O problemă a aparatului electrocasnic pe care nu doriți să o aveți este un congelator care nu se răcește. Dacă aveți tendința de a depozita multe alimente, poate fi un coșmar, dar nu fără o soluție.
Congelatorul nu se răcește, dar lumina este aprinsă – Cum se repară
Dacă constatați că congelatorul nu se răcește chiar dacă lumina este aprinsă, verificați următoarele piese:
1. Releu de pornire
Verificați releul de pornire atașat la partea compresorului. Este posibil ca acesta să fie defect. Modul în care verificați releul va depinde de tipul acestuia, dar, ca regulă generală, trebuie să știți dacă este un releu de tip mecanic sau electric.
Dacă este de tip mecanic, îl puteți scoate și îl puteți scutura. Un zăngănit de la releu vă spune că ceva este stricat în interiorul acestuia, astfel că releul trebuie înlocuit. Nu puteți repara un releu de pornire stricat. De asemenea, un miros de arsură indică o deteriorare permanentă.
În cazul unui releu de pornire electrică, efectuați un test de continuitate pentru a verifica funcționalitatea acestuia. Luați un multimetru și plasați cablurile de testare pe bornele de pornire și de funcționare ale releului. Dacă multimetrul nu înregistrează nicio continuitate, înlocuiți releul de pornire.
În cele mai multe cazuri, puteți testa ambele tipuri de relee de pornire, atât cele mecanice, cât și cele electrice, folosind un multimetru. Așadar, dacă testul de scuturare și zornăit nu este satisfăcător, luați în considerare testarea releului mecanic cu un multimetru.
Releul de pornire este un mic dispozitiv fixat pe partea laterală a unui compresor pentru a amplifica puterea atunci când motorul trebuie să pornească și să funcționeze. Acesta nu se oprește până când compresorul nu este pornit și funcționează fără probleme. Fără el, compresorul nu poate porni de fiecare dată când se oprește pentru dezghețare sau din alte motive.
2. Serpentinele evaporatorului
Serpentinele de evaporare se găsesc în compartimentul congelatorului. Scoateți conținutul împreună cu rafturile și rafturile. Demontați șuruburile care țin în poziție panoul interior din spate și scoateți-l din drum. Faceți-o cu atenție deoarece ventilatorul evaporatorului este atașat de panou.
Dacă este un congelator independent, locația bobinelor este diferită. Consultați manualul de utilizare pentru instrucțiuni privind modul de localizare a serpentinelor.
Aruncați o privire la bobine. Dacă acestea au un strat ușor și uniform de îngheț pe ele, înseamnă că nu sunt înghețate. Dar dacă înghețul de pe ele este puternic, înseamnă că bobinele nu pot răci aerul din congelator. Soluția este să dezghețați serpentinele, așa că folosiți o sursă de căldură sau dezghețați manual congelatorul.
Dacă veți dezgheța manual congelatorul, pur și simplu lăsați-l deconectat timp de câteva ore, cu ușa deschisă. Lăsați aerul cald să topească gheața în mod natural. Dar trebuie să vă pregătiți să prindeți apa care se scurge în timpul dezghețului, pentru a nu vă strica podeaua bucătăriei.
Depanarea sistemului de dezghețare
În continuare, depanați sistemul de dezghețare. O funcționare defectuoasă a sistemului de dezghețare este unul dintre principalele motive pentru care serpentinele acumulează îngheț puternic. Începeți cu temporizatorul de dezghețare. Îl veți găsi în spatele grilajului inferior, în partea din spate a frigiderului sau în carcasa de control din interiorul frigiderului.
Rotiți temporizatorul cu ajutorul unei șurubelnițe cu cap plat. Pe măsură ce o faceți, veți auzi un sunet în timp ce compresorul se oprește și încălzitorul de dezghețare se pornește pentru ciclu. Așteptați ca temporizatorul să avanseze în afara ciclului după aproximativ 30-35 de minute. Dacă se mișcă automat, înseamnă că probabil era doar blocat. În caz contrar, este stricat și trebuie înlocuit.
Dacă nu sunteți sigur, puteți testa cronometrul pentru continuitate. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți temporizatorul de dezghețare. Este crucial să găsiți un înlocuitor, deoarece ciclul de dezghețare nu va funcționa fără temporizator.
În continuare, testați încălzitorul de dezgheț. Dacă temporizatorul de dezghețare este în stare bună de funcționare, luați un multimetru și efectuați un test de continuitate pe încălzitor. Înlocuiți-l dacă nu găsiți continuitate. Încălzitorul este elementul care încălzește serpentinele evaporatorului în timpul ciclului de dezghețare. Dacă nu mai funcționează, serpentinele vor deveni prea reci și vor îngheța în timp. În această stare, ele nu pot răci aerul din congelator.
