Frigiderul Samsung nu funcționează [Cum se repară]

Aveți un frigider Samsung care nu funcționează așa cum ar trebui? Citiți acest articol care explică cum să remediați problema.

Frigiderul Samsung nu funcționează – Ce trebuie făcut

Faceți următoarele dacă frigiderul dvs. Samsung nu funcționează:

1. Verificați sursa de alimentare

Pentru început, verificați dacă cablul de alimentare al frigiderului este conectat la priză. Dacă este, verificați dacă este conectat complet. Scoateți-l din priză și conectați-l din nou pentru a vedea dacă există vreo schimbare în frigider.

Dacă nu se produce nicio schimbare, asigurați-vă că întrerupătorul de circuit care controlează acea parte a casei nu este declanșat.

Cu toate acestea, dacă a avut loc recent o pană de curent sau o supratensiune, scoateți frigiderul din priză, așteptați aproximativ 30 de secunde și conectați-l din nou. Atunci când este alimentat cu energie electrică, setați-l pe Power Freeze și Power Cool pentru a-l ajuta să ajungă rapid la temperaturi mai scăzute.

Asigurați-vă că frigiderul este conectat la propria priză de perete, nu la un prelungitor și că nu împarte priza cu alte aparate. Faptul că trebuie să deconectați și să conectați în mod regulat afectează cablul de alimentare al frigiderului.

De asemenea, puteți testa priza de perete pentru a vedea dacă există suficientă tensiune furnizată de aceasta. Conectați un alt aparat la priză. Dacă acesta se alimentează complet, înseamnă că priza funcționează bine. În caz contrar, mutați frigiderul într-o altă parte a casei cu o priză de perete funcțională.

2. Verificați conținutul

Asigurați-vă că nu umpleți frigiderul cu prea multe alimente și băuturi și că nu îl lăsați gol. Pentru a profita la maximum de capacitatea de răcire a frigiderului, lăsați-l plin ¾ sau cel puțin, ½ plin.

Dacă este prea plin, nu va fi suficient spațiu pentru ca aerul rece să se deplaseze și să răcească alimentele, lăsând astfel o parte rece și o parte mai puțin rece. Iar dacă este prea gol, aerul rece va scăpa cu ușurință, deoarece nu există nimic care să îl rețină în interiorul frigiderului.

3. Verificați nivelul

Începeți prin a deschide ușa frigiderului cu o lățime de aproximativ 30 cm. Apoi, eliberați ușa. Dacă nivelul este bun, ușa ar trebui să se închidă fără a fi împinsă. Deci, dacă nu o face, știți că frigiderul nu este la nivel. Prin urmare, verificați șuruburile reglabile ale picioarelor frontale inferioare și reglați-le.

În plus, consultați manualul proprietarului pentru a afla cum să echilibrați cel mai bine frigiderul. Partea din față a frigiderului trebuie să fie ușor ridicată pentru ca acesta să funcționeze în mod optim.

4. Verificați locația

Mutați frigiderul departe de fereastră dacă este lovit direct de lumina soarelui. Iar dacă există o altă sursă de căldură în apropierea acestuia, este important să îl mutați departe de ea. Căldura reduce capacitatea frigiderului de a funcționa bine.

Dacă este posibil, mutați frigiderul într-o altă parte a casei. Cu toate acestea, dacă nu puteți face acest lucru, reduceți temperatura internă a frigiderului pentru a-i da o șansă de a se răci în ciuda căldurii.

În plus față de cele de mai sus, dacă puteți, îndepărtați frigiderul de perete pentru a lăsa partea din spate liberă pentru trecerea aerului. Dacă frigiderul este la nivelul peretelui, se poate supraîncălzi și își poate reduce capacitatea de lucru.

5. Verificați setarea temperaturii

Aruncați o privire la setarea de temperatură a frigiderului pentru a vedea dacă este la punctul corect. În caz contrar, acest lucru ar explica incapacitatea sa de a funcționa. Dar dacă este la punctul corect, reduceți-l și vedeți dacă se produce vreo schimbare.

De cele mai multe ori, reglarea temperaturii ajută la rezolvarea problemei de nefuncționare a frigiderului.

6. Verificați ușa

Asigurați-vă că ușa frigiderului se închide complet și se etanșează bine. Dacă este lăsată chiar și puțin întredeschisă, frigiderul ar înceta să mai funcționeze corect. Verificați garnitura pentru a vedea dacă este deteriorată sau murdară. Înlocuiți-o dacă este deteriorată și curățați-o cu apă caldă și săpun blând dacă este murdară.

