Explozia compresorului de frigider [Informatie critică]

Oricât de incredibil ar părea, o explozie a unui compresor de frigider se întâmplă. Este periculos și ne propunem să vă înarmăm cu informații esențiale în acest articol.

Poate exploda un compresor de frigider?

Un compresor de frigider poate exploda. Compresorul este alcătuit dintr-un motor și o pompă care trimit refrigerantul în jurul frigiderului prin serpentinele condensatorului și serpentinele evaporatorului. Atunci când refrigerantul, care este gaz, se transformă în gaz lichefiat, acesta răcește frigiderul prin eliminarea căldurii.

Cu toate acestea, un flux de aer slab și serpentinele murdare cauzează o acumulare de căldură în partea din spate a aparatului. Refrigerantul circulă și generează căldură pe care nu o poate disipa. Căldura face ca serpentinele să se contracte, iar gazul înmagazinează căldura și o transportă la compresor.

Presiunea se acumulează în compresor pe măsură ce agentul frigorific continuă să se înmagazineze în acesta fără a disipa căldura. În timp, compresorul explodează deoarece presiunea devine prea mare.

Explozia compresorului nu se întâmplă de obicei la frigiderele noi. O veți găsi la frigidere care au o vechime de până la zece ani. Dar chiar și în cazul celor noi, este esențial să întrețineți frigiderele.

Cum să preveniți o explozie a compresorului de frigider

Pentru a preveni o explozie a compresorului frigiderului, curățați bobinele condensatorului atunci când este cazul. Serpentinele au nevoie de o curățare temeinică la fiecare șase luni sau douăsprezece luni. Dacă aveți animale de companie păroase sau locuiți într-o zonă cu mult praf, este posibil să fie nevoie să le curățați mai des.

Scoateți frigiderul din priză și curățați bobinele. Un aspirator face de obicei treaba de curățare a bobinelor. Dar dacă aveți o perie de curățare a bobinelor condensatorului, aceasta face o treabă mai bună, deoarece poate ajunge la fisuri pe care aspiratorul nu le poate atinge. Dacă puteți ajunge cu ușurință la bobine, folosiți o cârpă pentru a le șterge pentru un rezultat mai bun.

În continuare, curățați ventilatorul condensatorului și asigurați-vă că acesta este în stare bună de funcționare. Verificați dacă lamelele nu sunt obstrucționate și asigurați-vă că motorul nu are nimic lipit de el. Rotiți lamelele pentru a verifica cât de bine se rotesc. Dacă sunt rigide, verificați continuitatea motorului cu ajutorul unui multimetru. Înlocuiți motorul dacă nu există continuitate.

Întreținerea regulată a frigiderului ajută la eliminarea unor astfel de explozii sau a altor probleme. Compresorul nu dă niciun semn înainte de a exploda; într-o secundă, totul este în regulă, iar în următoarea, se produce o explozie. Dar un control de întreținere va depista defecțiunile înainte ca acestea să scape de sub control.