Cu toate acestea, dacă încălzirea funcționează bine, testați termostatul de dezghețare. Componenta închide contactele pentru ca alimentarea cu energie electrică să circule către încălzitor atunci când detectează că serpentinele sunt prea reci. Prin urmare, este important să o testați pentru continuitate, deoarece, dacă nu funcționează, este posibil ca încălzitorul să nu pornească chiar dacă temporizatorul funcționează. Dar dacă termostatul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.
Verificați ușa
Un alt factor critic care afectează serpentinele evaporatorului este garnitura ușii. Dacă aceasta este ruptă sau crăpată, va permite cu ușurință aerului cald să intre în congelator. Umiditatea din aer se va condensa pe bobine și pe alte părți ale unității. Iar dacă frecvența acestei apariții este mare, sistemul de dezghețare nu va putea ține pasul. În consecință, serpentinele îngheață.
De asemenea, verificați balamalele, mai ales dacă ușa a fost demontată recent. Instalarea necorespunzătoare lasă aerul cald să intre în unitate la fel cum o face o garnitură slabă. Prin urmare, verificați balamalele și reparați-le dacă nu sunt făcute corect. Înlocuiți-le dacă sunt slabe.
Ajută la încărcarea ușoară a coșurilor de la ușă. Depozitarea a prea multe obiecte, în special a borcanelor de sticlă grele, în ușă o îngreunează și afectează balamalele pe termen lung. De asemenea, poate împiedica ușa să se închidă complet. Dacă aveți prea multe lucruri în ușă, reduceți-le.
3. Serpentinele condensatorului
Găsiți serpentinele în partea din spate a congelatorului, cu excepția cazului în care aveți o unitate cu serpentine în interiorul pereților. Dacă serpentinele sunt vizibile și nu le-ați curățat niciodată, folosiți un aspirator pentru a îndepărta praful și alte resturi care se agață de ele.
De asemenea, curățați ventilatorul condensatorului și compresorul. Amplasarea serpentinelor, a ventilatorului și a compresorului le face sensibile la murdărie. Iar serpentinele nu reușesc să funcționeze eficient dacă sunt semnificativ murdare. Prin urmare, este esențial să le curățați la fiecare șase luni, mai ales dacă locuiți într-o zonă cu mult praf sau dacă aveți animale de companie.
Serpentinele condensatorului au rolul de a reține agentul frigorific fierbinte în timp ce acesta curge din serpentinele evaporatorului după ce a absorbit căldura din congelator. În serpentine, căldura din refrigerant se eliberează în atmosferă prin intermediul serpentinelor. Dar dacă serpentinele sunt murdare, acestea se sufocă și nu pot funcționa așa cum ar trebui.
Ajută la crearea unui spațiu în jurul congelatorului, doar câțiva centimetri pe toate laturile, astfel încât aerul să poată circula. O circulație slabă a aerului în jurul frigiderului afectează unitatea deoarece căldura de la serpentine și de la compresor rămâne captivă. Ca urmare, căldura se acumulează în congelator și îi afectează capacitatea de răcire.
4. Ventilatorul condensatorului
În timpul verificării bobinelor condensatorului, verificați ventilatorul condensatorului. Ventilatorul se află lângă serpentine și ar trebui să se învârtă în timp ce frigiderul funcționează. Așadar, dacă nu funcționează, testați paletele și motorul.
În primul rând, curățați lamele pentru a îndepărta praful acumulat și alte resturi. Apoi, rotiți-le pentru a le verifica funcționalitatea. Dacă acestea se rotesc bine, este posibil ca ventilatorul să fie în stare bună de funcționare. Dar dacă nu se rotesc bine, problema poate fi o lubrifiere scăzută sau un motor defect. Folosiți puțin ulei penetrant pe arborele motorului pentru a-l lubrifia. Așteptați câteva minute înainte de a încerca din nou cu palele.
Dacă acestea continuă să nu se rotească bine, înseamnă că rulmenții motorului sunt uzați, iar motorul trebuie înlocuit. Înainte de a înlocui motorul, testați-l pentru continuitate folosind un multimetru. Dacă motorul nu are continuitate, înlocuiți-l. Iar dacă nu găsiți piese de schimb individuale, înlocuiți întregul ansamblu al ventilatorului.
Ventilatorul condensatorului răcește serpentinele condensatorului pe măsură ce acestea expulzează căldura din agentul frigorific. De asemenea, ventilatorul împiedică compresorul să se supraîncălzească și evaporă apa din tava de picurare. Dar dacă ventilatorul se defectează, congelatorul se va supraîncălzi și nu se va mai răci.
5. Ventilatorul evaporatorului
Ventilatorul este atașat la capacul din spate al congelatorului. Mulți numesc capacul capacul ventilatorului evaporatorului din acest motiv. Demontați șuruburile care țin capacul de congelator și scoateți-l cu grijă. Deconectați cablajul care leagă ventilatorul și scoateți ventilatorul din congelator.
