Un termostat joacă un rol vital în ceea ce privește funcționarea unui frigider. Acest articol discută despre cum să remediați problemele cu un termostat de frigider și despre soluțiile dovedite pentru alte probleme.
Ce este un termostat pentru frigider?
Un termostat de frigider este partea din frigider care controlează temperatura internă. Rotiți butonul termostatului la setarea dorită, iar frigiderul începe să se răcească. Acesta ajută frigiderul să mențină o temperatură rece pentru o perioadă îndelungată prin controlul energiei electrice pe care o primește compresorul.
Cum funcționează un termostat de frigider
Un termostat de frigider supraveghează temperatura internă, oprind și pornind compresorul în funcție de necesități. Acesta îndeplinește această sarcină prin întreruperea fluxului de energie electrică către compresor și alte părți ale sistemului de răcire.
Veți găsi un tub capilar fixat pe termostat, iar tubul, care conține gaz, funcționează ca un senzor. Dacă temperatura crește, gazul din tub se dilată și apasă pe o diafragmă. Diafragma declanșează contactele de pe termostat, astfel încât acestea se închid pentru a permite fluxul de energie către compresor. Odată ce temperatura este suficient de scăzută, gazul se contractă și eliberează diafragma și, ca urmare, contactele se deschid pentru a întrerupe alimentarea cu energie a compresorului.
Reglarea termostatului unui frigider – Pași
Pentru a regla termostatul din frigider, procedați după cum urmează:
Pasul 1
Citiți manualul care însoțește frigiderul. Unele termostate folosesc grade, în timp ce altele folosesc numere de la până la 09 sau de la 0 la 7. Puteți afla din manual care este setarea recomandată pentru compartimentele frigiderului și congelatorului.
Pasul 2
Stabiliți unde doriți să o amplasați după consultarea manualului. Apoi, rotiți butonul termostatului până la punctul dorit. Așteptați aproximativ 24 de ore pentru a vedea capacitatea de răcire a setării înainte de a stabili dacă trebuie să o reglați mai jos sau mai sus.
Este posibil ca intervalul recomandat în manual să nu fie potrivit pentru nevoile dvs. specifice. De exemplu, s-ar putea să constatați că setarea ar trebui să fie pentru5 un termostat care funcționează cu numere sau 37 de grade Fahrenheit (4 grade Celsius pentru grade). Dar s-ar putea să o doriți puțin mai mică din cauza conținutului frigiderului.
Pasul 3
Este posibil să uitați setarea corectă a temperaturii pe termostat după o perioadă lungă de timp și o utilizare constantă. Așezați o sticlă de apă pe raftul din mijloc al frigiderului și verificați răcirea acesteia după 24 de ore. Temperatura acesteia vă va spune în ce direcție să reglați termostatul – mai jos sau mai sus. O altă modalitate de a determina temperatura corectă este să folosiți un termometru pentru frigider.
Rețineți că numerele mai mici înseamnă temperaturi mai ridicate în termostatele care utilizează numere. Numerele mai mari reprezintă temperaturi mai reci. Prin urmare, reglați termostatul spre sau 01 dacă doriți o temperatură mai caldă sau 6 sau 7 pentru o temperatură mai rece.
În plus, diferitele secțiuni ale frigiderului prezintă temperaturi diferite. Cu alte cuvinte, temperatura internă a frigiderului nu este uniformă. Partea inferioară tinde să fie mai rece decât partea superioară și ușa. Același lucru este valabil și în compartimentul congelator. Așadar, depozitați alimentele în funcție de nevoia lor de temperatură în frigider și congelator.
În mod normal, o temperatură sigură pentru alimente în frigider ar trebui să fie între 37 și 44 de grade Celsius. Pentru compartimentul congelator, setarea temperaturii ar trebui să fie între 0 și 5 grade Fahrenheit.
Re-calibrarea termostatului unui frigider
Localizați termostatul în interiorul frigiderului și deconectați-i firele. Trageți-l în jos de pe carcasa de control al temperaturii și găsiți cele două șuruburi de reglare în fața acestuia. Locația șuruburilor poate varia în funcție de modelul de frigider, dar le veți găsi pe termostat.
Veți avea nevoie de o mică șurubelniță pentru a le roti. Șurubul din partea stângă va schimba temperatura de răcire a termostatului. Așadar, dacă compresorul pornește înainte ca ciclul de dezghețare să se termine, trebuie să reglați șurubul mic din stânga, rotindu-l în sensul acelor de ceasornic. Dar dacă compresorul are nevoie de timp pentru a relua funcționarea după o dezghețare, rotiți șurubul în sens invers acelor de ceasornic.
