Congelatorul Whirlpool nu îngheață [Rezolvat]

În acest articol, analizăm problema unui congelator Whirlpool care nu îngheață și a unui frigider Whirlpool care nu se răcește sau nu îngheață.

Frigiderul Whirlpool nu se răcește sau nu îngheață – Ce trebuie făcut

Dacă frigiderul dumneavoastră Whirlpool nu se mai răcește sau îngheață, iată ce trebuie să faceți:

1. Verificați serpentinele condensatorului

Murdăria de pe serpentinele condensatorului va inhiba eficiența acestora în disiparea căldurii din frigider. În consecință, capacitatea de răcire a frigiderului va fi mult redusă.

Curățați temeinic serpentinele, dacă nu le-ați curățat până acum. Le veți găsi sub unitate. De asemenea, este important să le curățați la fiecare 6-12 luni. Acest lucru le va menține funcționarea optimă în reducerea căldurii din frigider.

2. Verificați motorul ventilatorului evaporatorului

Dacă frigiderul dumneavoastră are un singur ventilator de evaporare, îl veți găsi în spatele panoului din spate al secțiunii congelatorului. Ventilatorul are grijă ca în secțiunile congelator și frigider să existe aer rece. Așadar, dacă nu funcționează, secțiunea de refrigerare nu va fi rece, dar congelatorul ar putea fi puțin răcoros.

Verificați motorul ventilatorului prin rotirea paletelor acestuia. Dacă acestea sunt rigide, motorul este defect și trebuie înlocuit. Iar dacă motorul este mai zgomotos decât ar trebui să fie, înlocuiți-l. Cu toate acestea, dacă se pare că motorul nu mai are viață, testați înfășurările motorului folosind un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate în înfășurări, înlocuiți motorul.

3. Verificați motorul ventilatorului condensatorului

Ventilatorul condensatorului răcește compresorul și serpentinele condensatorului. Dacă motorul ventilatorului este defect, compresorul nu va funcționa în mod optim și frigiderul nu se va răci.

Încercați să rotiți cu mâna paletele ventilatorului pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă nu o fac, motorul este defect și trebuie înlocuit. Dar dacă acestea se rotesc liber și nimic nu obstrucționează paletele, testați continuitatea motorului cu un multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului.

4. Verificați termostatul de control al temperaturii

Un termostat care nu funcționează bine poate împiedica refrigerantul să funcționeze așa cum ar trebui. Acum, dacă refrigerantul nu funcționează, frigiderul nu se va răci.

Deplasați termostatul de la cea mai joasă temperatură la cea mai ridicată setare de temperatură. Așteptați să auziți un sunet ca un clic. Dacă îl auziți, atunci este probabil ca termostatul să nu fie defect. Dar dacă nu auziți clicul, verificați continuitatea termostatului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu găsiți continuitate la nicio setare de temperatură la care îl duceți, înlocuiți termostatul.

5. Verificați releul de pornire

Releul este capabil să alimenteze compresorul atunci când funcționează împreună cu înfășurarea de pornire. Dacă releul este defect, este posibil ca compresorul să funcționeze la intervale scurte de timp sau să nu funcționeze deloc. Frigiderul nu se va răci dacă compresorul nu funcționează.

Detașați releul de pornire de la compresor și testați continuitatea între bornele sale de pornire și de funcționare. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul. În plus, dacă releul de pornire are un miros de ars, înlocuiți-l cât mai curând posibil.

6. Verificați termistorul

Un termistor defect va face ca compresorul și ventilatorul evaporatorului să nu poată funcționa. Acest lucru se datorează faptului că acesta furnizează citiri de temperatură către placa de control, astfel încât aceasta să poată regla alimentarea ventilatorului și a compresorului.

Testați termistorul cu un multimetru și ar trebui să vedeți că rezistența acestuia se modifică în funcție de temperatura frigiderului. Dacă nu se produce nicio schimbare a rezistenței și nu există continuitate, înlocuiți termistorul.

7. Verificați condensatorul de pornire

Condensatorul de pornire ajută compresorul să pornească, oferindu-i un impuls de putere. Dacă condensatorul nu mai este în stare bună de funcționare, este posibil ca compresorul să nu pornească deloc.

