Frigiderul nu porneste: Cum se repara

Una sau mai multe componente functioneaza defectuos daca un frigider nu porneste in casa dumneavoastra. Din fericire, exista modalitati de a remedia aceasta problema fara a fi nevoie sa inlocuiti frigiderul.

Frigiderul nu porneste

Frigiderul nu porneste – Ce trebuie facut

Verificati daca lumina de la frigider functioneaza. Aceasta va va spune daca aparatul primeste sau nu energie electrica. Daca lumina de la frigider este aprinsa, dar frigiderul nu porneste, fie automat, fie cand apasati un buton, verificati urmatoarele:

1. Releu de pornire/protector de suprasarcina

Deconectati frigiderul de la alimentarea cu energie electrica, mutati-l si indepartati panoul de acces din partea inferioara din spate. Veti vedea serpentinele condensatorului, precum si compresorul. Releul de pornire sau suprasarcina este un dispozitiv micut atasat la compresor. Este posibil sa existe, de asemenea, un condensator de pornire fixat pe dispozitiv, dar totul este un singur pachet.

Detasati dispozitivul din partea compresorului si separati condensatorul de acesta, daca exista unul. Apoi, luati un multimetru si setati-l pe scara R X 1. Acum, fixati sondele contorului pe bornele dispozitivului – pinii care il conecteaza la compresor – si verificati citirea.

Fisa tehnica a frigiderului ar trebui sa contina citirea corecta a releului de pornire sau a dispozitivului de suprasarcina, sau o veti gasi pe condensator. Inlocuiti dispozitivul de suprasarcina daca citirea nu corespunde cu cea de pe fisa tehnica sau de pe partea laterala a dispozitivului.

Releul de pornire/dispozitivul de suprasarcina alimenteaza compresorul si il protejeaza in timpul functionarii normale. Asadar, ar trebui sa fie una dintre primele componente care trebuie verificate daca un frigider nu porneste. Acest lucru este valabil mai ales daca auziti sunete de clic.

2. Termostat de control al temperaturii

Verificati termostatul daca ventilatoarele si compresorul nu functioneaza. Pentru a face acest lucru, deconectati frigiderul de la priza de perete si gasiti termostatul in interiorul aparatului. Este posibil sa-l gasiti in spatele butonului de reglare a temperaturii din compartimentul pentru alimente proaspete.

Detasati termostatul de aparat si efectuati un test cu ajutorul unui multimetru setat la R X 1. Rotiti termostatul la cea mai mica cifra de pe fata sau la cea mai calda setare; cu cat cifra este mai mica, cu atat temperatura este mai calda. Apoi, plasati sonda contorului la borna termostatului si verificati continuitatea.

Citirea ar trebui sa fie infinita, asa ca mutati butonul la numere mai mari daca citirea este corecta. Pe masura ce faceti acest lucru, multimetrul ar trebui sa afiseze 0, indicand continuitatea. Inlocuiti termostatul daca niciuna dintre citiri nu este corecta.

Termostatul trimite energie catre ventilatoare si compresor pentru a alimenta sistemul de racire. Frigiderul nu se va porni daca sistemul de racire nu functioneaza, iar sistemul de racire are nevoie de un termostat functional de control al temperaturii.

3. Tablou de comanda

Placa de control guverneaza functiile generale ale frigiderului, inclusiv functiile de temperatura si de dezghetare. Aceasta placa nu este de tipul celei de la partea inferioara din spate, ci o veti gasi in interiorul frigiderului, atasata la partea laterala sau superioara.

Deconectati frigiderul de la alimentarea cu energie electrica si verificati daca exista conexiuni arse, arcuri electrice, uzura sau alte deteriorari ale placii. Acest lucru va explica conexiunea slaba. Luati in considerare inlocuirea acesteia in cazul in care exista deteriorari. Dar, inainte de a o inlocui, asigurati-va ca toate celelalte piese care ar putea cauza problema sunt in stare buna de functionare.

Probleme de putere

Daca frigiderul nu porneste si nu are nicio lumina aprinsa, verificati cablul de alimentare al frigiderului, priza de perete si iesirea de curent. Asigurati-va ca cablul de alimentare nu este rupt sau rasucit, ca priza de perete inca functioneaza si ca nu este de tip GFCI. Daca este, resetati-l apasand butonul de resetare. Frigiderul trebuie sa fie conectat la propria priza, nu la un prelungitor.

Frigiderul nu porneste dupa o intrerupere de curent – Solutie rapida

Verificati intrerupatorul de circuit, cablul de alimentare, priza de perete si modul in care frigiderul primeste energie. Acest articol va va ajuta sa testati fiecare componenta de alimentare, sa o gasiti pe cea defecta si sa o inlocuiti.

Compresorul frigiderului nu porneste – Ce trebuie facut

Testati releul de pornire si termostatul. Releul ar trebui sa alimenteze compresorul pentru a-i permite acestuia sa porneasca si sa functioneze. Fara releu, compresorul nu va porni. Chiar daca porneste, acesta se va opri rapid fara puterea de pornire necesara pentru a se stabiliza.