Testați temperatura și funcția de dezghețare a frigiderului pentru a determina dacă este sau nu nevoie de o calibrare suplimentară. Dacă ați depășit punctul de care aveți nevoie pe termostat, rotiți ușor șurubul în sens invers acelor de ceasornic pentru a-l apropia de setarea dorită.
Acest videoclip este o demonstrație a modului de recalibrare a termostatului frigiderului dumneavoastră…
Bypass termostat frigider – pași
Pentru a ocoli termostatul din frigider, în special atunci când acesta nu se răcește, procedați după cum urmează:
Pasul 1
Achiziționați un termostat extern și așezați-l lângă frigider. Asigurați-vă că achiziționați unul care se potrivește modelului dumneavoastră de frigider. Deschideți ușa frigiderului și rotiți butonul termostatului până la cea mai rece temperatură setată. Apoi, deconectați frigiderul de la curentul electric și conectați-l la priza termostatului extern din spate.
Pasul 2
Introduceți firul sondei termostatului în frigider. Firul este flexibil și suficient de subțire pentru a nu opri închiderea sau deschiderea ușii frigiderului. Așadar, fixați-l de peretele din interiorul frigiderului folosind bandă adezivă. Apoi, închideți ușa frigiderului.
Pasul 3
Conectați cablul de alimentare al termostatului la o priză de perete pentru a-l alimenta. În acest fel, ocoliți termostatul încorporat al frigiderului care poate fi defect. Mutați butonul termostatului extern la setarea dorită sau mergeți la un nivel suficient de scăzut pentru a răci rapid frigiderul. Dacă nimic altceva nu cauzează problemele de răcire ale frigiderului, aparatul ar trebui să înceapă să se răcească cu ajutorul termostatului cât mai repede posibil.
Termostatul frigiderului face clic – Ce trebuie să faceți
Este posibil ca frigiderul să aibă un releu defect la comanda de dezghețare adaptivă. Acesta este dispozitivul care alimentează compresorul, controlând cantitatea de energie pe care acesta o primește de fiecare dată. Problema este că s-ar putea să vă fie greu să îl înlocuiți singur, așa că este posibil să aveți nevoie de serviciile unui tehnician calificat pentru a face treaba.
Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că zgomotul de clic provine de la termostat. Compresorul poate face clic și se poate opri din cauza unei supraîncărcări termice. Serpentinele murdare ale condensatorului și un ventilator al condensatorului inoperant fac ca compresorul să se oprească sub povara căldurii excesive. Astfel, este posibil să auziți un clic în timp ce se oprește și încearcă să repornească.
Dacă sunetul provine din interiorul frigiderului, este posibil să fie vorba de termostat. Dar este vorba de compresor dacă vine din partea inferioară din spate a frigiderului.
Ce cauzează defectarea termostatului unui frigider?
Un termostat de frigider se poate defecta dacă gazul din tubul capilar se epuizează. Este o defecțiune mecanică care vă impune înlocuirea termostatului. O altă cauză posibilă a defecțiunii unui termostat de frigider este pierderea conexiunii sau deteriorarea conectorilor dintre termostat și frigider. De asemenea, contactele se pot rupe, ceea ce face ca termostatul să nu mai funcționeze. Înlocuiți termostatul dacă se aplică oricare dintre situațiile de mai sus.
Cum să testați un termostat de control al temperaturii frigiderului
Pentru a testa termostatul de control al temperaturii la un frigider, este posibil să aveți nevoie de schema electrică a frigiderului. Aceasta poate fi în compartimentul pentru compresor sau lipită pe spatele frigiderului. Veți vedea firele care merg de la termostatul de control al temperaturii la compresor din diagramă. Deconectați hamul de fire și luați un multimetru.
Setați funcția multimetrului pe o scală de RX1 și conectați firele comutatorului termostatic la sondele multimetrului. Când termostatul este oprit, afișajul de pe contor trebuie să fie O.L. Rotiți încet butonul termostatului și observați afișajul contorului; acesta trebuie să treacă la 0,000 pe măsură ce termostatul se apropie de setarea cea mai rece. Dacă multimetrul înregistrează 0,000 când termostatul este oprit sau indică O.L când termostatul este la cea mai rece setare, înlocuiți termostatul.
Este posibil ca frigiderul să funcționeze non-stop chiar dacă termostatul pare să fie în stare bună de funcționare. Aceasta înseamnă că o altă componentă cauzează problema. S-ar putea ca becul de detectare a controlului temperaturii să fie defect. Deoarece nu puteți înlocui doar becul, este posibil să doriți să înlocuiți întregul control al temperaturii.
Alte moduri de a verifica un termostat de frigider
Veți ști că termostatul frigiderului este defect dacă frigiderul nu se oprește din funcționare. Este posibil ca termostatul să nu se oprească, împiedicând astfel compresorul să se oprească. În consecință, acesta îngheață tot ce se află în el, chiar dacă temperatura unui frigider nu permite înghețarea.
