Congelatorul Samsung nu funcționează [Soluție rapidă]

Aveți un congelator Samsung care nu funcționează pe mâinile dumneavoastră? Citiți acest articol pentru a ști cum să remediați problema.

Lumina din congelatorul Samsung nu funcționează – Ce trebuie făcut

Dacă constatați că lumina unui congelator Samsung nu funcționează, verificați următoarele:

Ușă sau capac

Verificați ușa pentru a vă asigura că este închisă corect. Acest lucru se datorează faptului că dacă lăsați ușa deschisă mai mult de 8 minute, lumina se stinge. Dar închiderea ușii face ca, de obicei, lumina să se aprindă din nou.

Cu toate acestea, dacă lumina nu începe să funcționeze din nou după ce închideți ușa, așteptați aproximativ 30 de minute și încercați din nou.

În plus față de cele de mai sus, dacă ușa sau capacul a fost recent demontat și reinstalat, verificați dacă a fost montat corect. Consultați manualul unității pentru a vedea cum se instalează și se aliniază corect ușa.

Lumina se va stinge după aproximativ 8 minute dacă ușa sau capacul nu este aliniat sau reinstalat corect. Acest lucru se datorează faptului că unitatea detectează că ușa este deschisă și, conform programării, stinge lumina după câteva minute.

Modul Sabat

Pentru modelele de congelatoare Samsung care au modul Sabat, verificați dacă acest mod este activat. Dacă este pornit, consultați manualul de utilizare pentru a determina cum să îl dezactivați. Diferite modele au modalități diferite de dezactivare a modului Sabat.

Atunci când un frigider este în modul Sabat, luminile nu funcționează. Acest mod ar putea explica de ce nu funcționează lumina din congelator.

Bec

Acest lucru este rar, dar verificați dacă nu cumva s-a ars becul din congelator. A face acest lucru este necesar mai ales dacă unitatea este un model mai vechi. Înlocuiți becul pentru a verifica dacă aceasta este problema.

Puteți găsi astfel de becuri în magazinele locale de hardware. Consultați manualul de utilizare pentru a ști care este dimensiunea potrivită pentru modelul de frigider pe care îl aveți. De obicei, un bec E26 de 60W sau 30W ar funcționa, dar asigurați-vă din manualul dvs. înainte de a cumpăra unul.

Este important de reținut aici că frigiderele care au un congelator montat deasupra au senzorul între cele două uși. Dacă deschideți cele două uși în exact aceeași poziție, senzorul poate crede că ușile sunt de fapt închise și luminile se vor stinge. Totuși, acest lucru este un eveniment normal.

Dacă urmați toți pașii de mai sus și lumina tot nu funcționează, este posibil ca unitatea să necesite service. Contactați centrul de asistență Samsung pentru asistență.

O parte a congelatorului Samsung nu funcționează – Cum se repară

Dacă o parte a unui congelator Samsung nu funcționează, ar putea fi din cauză că există o scurgere în sistemul etanș al congelatorului. Pot exista și alte motive, dar o scurgere este cel mai probabil motiv.

Rezolvarea acestei probleme necesită mâini profesioniste, așa că contactați centrul de asistență Samsung pentru a solicita service. De asemenea, puteți discuta pe chat cu oricare dintre tehnicienii noștri experimentați în domeniul frigiderelor, care vă pot oferi servicii de specialitate.

Congelatorul Samsung nu funcționează – Soluții

Verificați următoarele dacă aveți un congelator Samsung care nu funcționează:

1. Cablu de alimentare

Verificați dacă cablul de alimentare este conectat corect la priza de perete. Asigurați-vă că este o priză de perete dedicată și nu un prelungitor. Folosirea unui prelungitor reduce puterea furnizată congelatorului.

În cazul în care cablul este conectat complet și corect, scoateți-l din priză și conectați un alt aparat pentru a vedea dacă există suficientă tensiune. Dacă aparatul nu pornește complet, verificați întrerupătorul de circuit care controlează acea priză de perete și resetați-l.

În plus, verificați dacă cablul de alimentare este deteriorat. Orice deteriorare va afecta modul în care funcționează congelatorul. Contactați centrul de asistență Samsung și solicitați service în cazul în care cablul este deteriorat.

