp ce se dezgheață. Zgomotul este normal și nu înseamnă că congelatorul are o problemă.

Ar trebui să vă îngrijorați doar atunci când zgomotul nu se oprește și devine din ce în ce mai puternic. Într-o astfel de situație, depanați sistemul de dezghețare, în special temporizatorul de dezghețare, și înlocuiți orice piese defecte. Puteți opta să apelați la serviciile unui tehnician de aparate pentru această treabă.

2. Deschiderea constantă a ușii

Deschiderea capacului congelatorului de prea multe ori pe zi va duce la pierderea aerului rece. Aerul cald îi ia locul și este posibil să auziți o bufnitură puternică care durează aproximativ un minut când închideți ușa. Același lucru se întâmplă și atunci când țineți capacul deschis pentru o perioadă îndelungată. Zgomotul apare atunci când se creează un vid pe măsură ce presiunea internă se egalizează cu temperatura ambientală, iar temperatura se normalizează.

3. Agent frigorific

Atunci când circulă, agentul frigorific poate produce un zgomot de gâlgâit care se poate auzi. De asemenea, poate produce un zgomot de pocnitură atunci când fierbe după ce circulă și absoarbe căldură. Din nou, acest zgomot este o parte normală a funcționării congelatorului și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

4. Expansiune și contracție

În timpul ciclului de dezghețare, temperatura congelatorului crește. Acest lucru face ca piesele din plastic să se dilate. Atunci când ciclul de răcire intră în funcțiune după dezghețare, piesele se contractă. Pe măsură ce temperatura din interiorul congelatorului se schimbă, piesele din plastic se dilată și se contractă, provocând zgomote puternice de pocnitură. Le veți auzi ocazional, sincronizate cu ciclurile de răcire și dezghețare. Dar ele încetează odată ce temperaturile se stabilizează. Zgomotele sunt de așteptat și nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu ele.

5. Ventilatorul condensatorului

Obstacolele de pe paletele sau motorul ventilatorului vor face ca acesta să genereze zgomot. Verificați ventilatorul de sub congelator pentru a vedea dacă este curat și fără resturi. Este posibil să fie nevoie să îl curățați cu o cârpă, asigurându-vă că motorul nu are murdărie înfășurată în jurul său. Dacă zgomotul continuă și după ce l-ați curățat, este posibil să se datoreze rulmentului uzat. Înlocuiți motorul ventilatorului, deoarece acesta este defect.

6. Serpentinele condensatorului

Congelatorul va bâzâi sau va bâzâi puternic dacă bobinele condensatorului sunt foarte murdare. Serpentinele eliberează căldura din refrigerant în atmosferă, astfel încât aceasta să nu rămână în congelator. În caz contrar, congelatorul se va supraîncălzi și va înceta să se răcească. Dar murdăria acționează ca o pătură și menține căldura captivă. Ca urmare, veți auzi congelatorul făcând zgomote puternice în timp ce încearcă să funcționeze și să mențină o temperatură rece. Prin urmare, curățați bine serpentinele folosind un aspirator sau o perie pentru serpentine de condensator. Asigurați-vă că le curățați din nou în decurs de câteva luni.

7. Compresor

Una dintre cele mai zgomotoase componente ale unui congelator este compresorul. Acesta scoate zgomote puternice atunci când se supraîncălzește sau se defectează. De asemenea, face zgomot atunci când șuruburile sale de fixare sunt slăbite. Aflați dacă șuruburile trebuie strânse; veți auzi compresorul vibrând de fiecare dată când congelatorul se pornește și se oprește.

Dacă este un bâzâit sau un zumzet puternic, este posibil ca compresorul să se supraîncălzească, așa că verificați bobinele condensatorului și ventilatorul. Angajați un tehnician profesionist pentru a verifica compresorul dacă nu sunteți sigur de ce este zgomotos.

Congelatorul face zgomot și se dezgheață – Soluție rapidă

Probabil că face parte din ciclul de dezghețare dacă auziți zgomot din congelator în timpul dezghețării. În primul rând, determinați dacă congelatorul este sau nu de tip dezghețare automată. Dacă este, veți auzi pocnetul, sfârâitul sau pocnetul încălzitorului de dezghețare pe măsură ce apa cade pe el și piesele din plastic pe măsură ce se dilată.

