Congelatorul Beko nu îngheață [Rezolvat]

Cauți cum să rezolvi problema unui congelator Beko care nu îngheață? Nu mai căutați pentru că ați ajuns la locul potrivit.

Frigiderul congelator Beko nu se răcește sau nu îngheață – Ce trebuie făcut

Frigiderul dvs. congelator Beko nu se răcește sau nu îngheață? Mai jos sunt prezentate părțile unității pe care trebuie să le depanați pentru a verifica dacă există defecțiuni:

1. Serpentinele condensatorului

Serpentinele sunt responsabile de disiparea căldurii din agentul frigorific care trece prin ele pentru a intra în frigiderul-congelator. Dacă serpentinele sunt murdare, nu pot elibera căldura. Ca urmare, frigiderul congelator va transporta căldura și capacitatea sa se va reduce drastic.

Pentru a evita acest lucru, curățați serpentinele condensatorului folosind o cârpă sau o perie. Iar dacă simțiți grăsime, curățați-le cu apă caldă și săpun blând. Asigurați-vă că curățați serpentinele în mod regulat, o dată sau de două ori pe an.

2. Motorul ventilatorului condensatorului

Acest ventilator răcește serpentinele condensatorului și compresorul, astfel încât căldura agentului frigorific să nu le supraîncălzească. Dacă motorul ventilatorului nu funcționează, acesta nu va funcționa și unitatea se va supraîncălzi.

Verificați lamele pentru a vedea dacă există vreun obiect extern care le împiedică să oscileze liber. Îndepărtați un astfel de obiect, dacă există. Dacă nu găsiți nimic, rotiți lamele cu mâinile pentru a verifica rigiditatea. Motorul ventilatorului este defect dacă există rigiditate la nivelul paletelor. Dar dacă nu există rigiditate, verificați dacă există continuitate în motor folosind un multimetru. Înlocuiți motorul dacă nu există continuitate.

3. Motorul ventilatorului evaporatorului

Atunci când deschideți frigiderul congelator, aerul rece pe care îl simțiți este răspândit de ventilatorul evaporatorului. Acum, dacă motorul ventilatorului este defect, nu va exista aer rece și frigiderul congelator nu se va răci sau îngheța.

Întoarceți paletele ventilatorului cu mâna pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă da, probabil că motorul ventilatorului nu este defect. Dar dacă nu o fac, motorul este probabil defect și trebuie înlocuit. De asemenea, dacă motorul este mai zgomotos decât de obicei, înlocuiți-l. Cu toate acestea, dacă motorul nu funcționează deloc, testați-l cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului.

4. Termistor

Termistorul are rolul de a citi temperatura frigiderului congelator Beko și de a trimite rezultatele sale către placa de control. Placa de control trimite energie la compresor și la motorul ventilatorului evaporatorului, în funcție de constatări, astfel încât acestea să poată funcționa în funcție de nevoile frigiderului congelator.

Dacă termistorul este defect, citirea va fi greșită, iar ventilatorul și compresorul nu vor primi energia necesară. În consecință, unitatea nu se va răci.

Testați termistorul cu ajutorul unui multimetru. Dacă acesta funcționează bine, rezistența sa ar trebui să se modifice odată cu schimbarea temperaturii frigiderului-congelator. Dar dacă rezistența nu se schimbă și nu există continuitate, înlocuiți termistorul.

5. Releu de pornire

Compresorul primește puterea de a funcționa de la releul de pornire care lucrează cu înfășurarea de pornire. Prin urmare, dacă releul de pornire se defectează, este puțin probabil ca compresorul să funcționeze sau poate funcționa, dar numai la intervale scurte. Iar frigiderul-congelator nu se va răci dacă compresorul nu funcționează.

Verificați continuitatea releului de pornire prin plasarea unui multimetru între prizele terminale de pornire și de funcționare. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul. De asemenea, dacă releul emană un miros de arsură, acesta trebuie înlocuit.

