Verificarea frigiderului după o pană de curent este crucială. Vă puteți da seama dacă acesta încă funcționează sau dacă există vreo deteriorare. Din fericire, există modalități simple de a remedia problemele unui frigider după o pană de curent.
Frigiderul nu funcționează după o pană de curent – Ce trebuie să faceți
Ceva s-a declanșat sau s-a deteriorat în circuitul de alimentare a frigiderului dacă acesta nu mai funcționează după o pană de curent. Pentru a determina originea problemei, verificați întrerupătorul de circuit, de obicei în afara casei. Este posibil ca acesta să se fi declanșat în timpul întreruperii.
De asemenea, verificați dacă cablul de alimentare al frigiderului este deteriorat. În acest timp, verificați și priza de perete în care conectați frigiderul. Aparatul trebuie să aibă o priză dedicată; în caz contrar, este posibil să nu funcționeze în mod optim.
Frigiderul face clic după o întrerupere a alimentării – Rezolvat
Sunetul de clic pe care îl auziți este probabil compresorul care încearcă din greu să își reia activitatea după restabilirea curentului electric. Dacă sunetul apare la intervale scurte de timp – 2 sau 3 minute – este posibil ca releul de pornire sau protectorul de suprasarcină să fie defect. Fără releu, compresorul nu poate porni și funcționa.
Deconectați frigiderul de la curentul electric și scoateți-l din perete. Faceți loc pentru a putea ajunge la compresor. Este posibil să trebuiască să îndepărtați un panou de acces care acoperă bobinele și compresorul. Apoi, detașați releul de pornire, un dispozitiv de mici dimensiuni, din partea compresorului.
Există două moduri de a verifica releul. Una este să îl scuturați. În mod normal, acesta nu ar trebui să scoată niciun sunet sau mișcare. Așadar, dacă releul zornăie când îl scuturați, este un indiciu că este defect și trebuie înlocuit. A doua metodă este de a efectua un test de continuitate. Folosind un multimetru, verificați continuitatea între două terminale marcate S și R. Luați în considerare înlocuirea releului de pornire dacă nu găsiți continuitate.
Deși compresorul este cauza cea mai probabilă a sunetului, acesta poate proveni și de la termostatul de control al temperaturii. Când acesta se oprește și se pornește după întrerupere, creează un sunet de clic. Aceasta nu înseamnă că termostatul este defect; sunetul încetează după un timp. Temporizatorul de dezghețare poate, de asemenea, să ticăie sau să facă clic când se reglează și se oprește sau se pornește după o pană de curent.
Frigiderul care bipăie după o întrerupere de curent – Soluție
O pană de curent poate face ca temperatura internă a frigiderului să se stingă. Bipul pe care îl auziți este alarma care sună pentru a vă avertiza de temperatura ridicată. Bipul va continua la intervale de timp până când temperatura scade la un nivel sigur pentru alimente.
Este posibil să dezactivați alarma în timp ce așteptați ca temperatura internă să se răcească. Consultați manualul de utilizare pentru a afla pașii de dezactivare a alarmei, dar multe modele au un buton de alarmă pe panoul de control. Apăsarea și menținerea apăsată a acestuia timp de câteva secunde o dezactivează de obicei. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta să înceapă să sune din nou atâta timp cât frigiderul nu este încă suficient de rece.
Este esențial să verificați alimentele din congelator și frigider după o pană de curent. Acest lucru este necesar mai ales dacă întreruperea a durat câteva ore. Verificați să vă asigurați că niciunul dintre alimentele perisabile nu s-a decongelat și că fiecare produs este în stare bună. Îndepărtați și aruncați orice aliment care s-a dezghețat și s-a stricat fără a putea fi salvat. În caz contrar, riscați să contaminați alte alimente și să le stricați gustul și mirosul.
Curățarea unui frigider după o pană de curent – Pași de ghidare
Alimentele se pot strica în frigider după o pană de curent. Dacă descoperiți că aparatul are un miros neplăcut și trebuie curățat, goliți compartimentele frigiderului și congelatorului și pregătiți-vă să le curățați. Deconectați frigiderul de la curentul electric și închideți apa, dacă este cazul.