De obicei, zgomotele nu sunt puternice în timpul zilei din cauza zgomotelor suprapuse. Așadar, este posibil să le auziți puternic noaptea sau când ziua este liniștită. Acestea sunt sunete normale în timpul ciclului de dezghețare. Când ar trebui să vă faceți griji este dacă zgomotele devin prea puternice sau continue. Înseamnă că congelatorul este blocat în ciclul de dezghețare, iar zgomotul poate proveni de la motorul temporizatorului de dezghețare, precum și de la încălzitorul de dezghețare. Angajați serviciile unui tehnician pentru a testa și înlocui piesele defecte.

Congelator care face zgomot după dezghețare – Ce trebuie făcut

Este posibil să auziți congelatorul dumneavoastră făcând zgomote puternice de pocnituri sau pocnituri după dezghețare. Zgomotele provin de la piesele interne ale congelatorului care se contractă sub acțiunea temperaturii de răcire. Congelatorul se încălzește în interior la dezghețare, iar părțile se dilată. Dar când începe să se răcească din nou, aceste părți încep să se contracte, generând zgomot. Zgomotele încetează atunci când temperatura atinge un anumit grad, iar piesele se stabilizează.

Cu excepția cazului în care zgomotele sunt neobișnuit de puternice și continue, nu trebuie să vă faceți griji. În caz contrar, verificați temporizatorul de dezghețare; este posibil ca acesta să funcționeze defectuos. Asigurați-vă că încălzitorul și termostatul sunt în stare bună de funcționare.

Congelatorul face zgomot și nu se răcește – Cum se repară

Următoarele sunt componentele pe care trebuie să le verificați dacă congelatorul dumneavoastră face zgomot și nu se răcește:

1. Releu de pornire

Găsiți releul atașat la compresor. Scoateți-l și scuturați-l puțin. Dacă zornăie, releul este defect și trebuie înlocuit. Același lucru este valabil și dacă miroase a ars. Dar pentru a fi sigur, efectuați un test de continuitate pe releu folosind un multimetru. Înlocuiți releul dacă nu există continuitate.

Releul de pornire este un mic dispozitiv care alimentează compresorul pentru a porni și a funcționa. Acesta continuă să furnizeze energie până când compresorul se stabilizează. Dar dacă este defect, compresorul va avea dificultăți în a porni. Veți auzi zgomote de clic de la compresor la fiecare câteva secunde sau minute. Dacă compresorul nu reușește să funcționeze, congelatorul nu se va răci.

2. Ventilatorul evaporatorului

Majoritatea congelatoarelor cu piept nu au ventilatoare de evaporare. Așadar, dacă congelatorul dvs. este un congelator de sine stătător, este posibil să nu fie nevoie să verificați ventilatorul. Dar dacă este un frigider-congelator sau un congelator vertical, consultați manualul de utilizare pentru a afla unde se află ventilatorul. De obicei, acesta se află în spatele panoului interior al congelatorului; trebuie să îndepărtați conținutul și rafturile din congelator pentru a-l accesa.

Verificați dacă există acumulări de gheață în jurul ventilatorului. Aceasta va explica zgomotul produs de paletele care încearcă să se rotească și să lovească gheața, creând zgomotul pe care îl auziți. Executați o dezghețare manuală a congelatorului, deconectându-l de la curentul electric și lăsând ușa deschisă. Sau folosiți un uscător de păr pentru a topi gheața, care este o metodă mai rapidă.

Dar dacă nu există gheață în jurul ventilatorului, asigurați-vă că paletele nu sunt îndoite și că se învârt bine. Întoarceți-le cu mâna pentru a vă asigura de funcționalitate. Dacă nu se rotesc bine, poate indica o problemă la motor. De asemenea, este posibil ca arborele să aibă nevoie de lubrifiere. Adăugați puțin ulei penetrant, cum ar fi uleiul pentru angrenaje, la arbore și vedeți dacă paletele se rotesc bine. Dacă sunt rigide, verificați continuitatea înfășurărilor motorului. Înlocuiți motorul sau întregul ansamblu al ventilatorului dacă nu există continuitate.

