Temperatura frigiderului crește și scade [Cum se repară]

Temperatura dintr-un frigider este ceea ce face ca acesta să fie un aparat funcțional. Dar dacă temperatura frigiderului dumneavoastră urcă și coboară, este esențial să găsiți o soluție de durată.

Este normal ca temperatura frigiderului să fluctueze?

Fluctuațiile de temperatură într-un frigider sunt destul de normale. Atunci când frigiderul execută un ciclu de răcire, compresorul se oprește timp de câteva minute pentru ca ciclul de dezghețare să funcționeze. Nu toate frigiderele au sisteme de dezghețare automată, dar compresorul se oprește totuși după un timp. În acest timp, temperatura crește. Apoi, ciclul de răcire începe să funcționeze din nou, și astfel se derulează ciclul de refrigerare.

Unele frigidere sunt mai capabile să facă față fluctuațiilor de temperatură, deoarece sunt de o calitate mai bună. Frigiderele scumpe sunt concepute pentru a controla astfel de fluctuații și pentru a menține temperaturile stabile.  În mod obișnuit, temperatura unui frigider ar trebui să fie între 37 și 44 de grade Fahrenheit, iar cea a congelatorului ar trebui să fie între 0 și 5 grade Fahrenheit, cel mult 10 grade.

Cu toate acestea, fluctuațiile nu mai sunt normale dacă temperaturile interne oscilează prea des între extreme. Dacă constatați că temperaturile se află în afara intervalelor menționate mai sus, înseamnă că există o cauză.

Câțiva factori afectează fluctuațiile, indiferent de model sau de capacitatea de răcire. Printre acești factori se numără garnitura de etanșare a ușii care prezintă scurgeri sau este murdară, cantitatea de articole din frigider, frecvența deschiderii ușii, termostatul, bobinele condensatorului prăfuite și setările de temperatură necorespunzătoare.

Temperatura frigiderului urcă și coboară – Ce trebuie făcut

Dacă observați că temperatura frigiderului dumneavoastră crește și scade, verificați următoarele:

1. Sigiliul ușii

Treceți mâna pe lungimea garniturii de etanșare a ușii pentru a verifica dacă există curenți de aer rece. Acesta este un semn clar că garnitura nu mai funcționează așa cum ar trebui. Așadar, înlocuiți-o. Dar dacă nu simțiți nimic, plasați o bancnotă de un dolar între garnitură și cadru. Închideți ușa și încercați să scoateți bancnota de un dolar. Înlocuiți garnitura dacă puteți.

O garnitură de ușă uzată va lăsa cu ușurință aerul rece să iasă și aerul cald să intre. Aceasta face ca temperatura internă a frigiderului să fluctueze, tinzând mai mult spre cald decât spre rece. Prin urmare, garnitura trebuie să fie unul dintre primele lucruri care trebuie verificate.

Dacă nu se aplică cele de mai sus, verificați dacă garnitura este murdară sau slăbită. Garniturile murdare împiedică ușile frigiderului să se închidă ermetic, ceea ce face ca temperatura să crească odată cu pierderea aerului rece. Același lucru este valabil și pentru garniturile slăbite. Dar curățarea garniturii sau împingerea ei la loc cu o șurubelniță mică va rezolva permanent problema.

2. Deschiderea ușii

Pe urmele verificării garniturii de etanșare se află verificarea frecvenței cu care deschideți și închideți ușa. Deschiderea prea frecventă a acesteia va lăsa să iasă aerul rece, la fel ca o garnitură de ușă slabă. Când închideți ușa, aceasta reține aerul în interior și face ca temperatura să scadă prea mult.

Temperatura crește din nou atunci când deschideți și mențineți ușa deschisă pentru o perioadă îndelungată. Limitați numărul de ori când deschideți ușa și durata de timp în care o țineți deschisă. Aceasta poate rezolva problema fluctuației de temperatură.

3. Conținutul frigiderului

Păstrați frigiderul plin cât mai mult posibil. Și, dacă tot sunteți aici, spațiați conținutul; nu-l așezați prea aproape unul de celălalt. Masa termică ajută la stabilizarea temperaturii interne. Cu alte cuvinte, este posibil să constatați fluctuații în frigiderele prea goale sau prea pline.

Prin urmare, evitați supraaglomerarea unității astfel încât să nu existe suficient spațiu pentru circulația aerului. Dar nu o lăsați însă prea goală, astfel încât aerul rece să nu aibă ce să răcească. Este de ajutor să o păstrați doar pe jumătate sau trei sferturi plină.

4. Gurile de aerisire

Verificați părțile laterale și spatele frigiderului pentru a vă asigura că are suficient spațiu pentru a disipa aerul cald. În caz contrar, deplasați unitatea la aproximativ 5 cm de pereții din jur. Asigurați-vă că nimic nu blochează serpentinele condensatorului, ventilatorul și compresorul în timp ce acestea funcționează.

