Frigiderul curge [Soluții dovedite]

Nimeni nu vrea să-și vadă frigiderul cu scurgeri. De obicei, aceasta creează o mizerie în bucătărie. Dar dacă sunteți un meșter, puteți repara singur un frigider care curge. Să vă explicăm în acest articol.

Frigiderul pierde apă în interior – Rezolvat

În cele ce urmează sunt posibilele cauze pentru care frigiderul dvs. pierde apă în interior și cum să le rezolvați:

1. Umiditate ridicată

Ori de câte ori temperatura ambiantă este ridicată, nivelul de umiditate crește. Aceasta afectează frigiderul prin faptul că se formează condens atunci când deschideți ușa frigiderului. Este posibil ca condensul să nu înghețe la timp, deoarece frigiderul nu se răcește așa cum ar trebui. Ca urmare, va provoca acumularea de apă în interiorul unității.

Dacă aveți un aparat de aer condiționat în aceeași încăpere cu frigiderul, porniți-l pentru a răci încăperea. Aceasta va ajuta la reducerea umidității. Puteți opta pentru un dezumidificator dacă un aparat de aer condiționat nu este o opțiune. De asemenea, mențineți gol recipientul de scurgere în zilele umede, deoarece tinde să se umple prea repede și să refuleze apa în frigider.

2. Conducta de apă înghețată

Gheața poate bloca conducta care alimentează cu apă distribuitorul de apă și aparatul de gheață. Dacă se întâmplă acest lucru, apa se va aduna în interiorul frigiderului și se poate chiar vărsa pe podea. Apa nu va intra nici măcar în frigider.

Pentru a verifica linia de plutire, deconectați frigiderul de la curentul electric. Linia de apă se află de obicei în partea inferioară din spate a unității și ar trebui să fie un tub subțire de plastic. Mutați-l pentru a crea spațiu în partea din spate.

Verificați dacă există sau nu ceva care blochează linia. În caz afirmativ, găsiți o unealtă cu mâner lung care să se potrivească și împingeți blocajul afară. Dacă este vorba de un fragment de gheață, aplicați puțină căldură în zona respectivă pentru a-l slăbi și topi. Asigurați-vă că este liber înainte de a conecta din nou conducta. Puteți verifica, de asemenea, punctele de conectare și strânge cele slăbite.

După aceea, reconectați frigiderul la rețeaua electrică și lăsați-l să funcționeze timp de aproximativ o oră pentru a verifica linia de apă. Dacă scurgerea continuă și se acumulează în interiorul frigiderului, înlocuiți conducta de apă și vedeți dacă există o îmbunătățire.

3. Tigaie de scurgere care se revarsă

În timpul ciclului de dezghețare, apa se scurge prin orificiul de scurgere a dezghețului în vasul de scurgere. Apa din tava de sub frigider este proiectată să se evapore, astfel încât nu trebuie să goliți întotdeauna tava.

Cu toate acestea, apa de dezghețare poate aduna firimituri de mâncare și alte resturi și scurge totul în tigaie în timp. Ca urmare, apa din tigaie se va revărsa; va fi dificil ca apa din tigaie să se evapore.

Găsiți tava de scurgere sub frigider, lângă compresor. La unele modele, tava se va afla în spatele grilei frontale. Dacă este de tip detașabil, sarcina dvs. va fi ușoară. Scoateți-o și goliți conținutul în chiuvetă.

Apoi, treceți tigaia sub apă curată și spălați-o cu săpun. Curățați toată murdăria din tigaie, asigurându-vă că frecați murdăria care aderă pe fund și pe părțile laterale. O perie cu peri moi va face o treabă excelentă în curățarea cratiței, dar dacă nu aveți niciuna la îndemână, folosiți un burete sau o cârpă. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu frecați prea tare, pentru a nu deteriora tigaia.

Este posibil să doriți să dezinfectați tigaia după ce o spălați. Turnați puțin înălbitor sau oțet în tigaie după ce o spălați, lăsați-o câteva minute și clătiți-o. Dar fiți atenți la faptul că, dacă folosiți înălbitor, tigaia își poate pierde din culoare, dacă nu este inițial albă.

