Frigiderul dvs. funcționează cu gaz ca agent de răcire pentru a-l menține în funcțiune. Există diferite probleme și întrebări legate de gazul din frigider, iar noi le vom discuta în acest articol.
Ce este un gaz refrigerant?
Un agent frigorific sau gaz refrigerant este un tip de gaz care ajută la deplasarea căldurii dintr-un sistem etanș dintr-o zonă în alta. În mod obișnuit, ca agenți frigorifici se utilizează fluorocarburi, cum ar fi clorofluorocarburile și hidrofluorocarburile. Și veți găsi acest gaz în sisteme precum aparatele de aer condiționat și frigiderele. Cu alte cuvinte, gazul refrigerant este utilizat în sistemele de răcire.
Frigiderul are miros de gaz – Ce trebuie făcut
Dacă observați un miros de gaz din frigider, scoateți-l din priză. Apoi, găsiți și angajați un tehnician autorizat care să verifice frigiderul și să verifice o scurgere de gaz.
Iată și alte semne care arată că frigiderul tău are scurgeri de gaz:
1. Compresorul frigiderului funcționează în mod constant
Compresorul unui frigider tinde să funcționeze și să se oprească din când în când în fiecare zi. Temporizatorul de dezghețare îl oprește pentru ca ciclul de dezghețare să poată funcționa. Chiar și în cazul frigiderelor care nu au un sistem de dezghețare automată, compresorul se oprește din când în când.
Cu toate acestea, dacă compresorul unui frigider funcționează în mod constant, este un indiciu că aparatul nu se răcește așa cum ar trebui. Compresorul încearcă să compenseze creșterea temperaturii interne. Iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este pierderea de gaz sau freon. Pericolul este că compresorul se va uza mai repede decât ar trebui din cauza efortului de a funcționa în mod constant. Înlocuirea unui compresor nu este ieftină.
2. Temperatura internă a frigiderului crește
Dacă nu observați că compresorul funcționează fără oprire, veți observa o creștere a temperaturii interne. În afară de un compresor care funcționează constant, căldura este un alt semn revelator al unei scurgeri de gaz la un frigider. Alimentele și băuturile nu vor fi deloc reci sau nu atât de reci pe cât ar trebui să fie.
Un alt mod de a verifica folosind temperatura este de a verifica uniformitatea răcirii în congelator. Dacă doar un singur raft din congelator se răcește, este posibil să existe o scurgere a sistemului etanș. Același lucru este valabil dacă doar o singură secțiune a serpentinelor evaporatorului are îngheț pe ea. Ar trebui să existe o răspândire uniformă de îngheț ușor pe bobine.
O scurgere de gaz nu este singura cauză a temperaturii ridicate a frigiderului. Dar un miros de gaz și un frigider care nu se mai răcește pot echivala cu o scurgere de gaz.
3. O creștere a facturilor la energie electrică
În timp ce o creștere a facturilor de electricitate pe care le plătiți tinde să apară în timpul lunilor de iarnă și de vară din cauza răcirii sau încălzirii suplimentare, o creștere neobișnuită și constantă indică o problemă. Un frigider cu o scurgere de gaz va funcționa în mod constant pentru a menține o temperatură rece. Dar acest lucru are un cost; utilizează multă energie pentru a funcționa.
Este posibil să doriți să verificați și alte aparate care consumă multă energie, în afară de frigider. Dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru, angajați un electrician calificat care să verifice aparatele pentru dumneavoastră.
Blocarea gazului din frigider – Cum se repară
Pentru a remedia o blocare a gazului în frigider, încercați să reparați sau să înlocuiți următoarele:
1. Supape și contaminanți
Diferite supape controlează fluxul de gaz și determină care componentă a frigiderului este utilizată în fiecare moment al ciclului de răcire. În cazul în care gazul are contaminanți, deși acest lucru este rar, poluanții pot uza supapele și pot cauza înfundări. Înfundările împiedică fluxul fluid de gaz către diferite camere, iar blocajul reduce răcirea în frigider.
De obicei, cel mai bine este să înlocuiți supapele în cazul înfundării, dar aveți și opțiunea de a le curăța. Cu toate acestea, trebuie să știți cum să demontați sistemul, să localizați supapele și să le schimbați.
2. Filtru de gaz
Există un filtru în sistemul etanș al frigiderului care filtrează particulele și contaminanții din gaz. Nu este obișnuit să existe contaminanți sau particule în gaz sau freon, deoarece sistemul este etanș. Dar acestea pot găsi o cale de intrare, așa că filtrul este acolo pentru a le îndepărta din gaz.
