Umiditatea frigiderului [Ghid detaliat]

V-ați întrebat vreodată dacă un frigider ar trebui să aibă umiditate? În acest articol, răspundem la întrebări vitale și vă îndrumăm cu privire la umiditatea frigiderului.

Care este umiditatea medie într-un frigider?

Șaizeci și cinci la sută este umiditatea medie într-un frigider setat între 32 de grade și 40 de grade Celsius. Dar câțiva factori afectează umiditatea medie, ceea ce face puțin dificilă calcularea corectă a acesteia:

1. Cât de des deschideți ușa

Deschiderea prea des a ușii frigiderului crește umiditatea din interiorul acestuia. Motivul este că intră aer cald, iar aerul cald are tendința de a transporta mai multă umiditate decât aerul rece. Dar dacă frigiderul dvs. este un model mai nou, acesta poate canaliza umiditatea în afara unității după ce se transformă în condens.

2. Ce păstrați în frigider

Alimentele calde sau călduțe vor contribui la creșterea nivelului de umiditate din interiorul frigiderului. Pe măsură ce alimentele se răcesc, conținutul de umiditate se transformă în vapori în unitate și crește nivelul de umiditate.

3. Temperatura setată

Cu cât frigiderul este mai rece, cu atât are mai puțină umiditate. Așadar, setarea unității la un punct mai rece reduce nivelul de umiditate din interiorul acesteia.

Umiditatea afectează un frigider?

Umiditatea afectează un frigider. Aceasta poate determina cât de bine funcționează frigiderul pe vreme caldă sau rece. În mod normal, un frigider disipează căldura, dar dacă aerul cald își găsește drumul în frigider, umiditatea din aer se va condensa și poate forma îngheț.

De asemenea, dacă umiditatea este ridicată, frigiderul tinde să funcționeze prea des pentru a menține temperatura internă rece. Acest proces poate afecta diferite părți ale unității, inclusiv compresorul, pe termen lung. În plus, funcționarea constantă crește consumul de energie și facturile de electricitate.

Cum să controlați umiditatea într-un frigider

Pentru a controla umiditatea într-un frigider, efectuați una sau mai multe dintre următoarele acțiuni:

1. Setați temperatura corectă

Este esențial să setați temperatura din frigider între 35 și 38 de grade Celsius. Pentru congelator, păstrați-o la 0 grade Fahrenheit. Dacă setați temperatura prea ridicată, riscați să aveți alimente stricate și umiditate ridicată. Iar dacă o setați prea scăzută, consumați mai multă energie și vă creșteți facturile la electricitate.

2. Creați spațiu în jurul ei

Frigiderul nu trebuie să fie la același nivel cu suprafețele înconjurătoare. Serpentinele condensatorului au nevoie de o circulație adecvată a aerului pentru a disipa căldura. În caz contrar, căldura rămâne captivă și crește temperatura internă. Iar când temperatura crește, crește și umiditatea.

Prin urmare, lăsați aproximativ 5 cm de o parte și de alta a frigiderului și în spate. Este posibil să nu puteți determina diferența de înălțime dintre partea superioară a frigiderului și tavan. Dar puteți ajuta dacă nu păstrați obiecte deasupra unității.

3. Curățați serpentinele condensatorului

Frigiderul nu poate funcționa în mod optim dacă bobinele condensatorului sunt murdare. Curățați serpentinele cel puțin o dată pe an. O perie de curățare a condensatorului sau un aspirator va face treaba.

Trebuie să acordați atenție serpentinelor, deoarece o acumulare de murdărie pe acestea va reduce capacitatea lor de a elibera căldura din agentul frigorific. Iar dacă nu reușesc să funcționeze, frigiderul se supraîncălzește, crescând umiditatea.

4. Păstrați la minimum depozitarea ușilor

Ar putea fi tentant să depozitați toate tipurile de alimente în coșurile de depozitare de la ușă; nu o faceți. Este mai ușor și mai rapid ca temperatura din ușă să crească decât cea din dulap. Iar dacă depozitați prea multe lucruri pe ușă, aceasta va contribui la o umiditate ridicată în frigider din cauza deschiderii și închiderii ușii.

Depozitarea multor obiecte în ușă afectează, de asemenea, modul în care aceasta se închide. Poate chiar să afecteze balamalele și să facă ușa să se îndoaie. În acest fel, nu mai puteți controla umiditatea decât dacă reparați balamalele.

5. Verificați garnitura

O garnitură de ușă care prezintă scurgeri va permite intrarea liberă a aerului cald încărcat cu umiditate. Aerul acumulează umiditate în frigider. Prin urmare, verificați garnitura ușii pentru a vă asigura că este în stare bună de funcționare. Dacă pare să aibă scurgeri, înlocuiți-o cu piesa corectă.

