Releu compresor frigider [Întrebări și soluții]

Un releu de compresor de frigider este o parte vitală a procesului de refrigerare. Dar poate dezvolta probleme. Așadar, acest articol discută problemele releului și cum să le rezolvi.

Ce face un releu de compresor pentru frigider?

Releul de pornire de pe un compresor de frigider este un dispozitiv care alimentează și protejează compresorul. În mod obișnuit, compresorul are nevoie de un impuls de putere ori de câte ori dorește să pornească și să funcționeze. Releul furnizează energia necesară. Iar atunci când compresorul consumă mai multă energie decât are nevoie, releul de suprasarcină îl protejează împotriva arderii.

Cum să ocoliți un releu de compresor de frigider

Pentru a ocoli releul de pe compresorul unui frigider, procedați după cum urmează:

Deconectați frigiderul de la curentul electric sau deconectați întrerupătorul de circuit. Deplasați frigiderul puțin mai departe de suprafața din spatele său. Creați suficient spațiu pentru a vă putea încadra și lucra. În continuare, îndepărtați panoul care acoperă compresorul, serpentinele și ventilatorul.

Veți găsi o cutie metalică în partea dreaptă jos a compartimentului compresorului. Împingeți și detașați cutia de frigider. Când o scoateți, veți găsi acolo releul. Folosind o șurubelniță cu cap plat, apăsați spațiul dintre cutie și releul propriu-zis. Această acțiune eliberează releul din carcasă. Așadar, scoateți-l și glisați-i firul pentru a face carcasa mai accesibilă.

Acum, scoateți conectorul fixat la releu și desprindeți ambele părți ale firului de legătură. Folosiți o pereche de clești pentru a-l dezbrăca. Conectați firul dezbrăcat direct la carcasa releului, fără ca acesta să fie montat. Fixați cutia înapoi în poziție și înlocuiți panoul peste ea.

Reconectați frigiderul la curentul electric sau porniți din nou întrerupătorul de circuit. Lăsați frigiderul să funcționeze timp de câteva ore și observați-i performanțele. Dacă auziți clicul și zumzetul obișnuit în momentul în care compresorul pornește, știți că bypass-ul a fost un succes.

Fiți conștienți de faptul că, deși este un succes, este doar temporar. Nu suprasolicitați compresorul pentru ca acesta să nu se uzeze rapid. Dacă este necesar, angajați un tehnician de aparate pentru a verifica și a remedia orice alte probleme legate de releul compresorului.

Cum să spuneți dacă un releu de compresor al frigiderului este defect

Dacă frigiderul dumneavoastră nu se răcește deloc sau se răcește, dar nu suficient, este posibil ca releul să fie defect. Compresorul poate să nu funcționeze din cauza releului defect, iar dacă acesta nu funcționează, frigiderul nu se răcește.

Ascultați sunetul compresorului. Acesta emite un zumzet sau un bâzâit scăzut și liniștit în timp ce funcționează. De câteva ori, se oprește pentru câteva minute înainte de a porni din nou. Dacă frigiderul rămâne fără sunet, este posibil ca releul să fie defect.

Un alt semn al unui releu defect este un zgomot de clic de la compresor. Releul face un clic ori de câte ori alimentează compresorul pentru a porni și a funcționa, indiferent dacă acesta pornește și funcționează sau nu. Dar dacă zgomotul de clic apare în mod repetat, cu un interval de două minute între fiecare zgomot, releul de pornire este defect și trebuie înlocuit.

Cum să verificați un releu de compresor de frigider

Pentru a verifica funcționalitatea unui releu de compresor de frigider, procedați după cum urmează:

Scoateți frigiderul din priza de perete și îndepărtați-l de perete. Mergeți în partea inferioară din spate, îndepărtați panoul de deasupra compresorului și găsiți releul. Este un dispozitiv mic atașat la corpul compresorului.

Scoateți-l și scuturați-l. Releul nu ar trebui să scoată niciun sunet sau zgomot. Dacă zornăie, înseamnă că releul este defect. Înlocuiți-l. Iar dacă din el iese un miros de arsură, înlocuiți releul, deoarece este deteriorat.