Ventilatorul evaporatorului trebuie să facă să circule aerul rece în interiorul congelatorului pentru ca unitatea să se răcească. Dacă paletele se îndoaie, ventilatorul nu poate funcționa. Iar dacă motorul devine defect, acesta va face zgomot, iar congelatorul nu va avea aer rece.

3. Serpentinele condensatorului

Inspectați serpentinele din partea inferioară din spate a congelatorului. Acestea ar trebui să fie relativ curate, dar dacă sunt vizibil murdare, duceți la ele o perie de curățare a condensatorului sau orice altă perie mică. De asemenea, puteți folosi un aspirator dacă nu aveți la dispoziție niciuna dintre aceste perii. Faceți o curățare temeinică a serpentinelor pentru a elimina orice urmă de murdărie. După aceea, măturați și curățați podeaua din jurul lor.

Bobinele condensatorului nu pot funcționa în mod optim dacă sunt murdare. Praful și alte resturi le împiedică să disipeze căldura din congelator în atmosferă. Ca urmare, compresorul și congelatorul se supraîncălzesc. Congelatorul va deveni neobișnuit de zgomotos din cauza efortului suplimentar de a funcționa cu supraîncărcarea termică.

4. Ventilatorul condensatorului

Resturile pot obstrucționa lamele și le pot împiedica să se rotească liber. Se pot întâmpla două lucruri atunci când ventilatorul nu funcționează așa cum ar trebui. Unul este că bobinele condensatorului se supraîncălzesc, împreună cu compresorul. Doi este că ventilatorul generează un zgomot puternic în timp ce încearcă fără succes să funcționeze.

Prin urmare, inspectați ventilatorul pentru a vedea dacă are nevoie de curățare. Folosiți o cârpă mică pentru a șterge lamelele și pentru a curăța motorul. Asigurați-vă că nu există resturi în jurul ventilatorului înainte de a testa paletele. Întoarceți-le cu mâna pentru a le verifica funcționalitatea. Dacă acestea sunt rigide, poate indica un motor de ventilator defect. Testați motorul pentru a verifica continuitatea și înlocuiți-l dacă nu există.

5. Temporizator de dezghețare

Un temporizator de dezghețare defect poate menține congelatorul într-un ciclu de dezghețare, generând în același timp un zgomot de ticăit. Așadar, depanați sistemul de dezghețare dacă congelatorul dumneavoastră se dezgheață automat. Cel mai probabil, zgomotul provine de la temporizatorul de dezghețare. Înlocuiți temporizatorul dacă acesta nu avansează automat sistemul din ciclul de dezghețare sau dacă are continuitate atunci când îl testați cu un multimetru.

6. Compresor

Compresorul poate deveni zgomotos din cauza unei defecțiuni interne, a căldurii sau a unei suprasarcini de putere. În cazul în care compresorul are defecțiuni interne, congelatorul are nevoie de un compresor nou. Dar dacă este vorba de căldură sau de suprasarcină, verificați și înlocuiți dispozitivul de protecție la suprasarcină sau curățați bobinele condensatorului. Apoi, asigurați-vă că ventilatorul condensatorului este în stare bună de funcționare. Angajați serviciile unui tehnician de aparate electrocasnice dacă reparația pare dificilă.

Notă: Bobinele de evaporare înghețate împiedică răcirea congelatorului. Dar ele nu creează zgomot, deci este posibil să nu fie cauza zgomotului și a lipsei de răcire. Cu toate acestea, poate fi util să vă asigurați că nu sunt înghețate, verificându-le.

Congelatorul face zgomot după închiderea ușii – Soluție rapidă

Verificați ventilatorul evaporatorului dacă congelatorul dumneavoastră face zgomot după ce închideți ușa. Ventilatorul se oprește când deschideți ușa, dar își reia funcționarea când ușa se închide. Puteți deschide ușa și activa întrerupătorul de ușă apăsând pe acesta. Făcând acest lucru, ventilatorul funcționează chiar dacă ușa este încă deschisă.