În continuare, îndepărtați rafturile, rafturile și coșurile, lăsând frigiderul complet gol. Amestecați puțin detergent de vase în apă caldă și curățați părțile interioare ale frigiderului și congelatorului. Curățați garniturile ușilor în acest timp; murdăria urât mirositoare se poate ascunde în pliuri. O soluție de apă și bicarbonat de sodiu funcționează și ea. Turnați două linguri de bicarbonat de sodiu într-un bol care conține patru căni de apă caldă.
Puteți profita de această ocazie pentru a spăla pubelele și rafturile. Înmuiați-le în apă caldă și săpun în timp ce curățați frigiderul. Va fi mai ușor să le spălați după aceea. Dacă mirosurile se agață de ele, spălarea lor ajută la eliminarea mirosului.
După ce ați curățat și spălat frigiderul și rafturile, clătiți-le cu o soluție de înălbitor fără parfum și apă. Amestecați o lingură de înălbitor într-un galon de apă și repetați până când obțineți cantitatea dorită. Apa și sucul de lămâie pot, de asemenea, să igienizeze aparatul, dar soluția nu este suficient de puternică pentru a-și face treaba. Totuși, evitați să folosiți substanțe chimice sau detergenți puternici din cauza siguranței alimentelor.
Este posibil să trebuiască să lăsați frigiderul în stare deconectată timp de câteva zile. De asemenea, lăsați ușile deschise pentru cele mai bune rezultate. În acest fel, se poate aerisi și elibera mirosurile persistente. Asta înseamnă că trebuie să depozitați alimentele congelate și alte articole într-un alt frigider sau într-o ladă frigorifică bine izolată cu pachete de gheață. Luați în considerare aplicarea unor picături de dezinfectant pe balamalele ușilor, pe colțuri și crăpături și chiar pe încuietori pentru a elimina mirosurile și germenii.
Deodorizarea unui frigider după o pană de curent
Dacă curățarea frigiderului nu îl scapă de mirosurile rele, puteți să mototoliți ziare, să le umeziți cu puțină apă și să le așezați pe rafturi. Închideți ușa și puneți frigiderul în funcțiune timp de câteva zile. Este eficient pentru a scăpa de mirosuri, deși consumă energie.
O altă metodă de încercat este așezarea cafelei, de tipul proaspăt măcinată, pe rafturi timp de câteva zile, în timp ce aparatul funcționează. Aroma puternică a cafelei poate persista, dar se disipează în timp dacă nu vă deranjează să așteptați. În caz contrar, clătiți rafturile pentru a scăpa de aromă.
De asemenea, puteți folosi cărbune activ sau bicarbonat de sodiu în același scop. Acestea absorb rapid mirosurile, dar trebuie să porniți frigiderul timp de câteva zile. Schimbați bicarbonatul de sodiu sau cărbunele – în funcție de cel pe care îl folosiți – dacă mirosul rămâne și după aceea.
Este posibil ca condensul urât mirositor să fi pătruns în izolația frigiderului dacă niciuna dintre soluțiile de mai sus nu funcționează. Într-o astfel de situație, angajați un tehnician de aparate pentru a înlocui izolația. De asemenea, puteți lua în considerare înlocuirea frigiderului dacă mirosul este mai mult decât puteți suporta.
Ce se strică într-un frigider după o pană de curent?
După o pană de curent, verificați alimentele, cum ar fi carnea, produsele lactate, peștele, păsările de curte, ouăle, brânzeturile moi și alimentele gătite. Cel mai probabil, acestea nu sunt stricate, mai ales dacă pana de curent a durat mai puțin de patru ore și dacă nu ați deschis prea des ușa frigiderului. Verificați cuburile de gheață sau nivelul apei adunate în congelator pentru a determina durata întreruperii, dacă nu sunteți sigur.
Totuși, aruncați-le dacă ați deschis frigiderul prea des sau dacă întreruperea a durat mai mult de patru ore. Aceste tipuri de alimente sunt foarte perisabile, așa că, atunci când temperatura este prea ridicată, bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în ele. Este posibil să doriți să așteptați până când curentul este restabilit sau să folosiți o sursă de energie de rezervă pentru a verifica temperatura.