Determinați funcționalitatea condensatorului de pornire prin testarea acestuia cu ajutorul unui multimetru. Dacă multimetrul nu arată continuitate, înlocuiți condensatorul.

Am dori să subliniem aici că problema ar putea fi legată de o defecțiune a plăcii de control principal, a plăcii de control al temperaturii sau a compresorului. Prin urmare, puteți verifica oricare dintre ele dacă niciuna dintre piesele enumerate mai sus nu este defectă. Cu toate acestea, este rar să constatați că vreuna dintre ele este defectă.

Este important să rețineți aici că acești pași se aplică la fiecare tip de frigider Whirlpool – side-by-side, cu două uși, cu 3 uși, cu 4 uși, cu 4 uși, frigider-congelator și așa mai departe.

Congelatorul Whirlpool nu îngheață – Cum se repară

Iată ce trebuie să verificați pentru a repara un congelator Whirlpool care nu îngheață:

1. Motorul ventilatorului evaporatorului

Verificați motorul ventilatorului evaporatorului deschizând ușa congelatorului și activând manual întrerupătorul ușii.

În condiții normale, ventilatorul se va opri din funcționare imediat ce ușa este deschisă. Dar activarea întrerupătorului ușii va face ca motorul ventilatorului să funcționeze din nou. Cu toate acestea, atunci când activați comutatorul și motorul ventilatorului nu funcționează, știți că motorul este defect și trebuie înlocuit.

Ventilatorul evaporatorului se asigură că există aer rece în congelator, trăgând aerul din serpentinele de răcire și răspândindu-l în congelator. Așadar, nu poate exista aer rece în congelator dacă ventilatorul nu este în stare de funcționare corespunzătoare.

2. Serpentinele condensatorului

Asigurați-vă că serpentinele condensatorului nu sunt murdare, deoarece acest lucru va inhiba capacitatea de răcire a congelatorului. Curățați serpentinele la fiecare 6 luni, cel puțin, și asigurați-vă că le curățați în mod regulat. Asta cu excepția cazului în care bobinele condensatorului se află în interiorul pereților congelatorului. Dacă sunt, nu trebuie să le curățați. Dar dacă se află sub sau în spatele congelatorului, faceți-le o curățare temeinică.

Dacă serpentinele condensatorului sunt murdare, acestea vor disipa mai greu căldura de la agentul frigorific care trece prin ele. Cu timpul, serpentinele nu vor mai putea disipa căldura, ceea ce va face ca congelatorul să se încălzească. Așadar, dacă congelatorul dumneavoastră Whirlpool nu îngheață, bobinele trebuie verificate.

3. Releu de pornire

Pentru a verifica dacă releul de pornire funcționează bine, testați continuitatea între bornele de pornire și de funcționare cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul de pornire. În plus, dacă de la releu iese un miros de arsură, procurați unul nou și înlocuiți-l.

Este puțin probabil ca compresorul să funcționeze dacă releul de pornire este defect. Iar congelatorul nu se va răci dacă compresorul nu funcționează fără probleme.

4. Motorul ventilatorului condensatorului

Aceasta este o cauză puțin probabilă a problemei de îngheț, dar un motor de ventilator al condensatorului care nu funcționează bine nu va putea să tragă aer prin condensator pentru a răci compresorul. Prin urmare, unitatea se va încălzi. Așadar, verificați motorul pentru a acoperi toate motivele.

Încercați să rotiți lamele pentru a vedea dacă se rotesc fără rigiditate. Dacă o fac, probabil că motorul este încă bun. Dar dacă nu o fac, atunci rulmenții motorului sunt uzați și motorul trebuie schimbat. Pentru a fi de două ori mai sigur, testați motorul pentru continuitate cu un multimetru. Înlocuiți motorul dacă nu există continuitate.

5. Serpentinele evaporatorului

Dacă serpentinele de evaporare sau de răcire au îngheț pe ele, atunci nu vor putea elibera aer rece pentru ca ventilatorul evaporatorului să se răspândească în congelator. Este, de asemenea, un indiciu că există ceva în neregulă cu sistemul de dezghețare al congelatorului.

Dezghețați gheața de pe serpentine prin dezghețarea manuală a congelatorului. Lăsați unitatea scoasă din priză pentru câteva ore sau peste noapte. Acest lucru depinde de acumularea de gheață sau de îngheț pe bobine și în congelator. Colectați apa de la topirea gheții cu o tigaie și înmuiați apa cu prosoape groase.