Dacă zgomotul se reia, știți că sursa este ventilatorul. Este posibil ca acesta să fie acoperit de gheață sau să aibă resturi prinse în jurul său. Problema poate fi, de asemenea, că motorul este defect. Dezghețați gheața cu un uscător de păr dacă ventilatorul este acoperit de gheață. Folosiți o perie mică pentru a curăța ventilatorul dacă există resturi. Dar un motor zgomotos are nevoie de o înlocuire.

Congelator care face zgomot și înghețarea – Rezolvat

Este posibil ca bobinele evaporatorului să aibă prea mult îngheț pe ele, ceea ce limitează mișcarea ventilatorului. Zgomotul provine de la paletele ventilatorului care se lovesc de gheață în timp ce încearcă să se rotească. Dezghețați manual congelatorul pentru a îndepărta excesul de gheață sau utilizați o sursă de căldură externă. După aceea, reconectați congelatorul la curentul electric. Dacă zgomotul continuă, este posibil ca ventilatorul evaporatorului să aibă nevoie de palete noi.

Apoi, căutați cauza acumulării de îngheț pe serpentinele evaporatorului. Cel mai probabil, garnitura ușii este slabă, lăsând să intre aerul cald încărcat de umiditate. Umezeala se depune pe serpentine și pe alte suprafețe, îngheață și formează îngheț puternic. În acest caz, sistemul de dezghețare nu poate ține pasul cu dezghețarea din cauza cantității de umiditate. Prin urmare, înlocuiți garnitura de etanșare a ușii dacă bănuiți că are scurgeri.

O altă cauză posibilă este funcționarea defectuoasă a sistemului de dezghețare. Este posibil să doriți să depanați și să reparați temporizatorul de dezghețare, care este cea mai probabilă cauză, încălzitorul de dezghețare și termostatul de dezghețare. Găsiți-le și înlocuiți-le pe cele defecte.

Congelatorul face zgomot de clic și nu se răcește – Soluție rapidă

Releul de pornire este defect și nu poate alimenta compresorul. Pocnitul reprezintă compresorul care încearcă să pornească și nu reușește. În consecință, congelatorul nu se va mai răci; acesta are nevoie ca compresorul să funcționeze fără probleme pentru o perioadă de timp înainte de a se răci.

Deconectați aparatul de la rețeaua electrică și mutați-l. Îndepărtați panoul de acces inferior din spate pentru a avea acces la compresor. Detașați releul de la compresor și scuturați-l puțin. Dacă se zdruncină, înlocuiți releul. Și dacă miroase a ars, înlocuiți-l. Puteți face un pas mai departe pentru a-l testa folosind un multimetru pentru a verifica continuitatea. Înlocuiți releul dacă nu găsiți continuitate.

Congelator care face zgomot de zumzet – Soluție rapidă

În mod obișnuit, un congelator emite un zumzet sau un bâzâit în timpul funcționării normale. Compresorul bâzâie sau bâzâie în liniște în timp ce funcționează, ceea ce vă permite să știți că este în stare bună de funcționare. Dacă congelatorul are un sistem de dezghețare automată, veți auzi compresorul oprindu-se ocazional pentru dezghețare și pornindu-se din nou.

Dar dacă bâzâitul devine din ce în ce mai puternic și continuu, poate indica faptul că compresorul are o problemă. Angajați un tehnician calificat pentru a testa compresorul și a determina cauza zgomotului puternic.

Serpentinele murdare contribuie, de asemenea, la un zgomot de bâzâit din partea congelatorului. Acestea reduc capacitatea de răcire a congelatorului, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să funcționeze mai mult timp. Astfel, este posibil să îl auziți bâzâind sau bâzâind în timp ce face acest lucru. Aceasta nu înseamnă neapărat că congelatorul funcționează defectuos, dar indică faptul că bobinele au nevoie de o curățare temeinică. Curățați și testați ventilatorul condensatorului în timp ce curățați serpentinele.

Dacă congelatorul are un aparat de gheață, este posibil ca zgomotul de bâzâit să provină de la acesta. De obicei, nu este un zgomot puternic și se oprește odată ce se termină ciclul de producere a gheții. Dar inspectați conexiunea conductei de apă la supapa de intrare a apei din spatele unității dacă zgomotul devine excesiv de puternic și durează mai mult decât de obicei. Conexiunile slăbite sau necorespunzătoare duc la zgomot, așa că strângeți conexiunea.