Asigurați-vă că paletele ventilatorului sunt curate și că nu există niciun obstacol. După aceea, rotiți-le cu mâna. Dacă se rotesc bine, problema poate proveni de la cabluri slăbite. Puteți remedia cu ușurință această problemă asigurându-vă că conexiunea cablajului este sigură. Dar dacă paletele nu se rotesc bine, este posibil ca motorul să fie defect.
Pentru a confirma acest lucru, luați un multimetru și testați continuitatea motorului ventilatorului. Dacă nu există continuitate de la motor, înlocuiți-l. Este crucial să găsiți un înlocuitor corect pentru motorul ventilatorului evaporatorului sau pentru întregul ansamblu, deoarece ventilatorul circulă aerul rece din serpentinele evaporatorului din interiorul congelatorului. Fără el, congelatorul nu va fi rece. Iar dacă este vorba de un frigider-congelator, frigiderul va fi, de asemenea, cald.
6. Termostat de control al temperaturii
În primul rând, asigurați-vă că termostatul este setat la punctul corect. De obicei, setarea ar trebui să fie la punctul mediu pentru cele mai bune rezultate. Apoi, așteptați să vedeți dacă temperatura congelatorului se schimbă. Dacă aceasta rămâne aceeași, rotiți termostatul la cea mai înaltă temperatură setată. Așteptați un clic audibil care vă permite să știți că termostatul este în stare bună de funcționare.
Dacă auziți clicul, nu este nevoie să înlocuiți termostatul. Dar dacă termostatul nu scoate niciun sunet, efectuați un test de continuitate pe el folosind un multimetru. Și dacă termostatul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.
Termostatul alimentează sistemul de răcire atunci când temperatura crește până la un anumit nivel. Dacă termostatul nu funcționează, este posibil ca sistemul de răcire să nu funcționeze, iar congelatorul să nu se mai răcească.
Este esențial să deconectați congelatorul de la curentul electric înainte de a efectua orice operațiune de depanare.
Notă: Acești pași de depanare se aplică tuturor tipurilor de congelatoare, inclusiv congelatoare cu piept și verticale. Dacă nu sunteți sigur cum să depanați sau să reparați orice piesă, contactați producătorul sau angajați un agent de service calificat.
Congelatorul nu se răcește suficient – Ce trebuie făcut
Uneori, congelatorul dumneavoastră nu se mai răcește așa cum ar trebui, chiar dacă încă mai simțiți o oarecare răcoare. Dacă constatați că congelatorul dvs. nu se răcește suficient sau în mod adecvat, verificați următoarele:
1. Setarea temperaturii
Setarea incorectă a temperaturii este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un congelator nu se răcește suficient sau deloc, oricât de inofensiv ar părea. Verificați dacă temperatura este prea mare. Pentru un congelator, setarea corectă este de 0 grade Fahrenheit, indiferent de marcă. Dacă aveți o mașină de făcut gheață în congelator, este posibil să doriți să o setați cu câteva grade mai jos pentru a produce gheață mai rapid.
Reglați setarea dacă este necesar și așteptați ca congelatorul să înceapă să se răcească. Este posibil să dureze până la 24 de ore înainte de a observa o schimbare considerabilă a temperaturii. Cu toate acestea, dacă setarea temperaturii congelatorului este deja suficient de scăzută, verificați următorul factor.
2. Garnitura ușii
Este posibil ca garnitura ușii să aibă scurgeri și să lase să iasă aerul rece. Ca urmare, nu va fi suficient aer rece în congelator pentru a menține congelatorul suficient de rece. Prin urmare, verificați garnitura și înlocuiți-o dacă observați că este ruptă sau crăpată. Dar dacă este pur și simplu slăbită, o puteți împinge la loc cu o mică șurubelniță. Iar dacă este murdară, curățați-o până când nu mai există murdărie.
În aceeași ordine de idei, asigurați-vă că balamalele ușii sunt bine fixate. Dacă acestea sunt chiar și puțin slăbite, aerul rece va scăpa în același mod ca atunci când garnitura prezintă scurgeri. Așadar, strângeți balamalele sau înlocuiți-le dacă nu mai sunt funcționale.
3. Serpentinele evaporatorului
Inspectați serpentinele evaporatorului din spatele peretelui interior al congelatorului. Serpentinele nu trebuie să fie înghețate dacă se dorește ca acestea să funcționeze în mod optim. Așadar, dacă au un strat gros de îngheț pe ele, dezghețați congelatorul prin deconectarea acestuia și lăsând ușa deschisă timp de câteva ore.