De asemenea, verificați dacă tigaia este crăpată. S-ar putea să nu se revarsă, ci să curgă prin fisurile de sub ea. În acest caz, va trebui să o înlocuiți.

Atunci când tigaia nu poate fi îndepărtată

Dacă vasul de scurgere nu este detașabil, va trebui să improvizați pentru a-l curăța. Ajungeți sub frigider și curățați conținutul tăvii cu o cârpă până când aceasta este goală. Apoi, curățați-o cu șervețele umede; asta poate însemna să folosiți un băț lung cu șervețele la capăt. Curățați tava până când șervețelele ies curate.

Dacă doriți să îl igienizați, urmați aceiași pași ca și cei de mai sus. Cu toate acestea, s-ar putea să vă fie greu să îl goliți de lichid după aceea. O opțiune pe care o aveți este să curățați cu șervețele.

După ce ați curățat și dezinfectat tigaia, așteptați o vreme ca frigiderul să funcționeze. În acest fel, vă veți putea da seama dacă tigaia are scurgeri sau pur și simplu se revarsă. Dacă are scurgeri, contactați producătorul sau angajați un tehnician de service pentru a remedia problema.

4. Canalul de scurgere a dezghețului înfundat

Cel mai probabil motiv pentru care apa se scurge în interiorul frigiderului este o scurgere de dezgheț înfundată. Gheața sau resturile pot bloca tubul și pot împiedica scurgerea apei de dezghețare.  În acest caz, apa se scurge în partea de jos a frigiderului.

Orificiul de scurgere se află de obicei în partea centrală inferioară a secțiunii congelatorului. Îndepărtați obiectele și rafturile pentru a avea acces la scurgere. Verificați dacă gheața acoperă gaura și, dacă este, topiți-o. Puteți folosi un uscător pentru a face treaba sau o cârpă umezită în apă caldă. Frecați intrarea în scurgere cu cârpa până când gheața se topește.

În continuare, turnați apă caldă în orificiul de scurgere și vedeți dacă aceasta curge în tigaie. Dacă se scurge, puteți începe. În caz contrar, este posibil ca în gaură să fie resturi. Împingeți-i afară cu o sârmă rigidă. Apoi, faceți un amestec de apă și puțin bicarbonat de sodiu și stropiți-l pe scurgere cu o seringă de gătit sau cu o pompă de curcan.

Acum, turnați apă curată în gaură până când aceasta curge limpede și liberă. Asigurați-vă că goliți și spălați vasul de scurgere după ce ați curățat gaura.

Frigiderul are scurgeri de apă din partea de jos – Ce trebuie făcut

Dacă constatați că un frigider are scurgeri de apă pe partea inferioară, procedați după cum urmează:

1. Verificați scurgerea de dezgheț

Verificați scurgerea de dezgheț din interiorul secțiunii congelatorului. Acesta se află de obicei în partea din spate, în partea de jos a secțiunii. Este posibil să existe un strat de gheață care să-l acopere sau murdărie în interiorul tubului de scurgere. În acest caz, turnați puțină apă fierbinte peste gheață pentru a o topi. Puteți, de asemenea, să înmuiați o cârpă în apă și să frecați gheața pentru a o topi, în loc să turnați apa direct peste ea.

După ce gheața se topește, curățați tubul de scurgere cu o sârmă rigidă. Apoi, turnați apă pe tub pentru a-l spăla până când apa se scurge liber. Goliți și curățați vasul de scurgere pentru a evita o revărsare.

Canalul de scurgere a dezghețului poate fi blocat cu gheață și resturi. Iar atunci când este blocată, apa din ciclul de dezghețare nu se poate scurge. Pe măsură ce apa se acumulează, începe să se scurgă din congelator, în jos, în frigider și pe podeaua frigiderului. Încet, apa curge din partea de jos a frigiderului pe podeaua camerei. Este posibil să constatați că o parte din apă se scurge în sertarele de la congelator.