Cu toate acestea, va trebui să contactați un tehnician calificat de reparații frigidere pentru a afla de ce se formează îngheț pe bobine și pentru a remedia problema. Dacă este necesară înlocuirea oricăreia dintre componentele sistemului de dezghețare, înlocuiți-o cât mai curând posibil. Făcând acest lucru, veți evita ca înghețul să se acumuleze din nou pe serpentine și veți păstra congelatorul în stare de funcționare optimă.

Acest videoclip arată cum se repară o componentă de dezghețare care este defectă, cauzând înghețarea serpentinelor evaporatorului…

6. Termostat de control al temperaturii

Verificați termostatul, rotindu-l de la mic la mare și vedeți dacă auziți un clic. Declicul vă spune că termostatul funcționează bine. Dar absența unui clic vă spune că termostatul nu este într-o stare bună de funcționare.

Pentru a fi absolut sigur, testați-l cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți termostatul de control al temperaturii.

Motorul ventilatorului evaporatorului, motorul ventilatorului condensatorului și compresorul primesc tensiune de la termostat. Deci, dacă acesta este defect, aceste părți ale frigiderului nu vor primi tensiune și, în consecință, sistemul de refrigerare nu va funcționa și congelatorul nu se va răci. Aceasta este una dintre piesele pe care trebuie să le verificați dacă constatați că congelatorul dumneavoastră Whirlpool nu îngheață.

Placa de comandă și afișaj a utilizatorului, compresorul sau comanda principală ar putea fi defecte și ar putea face ca congelatorul să nu înghețe. Cu toate acestea, este neobișnuit ca oricare dintre ele să devină defectă. Dar, pentru a fi siguri, le puteți verifica pentru a vă asigura că sunt în stare de funcționare corespunzătoare.

Lipsa de îngheț în congelator ar putea fi cauzată și de o scurgere în sistemul etanș. În acest caz, singura soluție este înlocuirea congelatorului. Nu există nicio altă soluție pentru o scurgere în sistemul etanș.

Notă: Puteți aplica acești pași de diagnosticare și reparare la orice tip de congelator Whirlpool – congelator vertical, congelator cu piept, congelator adânc, congelator cu sertar inferior și restul.

Mașina de gheață Whirlpool nu îngheață apa – Soluție rapidă

În cazul în care mașina de gheață Whirlpool nu îngheață suficient pentru a produce gheață, verificați următoarele:

1. Butonul de pornire

Asigurați-vă că aparatul de gheață este pornit. Uneori, acesta este oprit din greșeală și este confundat cu cel stricat. Porniți-l dacă este oprit și așteptați să vedeți dacă aparatul de gheață începe să funcționeze din nou.

2. Filtru de apă

Dacă filtrul de apă pentru aparatul de gheață care trebuie schimbat nu este introdus corect, acesta va împiedica fluxul de apă care ajunge la aparatul de gheață. Acest lucru, la rândul său, va cauza o producție mică sau deloc de gheață.

Prin urmare, schimbați filtrul de apă dacă este timpul să îl schimbați. În caz contrar, asigurați-vă că acesta este așezat corect la locul său, astfel încât să poată funcționa bine.

3. Aparat de gheață

Există posibilitatea ca aparatul de gheață în sine să nu funcționeze corect. Va trebui să găsiți un agent de întreținere a frigiderelor care să arunce o privire la aparatul de gheață, să stabilească dacă este defect și să vă sfătuiască ce trebuie să faceți.

Din păcate, de obicei, este dificil să găsiți piese individuale pentru mașinile de gheață. S-ar putea să trebuiască să cumpărați întregul ansamblu al mașinii de gheață.

4. Brațul ejectorului

Dacă există gheață depusă în brațul de ejecție al aparatului de gheață, acesta nu va funcționa corespunzător. Prin urmare, îndepărtați orice cie în braț, folosind un instrument de plastic pentru a nu deteriora aparatul de gheață.

5. Linia de alimentare cu apă

Verificați conducta de alimentare cu apă care alimentează aparatul de gheață. Dacă nu este fixată corespunzător, nu va exista un flux de apă către aparatul de gheață. Prin urmare, aparatul de gheață nu va avea apă pentru a îngheța. Fixați-o corect și reinițiați fluxul de apă pentru a vă asigura că funcționează corect.