6. Condensator de pornire

Compresorul primește energia necesară pentru pornire de la condensatorul de pornire. Fără acesta, este puțin probabil ca compresorul să pornească deloc. Iar dacă compresorul nu pornește, frigiderul nu va funcționa, cu atât mai puțin nu se va răci.

Testați condensatorul cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există nicio citire în multimetru, condensatorul este probabil defect și trebuie înlocuit.

7. Termostat de control al temperaturii

Compresorul și motoarele ventilatorului evaporatorului și ventilatorului condensatorului pot funcționa datorită termostatului. Acestea primesc tensiunea necesară după ce termostatul citește temperatura frigiderului și determină cantitatea de tensiune de care piesele au nevoie pentru a face frigiderul rece. Dar dacă termostatul este defect, compresorul și motoarele ventilatorului nu vor funcționa așa cum este necesar.

Mutați termostatul de la cea mai joasă setare la cea mai înaltă. Ar trebui să auziți un clic în timp ce unitatea intră în funcțiune. Dar dacă nu se aude niciun clic, termostatul ar putea fi defect. Pentru a fi sigur, luați un multimetru și testați-l pentru a vedea dacă are continuitate. Dacă există continuitate, înlocuiți termostatul.

Dacă toate piesele pe care le-am enumerat în această secțiune funcționează bine în frigiderul congelator, atunci ar trebui să verificați compresorul, placa de control principală sau placa de control a temperaturii. Una dintre ele ar putea fi cauza problemei, chiar dacă nu este un eveniment obișnuit.

Cereți unui agent de reparații frigidere Beko să vină și să verifice frigiderul congelator. De asemenea, puteți apela la un agent calificat pentru frigidere pentru a vă sfătui în consecință.

Congelatorul Beko nu îngheață – Cum se repară

Procedați după cum urmează dacă congelatorul Beko nu îngheață:

1. Verificați motorul ventilatorului evaporatorului

Ventilatorul evaporatorului se asigură că nu există căldură în congelator prin circulația aerului rece prin serpentinele evaporatorului.

Motorul ventilatorului evaporatorului se oprește din funcționare atunci când se deschide ușa congelatorului. Dar când apăsați întrerupătorul ușii congelatorului, motorul pornește din nou. Acest lucru se întâmplă chiar dacă ușa este încă deschisă.

Cu toate acestea, dacă apăsați comutatorul și motorul ventilatorului nu pornește din nou, înlocuiți motorul, deoarece este defect.

2. Verificați releul de pornire

Compresorul probabil că nu va funcționa sau ar putea funcționa doar pentru scurt timp dacă releul de pornire nu funcționează în mod optim. Acest lucru se datorează faptului că releul, împreună cu înfășurarea de pornire, îi permite să funcționeze.

Detașați releul de pornire de pe partea compresorului unde este atașat de obicei. Luați un multimetru și testați-l între cele două borne. Acest lucru este pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul de pornire. În plus, dacă există un miros de arsură care se ridică de la acesta, înlocuiți-l.

3. Verificați motorul ventilatorului condensatorului

Ventilatorul condensatorului are sarcina de a atrage aerul prin condensator și de a-l duce peste bobine. Dacă motorul ventilatorului condensatorului este defect, ventilatorul nu va putea aspira aerul. Ca urmare, unitatea nu se va răci deloc.

Încercați să rotiți paletele ventilatorului pentru a vedea dacă se rotesc liber. Dacă nu o fac, verificați rulmenții motorului, deoarece este posibil ca aceștia să fie uzați. Dar dacă paletele se învârt liber și niciun obiect extern nu le oprește din rotire, testați motorul cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul ventilatorului.

4. Verificați serpentinele condensatorului

Dacă serpentinele condensatorului congelatorului Beko se află în interiorul pereților, nu trebuie să le curățați. Dar dacă acestea sunt vizibile, sub sau în spatele congelatorului, trebuie să le curățați.