Întindeți prosoape pe podea pentru a absorbi excesul de apă. Lăsați dezghețul manual să funcționeze până când înghețul de pe serpentine se topește. Apoi, curățați congelatorul și conectați-l din nou la rețeaua electrică. Dar asta înseamnă, de asemenea, că trebuie să aflați de ce au înghețat bobinele.
Cea mai probabilă cauză este un sistem de dezghețare defect. Cronometrul ar trebui să avanseze sistemul într-un ciclu de dezghețare. Când termostatul simte că serpentinele au atins o temperatură prestabilită, acesta își închide contactele pentru ca energia să ajungă la încălzitor. Apoi, încălzitorul pornește pentru a încălzi serpentinele.
Dacă acest ciclu nu se execută, înghețul sau gheața se va acumula pe serpentine. În timp, acestea vor îngheța și vor înceta să mai producă aer rece pentru congelator.
Cu toate acestea, deschiderile pot lăsa să pătrundă în frigider aer cald și plin de umiditate. Umiditatea din aer se va depune pe serpentine și va îngheța, formând îngheț. Înghețul se va acumula puternic dacă aerul cald continuă să intre, iar sistemul de dezghețare poate să nu țină pasul.
Prin urmare, verificați sistemul de dezghețare și garnitura ușii, balamalele ușii și alte deschideri prin care poate intra aer cald. În plus, reduceți frecvența deschiderii ușii și durata de timp în care aceasta este ținută deschisă de fiecare dată.
4. Serpentinele condensatorului
Fiți cu ochii pe bobinele condensatorului, deoarece congelatorul nu se va mai răci corespunzător sau nu se va mai răci deloc atunci când acestea se murdăresc. Dacă descoperiți că sunt murdare, scoateți congelatorul din priză și curățați bobinele cu un aspirator. Dacă aveți o perie de curățare a condensatorului, cu atât mai bine, deoarece aceasta va ajunge la crăpăturile pe care un aspirator nu le poate curăța. Și dacă tot ați ajuns la asta, curățați compresorul și ventilatorul condensatorului cu o cârpă pentru ca acestea să funcționeze optim.
5. Ventilatorul evaporatorului
Un zgomot ciudat al motorului vă permite să știți că este defect chiar înainte de a verifica continuitatea acestuia. Dar pentru a vedea ce cauzează zgomotul, deschideți panoul interior din spate al congelatorului. Curățați paletele ventilatorului și asigurați-vă că nu există gheață sau resturi în jurul lor. Dacă sunt curate, rotiți-le cu mâna. Dacă le simțiți rigide, ar putea fi din cauză că motorul este defect. Asigurați-vă că arborele motorului se rotește și funcționează bine înainte de a verifica motorul.
Apoi, luați un multimetru și verificați continuitatea motorului. În cazul în care motorul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l. Este esențial să aveți un ventilator de evaporator funcțional, deoarece în interiorul congelatorului nu va circula aer rece fără acesta.
6. Ventilatorul condensatorului
Asigurați-vă că paletele ventilatorului condensatorului sunt curate și că niciun obiect nu le împiedică să se rotească. De asemenea, curățați zona din jurul ventilatorului pentru a îndepărta orice potențial obstacol. Apoi, rotiți paletele; dacă acestea nu se rotesc bine, este un indiciu că motorul nu funcționează. Pentru a fi sigur, efectuați un test de continuitate folosind un multimetru. Dacă motorul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.
Ventilatorul condensatorului răcește agentul frigorific din serpentinele condensatorului, astfel încât congelatorul poate continua să se răcească. Dacă ventilatorul devine defect, serpentinele se vor supraîncălzi și vor cauza probleme de răcire în congelator.
7. Releu de pornire
Scoateți releul de pe compresor și scuturați-l. Dacă auziți un zăngănit, releul este deteriorat și trebuie înlocuit. Același lucru este valabil și dacă releul miroase a ars. Puteți opta să testați releul cu un multimetru, mai ales dacă este de tip electric. Așezați sondele contorului pe bornele de pornire și de funcționare ale releului. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul de pornire.
Compresorul nu poate funcționa fără probleme dacă releul de pornire este defect. Acest lucru se datorează faptului că releul este responsabil pentru furnizarea de energie pentru ca compresorul să pornească și să funcționeze. Acesta continuă să furnizeze energie până când compresorul se stabilizează complet. Fără el, este posibil ca compresorul să nu funcționeze. Chiar dacă găsiți o modalitate de a ocoli releul și de a porni compresorul, acesta nu va funcționa pentru mult timp.
8. Termostat de control al frigului
Reglați termostatul la cea mai joasă temperatură. Lăsați congelatorul un timp pentru a vedea dacă începe să se răcească. Dacă temperatura nu se schimbă, rotiți-l de la cea mai mică la cea mai mare și ascultați dacă se aude un clic. Dacă nu auziți niciun clic, este posibil ca termostatul să fie defect. Testați-l pentru continuitate cu un multimetru și, dacă nu există continuitate, înlocuiți termostatul.