Puteți testa garnitura plasând o bancnotă de un dolar între ușă și cadru. Închideți ușa și încercați să scoateți bancnota de un dolar. Dacă o puteți face cu ușurință, înlocuiți garnitura.

6. Dezghețarea frigiderului

Dacă frigiderul dvs. este de tipul celor fără sistem de dezghețare automată, va trebui să îl dezghețați manual și să o faceți des. În caz contrar, frigiderul va avea o acumulare de îngheț, ceea ce reduce răcirea și favorizează umiditatea.

7. Evitați să o umpleți prea mult

Dacă puneți prea multe articole la temperatura camerei în frigider în același timp, reduceți aerul rece al acestuia. De asemenea, obiectele pot bloca gurile de aerisire și pot face ca frigiderul să se suprasolicite. Acest lucru favorizează o creștere a umidității. Aprovizionați frigiderul încetul cu încetul și știți când să vă opriți. Frigiderul va funcționa mai bine dacă este plin doar pe jumătate sau pe trei sferturi.

8. Acoperiți alimentele gătite

Alimentele gătite eliberează umezeală în frigider pentru a contribui la umiditate. Acest lucru este valabil mai ales atunci când alimentele sunt încă fierbinți sau calde. Lăsați alimentele să se răcească la temperatura camerei înainte de a le depozita. Și acoperiți-o în mod corespunzător pentru a împiedica umezeala să se scurgă în frigider.

De asemenea, puteți utiliza un dezumidificator cu desicant în unitate. Dezumidificatorul absoarbe umezeala care se acumulează din cauza umidității ridicate. Acesta este făcut special pentru frigidere și conține minerale care împiedică acumularea de gaz etilenă de la legume și fructe. De asemenea, ține la distanță mirosurile neplăcute.

În concluzie, umiditatea frigiderului crește atunci când crește temperatura internă. Prin urmare, faceți tot posibilul pentru a menține temperatura scăzută.

Cum se utilizează sertarele de umiditate în frigider

Dacă sertarele de depozitare nu au niciun control vizibil, înseamnă că sunt sertare cu umiditate ridicată. Dar dacă au comenzi, puteți trece majoritatea sertarelor cu umiditate de la scăzută la ridicată și invers, cu doar câteva clicuri. Dacă doriți ca sertarele să aibă umiditate ridicată, fereastra trebuie să se închidă. Iar dacă doriți o umiditate scăzută, fereastra ar trebui să se deschidă.

Păstrați sertarele pline doar două treimi pentru a permite circulația adecvată a aerului și pentru a preveni înghețarea. Poate credeți că asta ar însemna o mulțime de fructe, dar este benefic în diferite moduri.

Dacă o legumă sau un fruct are tendința de a putrezi rapid, ar trebui să meargă în sertarul cu umiditate scăzută. Cu fereastra deschisă, gazul etilenă pe care îl produc astfel de legume și fructe nu este reținut, ci scapă cu ușurință.

Pentru legumele care au tendința de a se ofili rapid, acestea se pun în sertarul cu umiditate ridicată. În sertarele cu umiditate ridicată, umiditatea din aer este reținută pentru a le menține proaspete, deoarece fereastra este închisă.

Pentru sertarele cu umiditate ridicată, în cele ce urmează sunt câteva legume și fructe care se pun în ele:

  • Banane necoapte
  • Broccoli
  • Okra
  • Castraveți
  • Conopidă
  • Ardei
  • Varză
  • Endive belgiene
  • Căpșuni
  • Pepene verde
  • Vinete
  • Morcovi
  • Varză de Bruxelles

Orice legume sau fructe sensibile la gazul etilenă sau la pierderea de umiditate trebuie să fie plasate în sertarele cu umiditate ridicată.

Pentru sertarele cu umiditate scăzută, iată câteva legume și fructe care ar trebui să meargă în ele:

  • Mango
  • Smochine
  • Avocado
  • Pere
  • Mere
  • Cantalupii
  • Banane coapte
  • Papaya
  • Kiwi

Produsele care produc gaz etilenă și care nu sunt sensibile la pierderea de umiditate ar trebui să rămână în sertarul cu umiditate scăzută.

Umiditatea excesivă a frigiderului – Soluție rapidă

Mai mulți factori contribuie la umiditatea excesivă din interiorul unui frigider, după cum explicăm mai jos:

1. Deschiderea frecventă a ușilor

Poate că nu vă dați seama, dar cele câteva minute în care țineți ușa deschisă în timp ce vă decideți ce vreți, lasă să intre aerul cald încărcat de umiditate și să iasă aerul rece. Atunci când aerul cald înlocuiește aerul rece, reduce răcoarea din interior și acumulează umiditate.

Pentru a rezolva această problemă, decideți ce doriți înainte de a deschide ușa frigiderului. Este util să faceți o listă pentru a putea lua rapid articolele. În acest fel, reduceți numărul de ori de câte ori deschideți ușa într-o zi și durata de timp în care o țineți deschisă.

