Congelatorul Bosch nu îngheață [Soluție rapidă]

Vă întrebați cum să remediați rapid problema unui congelator Bosch care nu îngheață? Nu vă mai mirați pentru că ați ajuns la locul potrivit.

Congelator Bosch rece, dar nu îngheață – Cum se repară

Iată ce trebuie să verificați în cazul în care congelatorul Bosch este rece, dar nu îngheață:

1. Motorul ventilatorului evaporatorului

Pentru a verifica funcționalitatea motorului ventilatorului evaporatorului, deschideți ușa congelatorului și apăsați comutatorul ușii pentru a-l activa manual.

De obicei, atunci când deschideți ușa congelatorului, ventilatorul evaporatorului se oprește. Dar dacă deschideți ușa și apăsați comutatorul, ventilatorul va începe să funcționeze din nou, în ciuda ușii deschise. Cu toate acestea, dacă apăsați comutatorul și ventilatorul nu funcționează, motorul este defect și trebuie înlocuit.

Acest ventilator este motivul pentru care aerul rece circulă în congelator. Dacă motorul ventilatorului este defect, congelatorul nu va deveni suficient de rece.

2. Serpentinele condensatorului

Verificați serpentinele condensatorului de sub congelator pentru a vedea dacă sunt murdare. Dacă sunt, asigurați-vă că le curățați bine și repetați curățarea la fiecare șase luni. Este mai probabil să fie murdare dacă aveți congelatorul de mai mult de un an și nu le-ați curățat niciodată.

Serpentinele condensatorului disipă căldura pe care o transportă agentul frigorific atunci când trece prin ele înainte de a o condensa. Dacă serpentinele sunt murdare, nu vor putea să elimine căldura. Astfel, este posibil ca refrigerantul să o transporte în congelator. Acest lucru, la rândul său, reduce capacitatea de răcire a congelatorului.

3. Releu de pornire

Folosind un multimetru, testați releul de pornire, care este de obicei atașat pe partea laterală a compresorului, între bornele de pornire și de funcționare pentru a verifica continuitatea. Dacă nu găsiți nicio continuitate sau releul are un miros de ars, înlocuiți-l.

Releul de pornire furnizează un impuls de putere compresorului pentru ca acesta să poată funcționa. Dacă releul devine defect, este posibil ca compresorul să nu funcționeze sau să funcționeze, dar nu fără probleme. Iar dacă compresorul nu funcționează, nu există nicio altă modalitate de răcire a congelatorului.

4. Serpentinele evaporatorului

Deschideți panoul interior din spate al congelatorului pentru a vedea evaporatorul sau serpentinele de răcire. Dacă există îngheț pe ele, dezghețați-le prin dezghețarea manuală a congelatorului. De fapt, ar trebui să dezghețați manual congelatorul de fiecare dată când gheața ajunge la o grosime de până la 7 mm. Asta în cazul în care congelatorul nu are un sistem de dezghețare automată.

Pentru a dezgheța manual congelatorul, scoateți tot ce se află în el, inclusiv alimentele. Dacă în el se află alimente perisabile, înfășurați-le în hârtii și depozitați-le într-o ladă frigorifică bine izolată sau puneți-le pur și simplu într-un alt congelator fără să le împachetați.

Apoi, deconectați congelatorul de la priza de perete sau închideți întrerupătorul de circuit care îl alimentează. Așezați o cratiță sau o tavă pentru a prinde apa care se scurge atunci când gheața începe să se topească. De asemenea, puneți prosoape sau cârpe groase în jurul marginii congelatorului pentru a absorbi apa.

Lăsați congelatorul fără curent câteva ore, în funcție de cantitatea de gheață acumulată. Făcând acest lucru, veți avea grijă de bobinele de evaporare înghețate. Când toată gheața s-a topit, curățați bine congelatorul pentru a elimina orice urmă de apă. Ștergeți-l complet. Apoi, conectați din nou congelatorul la priză și lăsați-l să se răcească bine înainte de a depozita din nou ceva în el.

Cu toate acestea, asigurați-vă că chemați un tehnician de frigidere la dumneavoastră acasă pentru a verifica de ce bobinele au avut îngheț pe ele. Făcând acest lucru, veți rezolva problema definitiv, astfel încât să nu mai trebuiască să vă luptați din nou cu un congelator cu probleme de răcire.

Serpentinele de evaporare cu îngheț pe ele nu vor elibera în mod eficient aer rece pentru ca ventilatorul să circule în congelator. În consecință, congelatorul nu se va răci.

5. Motorul ventilatorului condensatorului

Un motor de ventilator al condensatorului defect va face ca ventilatorul să nu poată trage aerul prin condensator și să-l ducă peste bobinele condensatorului, astfel încât unitatea să se răcească.

Așadar, încercați să rotiți cu mâna paletele ventilatorului pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă nu o fac, atunci rulmenții motorului sunt probabil uzați. Dar dacă se rotesc liber, testați motorul cu un multimetru pentru continuitate. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului condensatorului.

6. Termostat de control al temperaturii

De obicei, termostatul permite motoarelor ventilatoarelor și compresorului să funcționeze și să răcească unitatea, furnizând citiri de temperatură către placa de control. Cu toate acestea, dacă nu poate face acest lucru, ventilatoarele și compresorul nu vor funcționa bine și unitatea nu se va răci.

Prin urmare, pentru a verifica termostatul, mutați-l de la temperatura cea mai scăzută la cea mai ridicată. Ar trebui să se audă un clic când ajungeți la punctul cel mai înalt. Dacă nu auziți clicul de la termostat, atunci testați-l cu un multimetru pentru continuitate. Iar dacă nu există continuitate, indiferent de setarea temperaturii, înlocuiți termostatul.

În plus față de cele de mai sus, dacă observați că doar o parte a congelatorului se răcește, atunci problema ar putea fi la sistemul etanș. Iar dacă există o scurgere în sistemul etanș, este timpul să înlocuiți congelatorul.

Puteți verifica, de asemenea, placa de comandă principală, placa de comandă și afișare a utilizatorului sau compresorul pentru a vedea dacă vreuna dintre ele este defectă. Asta în cazul în care nicio altă parte a frigiderului nu apare ca fiind defectă.

Urmând pașii enumerați mai sus, veți putea repara orice congelator Bosch care se răcește, dar nu îngheață așa cum ar trebui, fie că este vorba de un frigider-congelator, un congelator cu sertar inferior, un congelator vertical, un congelator cu piept sau un congelator de top.