Folosiți un termometru pentru a verifica temperatura internă a frigiderului; puteți începe dacă aceasta este de 40 de grade Fahrenheit sau mai mică. În caz contrar, aruncați produsele perisabile, cum ar fi cele menționate mai sus. Rețineți că depozitarea unor astfel de alimente în congelator, unde este întotdeauna mai rece, le poate păstra pentru mai mult timp. Așadar, încercați să le mutați în secțiunea congelator imediat după ce ați observat întreruperea alimentului.
Unele alimente nu se strică la fel de repede ca altele, așa că poate doriți să le lăsați. Printre acestea se numără băuturile și sucurile de fructe deschise, margarina, fructele și legumele care nu sunt tăiate, pâinea și brânza tare. Acestea pot sta la temperaturi de 40 de grade Fahrenheit sau mai mari fără să se strice, dar trebuie să încercați să le păstrați dacă puteți. Aruncați orice alimente de care nu sunteți sigur că mai merită să le consumați sau care vi se par prea calde.
Frigiderul nu se răcește după o pană de curent – Ce trebuie făcut
Una este ca frigiderul dumneavoastră să nu funcționeze după o pană de curent. Dar este cu totul altceva dacă acesta nu se răcește după o pană de curent. Atunci când nu se răcește, înseamnă că frigiderul funcționează. Prin urmare, primește energie, doar că nu se răcește.
Având în vedere acest lucru, verificați bobinele condensatorului, bobinele evaporatorului, ușa, ventilatorul evaporatorului, ventilatorul condensatorului și controlul clapetei. Înainte de a le verifica, asigurați-vă că ați așteptat aproximativ o oră sau mai mult după ce a fost restabilită alimentarea cu energie electrică. Este nevoie de acest timp pentru ca frigiderul să se răcească în mod adecvat după o pană de curent. Verificarea temperaturii interne prea curând poate face ca frigiderul să pară că nu se răcește.
Cu toate acestea, dacă aparatul nu se răcește deloc sau suficient după o pană de curent, angajați un profesionist pentru a verifica piesele menționate mai sus sau faceți-o dumneavoastră.
Distribuitorul de apă din frigider nu funcționează după o întrerupere a alimentării – Rezolvat
Verificați supapa de admisie a apei. Aceasta este controlată electric, astfel încât este posibil să se fi ars sau să fi devenit defectă atunci când a fost restabilită alimentarea cu energie electrică. Opriți robinetul de alimentare cu apă și porniți-l din nou pentru a verifica supapa de admisie. În continuare, verificați funcționalitatea supapei. Ar trebui să auziți apa curgând în frigider dacă supapa funcționează.
Dacă nu funcționează, asigurați-vă că presiunea apei este suficientă pentru a pompa apa prin supapa de admisie. Este posibil să nu puteți verifica direct presiunea. Dar puteți încerca să distribuiți apă prin conducta de apă în loc de distribuitor. Încercați să umpleți un pahar de apă în zece secunde; dacă nu reușiți, înseamnă că presiunea apei este scăzută. Prin urmare, cereți unui instalator să o repare cât mai repede posibil.
Cu toate acestea, verificați continuitatea supapei de admisie dacă nu presiunea apei este problema. Folosiți un multimetru și testați solenoidul. Dacă nu primește energie, înlocuiți solenoidul. Dar dacă primește energie și totuși supapa nu funcționează, înlocuiți întreaga supapă de admisie.
În plus, asigurați-vă că filtrul de apă nu are nevoie de o înlocuire. Un filtru vechi poate interfera cu debitul de apă, împiedicând distribuitorul de apă să funcționeze. Dacă este mai vechi de șase luni, acesta trebuie schimbat. De asemenea, puteți verifica comutatorul distribuitorului de apă cu un multimetru. Înlocuiți un întrerupător defect dacă găsiți unul.
