Probleme de funcționare a compresorului frigiderului [Rezolvat]

Întâlnirea unor probleme de funcționare a compresorului frigiderului poate fi o provocare, mai ales dacă nu sunteți sigur ce trebuie să faceți.

Compresorul și ventilatorul frigiderului nu funcționează – Soluție

Dacă constatați că compresorul și ventilatorul frigiderului dvs. nu funcționează, înlocuiți releul de pornire și motorul ventilatorului.

Releul permite compresorului să funcționeze, furnizând un impuls de putere atunci când motorul pornește. Dacă releul cedează, compresorul nu va porni. Chiar dacă pornește, este posibil ca acesta să funcționeze intermitent la intervale scurte de timp.

În primul rând, scoateți releul și scuturați-l. Când îl scuturați, nu ar trebui să existe niciun zgomot. Dar dacă releul zornăie, înseamnă că este defect. Iar dacă miroase ca și cum ar fi ars, înlocuiți releul. Cu toate acestea, dacă nu zăngănește și nici nu miroase a ars, verificați continuitatea între borne cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți releul.

Ventilatorul condensatorului este responsabil pentru răcirea compresorului și a serpentinelor condensatorului. Defecțiunea ventilatorului poate provoca supraîncălzirea compresorului și oprirea funcționării acestuia. Curățați lamelele ventilatorului și verificați dacă există vreo obstrucție. Este posibil ca paletele să fie împiedicate să se rotească, împiedicând astfel ventilatorul să funcționeze.

După ce ați verificat că lamele sunt curate și neobstrucționate, rotiți-le pentru a le verifica funcționalitatea. Dacă acestea se rotesc bine, este posibil ca ventilatorul să nu fie defect. Dar dacă sunt rigide, este posibil ca rulmenții motorului să se fi uzat.

Pentru a determina cu siguranță, luați un multimetru și verificați continuitatea motorului. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul.

Când ventilatorul începe să funcționeze și înlocuiți releul, conectați din nou frigiderul la priza de perete și lăsați-l să se pornească. Compresorul ar trebui să înceapă să funcționeze, împreună cu ventilatorul. Cu toate acestea, dacă compresorul nu pornește, există alte câteva lucruri care trebuie verificate.

1. Termostatul de control al frigului

Verificați compartimentul pentru alimente proaspete și veți găsi carcasa de control al temperaturii. De obicei, termostatul se află în interiorul acesteia. Rotiți butonul termostatului până la punctul cel mai înalt și așteptați un clic. Dacă nu se produce clicul, verificați continuitatea termostatului.

Scoateți frigiderul din priză și, cu ajutorul unui multimetru, verificați continuitatea termostatului. Rotiți termostatul spre punctul de temperatură cel mai scăzut și, pe măsură ce faceți acest lucru, contactele sale ar trebui să se închidă. Apoi, veți găsi continuitate între bornele sale. În cazul în care componenta nu înregistrează nicio continuitate între bornele sale, înlocuiți-o.

Controlul frigului este responsabil pentru alimentarea circuitului ventilatorului și a compresorului atunci când frigiderul are nevoie de răcire. Prin urmare, dacă compresorul și ventilatorul nu funcționează, este posibil ca problema să provină de la controlul frigului. Înlocuirea acestuia poate rezolva problema permanent.

2. Tabloul electronic de control

Dacă aveți un model mai nou de frigider, indiferent de marcă, este posibil ca acesta să aibă o placă electronică. Această placă guvernează funcțiile sistemului de dezghețare, ale compresorului, ale temperaturii și ale ventilatoarelor. Dar placa este, de obicei, o piesă scumpă și complexă de depanat. Așadar, înainte de a o înlocui, este util să verificați dacă aceasta primește curent, dacă compresorul nu primește curent, iar comenzile frigiderului sunt în stare bună de funcționare.

Deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a verifica placa de control. Și odată ce ajungeți la placă, verificați dacă nu sunt cabluri arse, arcuri electrice sau folii deteriorate. Dacă găsiți vreuna, este probabil ca placa să fie deteriorată și să necesite o înlocuire.