De asemenea, asigurați-vă că bobinele condensatorului nu sunt excesiv de murdare și că ventilatorul condensatorului funcționează. Aceste două părți pot declanșa funcționarea non-stop a compresorului, deoarece determină creșterea temperaturii frigiderului.
Un alt semn care indică un termostat defect este un frigider care nu răcește suficient sau deloc. La fel cum termostatul poate declanșa funcționarea fără oprire a compresorului, acesta poate face ca și compresorul să nu funcționeze suficient sau deloc. Acesta face acest lucru prin faptul că nu furnizează suficientă energie compresorului.
În cazul unei răciri prea mari sau al lipsei de răcire, reglați setarea termostatului la o valoare mai mică sau mai mare. Apoi, lăsați frigiderul aproximativ 24 de ore să se adapteze la temperatură înainte de a stabili dacă aveți sau nu nevoie de un termostat nou.
Testul termostatului de dezghețare a frigiderului
Pentru a testa termostatul de dezghețare al unui frigider, deconectați frigiderul de la curentul electric. Localizați termostatul de pe serpentinele evaporatorului și efectuați un test pe acesta cu un multimetru pentru a vedea dacă are continuitate. Înlocuiți termostatul de dezghețare dacă nu există continuitate.
Un termostat de dezghețare defect poate face ca un frigider să funcționeze în mod constant. Termostatul ar trebui să pornească și să oprească încălzitorul de dezghețare în timpul unui ciclu de dezghețare. Dar atunci când este defect, este posibil ca încălzitorul să nu se oprească, provocând o creștere a temperaturii interne.
Cum se resetează un termostat de frigider
Pentru a reseta termostatul din frigider, deconectați aparatul de la sursa de alimentare. Apoi, rotiți butonul de control al temperaturii la zero sau Oprit. apoi, conectați din nou cablul de alimentare al frigiderului la priza de perete și porniți controlul temperaturii, reglându-l la temperatura dorită. Acordați frigiderului 24 de ore pentru a se adapta la noua setare de temperatură.
Cum să schimbați termostatul într-un frigider
Urmați următorii pași pentru a schimba termostatul unui frigider:
Pasul 1
Deconectați frigiderul de la curentul electric și găsiți termostatul. Îl puteți găsi sub unitate pentru modelele cu congelator superior sau inferior. Dar pentru modelele side-by-side, termostatul poate fi fixat în partea din spate a frigiderului.
Pasul 2
Slăbiți șuruburile sau eliberați clemele care fixează panoul de acoperire peste termostat, astfel încât să îl puteți îndepărta. Păstrați capacul și șuruburile sau clemele într-un loc sigur.
Pasul 3
Scoateți ușor cablurile de cabluri de pe termostat cu ajutorul unui clește cu vârf de ac. La unele modele, este posibil să găsiți terminale cu ace în locul cablajelor. Urmați același proces. În continuare, demontați clema sau șurubul care fixează termostatul de serpentinele evaporatorului și glisați-l.
Pasul 4
Glisați noul termostat pe serpentinele evaporatorului și fixați-l cu ajutorul clemei sau al șurubului. Conectați bornele cu pini sau hamurile de cabluri la termostat și înlocuiți capacul. Fixați capacul cu șuruburi sau cleme, în funcție de model.
Reconectați frigiderul la curentul electric și așteptați ca acesta să se răcească considerabil. În acest fel, veți ști că termostatul funcționează. În caz contrar, este posibil să doriți să refaceți pașii pentru a vedea dacă ați făcut toate conexiunile corecte. Dacă nu sunteți sigur, angajați un tehnician certificat pentru a găsi defecțiunea.
Recapitulare
Una dintre cele mai importante părți ale capacității de răcire a unui frigider este termostatul de control al temperaturii. Un termostat de frigider defect nu poate menține unitatea în funcțiune, deoarece acesta furnizează energie sistemului de răcire. Prin urmare, este esențial să verificați termostatul, printre altele, dacă observați că frigiderul dvs. nu se mai răcește.
Unele reparații vor necesita un tehnician calificat, în special dacă implică tensiune sub tensiune. Dacă nu este nevoie de electricitate pentru reparații, asigurați-vă că deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a începe reparațiile. Angajați un profesionist pentru lucrările de reparații dacă vi se pare prea dificil.
Am cumparat un termostat noupentru un frigider gorenje l-am muntat si dupa 3 zile merge intruna si azi am sesizat ca sarma este mai mica cu 30 cm oare de asta merge intruna?
Da ESTE capilaru MAI mic si nu citește senzoru