Congelator de luare a zgomotului Banging – Rezolvat

Zgomotul de bubuitură din congelator poate proveni de la ventilatorul condensatorului sau de la ventilatorul evaporatorului. De asemenea, poate proveni de la compresor. Verificați ventilatorul evaporatorului în spatele panoului de acces din spate din interiorul congelatorului pentru a vă asigura că nu există nimic care să-l blocheze. Curățați orice gheață sau resturi și verificați funcționalitatea motorului. Dacă lamelele sunt îndoite, înlocuiți-le.

În continuare, verificați ventilatorul condensatorului. Acesta se găsește de obicei lângă serpentinele condensatorului. Asigurați-vă că lamelele sunt atașate la arborele motorului și nu au nici o obstrucție. Curățați ventilatorul și rotiți paletele cu mâna. Orice rigiditate poate indica faptul că motorul are nevoie de o înlocuire. Dar un motor zgomotos trebuie înlocuit cât mai repede posibil.

În plus, păstrați compresorul curat. Murdăria poate face ca acesta să nu mai funcționeze. Dacă observați o lipsă de răcire în congelator, este posibil ca compresorul să nu fie în stare bună de funcționare. Aceasta nu înseamnă că este deteriorat; este posibil să aibă nevoie doar de praf.

Este important să rețineți că un zgomot de bubuitură nu înseamnă întotdeauna că ceva nu este în regulă cu congelatorul. Poate fi doar sunetul produs de circulația agentului frigorific sau de un obiect care lovește pereții congelatorului. Solicitați ajutor profesionist dacă eliminați posibilele surse de zgomot, dar acesta nu dispare.

Congelator care face zgomot de bule – Soluție rapidă

Zgomotul poate proveni de la lichidul de refrigerare care curge în conductele de răcire după un ciclu de dezghețare. Acesta tinde să facă un zgomot de bule sau de gâlgâit în timp ce curge. Este posibil să simțiți unele vibrații pe corpul congelatorului dacă le simțiți în timp ce circulă refrigerantul. O altă cauză a curgerii agentului frigorific este deschiderea frecventă a ușii. Deschiderea și închiderea prea frecventă a ușii cauzează pierderea aerului rece, ceea ce înseamnă că refrigerantul trebuie să curgă pentru a răci congelatorul de fiecare dată. Limitarea frecvenței deschiderilor ușii poate reduce frecvența zgomotului, dacă acesta este deranjant.

Congelator care face zgomot de bip – Soluție rapidă

Un semnal sonor de la un congelator înseamnă că este prea multă gheață în el. Serpentinele evaporatorului pot avea o acumulare mare de gheață, iar compartimentul congelatorului poate fi, de asemenea, plin de gheață. Deconectați congelatorul de la curentul electric și deschideți ușa. Lăsați-l să stea fără curent electric și cu ușa deschisă până când se topește toată gheața.

Asigurați-vă că închideți bine ușa după aceea. Dacă o lăsați chiar și puțin deschisă, se va produce o mai mare acumulare de îngheț. Același lucru este valabil și în cazul în care garnitura ușii este deteriorată. Testați garnitura cu o bancnotă de un dolar; închideți ușa pe bancnotă și încercați să o scoateți. Înlocuiți garnitura dacă bancnota de un dolar iese.

Depozitarea a prea multe articole în congelator poate, de asemenea, să țină ușa deschisă. Unul sau mai multe articole se pot lipi sau pot împinge rafturile în afara alinierii. Reduceți conținutul congelatorului și rearanjați ceea ce a rămas. Asigurați-vă că rafturile și rafturile sunt în pozițiile lor corecte.

Crearea unui spațiu suficient în jurul congelatorului este crucială pentru a asigura circulația aerului. Căldura de la serpentinele condensatorului are nevoie de spațiu pentru a se disipa, iar împingerea congelatorului la același nivel cu pereții va împiedica acest lucru. În caz contrar, căldura va face ca temperatura internă a congelatorului să crească și să declanșeze alarma. Prin urmare, deplasați congelatorul pentru a crea cel puțin cinci centimetri de spațiu între unitate și pereți în partea din spate și pe laterale.