Cu toate acestea, dacă testul de scuturare și zornăit nu funcționează, verificați continuitatea. Așezați sondele sau testerele unui multimetru între bornele 1 și 2 ale releului. Dacă găsiți continuitate, releul este în stare bună de funcționare. Dar dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți releul.

O altă modalitate de testare este să plasați releul pe verticală, asigurându-vă că bobina este orientată în sus. Apoi, verificați dacă există continuitate între borna 3 și borna 1. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți releul. Dar dacă așezați releul pe verticală, de data aceasta cu bobina orientată în jos, și găsiți continuitate între cele două borne ca mai înainte, înlocuiți componenta.

Releu electromecanic PW, EG și F

Așezați releul pe verticală, cu bobina orientată în jos, și efectuați un test de continuitate pe el. Așezați sondele multimetrului între bornele 10 și 11. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți releul.

Dar dacă releul este vertical, cu bobina orientată în sus, și dacă verificați continuitatea între cele două terminale ca mai înainte, nu ar trebui să găsiți continuitate. Dacă găsiți continuitate, releul este defect și trebuie înlocuit.

PTC Releu

Pentru a testa un releu de pornire PTC, luați un multimetru și setați-l pe Ohmi. Luați sonda roșie și conectați-i capătul în terminalul pozitiv din partea de jos a multimetrului. Sonda neagră se introduce în terminalul negativ de pe partea inferioară.

Porturile de pe releu sunt marcate cu litere. Găsiți-le pe cele două marcate M și S. Acestea sunt porturile care conectează releul la compresor. Conectați sondele multimetrului în fantele de pe releu și verificați citirea rezistenței pe multimetru.

Ar trebui să vedeți O.L pe multimetru, ceea ce înseamnă că cele două porturi au un nivel de rezistență infinit între ele. Dacă vedeți sau0 1 ohmi, întoarceți releul cu partea dreaptă în sus; acesta este cu susul în jos. Lăsați sondele în porturile releului în timp ce îl întoarceți.

Dacă valoarea citită pe multimetru este cuprinsă între 01 și 1 ohmi, releul este în stare bună de funcționare. Dacă citirea depășește 1 ohm, înlocuiți releul PTC. Cu alte cuvinte, releul ar trebui să citească O.L sau între 0 și 1 ohm.

Înainte de a testa releul, curățați dispozitivul și toate sporturile sale pentru a îndepărta praful. Praful poate interfera cu citirea rezistenței, aruncând-o în eroare. Dacă citirea pe care o obțineți este greșită, curățați releul și efectuați din nou testul.

Cum să înlocuiți un releu de compresor de frigider

Pentru a înlocui releul de pe compresorul unui frigider, procedați după cum urmează:

Deconectați frigiderul de la curentul electric sau opriți întrerupătorul de circuit. Dacă aveți acces liber la partea din spate a frigiderului, puteți începe să lucrați. Dar dacă nu, deplasați frigiderul pentru a crea un spațiu în care să vă încadrați și să lucrați. Este posibil să aveți nevoie de ajutor pentru a muta unitatea.

În continuare, demontați șuruburile care fixează panoul de acces inferior. Îndepărtați panoul pentru a avea acces la compresor. Releul este fixat pe o parte a compresorului. Scoateți dispozitivul de fixare a firului care ține releul de compresor. Acum, puteți scoate releul din compresor.

Deconectați conectorul de sârmă de la releu și separați condensatorul de releu. Fixați condensatorul la noul releu și reconectați conectorul de sârmă. Conectați releul la bornele compresorului și reintroduceți dispozitivul de fixare a firului pentru a fixa releul. Acoperiți compartimentul cu panoul de acces și reconectați frigiderul la curentul electric sau porniți întrerupătorul de circuit.

Acest videoclip demonstrează cum să înlocuiți releul de pe un compresor de frigider:

Tipuri de relee de compresor pentru frigidere

Există trei tipuri de relee utilizate pe compresorul unui frigider. Există releul cu coeficient pozitiv de temperatură sau releul PTC, releul de potențial și releul de curent.

1. Releu PTC

Releul PTC utilizează un senzor cu coeficient pozitiv de temperatură pentru a elimina componentele de pornire din circuitul compresorului. Cablarea circuitului este astfel încât senzorul să se alinieze cu componentele de pornire. Atunci când motorul compresorului pornește, energia trece prin componentele de pornire și prin senzor.