Incapacitatea frigiderului de a evacua căldura ca parte a procesului normal de refrigerare încurajează fluctuațiile de temperatură. În unele cazuri, frigiderul poate depune eforturi suplimentare pentru a se răci pentru a menține o temperatură rece, mărind astfel fluxul de aer rece și încurajând înghețarea.

5. Setarea temperaturii

Setările sau reglajele necorespunzătoare ale temperaturii pot fi responsabile pentru fluctuații. Așadar, verificați setarea pentru a vedea dacă este corectă. Este posibil ca dumneavoastră sau altcineva să o modificați din greșeală. În mod obișnuit, un frigider ar trebui să fie setat la 37 grade Fahrenheit. Dacă are un congelator, setați-l la 0 grade Fahrenheit. Un termostat cu o singură cifră ar trebui setat la punctul mediu pentru cele mai bune rezultate.

Dacă nu este ceea ce vedeți, este esențial să îl reglați corect. Dar dacă temperatura este corectă, folosiți un termometru pentru a determina temperatura exactă. Apoi, reduceți setarea temperaturii pentru a scădea și a stabiliza temperatura, dacă este necesar.

6. Serpentinele condensatorului

Deconectați frigiderul de la curentul electric și mutați-l pentru a crea spațiu. Demontați șuruburile care fixează panoul posterior inferior în poziție și scoateți-l. Apoi, verificați starea bobinelor condensatorului. Dacă acestea sunt vizibil murdare, curățați-le cu o perie mică cu peri moi sau cu un aspirator. Asigurați-vă că îndepărtați toată murdăria și curățați podeaua din jurul bobinelor.

Serpentinele condensatorului joacă un rol vital în modul de funcționare a unui frigider. Atunci când sunt curate, acestea eliberează cu ușurință căldura din agentul frigorific, astfel încât aceasta să nu rămână captivă în unitate și să afecteze răcirea. Cu toate acestea, ele nu își pot îndeplini datoria, ceea ce face ca temperatura internă a frigiderului să urce și să coboare într-un mod instabil. Prin urmare, mențineți serpentinele condensatorului cât mai curate posibil, curățându-le o dată sau de două ori pe an.

7. Termostat

Inspectați cât de bine aranjați conținutul în interiorul unității; este posibil ca acesta să blocheze senzorul. Dacă este necesar, mutați obiectele pentru a crea spațiu în jurul termostatului. Evitați să plasați alimente sau băuturi reci prea aproape de termostat, va declanșa oprirea sistemului de răcire, chiar dacă frigiderul nu este atât de rece pe cât ar trebui. Pe de altă parte, plasarea alimentelor fierbinți lângă acesta îl va determina să detecteze că frigiderul are nevoie de răcire, provocând astfel fluctuația temperaturii.

Este important să rețineți că temperatura internă a frigiderului este afectată negativ dacă depozitați alimente fierbinți. Lăsați alimentele afară să se răcească înainte de a le depozita. În caz contrar, aceasta poate provoca acumularea de îngheț și reduce răcirea.

Dispunerea conținutului frigiderului poate afecta stabilitatea temperaturii interne. Obiectele pot bloca orificiile de aerisire sau pot împinge termostatul în afara ordinii. De asemenea, acestea pot bloca senzorii, împiedicându-i să citească corect temperatura. Pe măsură ce mutați conținutul, senzorii citesc neregulat temperatura, determinând placa de control să oprească și să pornească sistemul de răcire într-un mod instabil.

Există, de asemenea, posibilitatea ca termostatul să fie defect. Așadar, testați-l cu un multimetru pentru a verifica continuitatea dacă rearanjarea alimentelor nu rezolvă problema temperaturii. Înlocuiți termostatul dacă acesta nu are continuitate.

Alte piese ale frigiderului care trebuie verificate

Alte componente electrice ale frigiderului, cum ar fi ventilatorul evaporatorului, pot fi defecte, provocând fluctuația temperaturii. Veți găsi ventilatorul în același compartiment ca și serpentinele evaporatorului. Asigurați-vă că lamelele se rotesc bine și că nu au resturi sau gheață în jurul lor. Dacă sunt rigide, verificați continuitatea ventilatorului cu un multimetru și înlocuiți-l dacă nu are continuitate.

De asemenea, verificați bobinele evaporatorului în timp ce verificați ventilatorul. Acestea au îngheț pe ele, reducându-le capacitatea de a elibera aer rece pentru frigider. Temperatura va fluctua sau frigiderul nu se va mai răci deloc dacă bobinele sunt înghețate. Dezghețați-le manual, oprind frigiderul și lăsând ușa deschisă. De asemenea, puteți folosi un uscător de păr pentru a topi gheața de pe bobine.

Cu toate acestea, trebuie să știți că serpentinele evaporatorului nu acumulează îngheț de la sine. Este posibil ca sistemul de dezghețare să funcționeze defectuos. De asemenea, este posibil ca garnitura de etanșare a ușii să aibă scurgeri, lăsând să pătrundă aer cald în unitate, atât de mult încât sistemul de dezghețare nu poate ține pasul. Prin urmare, verificați garnitura de etanșare a ușii și, dacă aceasta este în stare bună de funcționare, depanați sistemul de dezghețare.