2. Verificați tigaia de scurgere

Dar dacă scurgerea de dezghețare este curată, dar frigiderul continuă să scurgă apă din partea de jos, verificați vasul de scurgere. Este posibil ca aceasta să fie plină până la refuz sau să fie fisurată. Apa de dezgheț care se acumulează în tavă se evaporă atunci când ventilatorul condensatorului suflă aer peste ea. Prin urmare, dacă aceasta se revarsă, este posibil ca ventilatorul să nu-și facă treaba sau ca tava să aibă prea multe resturi în ea.

Scoateți tigaia, goliți-o și curățați-o. Apoi, inspectați-o pentru a vedea dacă are fisuri. În cazul în care există, va trebui să înlocuiți vasul de scurgere. De asemenea, verificați ventilatorul condensatorului pentru a vă asigura că funcționează suficient de bine pentru a evapora apa de dezgheț din tigaie.

3. Verificați aparatul de gheață

Conexiunea dintre conducta de apă și mașina de gheață poate fi slăbită din cauza vechimii. De asemenea, este posibil ca linia să fie fisurată și să aibă nevoie de o înlocuire. Așadar, verificați conexiunea de apă la aparatul de gheață de la sursa de apă. Asigurați-vă că conexiunile sunt strânse și, dacă sunt, că nu sunt vechi. Este posibil să trebuiască să înlocuiți conectorii dacă este necesar.

O încovoiere sau o răsucire a conductei poate întrerupe debitul de apă și poate crea presiune, ceea ce duce la scurgeri de apă din punctele de legătură. Îndreptați conducta dacă este îndoită și verificați dacă există umiditate în orice alt punct. Dar dacă linia de apă este crăpată, înlocuiți-o.

4. Verificați filtrul de apă

Dacă frigiderul folosește un filtru de apă, verificați conexiunea dintre sursa de apă și filtru. Este posibil ca aceasta să fie slăbită, creând o scurgere. De asemenea, este posibil ca filtrul să fie vechi, să fie de un tip greșit pentru modelul de frigider sau să nu fie instalat corect.

Dacă au trecut mai mult de șase luni de la ultima înlocuire a filtrului, luați în considerare înlocuirea acestuia. Faceți acest lucru indiferent dacă sau indicatorul de filtrare emite un semnal sonor. Iar dacă bănuiți că filtrul nu se potrivește frigiderului, asigurați-vă că este tipul corect căutând online filtre de apă folosind numărul de model al frigiderului dumneavoastră. Puteți găsi online opțiuni de înlocuire la prețuri accesibile.

Cu toate acestea, dacă nu este instalat corect, este ușor de reparat. Consultați manualul de utilizare pentru a găsi instrucțiunile de instalare corectă a unui filtru de apă. Pașii vor depinde de modelul de frigider. Unele țin filtrul în secțiunea frigiderului, altele îl țin în ușă, în timp ce altele au filtrul instalat în partea inferioară din față.

Frigiderul are scurgeri de freon – Soluție rapidă

Dacă frigiderul dvs. are scurgeri de freon, cea mai bună modalitate de a-l repara este de a angaja un tehnician autorizat care să evalueze problema și să vă recomande o soluție. De cele mai multe ori, soluția constă în achiziționarea unui frigider nou, deoarece majoritatea scurgerilor de freon nu pot fi reparate.

Cu toate acestea, înainte de a apela la artileria grea, trebuie să vă asigurați că frigiderul are scurgeri de freon. Și există modalități de a determina acest lucru:

1. Picături de răcire

Unul dintre primele semne ale unei scurgeri de freon este o reducere a capacității de răcire a frigiderului. Compresorul poate funcționa ca de obicei, împreună cu ventilatorul condensatorului și al evaporatorului. Dacă observați o scădere a răcirii, este posibil să existe o scurgere în sistemul etanș.

2. Compresorul funcționează în mod constant

Un alt semn revelator al unei scurgeri de freon este un compresor care funcționează non-stop. Compresorul unui frigider este conceput pentru a fi inima sistemului de răcire. Dar acesta se oprește de câteva ori pe zi pentru a permite rularea ciclului de dezghețare. În acest fel, serpentinele evaporatorului nu îngheață și nu reduc răcirea.

