Frigiderul nu se opreste: Cum se repara

Una este sa ai un frigider care functioneaza bine si alta daca este functional dar frigiderul nu se opreste. Acesta va ingheta tot ce se afla in el si va continua sa functioneze. Aflati cum sa il reparati in acest articol.

Frigiderul nu se opreste

Frigiderul nu se opreste – Ce trebuie facut

Procedati dupa cum urmeaza daca frigiderul nu se opreste:

1. Verificati garnitura de etansare a usii

Deschideti si inchideti usa frigiderului pentru a vedea daca aceasta se inchide bine. Daca banuiti ca garnitura nu mai functioneaza asa cum ar trebui, treceti mana pe lungimea acesteia; este posibil sa simtiti cum iese aer rece daca garnitura este slaba. Dar daca nu simtiti nimic, puteti verifica daca exista goluri intre garnitura si cadrul usii. Uneori, veti observa ca unele parti ale garniturii se lipesc mai bine decat altele.

Cu toate acestea, daca nu este cazul, inchideti usa frigiderului pe o bancnota de un dolar. Trageti de bancnota de un dolar cu usa inchisa si, daca o puteti scoate, inlocuiti garnitura usii. Aspiratia pe care o creeaza ar trebui sa tina bancnota de un dolar suficient de strans pentru a face dificila scoaterea acesteia fara a deschide usa.

Uneori, garnitura nu are nevoie de inlocuire, ci de o curatare temeinica. Garniturile de etansare a usii frigiderului murdare nu etanseaza asa cum ar trebui, deoarece murdaria de pe ele creeaza o bariera. Prin urmare, curatati garnitura, mai ales daca observati ca sunt vizibil murdare sau daca nu le-ati curatat niciodata.

Verificati daca garnitura este slabita daca nu se aplica niciuna dintre situatiile de mai sus. Incercati sa-l impingeti in pozitie cu o surubelnita mica, daca puteti, sau cereti unui profesionist sa o faca. S-ar putea ca acest lucru sa rezolve problema. Atunci cand garnitura usii unui frigider nu mai etanseaza bine din orice motiv, frigiderul va continua sa piarda aer rece, ceea ce face ca compresorul sa functioneze constant fara sa se opreasca.

2. Verificati termostatul

Setarea unei temperaturi prea scazute va determina cat de des functioneaza frigiderul. Setati temperatura la un punct ridicat si vedeti daca se opreste compresorul. Frigiderul functioneaza bine daca compresorul raspunde in acest mod. Este posibil sa fie nevoie doar sa setati termostatul la un punct mediu pentru cele mai bune rezultate.

Cu toate acestea, luati in considerare inlocuirea termostatului daca compresorul nu se opreste atunci cand temperatura este ridicata. Angajati un tehnician profesionist pentru a face treaba de inlocuire daca nu sunteti sigur ca o puteti face singur.

3. Verificati sistemul de dezghetare

Testarea componentelor sistemului de dezghetare nu este atat de tehnica pe cat pare. Incepeti cu temporizatorul de dezghetare, deoarece acesta se ocupa de ciclul de dezghetare.

Deconectati frigiderul si localizati temporizatorul; locatia acestuia va depinde de tipul de frigider. Un model side-by-side il va avea in partea din spate; alte modele il pot avea in panoul de control sau in spatele grilei inferioare din fata unitatii. Gasiti bornele temporizatorului astfel incat sa puteti efectua un test de continuitate daca este necesar. Inlocuiti temporizatorul daca nu exista continuitate.

Dar rotiti cronometrul cu o surubelnita mica pentru a-l avansa la un ciclu de dezghetare, daca este de tip mecanic. Ar trebui sa auziti un clic cand incalzitorul intra in actiune. Daca acest lucru nu se intampla si temporizatorul nu avanseaza singur, inlocuiti-l.