În cele din urmă, luați în considerare compresorul dacă înlocuirea termostatului de control la rece și a plăcii de control nu face ca acesta să funcționeze din nou. Este posibil să existe deteriorări interne și numai o înlocuire a compresorului va rezolva problema.

Dacă aveți abilități de bricolaj pentru a înlocui compresorul frigiderului, veți economisi ceva bani. În caz contrar, angajați un tehnician autorizat pentru a-l repara, acesta fiind pasul pe care vi-l recomandăm.

Compresorul frigiderului funcționează mereu – Cum se repară

Temperatura internă a frigiderului este în creștere. Și deoarece compresorul simte această creștere a temperaturii, acesta funcționează în mod constant pentru a răci unitatea. Așadar, următoarele sunt componentele frigiderului pentru a verifica dacă compresorul funcționează tot timpul:

1. Serpentinele condensatorului

Deconectați frigiderul de la curentul electric și mutați-l pentru a avea acces ușor la bobine. Unele frigidere au bobine în spatele grilajului frontal inferior. Inspectați-le și, dacă sunt murdare, curățați-le bine folosind o perie de curățare a bobinelor condensatorului sau un aspirator.

Curățați podeaua pentru a îndepărta resturile de pe serpentine. Asigurați-vă că serpentinele sunt curate înainte de a porni din nou frigiderul. Repetați rutina de curățare la fiecare șase până la douăsprezece luni.

Bobinele de condensare semnificativ de murdare împiedică răcirea frigiderului. Acestea nu pot elibera căldura din refrigerant și, în timp, temperatura frigiderului începe să crească. Compresorul funcționează în mod constant pentru a scădea temperatura.

2. Ventilatorul evaporatorului

Scoateți frigiderul din priză și îndepărtați peretele din spate din interiorul compartimentului de congelare. Ventilatorul este atașat de perete sau de panou, așa că mutați-l ușor. Verificați dacă există gheață în jurul ventilatorului și, dacă există, dezghețați ventilatorul cu un uscător sau cu un aparat de aburi. Asigurați-vă că mutați uscătorul de jur-împrejur, astfel încât căldura să nu topească piesele de plastic ale frigiderului.

În cazul în care ventilatorul are paletele îndoite sau rupte, este ușor să le înlocuiți. Dar dacă motorul nu pare să funcționeze, verificați continuitatea înfășurărilor sale cu ajutorul unui multimetru. Dacă înfășurările motorului nu prezintă continuitate, înlocuiți motorul.

Ventilatorul împrăștie aerul rece în frigider după ce trage aerul peste bobinele evaporatorului. Dacă ventilatorul este defect, frigiderul nu se va răci. Ca urmare, compresorul începe să funcționeze pentru a menține constant o temperatură rece.

3. Ventilatorul condensatorului

Țineți frigiderul scos din priză și găsiți ventilatorul condensatorului lângă compresor. Curățați fiecare parte a ventilatorului și verificați dacă există deteriorări la lamele și la motor. Dacă lamelele sunt îndoite, nu încercați să le îndreptați; pur și simplu înlocuiți-le.

Dar dacă nu există nicio deteriorare vizibilă, luați un multimetru și verificați continuitatea motorului. Dacă motorul nu are continuitate, înlocuiți-l.

Ventilatorul răcește serpentinele condensatorului și compresorul, astfel încât acestea să nu se supraîncălzească și să afecteze capacitatea de răcire a frigiderului. Dacă ventilatorul se defectează, compresorul va funcționa mai mult decât este necesar, deoarece încearcă să răcească frigiderul.

4. Sigiliul ușii

Acumularea bruscă de îngheț în diferite părți ale compartimentelor congelatorului și frigiderului este un semn clar că ușile nu se închid complet. Așadar, verificați dacă există îngheț sau gheață în articolele din congelator și frigider. Dacă găsiți vreunul, acest lucru indică faptul că aerul cald intră în unitate.