Dar dacă compresorul funcționează fără oprire, este posibil ca sistemul etanș să aibă scurgeri, chiar dacă aceasta nu este singura cauză a funcționării constante a compresorului. Așadar, este posibil să aveți nevoie de ajutor profesionist pentru a determina dacă sistemul prezintă scurgeri.

3. Miros chimic

Ar trebui să vă obișnuiți cu mirosurile din jurul și din interiorul frigiderului dumneavoastră. Așadar, dacă simțiți un miros ciudat, cum ar fi cel de produse chimice sau de îndepărtare a lacului de unghii, ar putea fi un semn al unei scurgeri de freon. Freonul nu are culoare și, în unele cazuri, are un miros mic sau deloc. Prin urmare, ar putea fi ușor să o ratați dacă așteptați un miros ciudat. Cu toate acestea, dacă simțiți miros de substanțe chimice în frigider, apelați la ajutor.

Uneori, o scurgere de freon poate duce la apariția unei mici bălți uleioase în încăpere. Freonul este gaz, deci nu se va depune pe podea. Balta este pur și simplu un produs secundar al scurgerii. Dacă nu sunteți sigur, curățați balta și așteptați să apară alta. Și dacă apare, aveți răspunsul.

Dacă nimic altceva nu reușește, amestecați puțin săpun și apă într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, pulverizați soluția de săpun pe toate tuburile prin care trece gazul. Dacă găsiți bule la oricare dintre tuburi, înseamnă că aveți o scurgere de freon. Gazul poate fi periculos pentru sănătate, iar scurgerea trebuie reparată imediat.

Frigiderul pierde ulei – Rezolvat

S-ar putea ca din vasul de scurgere să curgă apă murdară sau să existe o scurgere în sistemul etanș.

Recipientul de scurgere colectează apa de dezgheț, iar ventilatorul condensatorului suflă aer cald pentru a evapora apa. Dar tava are nevoie de o curățare temeinică din când în când. În caz contrar, aceasta va aduna murdărie, firimituri de mâncare și grăsime.

Dacă tigaia se umple din cauza resturilor sau este fisurată, se va scurge apă maronie sau neagră și grasă de sub frigider. Prin urmare, verificați tava de scurgere și goliți-o dacă este plină până la refuz. Faceți-i o curățare temeinică și igienizați-o. Dar dacă este crăpată, înlocuiți tava de scurgere.

O scurgere în sistemul etanș poate permite oxigenului să pătrundă în sistem. Oxigenul murdărește uleiul de refrigerare și îl face negru. Pe măsură ce curge prin scurgere, acesta se scurge de sub unitate. Deconectați frigiderul de la curentul electric și contactați un tehnician de service pentru asistență suplimentară.

Garnitura ușii de la un frigider se scurge – Soluție rapidă

Dacă o garnitură a ușii frigiderului prezintă scurgeri de aer, verificați dacă este slăbită, murdară sau veche. Dacă este slăbită, se poate repara ușor. O puteți împinge la loc în spatele dispozitivului de fixare folosind o șurubelniță cu cap plat. Faceți-o ușor pentru a nu deteriora garnitura.

Iar dacă este murdar, curățați-l sau frecați-l cu apă cu săpun și o periuță de dinți veche. Asigurați-vă că ajungeți la toate crăpăturile și uscați garnitura pentru a preveni formarea de gheață pe ea.

Cu toate acestea, dacă nu este slăbită sau murdară, este posibil să fie slabă din cauza vârstei. Pentru a determina acest lucru, încercați să scoateți o bancnotă de un dolar dintre ușa frigiderului și cadru. Dacă reușiți să o scoateți cu succes, înlocuiți garnitura ușii.

Ușa de la frigider are scurgeri – Ce trebuie făcut

Dacă ușa frigiderului dvs. pare să aibă scurgeri de apă, verificați scurgerea de dezghețare, conducta de apă a mașinii de gheață și filtrul de apă, mai ales dacă este montat în ușă. Odată ce apa se scurge și cade pe podeaua frigiderului, aceasta se poate scurge prin ușă.