Urmatorul este incalzitorul de dezghet. Deconectati frigiderul de la curentul electric si demontati capacul ventilatorului evaporatorului din interiorul sectiunii congelatorului. Gasiti incalzitorul sub sau langa serpentinele evaporatorului si testati-l cu un multimetru pentru continuitate. Daca incalzitorul nu inregistreaza continuitate, inlocuiti-l.

Dupa aceea este termostatul de dezghetare. Testati termostatul daca incalzitorul si temporizatorul sunt in stare buna. La fel ca si in cazul incalzitorului, veti avea nevoie de un multimetru pentru a-i verifica continuitatea, dar va trebui sa asteptati momentul in care contactele sale sunt deschise, iar acesta va fi atunci cand temperatura serpentinelor evaporatorului este mai mare de 47 de grade Fahrenheit. Deconectati frigiderul de la curentul electric si verificati continuitatea. Inlocuiti termostatul daca nu exista continuitate.

Este posibil ca sistemul de dezghetare sa functioneze defectuos si sa ramana in modul de dezghetare. Cand se intampla acest lucru, frigiderul nu se va opri, deoarece incearca sa mentina o temperatura rece. Daca nu sunteti sigur de repararea sistemului de dezghetare, luati in considerare posibilitatea de a angaja un profesionist pentru a face treaba.

4. Verificati continutul

Depozitarea alimentelor fierbinti sau supraincarcarea frigiderului cu alimente la temperatura camerei va afecta capacitatea de racire a acestuia. In primul rand, nu va exista suficient aer rece pentru a circula si raci toate alimentele in acelasi timp si nici spatiu pentru circulatie. Doi, va dura mai mult timp pentru ca toate alimentele sa se raceasca. Ca urmare, frigiderul va continua sa functioneze pentru a compensa sarcina din el.

Prin urmare, evitati sa puneti prea multe articole in frigider in acelasi timp, mai ales daca acestea sunt la temperatura camerei. Iar daca gatiti, lasati mancarea sa stea afara pana cand se raceste inainte de a o pune in frigider. Puteti opta pentru a scadea temperatura pana la un punct mai rece, dar s-ar putea sa nu fie cel mai bine. Urmarea acestui proces va ajuta frigiderul sa functioneze normal.

5. Verificati ventilatorul evaporatorului

Scoateti capacul din partea din spate a congelatorului si inspectati ventilatorul atasat la acesta. Este posibil sa existe gheata care sa se infunda si sa afecteze lamelele. Daca exista gheata, este un indiciu clar ca sistemul de dezghetare are o problema. Urmati pasii de mai sus pentru a verifica sistemul si a inlocui orice piesa defecta. Iar daca lamelele sunt deteriorate din cauza unei incarcaturi de gheata sau a unui alt motiv, inlocuiti-le.

Cu toate acestea, daca nu se aplica niciuna dintre situatiile de mai sus, trebuie sa va asigurati ca motorul functioneaza. Rotiti lamele si daca acestea se rotesc bine, este posibil ca motorul sa functioneze bine. In caz contrar, testati infasurarile motorului cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Inlocuiti motorul daca nu gasiti continuitate.

Frigiderul nu se mai raceste daca evaporatorul nu mai functioneaza, deoarece acesta este responsabil de circulatia aerului rece in interiorul unitatii. Prin urmare, este esential sa aveti un motor de ventilator functional.

6. Verificati locatia

Amplasarea frigiderului poate afecta racirea acestuia si, in consecinta, frecventa cu care functioneaza. Caldura poate face ca dulapul exterior sa se incalzeasca si sa creasca temperatura interna. Vedeti daca frigiderul se afla in calea luminii solare directe sau in apropierea unei surse de caldura. Relocarea acestuia functioneaza, dar daca aceasta nu este o optiune, luati in considerare scaderea temperaturii setate.

7. Verificati ventilatorul condensatorului

Ventilatorul nu are nevoie de nicio inhibitie, astfel incat sa poata functiona liber. Deconectati frigiderul de la alimentarea cu energie electrica si scoateti panoul de acces din spate din partea de jos. Verificati daca exista resturi care ar putea obstructiona miscarea libera a ventilatorului si curatati paletele. Intoarceti-le ulterior cu mana si, daca sunt rigide, poate insemna ca motorul ventilatorului este defect. Efectuati un test de continuitate pe acesta folosind un multimetru si inlocuiti-l daca nu exista continuitate.