2. Locație

Dacă congelatorul se află în calea luminii solare directe, mutați-l într-un alt loc unde temperatura este mai scăzută. Același lucru este valabil dacă există orice altă sursă de căldură care îl lovește direct sau dacă se află într-un garaj slab ventilat.

Dar dacă nu puteți muta congelatorul, reduceți temperatura în congelator pentru ca acesta să se poată răci corespunzător.

De asemenea, asigurați-vă că temperatura din locație este propice pentru congelator. Temperatura ridicată afectează cât de bine poate funcționa congelatorul.

În plus, îndepărtați puțin congelatorul de perete în partea din spate, astfel încât să existe spațiu pentru ca aerul să se poată deplasa în spatele acestuia. Dacă este prea aproape de perete, ar putea afecta compresorul și ar putea face ca congelatorul să nu funcționeze corect sau să nu funcționeze deloc.

3. Conținut

Asigurați-vă că congelatorul este cel puțin jumătate plin și cel mult trei sferturi plin. Nu-l lăsați prea gol sau prea plin, deoarece acest lucru poate reduce capacitatea de răcire.

Un congelator care este prea plin nu va avea suficient spațiu pentru ca aerul rece să circule. Iar un congelator prea gol nu va avea conținut pentru a reține aerul rece, astfel încât acesta va scăpa cu ușurință odată ce deschideți ușa.

4. Setarea temperaturii

Coborâți temperatura la care este setat congelatorul și urmăriți dacă se produce vreo schimbare. Dacă congelatorul dvs. Samsung nu funcționează, probabil că se datorează faptului că temperatura nu este setată la punctul potrivit.

5. Mod

Dacă congelatorul este încă în modul demonstrativ, scoateți-l din priză, lăsați-l scos din priză timp de aproximativ un minut și conectați-l din nou. Făcând acest lucru îl va reseta și îl va duce în modul obișnuit. Verificați acest lucru mai ales dacă congelatorul Samsung este nou.

Cu toate acestea, dacă toate acestea sunt la locul lor și congelatorul tot nu funcționează, verificați următoarele piese:

6. Compresor

Asigurați-vă că compresorul pornește și funcționează. Scoateți congelatorul din priză și conectați-l din nou după câteva minute. Ascultați sunetul compresorului; ar trebui să auziți zumzetul său scăzut.

Dacă nu îl auziți și este prea cald sau prea rece la atingere, este posibil să fie defect. Contactați un tehnician calificat în domeniul frigiderelor pentru a-l testa și a determina dacă trebuie înlocuit.

Notă: Dacă compresorul este stricat, ar putea fi mai rentabil să cumpărați un congelator nou. Cu toate acestea, dacă congelatorul este un model mai nou, schimbarea compresorului este mai rentabilă. Dar asigurați-vă că unitatea nu mai este în garanție înainte de a înlocui compresorul.

Compresorul este inima oricărui frigider sau congelator. Dacă acesta nu funcționează corect sau nu funcționează deloc, unitatea nu va funcționa deloc.

7. Releu de pornire

Dacă compresorul funcționează, dar se pornește și se oprește intermitent, verificați releul de pornire. Detașați-l de pe partea laterală a compresorului și testați-l între bornele de pornire și de funcționare pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul.

În plus, dacă zornăie când îl scuturați sau are un miros de arsură, înlocuiți-l.

Compresorul va funcționa cu greu dacă releul de pornire este defect. Iar congelatorul nu va funcționa dacă compresorul nu poate funcționa.

8. Ventilatorul evaporatorului

Începeți prin a deschide ușa congelatorului. Ventilatorul ar trebui să se oprească odată ce ușa se deschide. Acum, activați manual întrerupătorul ușii pentru ca motorul ventilatorului să funcționeze din nou. Dacă motorul nu începe să funcționeze din nou, acesta este defect și trebuie înlocuit.

De asemenea, verificați paletele ventilatorului. Dacă acestea sunt înghețate, dezghețați-le folosind un uscător de păr sau dezghețând manual congelatorul. Dar este necesar să verificați dacă încălzitorul de dezgheț nu prezintă defecțiuni, deoarece nu ar trebui să existe acumulări de gheață dacă acesta funcționează.