Deconectați congelatorul de la rețeaua electrică și curățați bine serpentinele condensatorului. Dacă le lăsați murdare, acestea nu vor putea disipa eficient căldura din congelator. În timp, congelatorul va deveni incapabil să se răcească sau să înghețe în mod corespunzător.

5. Verificați bobinele evaporatorului

Serpentinele evaporatorului au rolul de a elibera aer rece, astfel încât ventilatorul evaporatorului să îl poată face să circule în congelator. Așadar, nu există aer rece fără ele.

Prin urmare, dacă acestea sunt înghețate, nu pot elibera aerul rece atât de necesar pentru congelator. Iar dacă există îngheț pe ele, înseamnă că sistemul de dezghețare a funcționat defectuos.

Verificați încălzitorul de dezghețare, temporizatorul de dezghețare și termostatul de dezghețare. Încălzitorul este cea mai probabilă componentă cu funcționare defectuoasă, deoarece este responsabil pentru încălzirea serpentinelor evaporatorului imediat ce acestea devin prea reci. Testați-l cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Dacă nu există continuitate, înlocuiți încălzitorul.

Termostatul și temporizatorul ar putea fi, de asemenea, defecte. Dacă oricare dintre ele este defect, poate împiedica încălzitorul să își facă datoria.

Cu toate acestea, pentru a rezolva temporar problema înghețului, trebuie să dezghețați manual congelatorul. Deconectați congelatorul de la priza de perete sau închideți întrerupătorul de circuit dacă nu puteți ajunge la priza de perete.

Lasă-l fără curent câteva ore, în funcție de cantitatea de gheață din congelator. Când toată gheața s-a topit, se va topi și înghețul de pe serpentine. Conectați din nou congelatorul la priză și dați-i timp să se răcească bine înainte de a confirma dacă problema de îngheț este rezolvată.

6. Verificați termostatul de control al temperaturii

Compresorul, motorul ventilatorului evaporatorului și motorul ventilatorului condensatorului nu vor funcționa eficient dacă termostatul este defect. Acest lucru se datorează faptului că acesta nu va putea citi corect temperatura, astfel încât să poată furniza tensiune în funcție de necesități. Dacă motorul ventilatorului și compresorul nu vor funcționa, congelatorul nu va îngheța.

Mutați termostatul de la punctul cel mai de jos la cel mai înalt pentru a vedea dacă funcționează. Când ajunge la punctul cel mai înalt, ar trebui să auziți un clic. Dacă nu auziți clicul, atunci este posibil ca termostatul să fie defect. Pentru a fi sigur, luați un multimetru și testați termostatul pentru continuitate. Dacă nu găsiți continuitate, termostatul este defect și trebuie înlocuit.

Puteți verifica, de asemenea, compresorul, placa de comandă principală sau placa de comandă și afișare a utilizatorului pentru a vedea dacă vreuna dintre ele este defectă, dacă niciuna dintre piesele de mai sus nu este defectă. Deși șansele sunt mici, acestea ar putea totuși să dezvolte unele defecțiuni și să necesite înlocuire.

În plus față de cele de mai sus, o scurgere în sistemul etanș al congelatorului ar putea duce la o lipsă de îngheț. Cu toate acestea, nu puteți fi sigur până când un tehnician profesionist de frigidere nu aruncă o privire și nu o confirmă. Iar dacă într-adevăr este vorba de o scurgere, cea mai bună și mai rentabilă soluție este să cumpărați un congelator nou.

Notă rapidă

Nu uitați să scoateți congelatorul din priză dacă aveți un congelator Beko care nu îngheață și vreți să îl depanați. Acesta este primul pas de siguranță pentru tine și, de asemenea, pentru congelator.

Dacă găsirea cauzei problemei de înghețare se dovedește a fi prea dificilă, contactați centrul de service Beko și solicitați service.

O altă opțiune este să discutați cu oricare dintre tehnicienii noștri calificați de frigidere. Aceștia sunt întotdeauna disponibili pentru a vă rezolva toate problemele legate de frigidere și congelatoare.