Serpentinele condensatorului au nevoie de ventilator pentru a ramane reci; in caz contrar, caldura de la serpentine va supraincalzi frigiderul si ii va afecta capacitatea de racire. Daca zona dintre sectiunile frigiderului si congelatorului este calda la atingere, inseamna ca bobinele condensatorului sunt prea fierbinti, ceea ce indica faptul ca ventilatorul nu functioneaza pentru a le raci.

8. Verificati compresorul

Compresorul poate avea un circuit deschis si va puteti da seama daca acesta este cazul atunci cand nu prezinta continuitate in timpul unui test cu un multimetru. Iar daca are o problema de cablare interna sau o piesa interna defecta, ar putea fi momentul sa inlocuiti compresorul. In caz contrar, problema se poate manifesta prin faptul ca compresorul functioneaza in mod neorganizat, afectand astfel frigiderul.

9. Verificarea sistemului inchis

Orice deteriorare a sistemului inchis poate insemna ca trebuie inlocuit intregul frigider. Sistemul inchis, sau sistemul de racire, este locul in care are loc procesul de refrigerare, iar o scurgere inseamna ca procesul nu mai poate avea loc. Frigiderul va continua sa aiba scurgeri de agent frigorific si nu poate ramane rece. Ca urmare, compresorul va incerca sa compenseze acest lucru functionand prea mult.

Nota: Cand un frigider nu se opreste, inseamna ca compresorul continua sa functioneze non-stop. De obicei, o problema de racire mentine compresorul in functiune si acesta nu se opreste. Dar daca gasiti si remediati problema, se va remedia si problema compresorului.

De ce s-a oprit frigiderul meu?

Frigiderul dvs. s-a oprit din mai multe motive. Unul dintre acestea este ca compresorul nu functioneaza asa cum ar trebui, probabil din cauza unei defectiuni a releului de pornire. Un alt motiv este ca termostatul este setat gresit si trebuie reglat. Un alt motiv este placa de control; aceasta poate fi deteriorata, afectand alte componente cheie ale frigiderului. Acest articol explica mai multe si cum sa le reparati in detaliu.

Lumina frigiderului nu se va opri – Rezolvat

Verificati becul; un filament spart va afecta lumina in diferite moduri, inclusiv prin faptul ca nu se stinge. Daca filamentul din interiorul becului este rupt, este timpul sa inlocuiti becul.

Dar daca nu becul este problema, verificati soclul. Aceasta este partea care sustine becul. Asigurati-va ca terminalele nu au decolorari sau deteriorari, altfel va trebui sa inlocuiti soclul.

Puteti efectua un test de continuitate daca nu exista decolorare si puteti inlocui soclul daca nu exista continuitate.

O alta parte care trebuie verificata este comutatorul. Intrerupatorul usii controleaza lumina, aprinzand-o cand deschideti usa si stingand-o cand o inchideti. Un intrerupator de usa defect nu poate stinge lumina sau chiar o poate aprinde in unele cazuri. Asadar, testati continuitatea comutatorului folosind un multimetru si inlocuiti-l daca nu exista.

Un defect de proiectare poate face ca lumina sa ramana aprinsa chiar si atunci cand usa se inchide. Este posibil sa doriti sa raportati problema producatorului si sa solicitati reparatii daca nimic altceva nu pare sa rezolve problema. O lumina de frigider care nu se stinge reprezinta un pericol de incendiu si de sanatate. Caldura de la lumina care arde in mod constant poate topi piesele si cablurile frigiderului, provocand un incendiu. De asemenea, va dezgheta alimentele congelate si le va face nesigure pentru a fi consumate. Prin urmare, este crucial sa gasiti o solutie cat mai repede posibil.

Lasă un comentariu