Începeți cu sigiliul. Asigurați-vă că este curat și că se închide bine. De asemenea, asigurați-vă că nu este slăbit. Închideți ușa pe o bancnotă de un dolar. Bancnota nu poate ieși dacă garnitura funcționează corect. Dacă reușiți să scoateți bancnota, înlocuiți garnitura.

Dar dacă garnitura pare să funcționeze, curățați-o cu apă și săpun. Murdăria îl împiedică să se închidă ermetic, lăsând astfel aerul cald să intre în frigider. Același lucru este valabil și în cazul în care garnitura este slăbită. Astfel, veți constata că frigiderul nu se răcește, iar compresorul funcționează non-stop pentru a-l răci.

5. Temporizator de dezghețare

În timp ce frigiderul este încă scos din priză, găsiți temporizatorul de dezghețare. Locația va depinde de marca de frigider pe care o dețineți, dar poate fi în spatele plăcii de jos din față, în spatele frigiderului sau pe carcasa de control din interiorul unității. Manualul dumneavoastră de utilizare vă va informa cu privire la locație.

Când îl găsiți, efectuați un test de continuitate pe el dacă temporizatorul este de tip electric. Utilizați un multimetru pentru acest test. Dacă nu există continuitate, înlocuiți cronometrul. Dar dacă este de tip mecanic, rotiți cronometrul folosind o șurubelniță cu cap plat până când se produce un clic. Încălzitorul ar trebui să pornească în acest moment. Dacă încălzitorul nu pornește, înlocuiți temporizatorul.

Compresorul se oprește de câteva ori pe zi, pe măsură ce temporizatorul avansează sistemul într-un ciclu de dezghețare. Dacă temporizatorul nu mai funcționează, compresorul continuă să funcționeze fără să se oprească.

6. Termostatul de dezghețare

Găsiți termostatul de dezghețare deasupra serpentinelor evaporatorului. Folosind un multimetru, efectuați un test de continuitate pe acesta. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți termostatul.

Dacă termostatul devine defect, este posibil ca acesta să nu închidă contactele pentru ca încălzitorul să pornească. În consecință, serpentinele de răcire îngheață, nu există aer rece, iar frigiderul nu se mai răcește. Apoi, compresorul continuă să funcționeze pentru a răci unitatea. Același lucru este valabil dacă încălzitorul nu se oprește.

7. Încălzitor de dezgheț

Găsiți încălzitorul de dezghețare sub serpentinele evaporatorului. Scoateți-l și testați continuitatea acestuia cu ajutorul unui multimetru. Dacă încălzitorul nu are continuitate, înlocuiți-l. Un încălzitor defect lasă serpentinele de răcire înghețate, ceea ce duce la incapacitatea frigiderului de a se răci. Iar dacă acesta nu se mai răcește, compresorul începe să funcționeze non-stop.

8. Compresor

Un compresor defect va funcționa în mod constant sau nu va funcționa deloc. În cazul în care compresorul funcționează mereu și este zgomotos, poate fi un indiciu că acesta are daune interne. Angajați un tehnician licențiat pentru a verifica compresorul și pentru a vă recomanda cea mai bună soluție.

Compresorul unui frigider nu trebuie să funcționeze tot timpul. Cel mult, ar trebui să funcționeze 80% din timp, iar acest lucru este valabil pentru modelele mai noi de frigidere.

Ventilatorul compresorului frigiderului nu funcționează – Soluție rapidă

Dacă ventilatorul condensatorului de lângă compresor nu funcționează, verificați paletele, înfășurările motorului și continuitatea.

Pentru a verifica motorul, deconectați frigiderul de la curentul electric. Rotiți lamele cu mâna pentru a verifica cât de bine se rotesc. Dacă sunt rigide, este posibil ca arborele să nu fie lubrifiat sau ca rulmenții să fie plini de murdărie.