Dacă nimic altceva nu reușește, angajați un tehnician certificat de frigidere pentru a efectua mai multe diagnostice asupra unității și pentru a remedia permanent orice problemă.

Temperatura frigiderului continuă să scadă – Soluție rapidă

Verificați următoarele părți dacă temperatura internă a frigiderului dvs. continuă să scadă:

1. Termostat

Termostatul de control al temperaturii se află de obicei în interiorul frigiderului. Verificați dacă acesta funcționează. Butonul ar trebui să fie la punctul mediu pentru a menține frigiderul la 38 de grade Fahrenheit. Reglați butonul la mijloc dacă este setat la o cifră mai mare; cu cât este mai mare cifra, cu atât temperatura este mai rece.

Inspectați senzorul dacă setarea nu este sursa problemei. De asemenea, inspectați terminalele pentru a vedea dacă sunt slăbite sau corozive. Dacă niciuna dintre acestea nu se aplică, verificați continuitatea termostatului cu ajutorul unui multimetru. Înlocuiți termostatul dacă nu găsiți continuitate. Când îl înlocuiți, reglați-l la punctul mediu și așteptați ca frigiderul să se răcească. Îl puteți regla și mai mult dacă este necesar, dar va trebui să așteptați 24 de ore înainte de a face acest lucru.

2. Termistor

Frigiderul dumneavoastră va folosi un termistor pentru a regla temperatura dacă are o placă de control electronică. O funcționare defectuoasă a termistorului va afecta capacitatea de răcire a unității. Așadar, localizați termistorul cu ajutorul manualului. Este o piesă mică, cu două fire proeminente, și se poate afla pe peretele din interiorul frigiderului, în interiorul carcasei de control al temperaturii sau în spatele unui mic capac din interiorul unității.

Găsiți fișa tehnică a frigiderului în compartimentul compresorului sau pe spatele acestuia. Găsiți rezistența corectă a termistorului la temperatura frigiderului. Apoi, utilizați un multimetru pentru a verifica senzorul. Înlocuiți termistorul dacă rezistența este incorectă.

3. Amortizor de aer

Veți găsi clapeta de aer în colțul din stânga sus al frigiderului sau între congelator și compartimentele pentru alimente proaspete. Este posibil să existe un buton pentru a controla funcțiile sale de închidere și deschidere. Dar folosiți mâna pentru a verifica funcționalitatea acestuia dacă nu găsiți niciun buton. Dacă clapeta nu se deschide și nu se închide așa cum ar trebui, este posibil ca aceasta să aibă cabluri slăbite sau să fie ruptă. În acest caz, înlocuiți clapeta.

Clapeta de aer controlează cantitatea de aer rece care intră în frigider dinspre congelator. În cazul unităților cu sisteme de răcire simple, frigiderul se răcește prin aerul rece care vine din congelator. Astfel, frigiderul va deveni prea rece până la punctul de îngheț dacă clapeta nu mai poate controla aerul rece care intră în el. În acest caz, clapeta va fi blocată în poziție deschisă.

4. Tablou de comandă

Este posibil ca problema să provină de la placa de comandă principală. Dacă acesta este cazul, soluția nu este simplă, mai ales dacă frigiderul dvs. este un model mai nou, cu o placă de control electronică. Este posibil ca manualul de utilizare al frigiderului să aibă instrucțiuni pentru diagnosticarea problemelor cu placa, dar puteți efectua o inspecție vizuală pentru a verifica dacă există arsuri, arcuri electrice sau folii deteriorate. În caz contrar, angajați un profesionist pentru a verifica placa.

Cum să reduceți temperatura frigiderului

În cazul unui termostat, rotiți butonul în sensul acelor de ceasornic sau spre dreapta pentru a reduce temperatura. Unele termostate au numere, variind de la Off la sau9 de la 0 la 9. Cu cât numărul este mai mic, cu atât temperatura este mai caldă. Așadar, dacă doriți ca frigiderul să fie mai rece, deplasați butonul spre numerele mai mari sau spre dreapta.

Pe de altă parte, rotiți butonul în sens invers acelor de ceasornic sau spre stânga pentru a crește temperatura. Dar dacă doriți ca frigiderul să mențină temperaturi sigure pentru alimente, păstrați butonul la mijloc; de cele mai multe ori, asta înseamnă 5.

Recapitulare

Dacă observați că temperatura frigiderului urcă și coboară, verificați garnitura ușii, conținutul frigiderului, setările de temperatură, serpentinele condensatorului, termostatul, ventilatorul evaporatorului și serpentinele evaporatorului. Unul sau mai multe dintre acestea pot cauza fluctuația temperaturii.

Dar nu uitați că fluctuațiile de temperatură sunt destul de normale în frigidere, deși tind să fie minime. Prin urmare, dacă niciunul dintre remedii nu funcționează pentru o temperatură a frigiderului care fluctuează neregulat și nu aveți altă soluție, apelați la serviciile unui tehnician calificat pentru asistență suplimentară.

Lasă un comentariu