Dacă vă întrebați cum funcționează un compresor de frigider, acest articol este o explicație detaliată a procesului.
Cum funcționează un compresor de frigider?
Agentul frigorific este gazul care răcește frigiderul, dar acesta trece printr-un proces înainte de a ajunge la punctul final. Mai întâi, gazul trece prin serpentinele evaporatorului până la compresor. Dar, pe măsură ce gazul curge, presiunea sa crește.
Apoi, gazul coboară spre serpentinele condensatorului de la compresor, unde se transformă în lichid. În timpul procesului de condensare, lichidul emite căldură. De aceea, serpentinele se încălzesc și trebuie să fie curate pentru a putea disipa căldura.
Atunci când refrigerantul lichefiat ajunge la supapă de la serpentinele condensatorului, presiunea scade. Apoi, gazul lichefiat se întoarce la serpentinele de răcire dinspre supapă. Și, pe măsură ce curge, extrage căldura din mediul înconjurător. Căldura transformă agentul frigorific lichid în vapori, iar aceștia curg către compresorul frigiderului.
Cum funcționează un compresor de frigider
Modul în care va funcționa compresorul din acest punct va fi determinat de tipul de compresor:
1. Compresor rotativ cu șurub
Acest tip de compresor funcționează cel mai bine în frigiderele industriale, deoarece utilizează rotoare elicoidale cu șuruburi atunci când comprimă cantități uriașe de agent frigorific.
2. Compresor cu piston
Acesta utilizează un piston pentru a comprima agentul frigorific. Mișcarea pistonului se deplasează înainte și înapoi pentru a comprima gazul și a-l face să curgă în frigider.
3. Compresor turbo
Rotoarele rotative ale compresorului comprimă agentul frigorific prin utilizarea energiei cinetice. Rotoarele împing refrigerantul printr-o paletă, iar cu cât rotirea rotoarelor este mai mare, cu atât presiunea este mai mare.
4. Compresor cu palete rotative
Compresorul parcurge cinci etape pentru procesul de refrigerare. Acestea sunt: începerea procesului, aspirarea agentului frigorific, comprimarea acestuia, descărcarea în sistem și încheierea procesului. Compresorul cu palete rotative funcționează cel mai bine la frigiderele casnice.
Practic, compresorul funcționează prin creșterea presiunii și a temperaturii agentului frigorific în timp ce acesta este sub formă de vapori. Presiunea și temperatura cresc atât de mult încât refrigerantul poate fi condensat. În această formă, acesta poate respinge căldura generată prin proces și se poate condensa cu succes.