Cu toate acestea, este esențial să verificați conținutul de lichide pe care l-ați depozitat în containerele de la ușă. Este posibil ca unul sau mai multe dintre ele să prezinte scurgeri. Inspectați-le cu atenție pe fiecare dintre ele pentru a găsi sursa și curățați coșul de ușă de orice element compromis.

Frigiderul pierde ulei transparent – Soluție rapidă

Dacă observați că din frigiderul dvs. curge ulei transparent, înseamnă că sistemul de refrigerare a avut o scurgere. Uleiul poate proveni de la compresor sau de la sistemul etanș. Dacă provine de la compresor, este posibil să trebuiască să îl înlocuiți. Dar dacă provine de la sistemul etanș, este posibil să trebuiască să înlocuiți frigiderul.

Frigiderul curge de la distribuitorul de apă – Rezolvat

Este posibil ca în conducta distribuitorului de apă să fie prins aer. Acest lucru se întâmplă dacă schimbați filtrul de apă și nu spălați sistemul. Pentru a o remedia, distribuiți apă din sistem timp de aproximativ trei minute. Asigurați-vă că folosiți un recipient de dimensiuni considerabile pentru a efectua această sarcină, astfel încât să nu îl întrerupeți pe durata procesului.

Există, de asemenea, posibilitatea ca presiunea apei să fie insuficientă, ceea ce ar putea cauza scurgerea. Încercați să umpleți un pahar cu apă până la trei sferturi în zece secunde. Dacă acest lucru nu funcționează, închideți robinetul de alimentare cu apă de sub chiuvetă sau din spatele frigiderului.

În continuare, deconectați conducta de apă din partea din spate a unității și puneți capătul într-un recipient. Porniți alimentarea cu apă, iar dacă apa curge încet, înseamnă că presiunea este scăzută. Angajați un instalator calificat pentru a remedia problema presiunii.

Cu toate acestea, dacă presiunea apei este suficientă, este posibil ca problema să provină de la supapa de admisie a apei. Aceasta poate avea o acumulare de depuneri sau poate fi veche. Cea mai bună soluție pentru supapă este înlocuirea acesteia.

În afară de presiunea apei și de supapa de admisie a apei, este posibil ca vasul de colectare să fie plin. Există o tigaie în spatele unui grătar sub dozator unde se colectează excesul de apă. Dacă tigaia se umple, apa se va revărsa și se va scurge pe dozator. Aceasta poate apărea ca o scurgere din distribuitor sau chiar din frigider.

Deschideți grătarul și goliți cratița. Spălați-o înainte de a o înlocui sub dozator. Acest lucru ar putea rezolva problema scurgerilor.

Rețineți că, în condiții normale, apa se scurge din când în când de la un distribuitor de apă. Dacă scoateți un pahar umplut înainte ca apa să se oprească complet din distribuit, se poate părea că dozatorul curge. Același lucru este valabil și dacă apa se împrăștie pe cuburile de gheață.

Mașina de gheață din frigider pierde apă – Cum se repară

Dacă aparatul de gheață al frigiderului dvs. are scurgeri de apă, verificați următoarele:

1. Linia de apă

Conducta de apă care merge de la sursa de apă la aparatul de gheață poate fi îndoită, slăbită la punctul de conectare sau deteriorată. Dacă este îndoită, veți observa cu ușurință acest lucru verificând de-a lungul liniei. Presiunea apei va crește din cauza debitului de apă întrerupt și va duce la scurgeri din conductă. Îndreptarea acesteia rezolvă de obicei problema.

Dacă linia nu este îndoită, verificați punctele de conectare. Veți ști dacă există umiditate pe linia de plutire. Este posibil ca conectorii să fie slăbiți sau să aibă nevoie de înlocuire, deoarece sunt slabi. Încercați să le strângeți și, dacă nu se rezolvă scurgerea, înlocuiți-le.

Dar dacă linia de plutire este deteriorată – ruptă sau crăpată – singura soluție este înlocuirea acesteia. Dacă o înlocuiți, asigurați-vă că o poziționați în așa fel încât să nu se sprijine puternic pe ea. O amplasare incorectă a liniei poate face ca obiectele să se sprijine pe ea și să o deterioreze.