Notă: Puteți repara orice tip de congelator care nu se răcește suficient urmând pașii de mai sus.
Congelatorul nu se răcește și compresorul este fierbinte – Rezolvat
Dacă observați că compresorul congelatorului dvs. este fierbinte și congelatorul nu se răcește, iată care sunt posibilele cauze și soluții:
1. Sistem de dezghețare automată defect
Dacă sistemul de dezghețare începe să funcționeze defectuos, este posibil ca congelatorul să nu se mai răcească deoarece rămâne în modul de dezghețare. Ca urmare, compresorul va funcționa în mod constant pentru a menține o temperatură rece în congelator și se va încălzi.
Verificați fiecare componentă a sistemului de dezghețare pentru a o găsi pe cea defectă, dacă este cazul. Veți găsi temporizatorul de dezghețare, termostatul de dezghețare și încălzitorul de dezghețare. În cazurile rare în care niciuna dintre componente nu este defectă, verificați placa de control a dezghețului. Înlocuirea acesteia poate rezolva problemele compresorului și ale răcirii.
Este important de reținut că o garnitură de etanșare a ușii defectuoasă va afecta modul în care funcționează sistemul de dezghețare. Scurgerea va cauza o acumulare de îngheț excesiv, cu care sistemul nu poate ține pasul pentru a dezgheța. Așadar, înainte de a verifica sistemul de dezghețare, verificați garnitura ușii și balamalele.
2. Bobine de condensator prăfuite
Atunci când serpentinele condensatorului devin prea murdare, acestea nu vor mai putea disipa căldura din agentul frigorific. Iar dacă această căldură rămâne, congelatorul își pierde capacitatea de răcire. Ca urmare, compresorul preia și funcționează mai mult decât ar trebui pentru a răci congelatorul. În acest proces, acesta devine prea cald.
Deconectați congelatorul de la curentul electric și găsiți bobinele din spatele congelatorului. Acest lucru este valabil pentru congelatoarele cu serpentine de condensare vizibile. Apoi, curățați serpentinele până când acestea sunt complet curate. Apoi, măturați murdăria de pe podea și notați-vă să le curățați în următoarele șase luni.
3. Ventilator condensator defect
Verificați dacă paletele ventilatorului condensatorului sunt obstrucționate și asigurați-vă că motorul funcționează. Rotiți lamelele pentru a verifica funcționalitatea lor. De asemenea, efectuați un test de continuitate pe motor folosind un multimetru. Înlocuiți motorul dacă acesta nu funcționează sau înlocuiți lamelele dacă sunt îndoite de formă. Dacă nu găsiți piese individuale, înlocuiți întregul ansamblu al ventilatorului.
Un ventilator al condensatorului defect face ca compresorul să se încălzească și congelatorul să nu se mai răcească. Dacă ventilatorul nu mai funcționează, este crucial să îl înlocuiți. Acesta poate ajuta compresorul să nu se mai supraîncălzească și să reducă căldura din congelator.
4. Compresor
Este posibil ca compresorul să fie defect. Unul dintre semnele că un compresor este defect este supraîncălzirea și funcționarea constantă. Dacă constatați că compresorul este prea fierbinte și nu se oprește din funcționare, este posibil să aibă o defecțiune internă sau un circuit deschis. Testați compresorul și, dacă este defect, luați în considerare înlocuirea acestuia sau a congelatorului. Înlocuirea unui compresor de congelator sau de frigider tinde să fie costisitoare.
Congelatorul nu se răcește după întreruperea alimentării cu energie electrică – Cum se repară
Există câteva lucruri pe care trebuie să le verificați dacă congelatorul nu se răcește după o pană de curent:
1. Întrerupător de circuit
Verificați întrerupătorul din afara casei. Este posibil ca acesta să se fi declanșat în timpul întreruperii. Dacă este oprit, porniți-l din nou sau resetați-l, dacă este necesar.
2. Cablu de alimentare
Dacă nu întrerupătorul de circuit este problema, verificați cablul de alimentare al congelatorului. Este posibil ca acesta să nu fie conectat complet la priza de perete. Deconectați-l și reconectați-l. Apoi, verificați congelatorul. Dacă acesta nu începe să se răcească, verificați dacă cablul nu este rupt sau deteriorat. Este posibil să trebuiască să înlocuiți cablul de alimentare dacă este deteriorat.
3. Priză de perete
Este posibil ca problema să nu fie cablul de alimentare. Dacă priza de perete este deteriorată în timpul întreruperii, aceasta nu poate alimenta congelatorul. Prin urmare, conectați un alt aparat la priză, iar dacă acesta se aprinde, cablul de alimentare este problema. În caz contrar, priza de perete are o defecțiune.