6. Presiunea apei

Presiunea scăzută a apei poate afecta capacitatea de congelare a aparatului de gheață. Dacă presiunea este sub 20psi, supapa de admisie a apei nu va putea funcționa așa cum ar trebui. Acest lucru înseamnă că nu va putea furniza apă către distribuitorul de apă și gheață.

Chemați un instalator să vină și să repare presiunea apei care curge în casă dacă este prea mică.

7. Supapă de admisie a apei

Supapa de admisie este responsabilă pentru alimentarea cu apă a aparatului de gheață și a distribuitorului. Dacă nu există o presiune suficientă a apei, de cel puțin 20psi, sau dacă supapa este defectă, aceasta nu se va deschide suficient de larg pentru ca apa să curgă în aparatul de gheață.

Cu ajutorul unui multimetru, verificați dacă supapa de admisie primește suficientă energie electrică. Dacă primește suficientă energie și presiunea apei este suficientă, atunci înlocuiți supapa de admisie, deoarece este defectă.

8. Temperatura congelatorului

Verificați temperatura la care a fost setat aparatul și vedeți dacă este la locul potrivit. Setarea unei temperaturi mai mici de 0 grade Fahrenheit sau -18 grade Celsius va afecta capacitatea de congelare a aparatului de gheață. Acesta nu va putea îngheța apa suficient de mult pentru a face gheață.

Reglați temperatura în mod corespunzător. Cu toate acestea, dacă setarea este la locul potrivit, dar mașina de gheață nu îngheață apa, o puteți regla din nou. Apoi, lăsați-i aparatului timp să se adapteze la noua setare de temperatură. Temperatura din încăpere ar putea afecta unitatea, determinând-o să nu înghețe așa cum ar trebui.

Indiferent de tipul de frigider cu apă și gheață Whirlpool pe care îl aveți, puteți verifica piesele menționate dacă aparatul de gheață nu îngheață sau nu produce gheață.

Raftul superior al congelatorului Whirlpool nu îngheață – Soluții

Dacă raftul de sus al congelatorului Whirlpool nu îngheață în timp ce partea de jos îngheață, verificați garnitura ușii. Dacă aceasta nu mai etanșează bine, ar putea afecta raftul de sus și alte câteva zone din congelator.

De asemenea, verificați orificiile de aerisire pentru a vă asigura că nimic nu le blochează. Aceasta este o întâmplare frecventă, în care se întâmplă ca partea de jos să înghețe în timp ce partea de sus nu îngheață. Aerul rece care își găsește drumul în congelator se depune în partea de jos, deoarece partea de sus este sufocată de obiecte, astfel încât aerul nu poate circula.

Rearanjați conținutul congelatorului pentru a face mai mult loc pentru aer și eliberați gurile de aerisire pentru ca aerul rece să poată intra în congelator.

Problema ar putea proveni, de asemenea, de la o scurgere în sistemul etanș al congelatorului. Atunci când raftul de sus al congelatorului nu este la fel de rece ca partea de jos, este de obicei un indicator că ceva nu este în regulă cu sistemul etanș. Ar putea fi vorba de o scurgere de freon. Iar dacă acesta este cazul, va trebui să cumpărați un congelator nou, deoarece nu există altă soluție. Acest lucru este valabil mai ales dacă ați folosit congelatorul timp de mulți ani.

Cu toate acestea, nu vă puteți da seama dacă este vorba de o scurgere decât dacă un tehnician de frigidere certifică acest lucru. Prin urmare, contactați unul care să verifice congelatorul și să determine care este cauza lipsei de îngheț în raftul superior al congelatorului.

Notă rapidă

Deconectarea congelatorului de la priza de perete atunci când efectuați o diagnosticare sau reparații la un congelator Whirlpool care nu îngheață este un prim pas necesar pentru a vă proteja pe dumneavoastră și congelatorul. Acest lucru este valabil pentru toate aparatele electronice, dar în special pentru unitățile frigorifice.

Asigurați-vă că contactați un agent profesionist de reparații frigidere pentru a remedia orice problemă a frigiderului dacă repararea acestuia se dovedește a fi prea dificilă. De asemenea, puteți contacta centrul de servicii pentru clienți al Whirlpool pentru a solicita service.