7. Verificați gurile de aerisire

Păstrați gurile de aerisire libere de obstrucții. Aceasta pentru a evita formarea de gheață pe peretele din spate al frigiderului și reducerea capacității sale de răcire. De asemenea, alimentele proaspete ar putea avea gheață pe ele dacă se află prea aproape de gurile de aerisire.

8. Verificați modul

Dacă modelul de frigider suportă modul Vacanță, verificați dacă acesta este în acest mod. Dacă este, consultați manualul de utilizare pentru a afla cum să ieșiți din mod, astfel încât frigiderul să poată începe să se răcească în mod corespunzător.

În cazul în care toate măsurile de mai sus au fost luate și totuși frigiderul Samsung tot nu funcționează, următoarele cauze ar putea fi următoarele:

9. Serpentinele condensatorului sunt murdare

Aruncați o privire sub frigider pentru a vedea dacă bobinele condensatorului sunt murdare. Dacă sunt, curățați-le bine și ștergeți orice resturi de praf cu o cârpă curată. Iar dacă există lipici sau o senzație de grăsime, curățați-le cu un săpun blând și apă caldă. Repetați rutina de curățare la fiecare 6 luni sau 12 luni.

Serpentinele condensatorului eliberează căldura de la agentul frigorific pe măsură ce acesta trece prin ele în frigider. Dacă acestea sunt murdare, nu vor elibera eficient căldura, ceea ce face ca agentul frigorific să o transporte în frigider. În consecință, frigiderul va lucra suplimentar pentru a se menține rece și, în cele din urmă, poate înceta să se răcească sau să funcționeze cu totul.

10. Plăcile sunt deteriorate

Deteriorarea plăcii principale de control sau chiar a plăcii de control al temperaturii va afecta capacitatea de funcționare a frigiderului. Așadar, verificați dacă există arsuri în jurul punctelor de lipire de pe plăci sau testați funcționalitatea acestora. Înlocuiți orice placă deteriorată pentru a vedea dacă frigiderul începe să funcționeze din nou.

Dacă nu puteți testa plăcile sau nu le puteți înlocui, solicitați unui agent de reparații frigidere să le inspecteze și să le înlocuiască pe cele deteriorate.

11. Motorul ventilatorului evaporatorului este defect

Încercați să rotiți cu mâna paletele ventilatorului evaporatorului. Dacă acestea nu se rotesc liber, motorul este defect și trebuie înlocuit. Iar dacă motorul este mai zgomotos decât este de obicei, înlocuiți-l cât mai curând posibil. În plus față de acestea, testați înfășurările motorului dacă nu mai are deloc viață. Dacă nu există continuitate în înfășurări, înlocuiți motorul ventilatorului.

Fără ventilatorul evaporatorului, nu va exista aer rece care să circule în congelator și să ajungă în frigider. Iar ventilatorul nu poate funcționa dacă motorul este deteriorat. Prin urmare, frigiderul nu va funcționa la răcirea alimentelor sau băuturilor.

12. Motorul ventilatorului condensatorului este defect

Încercați să rotiți cu mâna paletele ventilatorului pentru a vedea dacă se învârt fără probleme. Dacă sunt rigide, motorul este defect și trebuie înlocuit. Dar dacă se învârt bine și nu există niciun obiect extern care să le împiedice să se învârtă, testați motorul cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului.

13. Releul de pornire este deteriorat

Plasați un multimetru între bornele de pornire și de funcționare și testați continuitatea. Dacă nu găsiți continuitate între cele două borne, înlocuiți releul de pornire. Iar dacă acesta zornăie când îl scuturați, procurați un releu nou. În plus, dacă de la el iese un miros de arsură, releul este deteriorat și trebuie înlocuit.

Releul de pornire pornește compresorul pentru ca acesta să funcționeze fără probleme, lucrând împreună cu bobinajul de pornire. Dacă este deteriorat, este posibil ca compresorul să funcționeze doar intermitent sau să nu funcționeze deloc.

14. Condensatorul de pornire funcționează defectuos

Testați condensatorul de pornire cu ajutorul unui multimetru. Aceasta pentru a verifica dacă acesta a funcționat defectuos sau este deteriorat. Dacă nu există continuitate, înlocuiți condensatorul cât mai curând posibil.

