Frigider pe gaz [Ghid/Probleme rezolvate]

Un frigider cu gaz utilizează reacții chimice pentru a răci și a menține o temperatură rece. Oricât de străin ar suna, există frigidere alimentate cu diferite tipuri de gaz.

Cum funcționează un frigider cu gaz?

Iată cum funcționează un frigider pe gaz natural:

Într-un frigider cu gaz, există un cazan, iar în interiorul acestuia se află un amestec de amoniac și apă. Amestecul are nevoie de căldură pentru a fierbe, iar aici intervine gazul. Frigiderele cu gaz folosesc fie propan, fie gaz natural, fie kerosen, fie butan. Cel mai popular este gazul propan.

Oricare dintre aceste gaze aprinde arzătorul, iar electricitatea trimite energie la elementul de încălzire al frigiderului. Căldura arzătorului transformă amoniacul în gaz, deoarece amoniacul tinde să aibă nevoie de o temperatură scăzută pentru a fierbe. Pe măsură ce amoniacul se transformă în gaz, acesta intră în condensator. Dacă mai există vreun amestec de amoniac și apă încă în stare lichidă, acesta curge și rămâne în cazan.

Apoi, amoniacul gazos din condensator se răcește cu ajutorul serpentinelor și se găsește în condensator. În această formă, este amoniac pur, așa că aripioarele extrag căldura din el până la punctul în care începe să se lichefieze. Iar când se transformă complet în lichid, acesta curge către evaporator.

În forma sa lichidă, amoniacul se amestecă cu o cantitate de hidrogen dintr-o altă zonă în timp ce se scurge spre evaporator. Odată ce amoniacul și hidrogenul se întâlnesc, o reacție rapidă face ca amoniacul să se evapore, apoi să se răcească. Amoniacul rece este cel care absoarbe căldura din frigider, lăsându-l rece. Și, pe măsură ce se răcește, amoniacul devine din nou lichid.

Apoi, gravitația face ca amestecul de hidrogen și amoniac să curgă într-un absorbant. În absorbant se află deja apă și o soluție concentrată de amoniac. Amoniacul mai concentrat îl absoarbe pe cel mai slab, care este amoniacul amestecat cu hidrogen. Dar lasă hidrogenul gazos, iar gazul se întoarce în evaporator. În cele din urmă, amoniacul și apa din absorbant curg către boilerul frigiderului, iar procesul de refrigerare începe din nou.

Iată cum funcționează un frigider cu gaz propan:

Acest tip de frigider are un sistem etanș format din camere și tuburi. Acestea conțin amoniac, apă și hidrogen gazos. Una dintre camere conține amoniac și apă, iar o flacără de propan încălzește acea cameră până când soluția de amoniac și apă începe să fiarbă.

Când se întâmplă acest lucru, amoniacul gazos se separă din soluție și se deplasează spre condensator. Gazul se răcește și se transformă din nou în lichid când ajunge la condensator. Sub formă lichidă, acesta se scurge către evaporatorul frigiderului. Acolo, întâlnește hidrogenul gazos și se amestecă cu acesta.

Reacția chimică produsă de amestecul de amoniac și hidrogen gazos absoarbe căldura din frigider. Astfel, temperatura internă a frigiderului rămâne rece. Cu toate acestea, căldura absorbită transformă amoniacul din nou în gaz. Apoi, ambele gaze – amoniacul și hidrogenul – se amestecă cu apa, dar numai amoniacul și apa sunt capabile să se amestece. Astfel, hidrogenul gazos rămâne liber să curgă spre evaporator. Apoi, ciclul începe din nou.

Frigiderul cu gaz nu se răcește – Cum se repară

Verificați următoarele dacă constatați că frigiderul dumneavoastră pe gaz nu se răcește:

1. Lumina pilot

Unul dintre motivele pentru care se stinge lumina pilotului este un termocuplu defect. Sarcina termocuplului este de a determina cât de mult gaz are arzătorul din frigider pe timp. Schimbarea termocuplului rezolvă de obicei problema.

Dar dacă continuă, este posibil ca gazul care aprinde lumina pilotului să aibă mult aer amestecat cu el. Mergeți la supapele de gaz și opriți-le. Resetați-le și verificați dacă există îmbunătățiri.