2. Supapă de intrare a apei

Este posibil ca supapa de admisie să nu furnizeze suficientă apă către aparatul de gheață. Depozitele minerale din apă pot înfundă supapa în timp și inhibă capacitatea acesteia de a permite intrarea apei în aparatul de gheață. Iar dacă supapa funcționează defectuos, trebuie să o înlocuiți.

Este posibil ca supapa să prezinte scurgeri de apă pe podea din cauza presiunii insuficiente a apei. Iar dacă supapa nu se închide complet, aparatul de gheață va avea scurgeri de apă. Prin urmare, verificați presiunea apei pentru a vă asigura că este suficientă pentru a deschide și închide supapa de admisie.

3. Aparat de gheață

O mașină de gheață defectă va avea scurgeri de apă, indiferent dacă celelalte componente sunt sau nu în stare bună de funcționare. De asemenea, poate fi înghețată, ceea ce înseamnă că apa se va scurge din ea atunci când se dezgheață. Inspectați aparatul de gheață pentru a vedea dacă există gheață în jurul acestuia.

Compartimentul aparatului de gheață poate avea fisuri, lăsând să intre aer cald care se condensează și îngheață. Același lucru este valabil dacă garnitura de pe găleata de gheață este slabă. Dar dacă aparatul de gheață nu pare să mai funcționeze, înlocuiți întregul ansamblu. Este posibil să nu găsiți piese de schimb individuale dacă există piese defecte în aparatul de gheață.

Filtrul de apă din frigider are scurgeri – Ce trebuie făcut

Asigurați-vă că legătura dintre filtru și sursa de apă este sigură. Apoi, verificați cât de bine l-ați instalat. Este posibil să nu fie instalat corect și, dacă este cazul, veți constata că apa se scurge din filtru.

De asemenea, asigurați-vă că folosiți tipul corect de filtru pentru marca frigiderului dumneavoastră. Majoritatea frigiderelor au nevoie de filtre de apă specifice și nu vor funcționa corect dacă folosiți un tip greșit. Puteți căuta și achiziționa un filtru de apă folosind numele și numărul de model al frigiderului.

În plus, verificați capul filtrului de apă. Orice deteriorare a capului va cauza scurgeri de apă. Același lucru este valabil dacă carcasa filtrului de apă este fisurată. Și în timp ce verificați filtrul, asigurați-vă că nu există murdărie pe cap.

În cele din urmă, luați în considerare înlocuirea filtrului dacă acesta este mai vechi de șase luni. În unele cazuri, nu este nevoie să înlocuiți filtrul atât de des. În altele, trebuie să îl înlocuiți mai mult de două ori pe an. Dacă nu folosiți des dozatorul de apă sau aparatul de gheață, este posibil ca filtrul să nu necesite o înlocuire. Iar dacă alimentarea cu apă este curată în zona dumneavoastră, puteți înlocui filtrul la fiecare douăsprezece luni.

Cu toate acestea, dacă zona dvs. nu are apă curată sau dacă folosiți frigiderul tot timpul, asigurați-vă că îl înlocuiți la fiecare șase luni. În caz contrar, filtrul se va înfundă și va funcționa defectuos. Iar unul dintre modurile în care se defectează este să scurgă apă.

Dacă ați schimbat recent filtrul de apă și acesta începe să curgă, spălați sistemul distribuind câțiva litri de apă din dozator sau din conducta de apă. Acest lucru ar trebui să elibereze aerul blocat în sistem și să reducă presiunea.

Verificați instalarea filtrului de apă dacă spălarea sistemului nu rezolvă scurgerea. Este posibil să îl fi instalat incorect. De asemenea, verificați inelele de la capul filtrului. Dacă există vreo deteriorare, filtrul nu va funcționa.

Recapitulare

Problema unui frigider care pierde apă este, de obicei, ușor de rezolvat. Dar dacă se scurge gaz, ulei sau apă grasă, aveți nevoie de un tehnician de service pentru a găsi scurgerea în sistemul etanș. Este esențial să remediați problema cât mai repede posibil pentru a preveni deteriorarea alimentelor și un frigider deteriorat.

Lasă un comentariu