Frigiderul Indesit nu se răcește [Ce trebuie făcut]

Frigiderul Indesit nu se răcește chiar dacă funcționează, nu trebuie să vă faceți griji. Acest articol vă va ghida prin procesul de depanare și reparare a acestuia.

De ce nu se răcește frigiderul meu Indesit?

Dacă frigiderul dvs. Indesit nu se răcește, următoarele sunt cauzele:

1. Bobine de condensator murdare

Funcția serpentinelor condensatorului este de a degaja căldură pe măsură ce agentul frigorific trece prin ele. Odată ce serpentinele sunt înfundate și vizibil murdare, refrigerantul nu numai că întâmpină dificultăți în deplasarea prin serpentine, dar și serpentinele vor fi mai puțin eficiente în disiparea căldurii.

În acest caz, frigiderul lucrează mai mult timp încercând să se răcească. Pentru a rezolva această problemă, curățați pur și simplu serpentinele cu o perie de aspirare, o cârpă curată și apă.

2. Motorul ventilatorului condensatorului defect

Ventilatorul condensatorului este responsabil pentru răcirea compresorului și a serpentinelor condensatorului. Procesul de atragere a aerului prin serpentinele condensatorului răcește lichidul de răcire dintr-un gaz fierbinte într-un lichid rece.

Ventilatorul condensatorului este proiectat să funcționeze de fiecare dată când funcționează compresorul. Dacă ventilatorul nu funcționează, frigiderul nu se va răci.

Pentru a depana un motor de ventilator defect, mai întâi, opriți sursa de alimentare. Apoi, verificați dacă paletele ventilatorului se învârt fără obstacole. Dacă nu există niciuna, rulați paletele ventilatorului cu mâinile pentru a verifica dacă acestea se rotesc liber. Dacă observați că nu se rotește fără rezistență, trebuie să schimbați motorul.

Cu toate acestea, dacă ventilatorul îndeplinește ambele condiții, efectuați un test de continuitate pe motor cu ajutorul unui multimetru. Acest lucru va determina dacă trebuie sau nu să îl înlocuiți.

3. Motorul ventilatorului evaporatorului defect

La fel ca ventilatorul condensatorului, ventilatorul evaporatorului acționează ca un dispozitiv de răcire pentru serpentinele evaporatorului. Acesta suflă continuu aer peste serpentinele evaporatorului, astfel încât lichidul de răcire să poată absorbi căldura și să circule în jurul frigiderului.

Dacă motorul ventilatorului evaporatorului are o defecțiune, lichidul de răcire nu va curge în tot frigiderul. Pentru a verifica dacă motorul are o defecțiune, mai întâi, scoateți frigiderul din priză. Apoi, rotiți paletele ventilatorului cu mâinile pentru a verifica dacă se învârte liber.

Dacă observați unele restricții, este posibil să trebuiască să înlocuiți motorul. De asemenea, dacă motorul ventilatorului emite un zgomot ciudat, este posibil să fie nevoie să obțineți o înlocuire. În cele din urmă, efectuați un test de continuitate pe înfășurările motorului. Dacă nu există continuitate, atunci o înlocuire este cea mai bună opțiune.

4. Releu de pornire defect

Releul de pornire a compresorului funcționează mână în mână cu compresorul. Odată ce releul de pornire este ars sau are un defect, compresorul va întâmpina dificultăți de funcționare.

În consecință, frigiderul nu se va răci. Pentru a depista o defecțiune a releului de pornire, efectuați un test de continuitate între prizele terminale de pornire și de funcționare. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul de pornire.

5. Termostat de control al temperaturii defect

Acest dispozitiv funcționează prin controlul cantității de lichid de răcire care intră în frigider. Acesta exercită controlul prin pornirea și oprirea frigiderului pentru a menține temperatura necesară. Pentru a verifica dacă există defecțiuni la termostat, modificați setarea termostatului și ascultați pentru a auzi un clic.

Dacă auziți clicul, efectuați un test de continuitate pe termometru. Achiziționați un înlocuitor dacă termometrul nu are continuitate.

6. Placa de control al temperaturii defectă

Această componentă funcționează prin transferul de tensiune către motoarele ventilatoarelor evaporatorului și condensatorului, precum și către compresor. Problemele care apar la plăcile de control al temperaturii sunt rare și adesea identificate greșit.

Înainte de a obține o placă de înlocuire, verificați mai întâi dacă alte componente nu sunt defecte. Dacă toate celelalte componente sunt în stare bună de funcționare, atunci înlocuiți placa de control.

7. Condensator de pornire defect

Condensatorul de pornire este o componentă destul de simplă și mică, care face parte din releul de pornire al compresorului. Acesta funcționează oferind un impuls suplimentar de putere compresorului atunci când acesta începe să funcționeze.

Atunci când condensatorul este defect sau ars, compresorul nu va porni. Puteți ști cu ușurință dacă condensatorul este defect folosind un multimetru. Înlocuiți condensatorul dacă nu trece testul.

8. Termistor defect

Scopul termistorului este de a detecta schimbările de temperatură din frigider și de a trimite semnale către placa de control atunci când temperatura se schimbă.

Placa de control lucrează apoi pentru a regla puterea ventilatorului și a compresorului evaporatorului în funcție de semnalele trimise de termistor. Odată ce termistorul are o defecțiune, este posibil ca ventilatorul și compresorul evaporatorului să nu funcționeze atunci când este necesar.

Pentru a rezolva această problemă, verificați continuitatea. Puteți obține cu ușurință o înlocuire a termistorului dacă primul nu are continuitate.

9. Compresor spart

Compresorul este o mică pompă cilindrică care comprimă și împinge lichidul de răcire prin serpentinele condensatorului și ale evaporatorului. În cazul frigiderelor cu compresoare defecte, unitatea de răcire va avea dificultăți în a funcționa corect.

Pentru a depana un compresor, mai întâi, efectuați un test de continuitate prin plasarea pinilor multimetrului de o parte și de alta a compresorului, acolo unde se află pinii electrici.

Dacă observați un circuit deschis, este necesară înlocuirea. Puteți fie să apelați la un tehnician cu experiență, fie să o faceți singur pentru a economisi costuri.

10. Tablou de comandă principal defect

Problemele asociate cu placa de comandă principală sunt rare. Înainte de a interveni asupra plăcii de control, asigurați-vă că efectuați toate testele necesare pentru a confirma că toate celelalte componente funcționează. Puteți trece la înlocuirea plăcii de control principale dacă toate celelalte componente funcționează. Urmăriți videoclipul de mai jos pentru a vedea cum să reparați placa de control principală a frigiderului dvs…

Ultimele cuvinte

Un număr destul de mare de componente pot fi responsabile pentru faptul că un frigider nu se răcește. Începeți prin depanarea diferitelor componente până când este detectată sursa problemei de răcire. Puteți fie să înlocuiți, fie să reparați componenta defectă.