2. Sistemul de răcire

Combinația de amoniac, hidrogen și apă răcește frigiderul. Dar sistemul poate avea o scurgere. Dacă există o scurgere în sistemul de răcire, frigiderul nu se mai răcește. Un miros puternic de amoniac sau un cazan cald cu un absorbant fierbinte vă avertizează că există o scurgere.

Mergeți la elementul de încălzire al frigiderului și găsiți firele de 110V. Luați un element de 110 VAC și conectați firele la acesta. Odată ce ați făcut acest lucru, obțineți o citire a temperaturii interne a frigiderului. Deoarece este deconectat de la curentul electric, va trebui să puneți un termometru într-un pahar, să-l umpleți cu apă și să le plasați pe ambele în interiorul frigiderului. Închideți ușa și așteptați.

Temperatura internă a frigiderului trebuie să fie de 43 de grade Fahrenheit sau puțin mai mică. În 24 de ore, aceasta ar trebui să scadă până la o temperatură de aproape 20 de grade Celsius. În cazul în care unitatea nu atinge această citire a temperaturii, este posibil să fie nevoie să cumpărați un nou frigider pe gaz. Dar dacă o face, angajați un profesionist pentru a găsi scurgerea și a o repara definitiv.

3. Scurgere de amoniac

Este posibil ca amoniacul să se scurgă în zona de răcire dacă frigiderul dvs. pe gaz este vechi și abia folosit. Atunci când vă decideți să îl folosiți, amoniacul nu va putea curge așa cum ar trebui. În consecință, frigiderul nu se mai răcește.

Scoateți frigiderul afară și întoarceți-l cu susul în jos. Făcând acest lucru ar trebui să determine sedimentele de amoniac să curgă din zona de răcire. Apoi, conectați unitatea la curent și vedeți dacă răcirea se îmbunătățește. De cele mai multe ori, această remediere este doar temporară și este posibil să aveți nevoie de un frigider nou. Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple pe viitor, folosiți frigiderul mai des.

4. Arzător

Dacă frigiderul dvs. pe gaz este de tipul care folosește atât electricitate, cât și gaz, trebuie să știți că există momente în care trebuie să folosiți electricitatea și momente în care trebuie să treceți doar la gaz. De exemplu, dacă zburați cu avionul și vă aflați aproape de altitudinea de 6.000 de metri, treceți la electricitate.

Dacă continuați să folosiți gazul la astfel de altitudini, arzătorul se va defecta. Dacă acesta este cazul frigiderului dumneavoastră, puteți odihni aparatul și puteți purga buteliile de gaz de aer pentru a remedia problema.

5. Temperatura ambiantă

Depozitarea frigiderului în locuri cu temperaturi scăzute afectează soluția de răcire. Atunci când temperatura într-o zonă scade sub punctul de îngheț, soluția de amoniac-apă va îngheța, împreună cu alte componente. Ca urmare, frigiderul nu se va mai răci.

Soluția simplă pentru această problemă este de a păstra frigiderul în locuri mai calde. Folosiți un încălzitor pentru a menține caldă zona de depozitare. Dacă aceasta nu este o opțiune, procurați un bec cu putere mare și lăsați-l aprins în acel loc. Căldura de la bec îl va menține cald. Dacă frigiderul este deja înghețat, acesta se va dezgheța în cele din urmă cu căldura becului.

Probleme legate de frigiderul cu gaz – Rezolvat

În cele ce urmează sunt prezentate posibilele probleme pe care le poate avea un frigider pe gaz și cum să le rezolvați:

1. Frigiderul nu se aprinde

Dacă frigiderul cu gaz este nou, ar putea dura ceva timp până când arzătorul se aprinde. Motivul este că este posibil ca în conducta de gaz să existe aer. Trebuie să urmați cu răbdare procedura de aprindere, așa cum este listată în manualul de utilizare. De obicei, gaura de gaz tinde să fie mică într-un frigider pe gaz, astfel încât eliminarea aerului poate dura ceva timp. Treaba devine și mai dificilă în cazul unui frigider nou.

Ar trebui să auziți un zgomot de pocnitură din partea aprinzătorului piezoelectric atunci când îl apăsați pentru a aprinde arzătorul. Dacă nu auziți acest zgomot, este posibil ca aprinzătorul să fie defect și să fie necesară înlocuirea lui.

Dar dacă da, verificați electrodul de scânteie. Acesta ar trebui să creeze o scânteie la fantele din arzător atunci când apăsați pe aprinzător. În caz contrar, curățați-l și poziționați-l corespunzător, urmând ghidul din manual. În caz contrar, contactați producătorul pentru a raporta defecțiunea.