2. Garnitura de etanșare a ușii prezintă scurgeri

Utilizați trucul bancnotei de un dolar pentru a verifica eficiența garniturii. Deschideți și închideți ușa frigiderului pe o bancnotă de un dolar la alegere. Trageți banii și, dacă îi scoateți cu ușurință, înseamnă că garnitura nu mai etanșează bine. Înlocuiți-o.

Uneori, este posibil ca garnitura să fie slăbită. O puteți repara împingând piesele libere înapoi în poziție cu ajutorul unei șurubelnițe cu cap plat. Iar dacă garnitura este murdară, frecați-o cu apă caldă cu săpun și o cârpă.

O garnitură de etanșare a ușii care prezintă scurgeri permite aerului cald să intre în frigider. Aerul cald provoacă o acumulare de umiditate în diferite zone din interior. Veți ști cu siguranță dacă umiditatea apare în principal pe lungimea ușii frigiderului sau pe tavan.

3. Gurile de aerisire obstrucționate

Obstrucționarea fluxului de aer între congelator și frigider în cazul frigiderelor cu un singur sistem de răcire duce la o umiditate ridicată. Frigiderul nu se mai răcește așa cum ar trebui, temperatura internă crește, iar în interiorul frigiderului se formează umiditate.

Dacă puneți prea multe obiecte în unitate în același timp, blocați orificiile de aerisire și împiedicați fluxul de aer. Același lucru este valabil și dacă aranjați prost conținutul. Păstrați frigiderul și congelatorul doar pe jumătate pline și aranjați obiectele pentru a permite un flux de aer adecvat.

4. Sertarele de răcire

Asigurați-vă că dați timp legumelor și fructelor să se usuce înainte de a le depozita în sertare. Dacă le depozitați atunci când sunt suficient de uscate, acestea vor provoca acumularea de umiditate în sertare și vor contribui la putrezirea altor produse din sertare. Veți ști că aveți această problemă dacă sertarele prezintă semne de umiditate.

Setarea umidității frigiderului pentru brânză

Setarea va depinde de stilul de brânză. Dar, de cele mai multe ori, setarea trebuie să se situeze între optzeci și nouăzeci și opt la sută umiditate. Asta înseamnă că temperatura trebuie să fie între 45 și 58 de grade Fahrenheit sau 7 și 14 grade Celsius.

Cum să depozitați corect alimentele în funcție de umiditate

Dacă nu sunteți sigur unde se pun diferitele alimente pentru a rezista mai mult, iată câteva exemple de urmat:

Păstrați pe ușă produsele alimentare cu termen de valabilitate lung. Același lucru este valabil și pentru băuturi și băuturi; acestea nu se strică ușor. Ușa suferă cele mai multe fluctuații de temperatură din cauza deschiderii constante. Evitați să puneți pe ușă articole care putrezesc ușor, cum ar fi ouăle, chiar dacă majoritatea ușilor de frigider au o prevedere pentru ouă.

Depozitați carnea proaspătă pe rafturile inferioare, unde nu se poate scurge pe alte articole. Partea de jos a frigiderului este, de asemenea, unul dintre cele mai reci locuri, iar carnea are nevoie de aerul înghețat pentru a rămâne proaspătă. Este util să înfășurați carnea în plastic până când sunteți gata să o folosiți. Învelirea acesteia în acest mod ajută, de asemenea, la prevenirea contaminării de la o carne la alta.

Folosiți rafturile superioare pentru a depozita mâncarea gătită și alte articole care se află în recipiente înalte. Este posibil să fie greu să încapă în altă parte. Așezați cutiile de lapte cât mai mult în spatele frigiderului. Partea din spate este cea mai rece zonă din interiorul unui frigider. Și cum laptele tinde să se strice ușor, trebuie să rămână cât mai rece posibil.

Pe raftul din mijloc, așezați băuturile, resturile și alimentele care sunt gata să fie consumate. Rafturile din mijloc ale frigiderelor tind să nu conțină prea multe, deoarece de obicei nu au suficient spațiu.

Recapitulare

Umiditatea din frigider funcționează în două moduri: poate face sau poate strica obiectele pe care le păstrați în frigider. Prin urmare, este important să aflați ce umiditate funcționează pentru frigiderul dvs. specific și unde să plasați diferite alimente.

Nu toate legumele se pun în același sertar; același lucru este valabil și pentru fructe. Aflați care fructe și legume emit un gaz care poate putrezi ușor produsele și folosiți o umiditate scăzută. În acest fel, gazul scapă.

Mai presus de toate, luați măsuri pentru a preveni acumularea de umiditate în frigider. Nu deschideți ușa prea des, înlocuiți garniturile care prezintă scurgeri, depozitați numai alimente la temperatura camerei și acoperiți alimentele gătite. În plus, curățați serpentinele condensatorului pentru a evita o supraîncărcare termică.

Lasă un comentariu