În cele din urmă, verificați dacă unitatea este corect nivelată, dacă este un frigider-congelator. Urmați instrucțiunile de nivelare din manualul de utilizare al aparatului.

Zgomotul compresorului congelatorului – Ce trebuie făcut

Rețineți că majoritatea zgomotelor pe care utilizatorii de congelatoare și frigidere le atribuie compresorului provin din alte surse. Uneori, tigaia de scurgere zdrăngănește atunci când este slăbită. Ventilatorul condensatorului face, de asemenea, mult zgomot atunci când murdăria este prinsă în lamele sale sau când motorul este defect. Prin urmare, este esențial să verificați aceste componente înainte de a vă decide pentru compresor.

După ce ați eliminat alte surse, curățați serpentinele condensatorului înainte de a verifica compresorul. Murdăria de pe bobine poate face ca compresorul să devină zgomotos din cauza supraîncărcării termice. Dacă zgomotul continuă mult timp după ce bobinele sunt curățate, compresorul are o problemă.

Asigurați-vă că șuruburile de fixare ale compresorului nu sunt slăbite. Dacă acestea sunt slăbite, compresorul se va lovi de congelator, generând zgomot. Strângeți sau înlocuiți șuruburile dacă aveți expertiza necesară sau angajați un profesionist pentru a verifica compresorul și a determina problema.

Congelator care face zgomot de cracare – Soluție rapidă

Zgomotul de crăpături de la un congelator nu ar trebui să fie un motiv de alarmă. Zgomotul apare, de obicei, în timpul sau după un ciclu de dezghețare. Părțile interne din plastic ale congelatorului se dilată și se contractă pe măsură ce temperatura se schimbă de la rece la cald și înapoi la rece. Dar dacă zgomotul devine continuu, chiar și atunci când compresorul ar trebui să fie în funcțiune, solicitați asistență profesională pentru a găsi defecțiunea și a o remedia.

Congelator care face zgomot de chirpici – Soluție rapidă

Inspectați ventilatorul de evaporare din congelator dacă auziți chirăituri provenind de la acesta. Motorul ventilatorului nu mai funcționează așa cum ar trebui, așa că scoateți ventilatorul și testați motorul cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Cel mai probabil, nu veți găsi continuitate, deoarece zgomotul indică un motor defect. Prin urmare, înlocuiți motorul ventilatorului.

Congelator care face zgomot de scârțâit – Soluție rapidă

Este posibil ca zgomotul să provină de la aparatul de gheață în timpul producerii gheții. Atunci când gheața se lipește și lamelele ejectoare au dificultăți în a o ejecta în găleata de gheață, motorul scârțâie din cauza efortului de a împinge gheața afară. Prin urmare, slăbiți gheața de la lame pentru a opri zgomotul. Este posibil ca acest proces să nu deterioreze congelatorul, dar poate deteriora mașina de gheață pe termen lung dacă continuă.

O altă cauză posibilă a zgomotului este ciclul de dezghețare. Pe măsură ce congelatorul se ajustează la schimbarea temperaturii interne înainte, în timpul și după ciclu, este posibil să scârțâie. Persoane diferite vor interpreta zgomotul în moduri diferite. Unii îl aud ca pe un pocnet și pocnitură, iar alții îl aud ca pe un scârțâit. Oricare ar fi, congelatorul funcționează de obicei dacă auziți zgomotul.

Orice parte a congelatorului care se mișcă poate provoca scârțâituri. Așadar, este posibil să îl auziți din diferite părți ale congelatorului. Cu toate acestea, nu înseamnă de obicei că ceva nu este în regulă cu aparatul, cu excepția cazului în care zgomotul este non-stop.

Congelator care face zgomot de scurgere – Soluție rapidă

De cele mai multe ori, zgomotul de picurare din congelator este normal. Poate fi sunetul apei care se scurge în vasul de scurgere de sub unitate, dacă este vorba de un frigider-congelator, sau sunetul agentului frigorific care curge înapoi în serpentinele condensatorului în timpul ciclului de răcire. Când nu este normal este dacă se scurge în interiorul congelatorului. Mașina de gheață poate avea scurgeri, la fel ca și dozatorul de apă, dacă există unul. Este crucial să găsiți cauza scurgerii în interiorul congelatorului și să o remediați cât mai repede posibil.