2. Frigiderul nu rămâne aprins

După ce ați aprins arzătorul, acesta trebuie să rămână aprins pentru ca frigiderul să funcționeze. Dar dacă se stinge după ce ați eliberat butonul supapei de siguranță, aprindeți din nou arzătorul. De data aceasta, țineți butonul apăsat puțin mai mult timp.

Dacă arzătorul se stinge din nou, verificați termocuplul. Acesta poate fi slăbit, murdar sau defect. Folosind o perie de sârmă moale, curățați capătul termocuplului pentru a îndepărta depunerile de carbon. Apoi, mergeți la partea din spate a supapei de siguranță și verificați conexiunea termocuplului. Dacă conexiunea este corectă și intactă, este posibil să fie nevoie să înlocuiți termocuplul.

3. Frigiderul este cald

Frigiderul pe gaz poate funcționa, dar temperatura crește. Iată câteva motive pentru un frigider pe gaz cald:

 • Creșterea umidității
 • Supraîncărcarea frigiderului
 • Deschiderea frecventă a ușilor
 • Ventilație slabă în jurul aripioarelor
 • Lipsa de dezghețare
 • Vremea caldă
 • Presiune insuficientă a gazului
 • Termostat defect
 • Flacără murdară
 • Nivelare incorectă
 • Aripioare murdare

În cazul în care căldura provine de la vremea caldă, umiditatea ridicată, supraaglomerarea sau deschiderea prea frecventă a ușii, modificați setarea termostatului la un punct mai ridicat. Cu cât numărul este mai mare, cu atât frigiderul este mai rece. Lăsați-l câteva ore să se răcească.

Dar dacă reglarea termostatului nu funcționează, verificați celelalte cauze posibile.

 • Ventilație slabă

Creați suficient spațiu deasupra, în spatele și pe părțile laterale ale frigiderului. În acest fel, aerul poate să circule și să mențină frigiderul în stare optimă de funcționare. O ventilație deficitară provoacă o acumulare de căldură, ceea ce afectează capacitatea de răcire a frigiderului. De asemenea, aceasta face ca arzătorul să nu ardă așa cum ar trebui. În caz contrar, arzătorul poate să explodeze.

 • Lipsa de dezghețare

Reduceți setarea termostatului din interiorul frigiderului. Cu cât numărul este mai mic, cu atât frigiderul devine mai cald. Așadar, reduceți-l și lăsați-l peste noapte. Setarea caldă va face ca orice acumulare de gheață să se dezghețe. Dimineața, puteți dezlipi cu ușurință gheața. Prea multă gheață împiedică aripioarele de răcire să elibereze aer rece pentru frigider, ceea ce duce la încălzire.

 • Presiune insuficientă a gazului

Dacă bănuiți că presiunea gazului nu este suficientă, procurați un manometru și umpleți-l cu apă. Ambele părți ar trebui să ajungă la 0 înainte de a vă opri. Apoi, luați capătul liber al tubulaturii și conectați-l la conducta de gaz. Asigurați-vă că este strâns și că nu există scurgeri nicăieri.

Ridicați manometrul în poziție verticală și opriți alimentarea cu gaz. Faceți-o încet. Pe măsură ce o faceți, verificați apa din tubulatură; alimentarea de pe partea de intrare ar trebui să scadă în timp ce alimentarea de pe partea de ieșire crește. Aceasta se numește presiunea coloanei de apă și ar trebui să obțineți 11 inci atunci când adunați numerele nivelului de apă de pe ambele părți ale tubulaturii.

Dacă numărul de centimetri este greșit, rotiți puțin șurubul de reglare și repetați procesul până când obțineți 11 inci.

 • Nivelare incorectă

Ar trebui să găsiți un nivel în frigider. Folosiți-o pentru a nivela frigiderul din spate în față și dintr-o parte în alta. Folosiți role sau șaibe dacă este prea dificil să obțineți un nivel corespunzător din cauza designului podelei.

Nivelarea frigiderului este crucială, deoarece frigiderele cu gaz, în special cele cu gaz propan, folosesc gravitația. Fluxul lichidelor din acesta va determina cât de bine funcționează frigiderul, iar gravitația face ca lichidele să curgă corect. Prin urmare, asigurați-vă că frigiderul este nivelat corect.

