Există diferite motive pentru care frigiderul dvs. ar putea ticăi. Uneori, trebuie să înlocuiți o componentă. Dar alteori, trebuie să curățați frigiderul. Să discutăm despre un frigider care ticăie și despre cum să îl reparăm.
De ce face frigiderul meu un zgomot de tic-tac?
Mai jos sunt prezentate motivele pentru care frigiderul tău face un zgomot de tic-tac și soluțiile la acestea:
1. Releu de pornire defect
Releul de pornire este partea din frigider care alimentează compresorul. De fiecare dată când compresorul se oprește și trebuie să repornească, releul furnizează impulsul de energie electrică pentru a-l pune în mișcare. Acesta continuă să conecteze compresorul la curent până când motorul funcționează fără probleme.
Dar dacă releul devine defect, compresorul va avea dificultăți în a porni. Veți auzi un ticăit sau un clic în timp ce încearcă să funcționeze, dar nu reușește. Intervalul dintre fiecare sunet poate dura câteva secunde sau minute. Dar, de obicei, este scurt.
Pentru a determina dacă releul este sau nu defect, deconectați frigiderul de la curentul electric. Mutați aparatul pentru a crea spațiu în spate; în acest fel, puteți ajunge la compresor. Releul este atașat la acesta. Scoateți-l și scuturați-l. Un releu de pornire funcțional nu va zornăi și nu va scoate niciun sunet. Dar dacă zornăie când îl scuturați, este probabil că este defect. De asemenea, este posibil să simțiți un miros de arsură de la el, iar dacă da, releul trebuie înlocuit.
Faceți un pas mai departe și testați releul pentru a verifica continuitatea. Utilizați un multimetru pentru a efectua testul. Faceți acest lucru pentru a fi sigur că aveți nevoie de un releu de înlocuire. Așezați testerele contorului pe bornele de pornire și de funcționare și verificați citirea. Puteți găsi citirea corectă pe fișa tehnică lipită pe frigider. Dacă nu vedeți continuitate, înlocuiți releul de pornire.
2. Bobine de condensator prăfuite
Dacă bobinele condensatorului sunt foarte murdare, acestea vor cauza o suprasolicitare termică a compresorului. Zgomotul de ticăit pe care îl auziți este compresorul care se oprește din cauza excesului de căldură și încearcă să repornească. În mod obișnuit, ventilatorul condensatorului împiedică supraîncălzirea bobinelor condensatorului și a compresorului. Dar ventilatorul devine aproape ineficient pe bobine dacă acestea sunt semnificativ murdare.
Prin urmare, localizați bobinele condensatorului de pe frigider. Unele le au în partea inferioară din spate, lângă compresor, în timp ce altele le au în spatele grilajului frontal inferior. Când le găsiți, inspectați-le pentru a vedea dacă sunt murdare. Dacă nu le-ați curățat niciodată de când ați cumpărat frigiderul, nu este nevoie de o inspecție; ele sunt murdare. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți animale de companie păroase sau dacă locuiți într-o zonă cu mult praf.
Dacă aveți una la îndemână, puteți folosi o perie mică sau o perie de curățare a bobinei condensatorului. O astfel de perie va face o treabă excelentă de curățare a fiecărui fir de praf și a altor resturi de pe bobine. Dar dacă nu aveți această unealtă, folosiți un aspirator. Acesta poate curăța bine bobinele. După aceea, măturați resturile din jurul și de sub frigider înainte de a-l reconecta la curentul electric.
3. Ventilator condensator defect
După cum am explicat deja pe scurt, ventilatorul condensatorului are rolul de a răci serpentinele condensatorului și compresorul. De asemenea, acesta suflă aer peste tava de picurare pentru a evapora apa de condensare de la ciclul de dezghețare.
Ventilatorul face parte din sistemul de răcire, așa că, dacă acesta devine defect, compresorul se va supraîncălzi. De asemenea, serpentinele condensatorului vor contribui la căldura compresorului, chiar dacă nu sunt murdare. Ca urmare, compresorul se va opri pentru a se proteja, creând zgomotul de tic-tac pe care îl auziți.
Pentru a testa ventilatorul condensatorului, curățați mai întâi lamelele pentru a îndepărta orice resturi. Asigurați-vă că acestea sunt curate și nu au nicio obstrucție. Apoi, rotiți paletele; acestea ar trebui să se rotească liber dacă ventilatorul este în stare bună de funcționare. Dacă observați vreo rigiditate a paletelor, aceasta poate indica faptul că motorul are rulmenții uzați. Dar poate însemna, de asemenea, că arborele motorului are nevoie de ungere.
Adăugați puțin ulei penetrant pe arbore pentru a elimina frecarea. Dacă lamelele rămân rigide după ce ați uns arborele cu ulei, este posibil să trebuiască să înlocuiți motorul. Dar înainte de a face acest lucru, efectuați un test de continuitate pe motor folosind un multimetru. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului condensatorului.
4. Funcționare defectuoasă a temporizatorului de dezghețare
Atunci când cronometrul începe să funcționeze defectuos, acesta poate ticăi ca un ceas. Deși poate părea cumplit, un cronometru de dezghețare care ticăie nu este o problemă care să vă panicheze. Frigiderul va continua să se răcească cu un astfel de temporizator, spre deosebire de celelalte cauze ale unui tic-tac în care frigiderul aproape întotdeauna se oprește din răcire.