Puterea încălzește senzorul, crescând rezistența acestuia. Rezistența crește până la punctul în care elimină necesitatea componentelor de pornire. Motorul va funcționa în acest punct. Acest tip de releu are nevoie de timp pentru a se răci înainte de a-l putea folosi pentru a porni din nou motorul.

2. Releu de potențial

Tipul de releu de potențial utilizează tensiunea indusă de înfășurarea de pornire pentru a alimenta bobina releului. Cablarea bobinei este astfel încât să fie paralelă cu înfășurarea motorului. Odată ce tensiunea alimentează bobina, aceasta deschide contactele care erau închise. Pe măsură ce motorul funcționează, contactele rămân deschise. Dar odată ce motorul se oprește din mers, contactele se închid.

3. Releu de curent

Un tip de releu de curent utilizează primul vârf de tensiune pe care îl trage compresorul pentru a alimenta bobina releului. Acesta aduce, de asemenea, un circuit de pornire suplimentar. Cablajul bobinei releului este în serie cu înfășurarea de funcționare a compresorului. În acest fel, poate detecta acel prim impuls de tensiune.

Acest tip de releu are contacte deschise care sunt conectate în serie cu circuitul de pornire al compresorului. Pe măsură ce compresorul încearcă să pornească, contactele se închid și angajează circuitul de pornire. De îndată ce compresorul pornește, contactele se deschid din nou și elimină circuitul de pornire.

Cum se instalează un releu și o suprasarcină pe un frigider

Faceți următoarele dacă doriți să instalați un releu de suprasarcină pe un compresor de frigider:

Scoateți frigiderul din perete și deconectați-l de la curentul electric. Demontați piulițele care fixează panoul posterior inferior peste compresor. Veți avea nevoie de o șurubelniță pentru piulițe de un sfert de inch pentru această treabă.

Este posibil să găsiți o clemă care ține releul de suprasarcină la compresor. Dacă da, scoateți-o folosind o pereche de clești cu vârf de ac. În continuare, ajungeți în compartiment și demontați dispozitivul releului din soclul lateral al compresorului.

Deconectați firele care leagă ansamblul de compresor cu ajutorul cleștilor. Este posibil să fie nevoie să faceți o fotografie pentru a nota unde merge fiecare fir. Apoi, separați releul și suprasarcina și aruncați-le. În continuare, luați noul ansamblu de releu și suprasarcină și conectați firele la bornele corespunzătoare. Fotografia vă va fi utilă aici, dacă este necesar.

Dacă vechiul releu avea un condensator și acesta încă funcționează, atașați-l la noul releu. Acum, băgați ansamblul în compartimentul compresorului și montați-l cu grijă pe compresor, conectându-l la priză. Asigurați-vă că este strâns.

Repoziționați panoul peste compresor și montați bine șuruburile. În cele din urmă, reconectați frigiderul la curentul electric sau porniți întrerupătorul de circuit.

Recapitulare

Este clar că un releu de compresor de frigider joacă un rol vital în modul în care funcționează un frigider. Prin urmare, dacă constatați că releul este defect, este esențial să îl înlocuiți imediat. Dacă nu sunteți sigur cum să o faceți, acest articol vă va ghida.

Achiziționați întotdeauna un releu de compresor folosind marca și numărul frigiderului dumneavoastră. Unele frigidere sunt specifice în ceea ce privește piesele care funcționează cu ele. Contactați producătorul mărcii pentru piese de schimb dacă acestea sunt greu de găsit în magazinele de bricolaj. Dar este posibil să le găsiți online.

În plus, dacă aveți probleme cu repararea oricărei părți a frigiderului, angajați un tehnician calificat și licențiat. S-ar putea să vă coste, dar vă scutește de stresul de a fi nevoit să înlocuiți un frigider deteriorat.

Puteți să ne contactați folosind căsuța de chat din dreapta dumneavoastră. Vă vom pune în legătură cu un tehnician de aparate pentru asistență imediată; nu este nevoie de așteptare sau programare.

Lasă un comentariu