 • Dirty Flame

Suflați aer de înaltă presiune prin fantele arzătorului spre partea de admisie a arzătorului pentru a îndepărta murdăria. Făcând acest lucru ar trebui să rezolve problema flăcării. În caz contrar, curățați coșul de fum și deflectorul pentru o flacără mai curată. Resturi de orice fel își pot găsi drumul în arzător, îl pot înfundă și pot face ca acesta să producă o flacără murdară.

 • Aripioare murdare

Aripile condensatorului pot fi prea murdare, ceea ce provoacă o acumulare de căldură și, în cele din urmă, încălzirea frigiderului. Verificați aripioarele și curățați-le cu o perie pentru serpentine de conder dacă prezintă o cantitate semnificativă de murdărie. Consultați manualul de utilizare pentru pașii de curățare a aripioarelor.

 • Termostat defect

Angajați un profesionist pentru a înlocui termostatul dacă ajustarea acestuia nu modifică temperatura internă. Profesionistul va trebui să îl testeze înainte de a-l înlocui.

Frigiderul nu se răcește

Verificați lumina pilotă pentru a vă asigura că este aprinsă. De asemenea, verificați dacă există scurgeri de amoniac; dacă există, înseamnă că sistemul etanș este compromis. În continuare, verificați arzătorul, sistemul de răcire și temperatura ambiantă. Toate acestea determină dacă frigiderul se răcește sau nu.

Miros puternic

Luați legătura cu producătorul frigiderului sau angajați un tehnician calificat, versat în domeniul frigiderelor cu gaz, pentru a verifica sistemul etanș. Un miros puternic de amoniac, atunci când acesta nu a fost folosit în jurul frigiderului, indică o problemă la sistemul etanș al frigiderului.

Dar dacă mirosul este asemănător cu cel al gazelor de eșapament, acesta poate proveni de la un arzător înfundat care produce o flacără murdară. O flacără murdară are un aspect galben, în timp ce o flacără curată este albastră. Va trebui să curățați arzătorul pentru a rezolva problema flăcării murdare.

Un frigider pe gaz are nevoie de electricitate?

Frigiderele pe gaz nu au nevoie de electricitate pentru a funcționa și a răci alimentele și alte obiecte. Cu toate acestea, unele au nevoie de o baterie pentru a porni înainte ca gazul să poată continua să facă să funcționeze frigiderele. Dacă există lumini interne, acestea vor funcționa cu ajutorul bateriei, iar bateria are nevoie de electricitate pentru a se reîncărca. Cea mai bună parte este că aspectul important al refrigerării nu se bazează pe electricitate.

Cum să aprindeți un frigider de gaz RV

Pentru a aprinde un frigider pe gaz pentru vehicule de agrement, procedați după cum urmează:

Pasul 1

În primul rând, asigurați-vă că sursa de gaz propan nu este blocată înainte de a încerca să aprindeți frigiderul cu gaz. Apoi, găsiți întrerupătorul electric/propano de pe frigider. Manualul de utilizare vă va îndruma, dar majoritatea îl au fie în partea de sus, fie în partea de jos a aparatului. Rotiți sau împingeți comutatorul pe Propan când îl găsiți.

Pasul 2

Căutați butonul marcat „Push to Start” (Apăsați pentru pornire). Apăsați-l și țineți-l apăsat. în acest timp, căutați butonul marcat „ignitor”. Apăsați-l și priviți prin prisma sau fereastra panoului de control pentru a verifica dacă există o flacără în interiorul arzătorului. Dacă nu găsiți nicio flacără, apăsați butonul de aprindere a doua oară.

Pasul 3

Nu luați degetul de pe butonul marcat cu „push to start” (apăsați pentru a porni) chiar și atunci când flacăra se aprinde. Țineți apăsat timp de cel puțin treizeci de secunde după ce flacăra se aprinde. Apoi, eliberați-l. Fiți cu ochii pe flacără pentru a vă asigura că arde. Dacă se stinge, începeți din nou procesul.

Cum să operați un frigider cu gaz – Ghid

Funcționarea unui frigider pe gaz este aproape identică cu cea a unui frigider alimentat cu energie electrică. Cu toate acestea, înainte de a-l putea folosi, trebuie să știți cum să îl porniți. Dacă sunteți în căutarea modului de pornire a unui frigider pe gaz, iată pașii orientativi:

Pasul 1

Asigurați-vă că frigiderul este la nivel. Dacă nu sunteți sigur, așezați un nivel pe partea superioară a acestuia. Apoi, reglați picioarele de nivelare deșurubând și înșurubând până când acesta este la nivel.