Zgomotul ușii congelatorului – Ce trebuie făcut

Zgomotul poate proveni de la balamalele slabe ale ușii. Dacă suprasolicitați coșurile de gunoi ale ușii, aceasta va afecta balamalele și le va face să scârțâie. Reduceți încărcătura din ușă, așezând borcane grele pe rafturi pentru a reduce greutatea. Este posibil ca balamalele să aibă nevoie de ungere, așa că găsiți ulei penetrant și aplicați-l pe balamale pentru a reduce zgomotele scârțâitoare.

De asemenea, în cazul în care camele de ușă sunt rupte, acestea fac un zgomot puternic de pocnitură ori de câte ori deschideți și închideți ușa. Verificarea și înlocuirea camei ușii nu este ușoară, așa că este posibil să aveți nevoie de servicii profesionale dacă nu aveți abilitățile necesare.

Congelator care face zgomot de măcinare – Soluție rapidă

Ventilatorul evaporatorului este cel mai probabil vinovat de zgomotul de măcinare provenit de la un congelator. Dacă există gheață în jurul acestuia, va face zgomot atunci când paletele se zgârie pe gheață în timp ce încearcă să se rotească. Localizați ventilatorul și dezghețați-l folosind un uscător de păr sau o altă sursă de căldură. Faceți acest lucru cu grijă, astfel încât căldura să nu deformeze părțile din plastic ale congelatorului. După aceea, inspectați paletele ventilatorului pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Efortul de a se roti cu toată gheața le poate îndoi din formă. Înlocuiți-le dacă acesta este cazul; nu încercați să le reparați.

De asemenea, verificați mașina de gheață, deoarece este posibil să o auziți cum se macină și se zdrăngănește atunci când puneți gheața în găleata de gheață. Zgomotul de măcinare provine de la mișcarea angrenajelor care se rotesc în timpul procesului. Deși poate părea neobișnuit, zgomotul face parte din procesul de fabricare a gheții și se oprește atunci când procesul s-a încheiat. Așadar, nu ar trebui să vă faceți griji decât dacă zgomotul devine continuu și din ce în ce mai puternic. Angajați un profesionist care să verifice mașina de gheață și să vă recomande o remediere permanentă.

Congelator care face zgomot de gemete – Soluție rapidă

Gemetele din congelator sunt tipice. Acesta poate proveni de la compresor în timp ce se oprește pentru ciclul de dezghețare sau poate fi doar funcționarea obișnuită a congelatorului. Cu excepția cazului în care este neobișnuit de zgomotos și nu se oprește niciodată, nu este nevoie să cheltuiți bani pentru a angaja n tehnician de aparate.

Dezghețarea congelatorului care face zgomot de șuierat – Soluție rapidă

Încălzitorul de dezgheț pornește de mai multe ori pe zi într-un congelator fără îngheț pentru a topi înghețul de pe serpentinele evaporatorului și a le împiedica să înghețe. În timpul procesului de dezghețare, apa care se formează din gheață se scurge pe încălzitorul de dezghețare încins la roșu și creează un zgomot șuierător. Acesta este ceea ce auziți în timp ce congelatorul se dezgheață. Nu este nimic îngrijorător, deoarece face parte din operațiunile obișnuite ale congelatorului.

Congelator care face un zgomot ascuțit – Rezolvat

Verificați dacă sunt defecte compresorul, ventilatorul evaporatorului și ventilatorul condensatorului. Puteți izola fonic un compresor zgomotos dacă acesta este încă în stare bună de funcționare. Dar este posibil să trebuiască să înlocuiți un ventilator de evaporator sau de condensator zgomotos.

Congelator care face zgomot de zgomot – Cum se repară

Verificați următoarele dacă congelatorul dvs. face un zgomot de zăngănit în timpul funcționării normale:

1. Tavă de scurgere

Dacă congelatorul are o tavă de scurgere, verificați dacă aceasta este bine fixată. Acesta se poate desprinde și poate zornăi atunci când congelatorul funcționează în condiții de utilizare constantă. Tigaia slăbită este cauza cea mai probabilă a zgomotului de zăngănit pe care îl auziți. Scoateți tava și puneți-o la loc, de data aceasta asigurându-vă că este bine fixată.