Dacă este vorba de o priză GFCI, este posibil să fie necesară resetarea acesteia. Găsiți butonul de resetare și apăsați-l. Apoi, testați din nou priza. Dacă congelatorul nu se aprinde și nu începe să se răcească, este posibil să fie nevoie să înlocuiți priza.
Depanarea diferitelor părți ale congelatorului. Dacă toate aceste remedieri eșuează, atunci este posibil ca congelatorul să aibă o componentă defectă. Dar luați în considerare și faptul că un congelator are nevoie de aproximativ patruzeci și opt de ore pentru a se răci până la un nivel sigur pentru alimente dacă este plin. Dacă este doar pe jumătate plin, este posibil să aibă nevoie doar de douăzeci și patru de ore pentru a se răci.
Congelatorul nu se răcește, dar frigiderul este în regulă – Soluție rapidă
Cea mai probabilă cauză a acestei probleme este o scurgere de freon. Congelatorul încetează să se răcească atunci când sistemul etanș are o scurgere, chiar dacă secțiunea frigider continuă să se răcească. Acest lucru este valabil mai ales dacă unitatea are un sistem dublu de răcire.
Verificați dacă serpentinele evaporatorului sunt uniform înghețate. Dacă doar o singură secțiune a serpentinelor are îngheț pe ele, înseamnă că sistemul etanș are scurgeri. Este o problemă gravă care necesită atenție imediată; este posibil să trebuiască să înlocuiți congelatorul.
O altă cauză a acestei probleme este un compresor care nu funcționează în mod constant. Dacă compresorul funcționează doar intermitent, este posibil să fie suficient pentru a răci frigiderul, dar nu și congelatorul. Prin urmare, verificați releul de pornire și înlocuiți-l dacă este deteriorat sau nu are continuitate. De asemenea, este posibil ca compresorul să se supraîncălzească din cauza unui ventilator al condensatorului defect. Și este posibil să existe unele deteriorări interne. Testați compresorul și înlocuiți-l dacă este necesar.
În cele din urmă, verificați aparatul de gheață. Dacă congelatorul are un aparat de gheață în el, dar nu este utilizat în mod constant, opriți aparatul de gheață. Dacă îl lăsați pornit, acesta va trece prin ciclurile obișnuite de fabricare a gheții fără apă și va produce căldură prin elementul de încălzire de sub el. Căldura va reduce capacitatea de răcire a congelatorului, chiar dacă frigiderul continuă să se răcească.
Congelatorul nu se răcește după mutare – Rezolvat
Asigurați-vă că cablul de alimentare este conectat complet la priza de perete. Verificați dacă cablul este deteriorat; este posibil ca un obiect greu să se fi sprijinit pe el și să-l fi deteriorat. Este posibil să fie necesar să înlocuiți cablul de alimentare în acest caz.
De asemenea, asigurați-vă că priza oferă tensiunea corectă pentru a alimenta congelatorul. Nu folosiți un prelungitor pentru a-l conecta la priză. În continuare, luați în considerare modul în care ați poziționat congelatorul în timpul transportului. Dacă l-ați așezat pe o parte, uleiul din compresor ar putea curge în conductele de răcire ale congelatorului. Uleiul nu trebuie să pătrundă în conducte; în caz contrar, congelatorul nu se va răci.
Dacă ați pus congelatorul pe o parte atunci când l-ați mutat, lăsați-l să stea scos din priză timp de cel puțin patru ore. Iar dacă congelatorul a fost așezat pe o parte timp de până la 24 de ore, lăsați-l să stea scos din priză timp de cel puțin 24 de ore. După aceea, conectați-l la priza de perete.
Este posibil să dureze câteva zile pentru ca congelatorul să se răcească sau să înghețe considerabil. Dacă îl lăsați gol sau doar parțial umplut, este posibil să dureze mai mult timp pentru a se răci la temperatura obișnuită.
Congelatorul nu se răcește după ce ușa a fost lăsată deschisă – Soluție rapidă
Este posibil ca serpentinele evaporatorului să fi înghețat din cauza aerului umed care a intrat în congelator când ușa era deschisă. Verificați serpentinele pentru a vedea dacă au o acumulare de îngheț pe ele. Dacă da, dezghețați serpentinele folosind un uscător sau un aparat de aburi.
De asemenea, puteți dezgheța manual congelatorul deconectându-l de la curentul electric. Lăsați ușa deschisă timp de câteva ore. Este posibil să dureze mai mult decât utilizarea unui uscător, dar este o metodă mai sigură. Nu uitați să depozitați alimentele congelate într-o ladă frigorifică sau într-un alt congelator.
După aceea, curățați congelatorul și reconectați-l la rețeaua electrică. Lăsați-l să funcționeze timp de aproximativ patru ore înainte de a pune din nou alimente în el.