Aplicați un ulei penetrant și încercați din nou lamelele. Dacă tot nu se rotesc bine, poate însemna că motorul este defect și trebuie înlocuit. Înainte de a-l înlocui, luați un multimetru și testați motorul pentru continuitate.

Setați comutatorul aparatului de măsură pe Ohms sau R X 1, în funcție de tipul de multimetru pe care îl utilizați. Introduceți sondele contorului în conectorul cablurilor motorului, între firele alb și negru. Dacă contorul indică O.L, înlocuiți motorul, deoarece este defect. Un motor funcțional va arăta undeva între 10 și 30 Ohmi.

Dar dacă citirea motorului este corectă, testați continuitatea între firul verde și celelalte fire. De data aceasta, contorul ar trebui să arate O.L dacă motorul este în stare bună de funcționare. Dacă obțineți orice altă citire decât O.L, înlocuiți motorul.

Cu toate acestea, dacă motorul este în regulă, este posibil să existe o conexiune slăbită. Cu ajutorul multimetrului, verificați continuitatea între capetele firelor conectate la motorul ventilatorului. Pentru a găsi punctele de testare, folosiți fișa tehnică lipită pe spatele frigiderului sau fixată în interiorul compartimentului pentru compresor.

Compresorul frigiderului funcționează doar pentru câteva secunde – Rezolvat

Verificați cablul de alimentare, bobinele condensatorului, termostatul și releul de pornire al frigiderului dacă compresorul funcționează doar pentru scurt timp înainte de a se opri.

1. Cablu de alimentare

Deconectați frigiderul de la curent și verificați cablul. Dacă acesta este uzat, uzat sau rupt, frigiderul nu va funcționa fără probleme. Veți constata că compresorul pornește și se oprește în câteva secunde. Același lucru este valabil și dacă există cabluri slăbite, care nu sunt vizibile pentru ochii dumneavoastră.

Dacă nu sunteți sigur de starea cablului de alimentare, este util să îl înlocuiți; de obicei nu este costisitor. Iar dacă înlocuirea rezolvă problema compresorului, știți care este originea problemei.

2. Serpentinele condensatorului

Atunci când sunt murdare, bobinele nu mai pot disipa căldura. Ca urmare, compresorul devine suprasolicitat și se oprește frecvent pentru a se proteja. Verificați bobinele și curățați-le dacă sunt murdare. Asigurați-vă că repetați rutina de curățare la fiecare șase luni pentru a menține serpentinele în formă maximă.

De asemenea, curățați compresorul și ventilatorul în timp ce curățați serpentinele. Este util să verificați tava de picurare. Dacă este prea plină și se revarsă, goliți-o și curățați-o înainte de a restabili alimentarea cu energie electrică a frigiderului. Toate acestea contribuie la buna funcționare a compresorului.

3. Termostat

Reglarea incorectă a termostatului duce la pornirea și oprirea rapidă a compresorului. Termostatul semnalizează compresorului să funcționeze în funcție de temperatura internă pe care o detectează de la frigider. Așadar, verificați setarea termostatului pentru a vă asigura că este scăzută. Dacă nu este, setați-l la un nivel scăzut și așteptați ca compresorul să pornească.

4. Releu de pornire

Deconectați frigiderul de la curentul electric și scoateți releul de pornire de pe compresor. Dacă releul sună ca și cum ar avea o piesă internă slăbită, înlocuiți-l. Dar dacă pare să fie în stare bună, luați un multimetru și verificați continuitatea. Înlocuiți releul dacă acesta nu prezintă continuitate.

Releul de pornire alimentează compresorul ori de câte ori acesta pornește. Dacă releul nu mai funcționează, veți auzi compresorul pornind și oprindu-se în mod repetat, făcând uneori un zgomot de clic.

Compresorul frigiderului funcționează, dar nu răcește – Cum se repară

Încercați să resetați compresorul dacă compresorul frigiderului funcționează, dar nu răcește. Pentru a-l reseta, deconectați frigiderul de la curentul electric și lăsați-l fără curent timp de câteva minute. Apoi, rotiți controlul temperaturii la 0 sau la Oprit.