Acest lucru se datorează faptului că este responsabil pentru furnizarea unui impuls de putere către compresor pentru a-i permite acestuia să pornească. Așadar, este posibil ca compresorul să nu pornească dacă condensatorul funcționează defectuos. Chiar dacă pornește, este posibil să nu funcționeze la fel de bine cum ar trebui.

15. Termistorul este defect

Cu ajutorul unui multimetru, testați termistorul pentru a verifica rezistența și continuitatea acestuia. Rezistența ar trebui să se modifice odată cu schimbarea temperaturii din frigider. Dacă acest lucru nu se întâmplă și nu există continuitate la nicio temperatură, înlocuiți termistorul.

Termistorul trimite rezultatele către placa de control a frigiderului după ce monitorizează temperatura unității. Pe baza rezultatului, placa reglează alimentarea ventilatorului evaporatorului și a compresorului, după cum este necesar.

Dacă termistorul este defect, acesta nu poate citi corect temperatura și, în consecință, placa nu poate regla puterea așa cum este necesar. Astfel, frigiderul nu va funcționa corect.

16. Termostatul de control al temperaturii este defect

Testați termostatul, rotindu-l de la punctul cel mai de jos la cel mai înalt. Așteptați să auziți un clic audibil din partea frigiderului. Dacă auziți clicul provenind de la termostatul din frigider, atunci fiți conștient că termostatul funcționează probabil bine.

Dar dacă nu există niciun clic, verificați continuitatea termostatului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate la nicio setare de temperatură, înlocuiți termostatul.

Termostatul este responsabil pentru direcționarea tensiunii către compresor și motoarele ventilatorului. Aceste părți nu vor primi tensiune dacă termostatul este defect, astfel că nu pot funcționa. Iar refrigerantul nu va funcționa dacă aceste piese nu funcționează. Ca urmare, frigiderul nu poate funcționa sau răci.

17. Compresorul este defect

Pentru a determina dacă compresorul este defect și cauzează faptul că frigiderul nu mai funcționează, contactați un tehnician calificat pentru a efectua o diagnoză a acestuia. Aceasta implică utilizarea tensiunii, deci nu este sigură pentru mâinile amatorilor.

Cu toate acestea, este rar să vezi compresorul unui frigider stricat. Compresoarele durează de obicei ani de zile, unele cât durează frigiderul.

Unele dintre lucrările de diagnosticare și reparații necesare aici sunt prea tehnice. Așadar, dacă vi se pare că repararea frigiderului se dovedește a fi prea dificilă, contactați centrul de asistență Samsung. De asemenea, puteți discuta pe chat cu oricare dintre tehnicienii noștri de aparate pentru a găsi cauza inițială și a o repara definitiv.

Pașii de mai sus funcționează pentru toate modelele de frigidere Samsung, inclusiv frigiderele side-by-side, cu ușă franceză și cu montare deasupra.

Lumina frigiderului Samsung nu funcționează – Soluție rapidă

Următoarele sunt soluții rapide pentru un frigider Samsung cu lumină care nu funcționează:

1. Înlocuiți becul

Becul din frigider ar putea fi ars, ceea ce face ca lumina să nu funcționeze. Așadar, verificați mai întâi becul înainte de a atinge orice parte a ansamblului de lumină. Comutați-l puțin pentru a vedea dacă este doar slăbit. Dacă acest lucru nu funcționează, scoateți-l și înlocuiți-l cu un bec nou.

Consultați manualul de utilizare pentru a afla care este becul potrivit pentru modelul de frigider Samsung. Dacă nu există nicio prevedere în acest sens în manual, contactați Samsung sau discutați cu oricare dintre tehnicienii noștri de electrocasnice.

2. Înlocuiți ansamblul de lumină

Dacă ați schimbat becul din frigiderul Samsung și lumina tot nu funcționează, este timpul să luați în considerare verificarea întregului ansamblu de lumină. Una sau mai multe părți ale ansamblului de lumini ar putea fi defecte, dar dacă nu puteți diagnostica corect care parte trebuie schimbată, este posibil să trebuiască să schimbați ansamblul.

Asigurați-vă că contactați Samsung pentru a stabili dacă sunt disponibile părți individuale ale ansamblului sau dacă trebuie să cumpărați întregul ansamblu. Acest lucru vă va spune ce aveți de făcut.