Congelatorul nu îngheață după dezghețare – Rezolvat
Cel mai bine este să depanați sistemul de dezghețare pentru a determina motivul pentru care congelatorul a încetat să mai înghețe după un ciclu. Este posibil ca una sau mai multe componente să fi cedat, determinând congelatorul să rămână în ciclul de dezghețare. Dar rețineți, de asemenea, că este nevoie de câteva ore pentru ca congelatorul să se răcească în mod adecvat după un ciclu de dezghețare. Așadar, este posibil să trebuiască să așteptați pentru a vedea dacă trebuie să înlocuiți o componentă.
Congelatorul nu îngheață în partea de sus – Soluție rapidă
Verificați setarea de temperatură a congelatorului. Dacă este setată la un punct ridicat, rotiți-o la un punct mai mic. Aerul rece are nevoie de ceva timp pentru a ajunge în partea superioară a congelatorului. Astfel, setarea unei temperaturi prea ridicate va crește timpul necesar pentru răcire.
Alimentarea necorespunzătoare cu energie electrică poate afecta, de asemenea, capacitatea de răcire a congelatorului. Iar partea superioară va fi cea mai afectată. Prin urmare, verificați cablul de alimentare și conectați-l complet la priza de perete. Dacă este așa, asigurați-vă că nu este deteriorat.
Un alt lucru care trebuie verificat este ușa. Dacă aceasta a fost deschisă pentru o perioadă îndelungată sau dacă garnitura nu mai funcționează, partea superioară a congelatorului nu se va răci așa cum ar trebui. Asigurați-vă că garnitura este etanșă și că niciun obiect din interior nu ține ușa deschisă. În plus, păstrați ușa închisă în cea mai mare parte a timpului pentru a încuraja o răcire corespunzătoare.
În cele din urmă, este posibil ca sistemul etanș să aibă scurgeri. Unul dintre semnele acestei probleme este atunci când partea superioară nu se mai răcește. Prin urmare, este esențial să verificați sistemul închis. Este posibil să aveți nevoie de serviciile unui tehnician de service calificat, astfel încât, dacă există o scurgere, tehnicianul să știe ce trebuie să facă.
Congelatorul nu îngheață și face zgomot de clic – Ce trebuie să faceți
Compresorul încearcă să pornească și nu reușește. Acesta este zgomotul pe care îl auziți și acesta este motivul pentru care congelatorul nu îngheață. O suprasarcină de curent poate provoca acest lucru, iar cea mai probabilă cauză a acestei probleme este un releu de pornire defect. Așadar, scoateți releul de pe compresor și scuturați-l. Nu ar trebui să zăngănească, dar dacă o face, este probabil că s-a defectat.
Pentru a fi sigur, verificați continuitatea folosind un multimetru de testare între cele două terminale ale releului. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți releul de pornire. Atunci când releul cedează, compresorul va avea dificultăți în a porni. Din când în când, acesta va încerca să pornească și va face zgomotul de clic. Dar va eșua pentru că releul nu funcționează.
O altă parte care trebuie verificată este bobinele condensatorului. Dacă acestea sunt murdare, vor supraîncărca compresorul cu căldură și vor determina oprirea acestuia. Compresorul va încerca să pornească, dar nu va reuși, deoarece există încă o supraîncărcare de căldură.
Prin urmare, curățați bobinele dacă sunt murdare. Dacă nu le-ați curățat niciodată, acum este un moment excelent pentru a o face. Folosiți o perie mică pentru a șterge praful de pe bobine; o perie de curățare a condensatorului este perfectă pentru această sarcină. Asigurați-vă că ați curățat ventilatorul și compresorul în timp ce faceți acest lucru și curățați podeaua din jurul și de sub congelator.
De asemenea, puteți verifica setarea termostatului. Dacă îl setați greșit, compresorul nu va funcționa fără probleme. Este posibil chiar să încerce să pornească și să eșueze. Iar congelatorul nu se va răci sau nu va îngheța. Așadar, mutați cadranul termostatului într-un punct mediu și dați-i timp congelatorului să se răcească. Așteptați câteva ore și, dacă problema continuă, mutați cadranul la punctul cel mai înalt. Apoi așteptați un clic.
Dacă congelatorul scoate un clic când rotiți termostatul, știți că această componentă este în stare bună de funcționare. Dar dacă nu se aude niciun clic, testați termostatul pentru continuitate. Înlocuiți-l dacă nu găsiți continuitate.
Congelatorul nu îngheață în vreme caldă – Ce trebuie făcut
Reduceți temperatura din congelator dacă nu îngheață pe timp de caniculă. Dacă este deja la punctul recomandat, duceți-o cu unul sau două grade mai jos. Nu uitați că trebuie să așteptați 24 de ore între fiecare ajustare a temperaturii, pentru ca congelatorul să se poată adapta la noua setare.