Reconectați frigiderul la curentul electric și reglați controlul temperaturii la setarea dorită. De obicei, se recomandă o setare de mijloc. În cele din urmă, lăsați să treacă 24 de ore pentru ca frigiderul să se adapteze la noua setare.

Dacă resetarea nu rezolvă problema, verificați următoarele:

1. Setarea temperaturii

Asigurați-vă că temperatura este setată la punctul corect. Dacă aveți comenzi digitale, setați temperatura în frigider la 37 de grade Fahrenheit și în congelator la 0 grade Fahrenheit. Setările incorecte pot face ca frigiderul să nu se răcească, iar compresorul să funcționeze constant și să se încălzească în acest proces.

2. Serpentinele evaporatorului

Deconectați frigiderul de la priza de perete și verificați bobinele din spatele panoului din spate, în interiorul congelatorului. Dacă există o acumulare de îngheț pe ele, acestea nu vor putea elibera aer rece pentru frigider. Dezghețați serpentinele prin dezghețarea manuală a unității sau folosiți un uscător pentru a topi gheața. Apoi, depanați sistemul de dezghețare dacă frigiderul ar trebui să se dezghețe automat. Asigurați-vă că tot înghețul se topește înainte de a conecta din nou frigiderul la priza de perete.

3. Ventilatorul evaporatorului

După ce ați verificat bobinele, verificați ventilatorul; acestea se află în aceeași locație. Asigurați-vă că lamelele nu sunt îndoite sau rupte; dacă sunt, înlocuiți-le. De asemenea, asigurați-vă că nu există gheață în jurul ventilatorului și, dacă există, permiteți dezghețarea manuală a frigiderului prin deconectarea acestuia și lăsarea ușilor deschise.

Dar dacă lamelele funcționează bine, rotiți-le pentru a verifica motorul. Dacă nu se învârt bine, este posibil ca motorul să fie defect. Un zgomot puternic din partea motorului este, de asemenea, un indiciu că acesta este defect. Cu toate acestea, dacă nu se aplică niciuna dintre aceste situații, efectuați un test de continuitate pe motor cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului.

Ventilatorul evaporatorului răspândește aerul rece în interiorul frigiderului. Prin urmare, dacă observați că compresorul funcționează la temperaturi ridicate și că unitatea nu se răcește, este posibil ca ventilatorul să fie defect. Înlocuirea ventilatorului poate rezolva problema.

4. Ventilatorul condensatorului

Curățați lamelele și verificați funcționalitatea motorului prin rotirea lamelelor. Dacă acestea sunt rigide, este posibil ca rulmenții motorului să fie uzați. Efectuați un test de continuitate pe motor folosind un multimetru și, dacă motorul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.

5. Agent frigorific

Este posibil ca nivelul de agent frigorific să fie scăzut, ceea ce face ca frigiderul să nu se răcească și compresorul să funcționeze la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, este posibil să nu puteți verifica nivelul de refrigerant sau să nu puteți determina locația scurgerii. Prin urmare, angajați un profesionist pentru a verifica unitatea, a găsi scurgerea și a o repara definitiv.

6. Compresor

Compresorul însuși poate fi deteriorat. Dacă acesta funcționează continuu și este fierbinte, dar frigiderul nu se răcește, luați în considerare înlocuirea motorului. Dar, înainte de a lua o decizie, lăsați un tehnician calificat să verifice compresorul pentru a găsi originea problemei.

Recapitulare

Dacă aveți probleme de funcționare a compresorului frigiderului, acest articol este un ghid pentru a rezolva problemele. Acesta evidențiază problemele comune de funcționare pentru o sesizare și soluții ușoare.

Cu toate acestea, dacă problemele de funcționare a compresorului frigiderului dvs. nu apar în acest articol, contactați marca producătoare a aparatului și raportați problema. Ca alternativă, vă putem pune în legătură cu un tehnician de aparate pentru asistență imediată.