Un congelator va fi o cutie goală, mai degrabă un spațiu de depozitare, dacă ventilatorul evaporatorului nu funcționează. Iar ventilatorul nu poate funcționa dacă motorul este defect sau deteriorat. Acest lucru se datorează faptului că ventilatorul este responsabil de trecerea aerului peste serpentinele de răcire și de preluarea aerului acum rece în congelator pentru a-l răci.

9. Panouri

Deși rar, verificați dacă există arsuri în jurul punctelor de lipire pe placa de comandă și afișaj a utilizatorului și pe cea principală. Dacă există arsuri, înseamnă că acestea sunt deteriorate.

Chiar dacă nu există arsuri, testați-le pentru a vedea dacă mai funcționează. Dacă nu puteți face acest lucru, solicitați unui tehnician de frigidere să efectueze testul pentru dumneavoastră. Congelatorul nu va funcționa dacă una dintre plăci este deteriorată. Înlocuiți-le cât mai curând posibil.

10. Serpentinele condensatorului

Dacă serpentinele nu se află între pereții congelatorului, inspectați-le pentru a vedea dacă sunt murdare. Cel mai probabil, acestea sunt murdare. Prin urmare, curățați-le temeinic, astfel încât să poată disipa eficient căldura din congelator. În caz contrar, congelatorul nu va funcționa corect în ceea ce privește înghețarea alimentelor.

În mod ideal, curățați serpentinele condensatorului la fiecare 6-12 luni. Făcând acest lucru le lasă în cea mai bună formă pentru a-și îndeplini optim datoria.

11. Serpentine de evaporator

Deschideți panoul interior din spate al congelatorului pentru a inspecta bobinele. Acestea ar trebui să fie libere de gheață, dar dacă sunt înghețate, dezghețați gheața folosind un uscător de păr. De asemenea, puteți dezgheța gheața prin dezghețarea manuală a congelatorului. Acest lucru durează de obicei până la 24 de ore. Unele modele au nevoie de până la 48 de ore pentru a se dezgheța complet.

Serpentinele de evaporare, numite și serpentine de răcire, sunt responsabile pentru răcirea aerului care circulă în congelator. Dacă acestea sunt înghețate, nu pot răci aerul și congelatorul nu va funcționa la înghețarea alimentelor.

Cu toate acestea, gheața de pe serpentine este un indiciu că ceva nu este în regulă cu sistemul de dezghețare. Cel mai probabil, încălzitorul de dezghețare a cedat. Acesta este atașat la partea de jos a evaporatorului și pornește pentru a încălzi serpentinele atunci când acestea devin prea reci, pentru a preveni acumularea de gheață.

Testați încălzitorul cu ajutorul unui multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți încălzitorul de dezghețare.

Dacă încălzitorul funcționează bine, testați temporizatorul de dezghețare. Acesta ar trebui să avanseze congelatorul în ciclul de dezghețare la fiecare câteva ore. Rotiți-l în sens invers acelor de ceasornic până când face clic, indicând că congelatorul a avansat. Dacă se întâmplă acest lucru, înlocuiți temporizatorul, deoarece este defect.

De asemenea, puteți testa termostatul de dezghețare și placa de control a dezghețului pentru a vedea dacă acestea sunt în stare bună de funcționare.

12. Termostat de control al temperaturii

Rotiți termostatul de la setarea de temperatură cea mai scăzută la cea mai ridicată. Ascultați un clic audibil în momentul în care congelatorul intră în acțiune.

Dacă se întâmplă acest lucru, termostatul nu este defect, dar dacă nu se aude niciun clic, testați continuitatea termostatului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate la nicio setare de temperatură, înlocuiți termostatul.

Termostatul este responsabil pentru trimiterea tensiunii către ventilatorul evaporatorului și compresor. Dacă termostatul este defect, acesta nu poate trimite tensiunea necesară, astfel încât aceste două părți nu vor funcționa atunci când este necesar. Ca urmare, refrigerantul nu poate funcționa. Iar congelatorul nu se va răci dacă refrigerantul nu funcționează.