Pasul 2

Verificați rezervorul de gaz sau butelia pentru a vă asigura că există suficient gaz pentru a alimenta frigiderul. Apoi, deschideți supapa prin care gazul ajunge la frigider.

Pasul 3

Dacă frigiderul funcționează atât cu gaz, cât și cu electricitate, mergeți la panoul frontal și selectați opțiunea de gaz. Modelele mai noi vor funcționa automat atunci când selectați gazul. Dar dacă funcționează numai pe gaz, trebuie să porniți manual arzătorul.

Pasul 4

Deschideți ușa frigiderului și găsiți comenzile. Comenzile se pot afla în spatele piciorului de jos sau în spatele părții inferioare a ușii. Când le găsiți, împingeți butonul de control pentru gaz.

Unele modele au trei butoane, în timp ce altele au două. Dacă al dumneavoastră are două butoane, atunci butonul pentru controlul temperaturii funcționează și pentru gaz. În caz contrar, controlul gazului va avea o etichetă clară.

Pasul 5

Țineți butonul de control al gazului în jos în timp ce apăsați în mod repetat aprinzătorul piezoelectric până când flacăra se aprinde. Este posibil să existe o lumină subtilă pe partea frontală a frigiderului pentru a vă anunța când se aprinde flacăra. În caz contrar, va exista un contor care să vă avertizeze.

Pasul 6

Țineți în continuare butonul de control al gazului puțin mai mult, aproximativ treizeci de secunde. Eliberați-l și urmăriți flacăra. Aceasta ar trebui să rămână aprinsă, dar dacă se stinge, porniți din nou frigiderul.

De ce nu se aprinde frigiderul meu cu gaz?

Este posibil să existe aer în conducta de gaz, ceea ce împiedică arzătorul să fie bine alimentat. Va trebui să scăpați de aer suflând prin fantele arzătorului pentru a elimina resturile. Este posibil ca murdăria să se afle în calea flăcării, ceea ce face imposibilă aprinderea frigiderului.

Manualul de utilizare va conține instrucțiuni privind modul de curățare a arzătorului. Dar dacă nu arzătorul este problema, atunci este posibil să trebuiască să scoateți aprinzătorul piezoelectric și să montați unul nou. Rețineți că un frigider nou pe gaz are nevoie de ceva timp pentru a se aprinde. Dacă frigiderul dvs. este nou, urmați cu răbdare procedura de aprindere din manual sau din acest articol. Orificiul de gaz este mic și eliberarea acestuia de aer va dura ceva timp.

Recapitulare

Dacă sunteți mereu pe drumuri, un frigider pe gaz vă va fi de mare folos. Vă puteți aproviziona cu băuturi și alte necesități fără a fi nevoit să vă opriți mereu în magazine. Cu toate acestea, este esențial să întrețineți frigiderul. Acesta are nevoie de o îngrijire detaliată și poate necesita mai multă atenție decât un frigider obișnuit.

Cu toate acestea, un frigider pe gaz economisește o tonă de bani în facturile de electricitate. De asemenea, funcționează chiar dacă nu sunteți mereu pe drumuri. Așadar, ar fi bine să luați în considerare achiziționarea unuia.

În cazul în care oricare dintre problemele frigiderelor cu gaz s-a dovedit a fi dificil de rezolvat, contactați producătorul. Ca o alternativă, contactați-ne folosind căsuța de chat din dreapta dvs. Vă vom pune în legătură cu un tehnician de aparate pentru asistență imediată.

3 comentarii la „Frigider pe gaz [Ghid/Probleme rezolvate]”

 1. Bună.
  Frigiderul pe gaz de la rulota
  raceste o vreme după care se deconectează de la gaz și se încălzește, cred ca funcționează pana ajunge la temperatura programata după care se stinge flacăra. Cum trebuie să repar defectul? Mulțumesc

  Răspunde
  • Problema descrisă cu frigiderul pe gaz de la rulotă pare să fie legată de termostat sau de un senzor defect. Termostatul controlează temperatura și ar trebui să mențină flacăra aprinsă pentru a menține temperatura constantă. Dacă se stinge prea devreme, ar putea fi o problemă cu termostatul sau cu un senzor care detectează temperatura.

   Răspunde

Lasă un comentariu