Dacă filtrul se umple, acesta înfundă conducta de gaz și, în cele din urmă, împiedică răcirea. Singura soluție în acest caz este să găsiți și să înlocuiți filtrul. Poate fi o treabă pentru un tehnician calificat de frigidere.
3. Compresor
Un compresor defect poate face ca gazul pe care îl pompează să blocheze conducta. Acesta poate bloca gazul și poate face ca acesta să funcționeze prea încet. În timp, gazul se acumulează, iar curgerea ar deveni aproape imposibilă. O acumulare de gaz va bloca conducta și va reduce răcirea.
Verificați durata de funcționare a compresorului. Dacă acesta funcționează mai mult decât ar trebui, poate indica o defecțiune. Și zgomotele ciudate ale compresorului vă avertizează asupra unei defecțiuni. Va trebui să testați compresorul. Dacă nu este în stare bună de funcționare, înlocuiți-l.
Notă importantă
O scurgere la nivelul etanșării imită uneori un blocaj. O scurgere reduce presiunea din conducta de gaz, creând simptome similare cu cele ale unui blocaj de gaz. De asemenea, prea mult gaz în conductă va inhiba fluxul de gaz. Așadar, s-ar părea că există o obstrucție. Prin urmare, testați etanșarea pentru a determina dacă aveți o scurgere de gaz, un blocaj de gaz sau prea mult gaz.
Dacă sunteți sigur că există un blocaj de gaz, acest videoclip vă arată cum să îl eliminați…
Verificarea gazului din frigider – Pași de ghidare
Pentru a verifica dacă frigiderul dumneavoastră are sau nu nevoie de gaz, procedați după cum urmează:
Pasul 1
Găsiți bobinele condensatorului de pe frigider. În mod obișnuit, acestea se află lângă compresor, dar unele bobine de condensare se află sub frigidere. Când le găsiți, apropiați mâna de ele.
Acestea ar trebui să emită căldură; aceasta face parte din procesul de răcire, deoarece agentul frigorific absoarbe căldura în serpentinele evaporatorului și o disipează în serpentinele condensatorului. Dacă serpentinele condensatorului nu emit nicio căldură, poate indica faptul că prin ele nu circulă gaz. De asemenea, poate sugera că există un blocaj de gaz sau că serpentinele nu mai funcționează.
Pasul 2
Deconectați frigiderul de la curentul electric și opriți controlul temperaturii. Apoi, puneți urechea într-o parte a dulapului frigiderului. În mod obișnuit, ar trebui să auziți zgomote de gâlgâit sau șuierat în timp ce gazul curge și se egalizează. Zgomotele vor fi evidente dacă nu există niciun alt sunet care să interfereze cu ele.
Cu toate acestea, dacă nu auziți nimic atunci când frigiderul este oprit, acest lucru poate indica faptul că nivelul de gaz este scăzut. Dar poate sugera, de asemenea, probleme la sistemul de dezghețare, la tubul capilar, la compresor, la ventilatorul condensatorului, la serpentinele condensatorului sau chiar la filtrul-uscător.
Pasul 3
Deschideți panoul interior din spate al compartimentului congelatorului, unde se află serpentinele de evaporare. Reconectați frigiderul la curentul electric și, cu compartimentul încă deschis, porniți controlul temperaturii și reglați-l la punctul corect.
Lăsați frigiderul să funcționeze și verificați bobinele. Dacă nu există un strat ușor de îngheț pe ele sau dacă înghețul este doar pe o parte, înseamnă că gazul din frigider este scăzut.
Alte moduri de a verifica gazul într-un frigider
Articolele din frigider sau din compartimentul pentru alimente proaspete încep să înghețe. Puteți începe prin a verifica garnitura de etanșare a ușii și a o înlocui dacă aceasta pare a fi slabă. Apoi, reglați termostatul la un punct ușor mai ridicat și așteptați o schimbare. Dacă frigiderul continuă să înghețe totul, aceasta poate indica o scădere a nivelului de gaz.
În continuare, verificați dacă în compartimentul frigiderului miroase a mucegai. În timp ce este încă înghețat, dacă simțiți un miros de mucegai, oricât de slab, este posibil ca nivelul gazului să fi scăzut. După un timp, este posibil să vedeți bucăți mari de gheață în diferite colțuri ale compartimentului. Această problemă merge dincolo de faptul că îngheață totul.