Localizați temporizatorul de dezghețare din frigider. Locația va depinde de marca și modelul pe care îl dețineți. Dar îl veți găsi fie pe placa de jos, în partea din spate a frigiderului, fie pe carcasa de control al temperaturii din interiorul unității. Temporizatorul are, de obicei, patru terminale metalice care ies din el.
Luați un multimetru și efectuați un test de continuitate pe cronometru. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți temporizatorul de dezghețare.
De ce frigiderul meu continuă să facă clic?
Există câteva motive pentru care frigiderul dumneavoastră pocnește. De fapt, zgomotul de pocnitură provine de la compresor, care încearcă și nu reușește să funcționeze. Dar unele defecțiuni duc la producerea acestui zgomot de către compresor.
1. Bobine de condensator prăfuite
Poziția serpentinelor din frigider face ca acestea să se murdărească ușor. Praful din jurul casei, grăsimea din bucătărie și chiar părul vărsat de la animalele de companie, unde se aplică, toate acestea contribuie la înfundarea serpentinelor condensatorului.
În timpul procesului de refrigerare, agentul frigorific curge de la compresor către serpentinele condensatorului. Acolo, serpentinele eliberează căldura din refrigerant în atmosferă. Dar dacă sunt murdare, murdăria formează o barieră care face dificilă eliberarea căldurii.
În consecință, căldura rămâne și suprasolicită compresorul. De asemenea, frigiderul nu se mai răcește, astfel încât compresorul trebuie să funcționeze mai mult decât ar trebui pentru a răci temperatura internă. Curățarea temeinică a serpentinelor va rezolva problema dacă aceasta provine de la serpentinele condensatorului. Puteți folosi un aspirator sau o perie mică pentru a le curăța.
2. Releu de pornire defect
Releul de pornire este un dispozitiv mic fixat pe partea laterală a compresorului. Acesta furnizează energia de care are nevoie compresorul pentru a porni și a funcționa. Dar un releu defect nu poate furniza energia necesară. Ca urmare, veți auzi cum compresorul va încerca să reia operațiunile fără releu, dar nu va reuși. După câteva secunde sau minute, este posibil să încerce din nou. De aici și clicurile pe care le auziți.
Puteți testa singur funcționalitatea releului; este ușor de făcut. Deconectați frigiderul de la curentul electric și scoateți-l afară. Este posibil să aveți nevoie de un ajutor dacă frigiderul este greu. Apoi, găsiți releul de pe compresor și detașați-l. Scuturați-l ușor și ascultați dacă se aude un zăngănit când faceți acest lucru. Dacă releul zăngănește, este defect și ar trebui să-l înlocuiți.
Cu toate acestea, dacă releul nu zornăie sau dacă testul este nesatisfăcător, puteți verifica continuitatea acestuia cu ajutorul unui multimetru. Efectuați testul între cele două borne de pe releu și, dacă nu există continuitate, înlocuiți releul de pornire.
3. Ventilator condensator defect
Este posibil ca frigiderul dumneavoastră să se răcească în timp ce face zgomotul de clic. În acest caz, trebuie totuși să găsiți sursa zgomotului pentru a nu provoca daune de durată. Iar cea mai probabilă origine este ventilatorul condensatorului.
Ventilatorul suflă aer peste serpentinele condensatorului în timp ce acestea condensează agentul frigorific pentru a împinge aerul cald și a le răci. Dar dacă lamelele se rup sau se îndoaie sau dacă motorul cedează, serpentinele se vor supraîncălzi, iar compresorul nu va funcționa fără probleme. Motorul ventilatorului poate face, de asemenea, un zgomot de pocnitură în timp ce încearcă fără succes să funcționeze.
Ventilatorul se află de obicei în partea din spate a frigiderului, unde se află serpentinele condensatorului. Întoarceți-i paletele cu mâna. Dacă acestea sunt rigide sau dacă auziți un zgomot de clic, știți că trebuie să înlocuiți ventilatorul. Puteți încerca să reparați lamelele dacă acestea sunt îndoite, dar nu funcționează întotdeauna.
Cu toate acestea, dacă lamelele sunt curate și nu sunt obstrucționate, dar sunt rigide, este posibil ca rulmenții motorului să fie uzați. Asta înseamnă că motorul trebuie înlocuit. Efectuați un test de continuitate pe motor folosind un multimetru. Dacă nu găsiți continuitate, luați în considerare înlocuirea motorului ventilatorului.
4. Compresor cu funcționare defectuoasă
Este posibil ca zgomotul să nu provină de la nicio altă componentă decât de la compresor. Un compresor defect poate genera un zgomot de clic atunci când încearcă din greu să pornească și să funcționeze, dar nu reușește. Dacă ați verificat alte componente care ar putea produce zgomotul și totuși îl auziți în continuare, este posibil ca vinovatul să fie compresorul.
Cea mai bună soluție este să angajați un profesionist care să testeze compresorul și să vă recomande următorul pas. În unele cazuri, singura soluție pentru un compresor deteriorat este un frigider nou. Dar dacă aveți un model mai nou de înaltă calitate, de obicei este mai rentabil să cumpărați un compresor nou.
Rezumat
Un frigider care ticăie nu este, de obicei, un motiv de alarmă. Soluția pentru un frigider care ticăie, indiferent dacă ticăitul provine din interior sau din exterior, este rapidă și ușoară. Același lucru este valabil și în cazul în care frigiderul face clic. Dacă frigiderul ticăie în interior, temporizatorul de dezghețare de pe carcasa de control este originea cea mai probabilă. Dar dacă zgomotul este în exterior, compresorul sau serpentinele condensatorului sunt vinovații probabili.