În cazul în care nu reușiți să depanați sau să înlocuiți niciuna dintre piesele de mai sus, este important să solicitați service de la Samsung. Acest lucru este valabil mai ales dacă există o garanție activă pentru congelator.

Dar puteți apela, de asemenea, la oricare dintre tehnicienii noștri, care sunt disponibili pentru a vă ajuta să găsiți și să remediați permanent problema.

Notă: Acești pași se aplică la toate tipurile de congelatoare Samsung – modelele cu montare superioară, cufăr, sertar inferior și side-by-side.

Congelatorul Samsung nu funcționează după dezghețare – Ce trebuie făcut

Verificați temporizatorul de dezghețare pentru a vedea dacă este în stare bună de funcționare dacă un congelator Samsung nu funcționează după dezghețare. Dacă este blocat în modul de dezghețare, fără să avanseze la modul de răcire, înseamnă că congelatorul nu se răcește.

Localizați temporizatorul de dezghețare și rotiți-l cu mâna în sens invers acelor de ceasornic. Acesta ar trebui să facă clic și să readucă congelatorul la funcționarea normală. Dar acesta este un indiciu că este stricat și trebuie înlocuit.

Iată un videoclip care arată cum se înlocuiește temporizatorul de dezghețare la un congelator Samsung…

Frigiderul și congelatorul Samsung nu funcționează – Ce trebuie făcut

Dacă ambele secțiuni ale frigiderului dumneavoastră Samsung nu funcționează, verificați dacă următoarele piese sunt defecte:

1. Ventilatorul condensatorului

Rotiți paletele ventilatorului pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă nu o fac, este probabil ca rulmenții motorului să fie uzați. Așadar, motorul trebuie să fie înlocuit.

Verificați dacă lamele nu prezintă resturi care să le limiteze capacitatea de rotație. Curățați-le temeinic pentru a îndepărta orice astfel de obstrucție.

Dacă lamelele sunt curate și se învârt bine, testați continuitatea motorului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul.

Condensatorul nu va putea răci corespunzător agentul frigorific dacă motorul ventilatorului condensatorului este defect. Astfel, agentul frigorific va transporta căldura în unitate și va reduce capacitatea de lucru a acesteia.

2. Serpentinele condensatorului

Aruncați o privire la serpentinele condensatorului pentru a verifica dacă există murdărie și resturi. Dacă sunt murdare, curățați-le bine și repetați procesul de curățare la fiecare 6 sau 12 luni pentru a menține funcționarea optimă a serpentinelor.

Capul de perie al aspiratorului dumneavoastră poate face treaba. Dacă există grăsime sau orice lipici, curățați-l cu un săpun blând amestecat în apă caldă.

3. Ventilatorul evaporatorului

Întoarceți paletele ventilatorului cu mâna pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă nu o fac, este probabil din cauză că motorul ventilatorului este defect. Înlocuiți-l. Iar dacă există un zgomot din partea motorului, înlocuiți-l pentru că este deteriorat.

În plus, dacă motorul nu mai are viață, testați înfășurările acestuia pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate în înfășurări, înlocuiți motorul.

Ventilatorul evaporatorului are rolul de a face să circule aerul rece în interiorul unității. Dacă motorul ventilatorului este defect sau stricat, ventilatorul nu poate face să circule aerul rece, astfel încât frigiderul și congelatorul nu se pot răci.

4. Serpentinele evaporatorului

Dacă serpentinele evaporatorului sunt înghețate, folosiți un uscător de păr pentru a dezgheța gheața. Aceasta este o modalitate rapidă de a topi gheața. Dar o modalitate mai sigură este dezghețarea manuală a unității. Goliți unitatea, depozitați alimentele congelate într-un alt congelator sau răcitor, scoateți unitatea din priză, lăsați ușile deschise și lăsați-o să se dezghețe pe o perioadă de 24 de ore.

Nu va fi aer rece în unitate dacă bobinele sunt înghețate. Iar dacă serpentinele sunt înghețate, un eveniment anormal, înseamnă că sistemul de dezghețare a cedat.