Compartimentul congelatorului poate avea, de asemenea, bucăți mari de gheață și se poate revărsa cu gheață, atât de mult încât să nu puteți închide complet ușa. Dacă un zgomot de clic constant însoțește această evoluție, angajați un tehnician autorizat pentru frigidere pentru a reumple gazul.
Dar dacă încă nu sunteți sigur sau credeți că frigiderul dvs. a accelerat pur și simplu ritmul de răcire, așteptați puțin timp. Veți observa că gheața în exces începe să se topească, zgomotul de pocnitură crește, iar congelatorul miroase și mai mult a mucegai, în măsură din ce în ce mai mare. Frigiderul va picura apă în mod constant, deoarece gheața se topește și nu mai există gaz pentru a face mai multă gheață.
În cele din urmă, frigiderul va înceta să mai funcționeze, iar toate alimentele congelate vor începe să se dezghețe. Nu trebuie să așteptați să ajungă în acest punct înainte de a umple din nou gazul. În caz contrar, riscați să deteriorați frigiderul și să trebuiască să cumpărați unul nou.
Schimbarea gazului din frigider – Ce trebuie făcut
Majoritatea frigiderelor au un sistem sigilat, ceea ce înseamnă că sunt lipite. Este aproape imposibil să schimbați gazul. Sistemul poate avea o scurgere, care poate fi reparată de un profesionist. Iar dacă gazul se epuizează, acesta poate fi reumplut. Dar dacă doriți să schimbați gazul, contactați producătorul sau angajați un tehnician certificat de aparate pentru asistență profesională.
În orice caz, nu este nevoie să schimbați gazul sau agentul frigorific. Dacă gazul are scurgeri sau dacă înlocuiți compresorul, este suficient să folosiți o mașină pentru a recupera restul de agent frigorific. După etanșarea scurgerii sau instalarea compresorului, reîncărcați sistemul cu gazul recuperat. Aspirați sistemul și completați gazul pierdut dacă există o lipsă. Acesta este motivul pentru care un profesionist ar trebui să facă această treabă.
Procedura de umplere cu gaz a frigiderului
Pentru a vă umple singur frigiderul cu gaz, urmați următorii pași. Rețineți că este o procedură complexă și va necesita anumite abilități tehnice.
Pasul 1
Va trebui să adunați toate uneltele și echipamentele necesare pentru această lucrare. Aveți nevoie de o sticlă de agent frigorific. Asigurați-vă că achiziționați una care corespunde mărcii frigiderului dumneavoastră.
Alte lucruri de care veți avea nevoie sunt:
- O stație de pompare a vidului. Stația vă va ajuta să sertizați, să evacuați și să injectați gazul. Puteți obține una de la prieteni sau puteți închiria una. Datorită faptului că s-ar putea să nu aveți nevoie de ea după această lucrare, cumpărarea uneia nu va fi rentabilă.
- Solder, flux și o mașină de sudură. Tipul pe care îl veți obține va depinde de materialele de fabricație ale tuburilor.
- Supapa Schroeder, pentru crearea unei presiuni ridicate și a unui vid în sistem.
- Filtru uscător. Uscătorul are rolul de a elimina umiditatea din sistem.
- Azot. Se va folosi o butelie de azot pentru a curăța sistemul.
- Balanța Balanță. Aceasta este necesară pentru a cântări cantitatea exactă de gaz pe care trebuie să o aibă o anumită marcă de frigider.
Pasul 2
Găsiți orice scurgere în tuburi. Inspectarea tuburilor cu ochii poate da rezultate, dar scurgerile tind să fie prea mici pentru a fi găsite în acest fel. Este posibil să fie nevoie să folosiți un instrument sau să recurgeți la vechea metodă de a amesteca apă și săpun și de a aplica presiune.
Se freacă tuburile și îmbinarea cu apă cu săpun și se adaugă azot în sistemul etanș. Depresurizați și veți vedea cum apar bule în zonele în care există scurgeri.
De asemenea, puteți utiliza un detector de scurgeri, deși este posibil ca instrumentul să nu funcționeze dacă cel pe care îl aveți nu este configurat pentru agentul frigorific din sistem.
Pasul 3
Goliți sistemul de orice gaz rămas. Apoi, aduceți un filtru uscător lângă compresor și, cu o priză de ac, faceți o gaură în secțiunea din cupru. Nu puteți utiliza acest filtru uscător după ce ați făcut gaura; cumpărați unul nou.