2. Ventilatorul condensatorului

Lamele slăbite ale ventilatorului condensatorului pot zornăi atunci când congelatorul funcționează. Așadar, îndepărtați panoul de acces de jos din spate și verificați ventilatorul. Asigurați-vă că lamelele sunt bine fixate pe motor și sunt curate. Ștergeți-le cu o cârpă curată pentru a îndepărta praful și alte resturi. Curățați și bobinele condensatorului în acest timp, pentru ca acestea să nu transfere murdărie către ventilator și să nu-i reducă eficiența.

3. Compresor

Verificați arcurile care fixează compresorul de compartiment. Arcurile împiedică compresorul să se miște atunci când congelatorul funcționează. Arcurile slabe înseamnă că compresorul poate zornăi sau vibra, lovindu-se de pereții compartimentului. Dacă sunt slabe, înlocuiți-le cu ajutorul unui profesionist.

Dar compresorul poate avea deteriorări interne dacă arcurile nu sunt slabe sau slăbite. S-ar putea să aveți nevoie de serviciile unui tehnician de aparate pentru a determina de ce zăngănește și pentru a găsi o soluție permanentă.

Cu toate acestea, asigurați-vă că toate celelalte cauze posibile ale zgomotului de zăngănit sunt eliminate înainte de a verifica compresorul. Este rar ca un compresor să se defecteze, iar înlocuirea acestuia este costisitoare.

Notă: Obiectele din interiorul congelatorului sau de pe acesta pot zornăi, creând zgomot. De asemenea, temporizatorul de dezghețare poate zornăi sau emite zgomote de ticăit, în special atunci când motorul este defect. În acest caz, înlocuiți temporizatorul de dezghețare dacă un test cu multimetrul nu înregistrează continuitate.

Zgomotul de la congelator Ice Maker – Rezolvat

Un șuierat puternic dinspre locația aparatului de gheață din interiorul congelatorului poate fi apa care umple matrița de gheață. Atunci când supapa de alimentare cu apă este complet deschisă, forța apei tinde să fie mare, creând zgomotul șuierător. Acesta este complet normal.

Un alt zgomot pe care îl poate face un aparat de gheață pentru congelator este un clic sau un pocnet în timp ce solicită alimentarea cu apă proaspătă de la conductă. De obicei, nu este zgomotos, dar este posibil să îl auziți distinct noaptea sau dacă nu sunteți obișnuit cu el. Din nou, face parte din funcționarea obișnuită a aparatului de gheață, cu excepția cazului în care devine continuu și zgomotos.

Pe măsură ce aparatul de gheață varsă gheață proaspătă în găleata de gheață, veți auzi zgomote de răsturnare sau de ciocnire. Este vorba pur și simplu de gheața care lovește găleata și nu de o defecțiune a aparatului de gheață. Este posibil să dureze ceva timp până vă veți obișnui, dar în cele din urmă va deveni parte din zgomotele zilnice.

În plus, este posibil să auziți ticăitul, bâzâitul sau bâzâitul aparatului de gheață dacă linia de alimentare cu apă nu este conectată. Reconectați apa la mașină pentru a elimina zgomotul. Aparatul de gheață are nevoie de un debit constant de apă pentru a menține o cantitate constantă de gheață. Dacă nu veți utiliza mașina de gheață pentru o perioadă de timp, opriți-o și deconectați alimentarea cu apă. În caz contrar, riscați să deteriorați aparatul.

Recapitulare

Zgomotul congelatorului nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare dacă știți care sunt sunetele obișnuite. Dar atunci când zgomotul devine excesiv, este timpul să găsiți un agent de service profesionist care să verifice congelatorul și să îl repare.

Este important de știut că întreținerea regulată elimină majoritatea cauzelor zgomotului din congelator înainte ca acestea să apară. Solicitați service de la producător sau angajați un agent de service independent. Dar puteți economisi costurile de întreținere dacă aveți abilități de bricolaj.

Lasă un comentariu