Depanați toate componentele sistemului de dezghețare pentru a determina care dintre ele este defectă. Începeți cu încălzitorul de dezghețare, care este cea mai probabilă componentă defectă. Înlocuiți orice piesă defectă.

5. Releu de pornire

Testați releul între cele două prize pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate sau dacă miroase a ars, înlocuiți releul.

Împreună cu înfășurarea, releul de pornire pornește compresorul. Deci, dacă releul nu funcționează, este probabil ca compresorul să nu funcționeze deloc sau să funcționeze, dar numai intermitent. Iar dacă compresorul nu funcționează fără probleme, niciuna dintre secțiuni nu va funcționa.

6. Termistor

Testați termistorul cu ajutorul unui multimetru. Ar trebui să constatați că rezistența se modifică odată cu temperatura frigiderului. Dar dacă nu se schimbă și nu există continuitate, înseamnă că termistorul este defect. Înlocuiți-l.

Termistorul se asigură că există suficientă energie furnizată compresorului și motorului ventilatorului evaporatorului în funcție de temperatura frigiderului. Dar dacă este defect, ventilatorul și compresorul nu vor primi energia necesară pentru a funcționa așa cum are nevoie frigiderul.

7. Termostat de control al temperaturii

Rotiți termostatul de la mic la mare și așteptați să auziți un clic. Dacă se aude un clic, este probabil ca termostatul să funcționeze bine. Dar dacă nu există niciun clic audibil, testați-l pentru a verifica continuitatea cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate, indiferent de setarea temperaturii, înlocuiți termostatul.

Motoarele ventilatoarelor și compresorul primesc tensiune de la termostat pentru a permite funcționarea agentului frigorific. Dacă nu funcționează, este probabil ca refrigerantul să nu funcționeze și frigiderul să nu se răcească.

8. Condensator de pornire

Testați condensatorul de pornire cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există nicio citire pe multimetru, înlocuiți condensatorul, deoarece este defect.

Condensatorul de pornire permite compresorului să pornească, oferind un impuls de putere. Dacă acesta este defect, compresorul va avea dificultăți în a porni. Ca urmare, unitatea nu va funcționa.

Puteți verifica, de asemenea, placa de control principal, placa de control al temperaturii și placa de control și afișare a utilizatorului. Dacă oricare dintre plăci are arsuri pe ea, înseamnă că este deteriorată și poate împiedica funcționarea secțiunii frigider sau a secțiunii congelator. Înlocuiți orice placă deteriorată.

De asemenea, pentru secțiunea de congelare, verificați dacă există scurgeri în sistemul etanș. Acest lucru este valabil mai ales dacă partea de sus nu îngheață sau dacă o parte a serpentinelor evaporatorului este înghețată.

Notă: Aceste reparații funcționează pentru toate modelele de frigidere Samsung care au secțiuni de congelare, inclusiv modelele side-by-side și cu ușă franceză.

Recapitulare

În cazul în care un congelator Samsung nu funcționează, poate provoca o sperietură din cauza tuturor pierderilor potențiale de alimente. Dar remedierea problemei poate dura doar puțin timp dacă știți ce să căutați. Prin urmare, acest articol vă arată ce trebuie să căutați și cum să le remediați.

Dacă nu știți cum să le reparați, contactați Samsung pentru a solicita service. Alternativ, discutați cu oricare dintre tehnicienii noștri calificați în domeniul frigiderelor, care sunt întotdeauna disponibili pentru a oferi asistență și sfaturi de specialitate.

Memento

Opriți-vă! Înainte de a începe să depanați sau să reparați orice parte a congelatorului sau a frigiderului, opriți-l. Faceți acest lucru scoțându-l din priza de perete sau închizând întrerupătorul de circuit care controlează acea parte a casei. Acesta este primul pas pentru a vă proteja de electrocutare.

Chiar dacă frigiderul sau congelatorul este scos din priză, este important să țineți cont de faptul că există părți care păstrează o anumită energie electrică. Așadar, procedați cu atenție atunci când scoateți sau reinstalați orice piesă.

Purtarea unei perechi bune de mănuși de lucru ajută la reducerea șocurilor, dar, mai mult decât atât, vă protejează mâinile de părțile ascuțite.