În continuare, cablați circuitul și pregătiți zona pentru a instala supapa Schroeder. Îndepărtați fitingul și tăiați excesul. Apoi, lipiți-l la compresor. În acest moment, sistemul nu mai are gaz, dar trebuie să eliminați resturile cu azot.
Pasul 4
Se purjează sistemul cu aproximativ șase atmosfere de azot timp de zece până la cincisprezece minute. După aceea, supapa se închide, iar filtrul se oprește. Repetați purjarea pentru a vă asigura că sistemul este curat.
Sistemul sigilat nu trebuie să rămână deschis prea mult timp fără vid. În caz contrar, pot exista daune interne, iar înlocuirea acestuia va fi singura soluție.
Pasul 5
Obțineți o stație de pompare a vidului. Instrumentul are două manometre albastru și roșu și trei furtunuri. Conectați furtunul galben la butelia de gaz și conectați furtunul albastru la conducta care alimentează sistemul. Este posibil să aveți nevoie de un racord special pentru a-l fixa. Conectați furtunul roșu la capătul opus al sistemului de alimentare. Folosiți o supapă Schroeder pentru a-l fixa.
Deschideți supapele manometrelor de presiune pentru a injecta gazul. Este posibil să fie necesar să plasați butelia care conține gazul pe un cântar pentru a putea măsura corect cantitatea de gaz care iese. Când presiunea ajunge la 0,5 atmosfere, închideți supapele și porniți compresorul.
Lăsați compresorul să funcționeze timp de aproximativ treizeci de secunde înainte de a conecta furtunul galben la o pompă de vid. Porniți-o timp de aproximativ zece minute, apoi scoateți furtunul și conectați-l înapoi la butelia de gaz.
Pasul 6
Deschideți supapa de pe manometrul albastru și continuați să umpleți sistemul cu gaz. Porniți compresorul cu intermitențe pentru a vă asigura că acesta funcționează corect și menține presiunea corectă. Când sistemul are cantitatea corectă de gaz, deconectați furtunurile, închideți supapele și sigilați sistemul.
Notă: Puteți urma acești pași pentru a adăuga la frigider orice tip de agent frigorific. Dar asigurați-vă că folosiți tipul corect de agent frigorific, așa cum este specificat de producător. Veți găsi detalii pe compresor sau în partea din spate a frigiderului.
Explozie de gaz la frigider
Gazul care circulă prin frigider pentru a-l răci este foarte inflamabil și periculos. Inhalarea acestuia nu este singurul pericol pe care îl prezintă; poate provoca, de asemenea, o explozie.
Circulația slabă a aerului în jurul frigiderului poate cauza o supraîncărcare termică a compresorului și a serpentinelor condensatorului. Compresorul împinge gazul prin serpentinele condensatorului, iar de la serpentine, gazul curge către serpentinele evaporatorului.
Acolo, absoarbe căldura din frigider, lăsându-l rece. Apoi, curge în jos către serpentinele condensatorului, transportând căldura. Iar în serpentinele condensatorului, căldura este disipată.
Dar dacă nu există suficient spațiu pentru a elibera aerul cald, acesta rămâne blocat și încălzește totul. Supraîncărcarea de căldură face ca serpentinele să se contracte și să rețină gazul. În cele din urmă, gazul fierbinte izbucnește prin serpentine într-o explozie.
Singura modalitate de a rezolva o astfel de problemă este să cumpărați un frigider nou. Dacă aveți de gând să cumpărați unul nou, căutați unul dintre cele care vin cu un scut termic, realizat special pentru a preveni exploziile frigiderului. Frigiderul poate costa ceva mai mult, dar este o investiție în siguranța dumneavoastră.
Dar puteți preveni acest lucru. În primul rând, asigurați-vă că bobinele condensatorului sunt curate. Calendarul de curățare recomandat este la fiecare șase luni. Dacă nu atrag prea multă murdărie, curățați-le la fiecare douăsprezece luni. Nu le lăsați mai mult timp înainte de a le curăța.
Apoi, creați spațiu în partea din spate și în părțile laterale ale frigiderului. Un centimetru sau doi sunt suficienți; spațiul previne ca căldura să fie prinsă în jurul bobinelor și al compresorului.
Ce gaz se folosește în frigidere?
În cele ce urmează sunt prezentate diferite tipuri de gaze utilizate în frigidere, atât la modelele vechi, cât și la cele noi:
R22 Clorofluorocarbon
Acest gaz a fost popular în modelele mai vechi de frigidere. Dar potențialul său de a diminua stratul de ozon și de a contribui la încălzirea globală era ridicat. Prin urmare, este în curs de eliminare treptată.
