Termistorul frigiderului: Probleme și soluții

O parte din motivul pentru care un frigider funcționează fără probleme este prezența termistorului. Un termistor de frigider se asigură că aparatul nu devine prea rece sau prea cald. Cu toate acestea, acesta poate dezvolta defecțiuni, la fel ca și alte piese ale frigiderului. Aflați cum să rezolvați problemele legate de termistorul din frigiderul dumneavoastră.

Ce face un termistor de frigider?

Termistorul dintr-un frigider detectează sau sesizează schimbările de temperatură internă. Singura sa responsabilitate este de a semnaliza placa de control dacă temperatura internă se modifică. Acesta citește temperatura și trimite rezultatele către placa de control. În acest fel, placa de control știe când să furnizeze tensiune sistemului de răcire și cât de multă tensiune să furnizeze de fiecare dată. Este esențial să aveți un termistor funcțional în frigiderul dvs. dacă doriți ca unitatea să continue să se răcească.

Cum să verificați un termistor de frigider

Pentru a verifica un termistor de frigider pentru a vedea dacă este defect, procedați după cum urmează:

Deconectați frigiderul de la curentul electric sau opriți întrerupătorul de circuit. Demontați șurubul care ține carcasa de control al temperaturii pe tavanul frigiderului și lăsați-o să cadă. Veți găsi termistorul în interiorul carcasei. La unele modele, termistorul se va afla în spatele unui mic capac pe peretele din spate, în interiorul frigiderului sau pe perete.

Inspectați conectorii de sârmă de pe termistor pentru a vedea dacă sunt slăbiți sau deteriorați. Strângeți conexiunile slăbite în mod vizibil și vedeți dacă termistorul își reia funcționarea. În caz contrar, solicitați unui tehnician să remedieze alte defecțiuni ale cablajului.

Dar dacă nu conectorii sunt problema, verificați rezistența termistorului cu un multimetru digital. Dezinstalați termistorul din carcasa de control prin deconectarea fasciculului de cabluri. Apoi, plasați sondele multimetrului pe firele albe care se extind de la termistor.

Este posibil să găsiți fișa tehnică lipită pe spatele frigiderului sau în compartimentul compresorului. Verificați în ea intervalul de rezistență al termistorului. Înlocuiți termistorul dacă citirea rezistenței este diferită cu peste 10% față de ceea ce fișa tehnică spune că este intervalul corect.

Cum să înlocuiți un termistor de frigider

Pur și simplu, eliberați termistorul din clema care îl fixează și deconectați cablajul. Apoi, atașați-l pe cel nou la cablajul de cabluri și la clema pentru a-l fixa în poziție. Puneți termistorul în poziție și înlocuiți capacul.

Notă: Nu puteți ocoli un termistor de frigider. Odată ce termistorul încetează să mai funcționeze și verificați că rezistența sa nu se află în intervalul de valori conform fișei tehnice, înlocuiți-l. În caz contrar, este posibil ca frigiderul să nu se mai răcească.

Cum știu dacă termistorul frigiderului meu este defect?

Funcția de dezghețare a frigiderului dumneavoastră nu va funcționa așa cum ar trebui. Este posibil să nu funcționeze deloc și, în timp, bobinele evaporatorului vor îngheța. Dacă observați că frigiderul nu se mai răcește așa cum ar trebui, iar serpentinele au o acumulare de gheață, este posibil ca termistorul să funcționeze defectuos.

Pe de altă parte, un termistor de frigider poate funcționa defectuos și poate trimite semnale care determină placa de control să pornească sistemul de răcire atunci când unitatea nu are nevoie de el. În acest caz, este posibil să constatați că frigiderul se răcește mai mult decât ar trebui. Acesta este un alt semn revelator că termistorul este defect.

Un alt mod de a ști că frigiderul dumneavoastră are un termistor defect este dacă temperatura nu este constantă. Aceasta poate fluctua constant între rece și cald, fără a răci conținutul.

Toate termistoarele de frigider sunt la fel?

Toate termistoarele din frigidere tind să fie la fel, deși pot avea nume diferite. Este posibil să nu le găsiți în aceeași locație în fiecare frigider, dar au întotdeauna același număr de piesă. Numărul vă ajută să cumpărați piesa corectă, nu neapărat specifică modelului.

Unele modele numesc termistorul un senzor de evaporator, în timp ce altele îl numesc senzor de temperatură. Dar denumirea generală este de senzor de frigider.

Rețineți că există termistoare cu coeficient de temperatură pozitiv și termistoare cu coeficient de temperatură negativ. Rezistența unui termistor cu coeficient de temperatură pozitiv va crește atunci când crește temperatura internă a frigiderului. Dar rezistența termistorului cu coeficient de temperatură negativ scade într-un astfel de caz. Invers, rezistența unui termistor PTC scade atunci când temperatura scade, în timp ce cea a termistorului NTC crește.

Cum să testați un termistor de frigider RV

Frigiderul dvs. pentru vehicule de agrement are un interval de rezistență a termistorului, la fel ca orice alt tip de frigider. Găsiți fișa tehnică cu informațiile necesare și notați intervalul de rezistență. Apoi, localizați termistorul din frigiderul dumneavoastră RV. În mod obișnuit, acesta ar trebui să aibă partea sa senzorială prinsă pe o aripioară de răcire. În acest fel, detectează rapid o schimbare a temperaturii interne. Cu toate acestea, capătul de conectare poate fi în altă parte, cum ar fi panoul cu lumini sau în partea din spate a panoului de sprâncene.

Deconectați cablajul atașat la termistor și scoateți termistorul. Luați un multimetru și conectați-i cablurile de testare la firele termistorului. Apoi, verificați citirea rezistenței de pe afișajul multimetrului. Dacă nu se încadrează în intervalul de valori conform fișei tehnice pentru modelul specific, înlocuiți termistorul. În caz contrar, testați alte piese ale frigiderului care probabil cauzează problema.

Recapitulare

Repararea diferitelor părți ale frigiderului economisește costurile de service. Dar trebuie să învățați cum să depanați și să reparați piesele în siguranță. Aceasta include diagnosticarea și repararea unui termistor de frigider. De asemenea, piesa este ușor de găsit, atâta timp cât știți numărul piesei de solicitat. Contactați producătorul pentru piese de schimb dacă nu puteți găsi cu ușurință una.

În mod obișnuit, piesa nu este greu de îndepărtat și înlocuit. Dar dacă vi se pare prea plictisitor, este esențial să angajați ajutor profesionist. În caz contrar, riscați să deteriorați frigiderul iremediabil.

Lasă un comentariu