Și găsiți o modalitate de a răci camera în care se află congelatorul. Vremea caldă reduce capacitatea de răcire a congelatorului și aduce cu ea o umiditate ridicată. Ca urmare, congelatorul se răcește cu greu; s-ar putea chiar să îl găsiți în mod constant în funcțiune în timp ce încearcă să mențină o temperatură rece. Prin urmare, folosiți un aparat de aer condiționat pentru a răci încăperea sau un dezumidificator pentru a reduce umiditatea.
Dacă congelatorul este amplasat într-un garaj, aveți în vedere că temperatura ambiantă este instabilă. Dacă garajul tinde să fie prea rece sau prea cald, acest lucru va afecta congelatorul. Ajută la echilibrarea temperaturii din garaj, astfel încât congelatorul să poată funcționa în mod optim.
În plus, reduceți numărul de ori când deschideți congelatorul. Țineți-l închis pentru cea mai mare parte a zilei în timpul lunilor călduroase. În afară de efectul vremii, deschiderea prea des a congelatorului va compromite temperatura rece internă.
Congelatorul nu funcționează în garaj – Rezolvat
Dacă vremea este geroasă, termostatul din congelator poate interpreta că congelatorul este suficient de rece. Atunci, acesta va opri sistemul de răcire. În consecință, congelatorul nu se mai răcește. Problema este că garajul nu este aproape niciodată încălzit în timpul lunilor de iarnă. Iar acest lucru afectează congelatorul.
Pentru a remedia problema, găsiți o modalitate de a încălzi aerul din jurul congelatorului și al termostatului. În acest fel, termostatul nu va mai opri opri compresorul și alte componente ale sistemului de răcire.
În lunile de vară, garajul va fi sufocant de cald dacă nu este prevăzută o instalație de răcire. Ca urmare, capacitatea de răcire a congelatorului scade, ceea ce poate afecta compresorul pe termen lung.
Este posibil ca tensiunea de alimentare a garajului să nu fie suficientă pentru a alimenta congelatorul. Dacă sunteți sigur că congelatorul este în stare bună de funcționare, dar nu funcționează în garaj, verificați priza de perete în care conectați cablul de alimentare al congelatorului. De asemenea, verificați întrerupătorul care alimentează garajul.
Este posibil ca întrerupătorul să aibă o siguranță defectă, ceea ce afectează alimentarea cu energie electrică în garaj. Dacă acest lucru nu este aplicabil, verificați priza. Asigurați-vă că folosiți o priză dedicată pentru congelator și evitați să folosiți un prelungitor. Testați priza prin conectarea unui aparat mai mic în ea. Dacă aparatul se aprinde, este posibil ca problema să fie ieșirea de tensiune. Este posibil să aveți nevoie de serviciile unui electrician pentru a determina dacă problema provine de la garaj sau de la congelator.
Congelatorul nu îngheață și pierde apă – Soluție rapidă
Există o problemă de dezghețare dacă un congelator nu îngheață și are scurgeri de apă. Este posibil ca temporizatorul să fie blocat în ciclul de dezghețare, nereușind să avanseze sistemul afară. Ca urmare, congelatorul nu mai îngheață, deoarece gheața rămasă continuă să se topească.
Deconectați frigiderul de la curentul electric timp de aproximativ un minut. Apoi, reconectați-o și așteptați ca compresorul să funcționeze. Resetarea dură ar trebui să repare sistemul de dezghețare, dar verificați componentele sistemului de dezghețare dacă compresorul nu pornește.
Începeți cu cronometrul și încălzitorul. Probabil că acestea două au cedat și au menținut congelatorul în modul de dezghețare. Dacă găsiți componente defecte, înlocuiți-le.
Problema poate proveni, de asemenea, de la o scurgere de dezgheț blocată. Dacă scurgerea este înfundată cu resturi, apa condensată nu poate ieși. În timp, aceasta se va revărsa și se va scurge din congelator. Recipientul de scurgere poate să curgă prin fisuri.
Inspectați scurgerea și tava de scurgere de sub congelator. Dacă scurgerea este înfundată cu resturi, desfundați-o cu o sârmă rigidă și apă fierbinte. Apoi, goliți vasul de scurgere și verificați dacă există fisuri. Dacă este crăpată, înlocuiți-o.
Recapitulare
Nu se întâmplă zilnic să vedeți un congelator defect. Dar dacă aveți o problemă cu congelatorul care nu se răcește, este esențial să găsiți o soluție cât mai repede posibil. Din fericire, unele dintre remedieri sunt ușoare și le puteți face singur. Nu uitați să deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a efectua orice reparație.
Cu toate acestea, în cazul în care reparațiile sunt prea dificile sau complexe, contactați marca producătoare sau angajați un tehnician calificat pentru asistență imediată.