R438A Freon
Acest freon a înlocuit clorofluorocarburatul R22 deoarece nu diminua stratul de ozon și nu contribuia la încălzirea globală. În prezent, mulți producători de frigidere îl folosesc și este posibil să îl găsiți în frigiderele care funcționau cu gaz R22.
R134A Tetrafluoroetan
Veți găsi, de asemenea, acest gaz în frigidere de model mai nou și este destul de popular. Cu toate acestea, este un gaz cu efect de seră cu o potență ridicată, chiar dacă este ecologic. Și, deși producătorii de frigidere îl folosesc în prezent, în curând va înceta să mai fie disponibil.
R600A Iso Butan
Izobutanul este foarte inflamabil, dar este utilizat în frigiderele mai mici și mai noi.
Este gazul din frigider dăunător?
Un gaz de frigider poate fi dăunător dacă este inhalat în cantități mari și în același timp. Gazele moderne din frigidere pot avea un miros mic sau deloc, deși unii au raportat că au un miros asemănător cu cel de lacul de unghii atunci când există o scurgere de freon. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, scurgerea trece neobservată. Iar până la momentul în care este detectată, este posibil să fi inhalat doze letale.
Dacă inhalați o cantitate mare de gaz de frigider sau de agent frigorific, este posibil să aveți simptome. Unele dintre acestea sunt:
- Greață
- Durere de cap
- Amețeli
- Tuse
- Vărsături
- iritații la nivelul gâtului, urechilor și ochilor
Simptomele severe includ:
- Bătăi neregulate ale inimii
- Pierderea cunoștinței
- Dificultăți de respirație
- Confuzie
- Vărsături de sânge
- Convulsie
- Comă sau moarte
Contactați biroul de control al otrăvurilor din SUA dacă observați mai multe dintre aceste simptome. Ajută să duci o persoană care suferă de otrăvire cu gaz într-o zonă cu o ventilație mai bună. În prezent, nu se cunosc medicamente care să contracareze efectul otrăvirii. Dar un medic va ști ce trebuie să facă dacă aceasta este detectată la timp.
Recapitulare
Freonul sau agentul frigorific este o parte esențială a procesului de refrigerare. Gazul unui frigider nu se epuizează, dar, uneori, sistemul poate avea scurgeri. Dacă constatați că există o scurgere, este esențial să angajați un profesionist care să verifice sistemul și să vă recomande o remediere. Simpla etanșare sau peticire a găurii nu rezolvă întotdeauna problema.
Aveți opțiunea de a contacta producătorul pentru asistență sau de a ne contacta folosind căsuța de chat din dreapta dvs. Avem tehnicieni experimentați și calificați în domeniul aparatelor electrocasnice, gata să vă ofere asistență imediată.
Frigider cu gaz – Întrebări frecvente
1. Cât durează gazul unui frigider?
Un gaz de frigider durează atât cât durează frigiderul. Nu trebuie să reumpleți niciodată gazul, cu excepția cazului în care există o scurgere. Și atunci, este treaba unui tehnician autorizat să manipuleze și să reumple gazul, în conformitate cu legile EPA.
2. Pot utiliza 407c într-un sistem R22?
Puteți utiliza agent frigorific R-407c într-un sistem care utilizează de obicei R22. În comparație cu R22, 407c are o pierdere redusă de capacitate și este mai accesibil decât alți înlocuitori pentru R22. Dar dacă sistemul are deja R22 în el, nu adăugați niciun agent frigorific de înlocuire, 407c sau altele.
3. De ce un frigider are scurgeri de gaze?
Un frigider are scurgeri de gaz deoarece există o gaură în conducta de gaz. Un frigider vine de obicei cu un sistem închis, ceea ce înseamnă că tuburile sunt lipite și nimeni nu poate interveni în el. Dar dacă aveți gheață în exces și încercați să o răzuiți folosind un obiect ascuțit, puteți deteriora sistemul sigilat și provoca scurgeri de gaz. Același lucru este valabil și dacă încercați să remediați o problemă complexă a frigiderului.
4. Emisiile de gaze ale frigiderelor – Ce gaze emite un frigider?
Un frigider emite, de obicei, hidrofluorocarbon la sfârșitul duratei sale de viață. Acest gaz este de 3.400 de ori mai puternic decât carbonul și este un potențial contribuitor la încălzirea globală. Refrigeranții clorofluorocarbon și hidroclorofluorocarbon sunt gaze cu efect de seră foarte puternice și pot contribui la încălzirea globală.