Termostatul porneste sistemul de racire, de care apartine compresorul, pentru a functiona prin alimentarea cu energie. Asadar, compresorul nu se va porni daca termostatul nu functioneaza. Scoateti termostatul si efectuati un test de continuitate pe acesta. Daca nu exista continuitate, inlocuiti termostatul.

Compresorul in sine poate fi, de asemenea, defect. Un circuit deschis va face ca acesta sa nu mai functioneze, dar este posibil sa nu va puteti da seama ce este in neregula pana cand un tehnician nu se uita la el. Apoi, puteti stabili daca aveti sau nu nevoie de un compresor nou.

Daca nu functioneaza niciuna dintre solutiile de mai sus, contactati producatorul si solicitati service. Alternativ, angajati un tehnician independent, dar calificat, care sa verifice compresorul si sa va recomande o solutie permanenta.

Puteti incerca sa resetati singur compresorul. Rotiti termostatul din interiorul frigiderului la zero sau la Oprit. Deconectati frigiderul de la curentul electric, asteptati cateva secunde, apoi reconectati-l. Apoi porniti termostatul si setati-l la temperatura dorita. Facand acest lucru, resetati compresorul si este posibil sa il declanseze din nou.

Frigiderul nu porneste dupa mutare

Compresorul poate fi deteriorat din cauza rigorilor impuse de mutare. Problema ar putea proveni, de asemenea, de la uleiul care curge in conductele de racire dinspre compresor, mai ales daca ati asezat frigiderul pe jos in timpul transportului. Acest articol explica posibilele cauze si solutii.

Frigiderul RV nu porneste – Solutii

Daca aveti o problema cu frigiderul RV care nu porneste, incepeti depanarea prin verificarea conexiunii de alimentare. Asigurati-va ca frigiderul este conectat la curent, fie ca este electric sau pe gaz. Verificati termostatul si inspectati compresorul, deoarece termostatul il controleaza.

In continuare, verificati lumina pilotului. Daca lumina este arsa, este posibil ca problema sa fie termocuplul. Inlocuiti-l, deoarece acesta determina cantitatea de gaz care merge la arzator pe timp, astfel incat lumina nu va functiona fara el.

Daca inlocuirea termocuplului nu rezolva problema, este posibil ca in conducta de gaz sa fie aer. Inchideti robinetele de gaz si resetati-le. Modelele mai vechi vor insemna resetarea frigiderului, dar modelele mai noi au, de obicei, un buton de pornire pe care il puteti apasa.

Arzatorul in sine poate fi defect. Daca frigiderul dvs. utilizeaza atat propan cat si electricitate si treceti fara discernamant de la una la alta, arzatorul poate dezvolta o defectiune. Prin urmare, este esential sa invatati cand sa folositi gazul si cand sa folositi electricitatea. Din fericire, eliminarea aerului din conducta de gaz rezolva si problema arzatorului. Asta in cazul in care arzatorul nu este complet deteriorat.

Este posibil sa se fi acumulat sedimente de amoniac, ceea ce a facut ca frigiderul sa nu mai functioneze. Ati lasat unitatea fara sa o folositi prea mult timp; acesta este cel mai probabil motiv pentru acumularea de reziduuri in unitatea de racire. Incercati sa intoarceti frigiderul cu susul in jos, astfel incat amoniacul sa poata curge din sistemul de racire. Cu toate acestea, acest lucru nu functioneaza intotdeauna, iar daca nu functioneaza, singura alta solutie este inlocuirea frigiderului RV.

In plus fata de cele de mai sus, asigurati-va ca frigiderul pentru rulote are un echilibru adecvat. Un frigider neechilibrat corespunzator poate dezvolta unele defectiuni si poate sa nu functioneze asa cum ar trebui acest lucru este valabil mai ales pentru frigiderele RV din cauza posibilitatii mai mari de a avea un teren neuniform sub RV. Prin urmare, mutati platforma pe un teren mai plan daca este necesar si faceti ca frigiderul sa fie mai plan in interiorul acestuia.

Recapitulare

Daca un frigider nu porneste, este important sa aflati de ce. Un frigider, desi de obicei robust, poate fi surprinzator de fragil daca il manipulati gresit. Acelasi lucru este valabil si pentru majoritatea aparatelor. Prin urmare, stati cu ochii pe unitatea dvs. pentru a va asigura ca este in stare buna de functionare.

Urmati ghidul nostru pentru a afla cum sa reparati un frigider atunci cand nu porneste. Asigurati-va ca primeste suficienta energie electrica si ca functioneaza cablul de alimentare. De asemenea, verificati unele componente interne, cum ar fi termostatul, releul de pornire/protectorul de suprasarcina si chiar placa electronica de control.

Iar daca frigiderul este de tip RV, verificati daca exista acumulari de amoniac, arzator defect sau lampa pilot arsa. Dar cand nimic altceva nu pare sa functioneze, contactati producatorul pentru service sau angajati un tehnician independent de aparate.

Un comentariu la „Frigiderul nu porneste: Cum se repara”

  1. Am un frigider ami vechii, si nu porneste deloc nu se mai aprind ledurile. Curent are pana la compresor si faza si nul.

    Răspunde

Lasă un comentariu