3. Înlocuiți comutatorul de ușă

Pentru unele modele, cum ar fi modelul cu montare deasupra, comutatorul de la ușă controlează lumina din frigider. Astfel, atunci când deschideți ușile frigiderului și congelatorului în aceeași poziție, unitatea ar putea simți că ambele uși sunt închise în loc să fie deschise. Astfel, lumina se stinge. Dar acesta este un lucru normal.

Cu toate acestea, dacă întrerupătorul ușii începe să funcționeze defectuos, poate afecta și lumina din frigider, făcând-o să se stingă atunci când nu ar trebui. Așadar, testați comutatorul folosind un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți comutatorul.

4. Înlocuiți întrerupătorul de lumină

Cu ajutorul unui multimetru, testați comutatorul pentru lumina frigiderului pentru a verifica continuitatea. Dacă nu găsiți continuitate la întrerupător, înlocuiți-l.

Un întrerupător de lumină stricat sau defect va fi atât de instabil încât poate face ca lumina din frigider să se stingă atunci când ar trebui să fie aprinsă. Acest lucru lasă impresia că lumina nu funcționează deloc.

5. Înlocuiți soclul de lumină

Verificați dacă priza este alimentată cu energie electrică și dacă aceasta este suficientă, folosind un multimetru. Dacă există curent în priză și totuși becul nu funcționează în frigider, este un indiciu că priza este deteriorată. Înlocuiți-o cât mai curând posibil pentru ca becul din frigider să poată funcționa.

6. Înlocuiți placa de lumini

Aflați dacă placa primește suficientă tensiune de alimentare. Dacă primește suficientă tensiune, dar lumina din frigider nu funcționează, este posibil ca placa să fie defectă. Înlocuiți placa și vedeți dacă se rezolvă problema.

Jumătatea superioară a frigiderului Samsung nu funcționează – Cum se repară

Dacă jumătatea superioară a unui frigider Samsung nu funcționează, ar putea fi o problemă cu sistemul etanș al frigiderului. Ar putea exista o scurgere în sistemul etanș, ceea ce face ca unele părți ale frigiderului să se răcească, iar altele să nu se răcească.

Modelul de frigider Samsung pe care îl aveți va determina dacă repararea unei scurgeri în cost-eficientă sigilată sau nu. Dacă aveți un model mai vechi, este vorba de o scurgere de freon și ar putea fi mai accesibil să cumpărați pur și simplu un frigider nou.

Dar dacă aveți un model mai nou de frigider Samsung, este vorba de o scurgere în sistemul etanș. Frigiderele mai noi nu mai folosesc freon din cauza daunelor pe care acesta le provoacă stratului de ozon. Cu toate acestea, este mai rentabil să reparați scurgerea decât să cumpărați un frigider nou.

Contactați centrul de asistență Samsung și explicați-le problema, solicitând asistență imediată. Acest lucru este necesar mai ales dacă aveți o garanție activă pentru frigider. În caz contrar, discutați cu oricare dintre tehnicienii noștri experimentați pentru a rezolva problema pentru dvs.

Recapitulare

Dacă frigiderul dvs. Samsung nu funcționează, este mai ușor să mergeți mai întâi la remedieri ușoare înainte de a verifica părțile tehnice.

Verificați cablul de alimentare al frigiderului și sursa de alimentare, garnitura de etanșare a ușii sau garnitura, setarea temperaturii, conținutul și locația. Dacă oricare dintre acestea nu este în stare de funcționare corespunzătoare, poate face ca frigiderul să nu mai funcționeze.

Numai atunci când acestea funcționează bine ar trebui să verificați componentele frigiderului. De cele mai multe ori, piesele originale care sunt în stare bună de funcționare au fost diagnosticate greșit și înlocuite. Dacă nu sunteți sigur de capacitatea de funcționare a vreunei componente a frigiderului, lăsați un tehnician calificat în domeniul frigiderelor să se ocupe de aceasta și să facă treaba în mod profesionist.

Memento

Înainte de a efectua o diagnosticare a frigiderului sau de a repara orice parte a acestuia, scoateți-l din priza de perete. Dacă nu puteți ajunge la priză, declanșați întrerupătorul de circuit. Chiar și în acest caz, aveți grijă la părțile frigiderului care ar putea probabil să păstreze energia electrică după deconectare. Aceasta pentru a preveni electrocutarea.

În plus, utilizarea mănușilor de lucru reprezintă un strat suplimentar de protecție. Așadar, dacă aveți o pereche bună, purtați-o pentru a vă proteja mâinile.