Cum să-ți dai seama dacă ouăle sunt rele după o pană de curent
Cel mai bun mod de a vă da seama dacă ouăle din frigider s-au stricat după o pană de curent este să folosiți un termometru. De asemenea, determinați cât timp a fost întreruptă energia electrică. În mod obișnuit, temperatura internă sigură pentru alimente a unui frigider este de 40 de grade Fahrenheit. Așadar, plasați un termometru în interiorul frigiderului, acolo unde tinde să fie cel mai cald, adică pe raftul de sus sau aproape de ușă. Așteptați aproximativ treizeci de minute până la o oră înainte de a verifica citirea.
Dacă nu a fost curent mai mult de două ore și temperatura este mai mare decât cea recomandată, aruncați ouăle. Dar dacă temperatura este mai mică de 40 de grade, iar curentul nu a fost întrerupt prea mult timp, ouăle pot fi încă comestibile. Dacă nu sunteți sigur, aruncați-le și cumpărați ouă proaspete.
Cum să păstrați frigiderul rece atunci când puterea este afară
Țineți ușa închisă pe cât de mult puteți. Frigiderul va rămâne rece timp de aproximativ patru ore atunci când nu există curent electric. Dar acest lucru va funcționa numai dacă nu deschideți ușa pe această durată. Un congelator își va păstra temperatura rece timp de aproximativ două zile dacă nu este deschis și este plin. Un congelator pe jumătate plin va face același lucru, dar numai pentru o zi.
Puteți prelungi timpul pentru frigider dacă folosiți blocuri de gheață sau gheață carbonică. Așezați-le în puncte strategice în interiorul aparatului și țineți ușa închisă. Deschideți-o doar atunci când trebuie și luați tot ce aveți nevoie în același timp pentru a reduce frecvența deschiderii ușii.
Cât timp trebuie să se răcească un frigider după o pană de curent?
Timpul necesar pentru ca un frigider să se răcească după o pană de curent va depinde de durata întreruperii și de cât de plin este frigiderul. În cazul în care curentul a fost întrerupt pentru mai mult de patru ore, ar putea dura până la o oră pentru a se răci. În cazul unui frigider fără îngheț, poate dura până la opt ore dacă întreruperea a durat prea mult timp și unitatea s-a dezghețat complet.
Cu cât este mai plin frigiderul, cu atât mai mult va dura mai mult timp pentru a se răci. Astfel, dacă frigiderul dvs. este plin și temperatura este ridicată, poate dura până la patru ore pentru a se răci până la un nivel sigur pentru alimente. De asemenea, temperatura ambientală afectează viteza de răcire. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât frigiderul va avea nevoie de mai mult timp pentru a se răci. Dimensiunea frigiderului contează și ea. Luați în considerare acești factori și nu numai atunci când calculați cât timp îi va lua frigiderului dvs. să se răcească după o pană de curent.
Cum se resetează un frigider după o pană de curent
Unele frigidere sunt prevăzute cu un buton de resetare, în timp ce altele nu. Dacă frigiderul dvs. are un buton de resetare, localizați-l pe panoul de control. Puteți consulta manualul de utilizare pentru locația exactă a butonului dacă nu sunteți sigur. Apăsați-l și țineți-l apăsat timp de câteva secunde pentru a reseta frigiderul. Altele vă vor cere să le deconectați de la curentul electric și să îl lăsați scos din priză timp de câteva minute. Reconectați-l din nou după aceea.
Concluzie
Este esențial să vă păstrați frigiderul după o pană de curent. Uneori, există o supratensiune atunci când aceasta este restabilită, iar astfel de supratensiuni pot deteriora frigiderul dacă nu aveți un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor. În afară de protejarea frigiderului, este și mai important să vă păstrați alimentele. Asigurați-vă că alimentele dvs. sunt păstrate la temperaturi sigure pentru alimente. De asemenea, gătiți în mod corespunzător alimentele care au stat la temperaturi ridicate, mai ales dacă ar fi trebuit să fie congelate.
Când nimic altceva nu pare să funcționeze, contactați producătorul pentru a raporta orice problemă a frigiderului și pentru a solicita service. Alternativ, utilizați căsuța de chat din dreapta dvs. pentru a vorbi cu unul dintre tehnicienii noștri de aparate. Aceștia sunt gata să vă ofere asistență suplimentară.