În mod obișnuit, compresorul unui frigider zumzăie în liniște. Problema apare atunci când compresorul bâzâie puternic sau scoate zgomote ciudate. Găsiți o soluție în acest articol.
Ce înseamnă când compresorul unui frigider zumzăie?
Atunci când compresorul unui frigider zumzăie, înseamnă că acesta este în stare bună de funcționare. Un compresor ar trebui să scoată un zumzet sau un bâzâit slab. Din când în când, sunetul se va opri pe măsură ce compresorul se oprește. Acesta face parte din funcționarea normală a unui frigider.
În cazul frigiderelor care au un sistem de dezghețare automată, compresorul se oprește atunci când începe ciclul de dezghețare. Datorită faptului că compresorul este centrul sistemului de răcire, acesta nu poate funcționa în paralel cu ciclul de dezghețare.
Cu toate acestea, dacă compresorul scoate un zumzet puternic, începe să zornăie și să vibreze, se activează și se dezactivează sau scoate un sunet ascuțit, testați compresorul. Este posibil să nu-l puteți testa singur, așa că angajați un profesionist pentru a efectua testul și a vă recomanda o soluție permanentă.
Compresorul frigiderului bâzâie, dar nu se răcește – Soluție rapidă
Dacă frigiderul dvs. scoate un zumzet slab, dar nu se răcește sau compresorul funcționează la temperaturi ridicate, verificați următoarele:
- Setarea termostatului
- Ventilator condensator
- Bobine de condensator
- Serpentine de evaporator
- Agent frigorific
- Ventilator evaporator
- Compresor
Compresorul frigiderului bâzâie și se oprește – Cum se repară
Înainte de a verifica orice componentă, determinați cât timp funcționează compresorul înainte de a se opri. Un compresor de frigider nu funcționează în mod constant. Acesta bâzâie încet și se oprește de câteva ori pe zi pentru ca ciclul de dezghețare să funcționeze. După aproximativ 30 de minute, compresorul pornește din nou pentru a răci frigiderul. Așadar, dacă acest proces este cel pe care îl observați la frigiderul dumneavoastră, este normal.
Dar, dacă compresorul bâzâie și se oprește în câteva secunde, verificați releul de pornire sau dispozitivul de protecție la suprasarcină. Releul de pornire este micul dispozitiv negru montat pe o parte a compresorului. Este destul de ușor să îl verificați pentru defecțiuni.
Demontați-l și scuturați-l. Un zgomot de la releu vă permite să știți că este defect și trebuie înlocuit. Urmele de arsură sau mirosul de la releu cimentează și mai mult acest fapt.
Cu toate acestea, dacă releul nu zornăie și nici nu miroase a arsură, verificați continuitatea între bornele de pornire și de funcționare cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu obțineți continuitate între borne, înlocuiți releul de pornire.
Dispozitivul permite compresorului să pornească și să funcționeze fără probleme. Fără releul de pornire, compresorul nu va porni. Chiar dacă reușiți să porniți compresorul, acesta poate funcționa doar temporar. Iar dacă releul este defect, compresorul va porni și va pocni în câteva secunde.
1. Bobine de condensator murdare
Serpentinele condensatorului trebuie curățate o dată sau de două ori pe an. Dacă bobinele sunt murdare, compresorul va avea o suprasolicitare termică și se va opri pentru a se proteja. Este posibil să îl auziți bâzâind pentru scurt timp și apoi să se oprească. Curățarea bobinelor va rezolva problema dacă compresorul este prea fierbinte.
Serpentinele condensatorului sunt o parte a procesului de răcire. Acestea condensează agentul frigorific, iar în timpul procesului, gazul generează căldură. Este de datoria serpentinelor să elibereze căldura în aerul din afara frigiderului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească. Însă murdăria le împiedică să funcționeze în mod optim. Prin urmare, este esențial să le păstrați libere de praf și alte resturi.
La fel de importantă este crearea unui spațiu suficient în jurul frigiderului, mai ales în spate. Ar fi un exercițiu inutil dacă serpentinele eliberează căldura, dar aceasta rămâne captivă în partea din spate a frigiderului. Așadar, lăsați aproximativ cinci centimetri între unitate și peretele din spatele ei.
2. Ventilatorul condensatorului
Ventilatorul ajută, de asemenea, la procesul de răcire. În timp ce bobinele disipă căldura, ventilatorul se asigură că nu se încălzesc prea tare. De asemenea, acesta împiedică compresorul să se supraîncălzească. Așadar, dacă observați că compresorul bâzâie și pocnește, este posibil ca ventilatorul să fie defect.
În primul rând, asigurați-vă că lamelele nu sunt obstrucționate și sunt curate. Apoi, rotiți-le pentru a le verifica funcționalitatea. Dacă lamele nu se învârt bine, poate indica o problemă cu motorul, probabil rulmenți uzați. Dar dacă paletele se rotesc bine, dar ventilatorul nu funcționează, efectuați un test de continuitate pe motor folosind un multimetru. Înlocuiți motorul ventilatorului dacă nu obțineți continuitate.
3. Suprasarcină de putere
Uneori, compresorul consumă mai multă tensiune sau putere decât are nevoie la un moment dat. Suprasarcina îl face să se oprească singur ca formă de protecție. Dar este posibil să îl auziți cum se pornește și se oprește după aceea. Deconectați frigiderul de la priza de perete, așteptați aproximativ cinci minute, apoi conectați-l din nou la priză.
Compresorul ar trebui să pornească și să funcționeze fără să se oprească într-o perioadă scurtă de timp. Dacă problema continuă, aceasta poate indica faptul că compresorul este defect. Solicitați unui tehnician de service să se uite la compresor și să vă recomande o remediere permanentă.
Compresorul frigiderului doar zumzăie
Sunetul pe care îl auziți atunci când un frigider funcționează, ca un zumzet sau o bâzâitură joasă, reprezintă compresorul. Compresorul unui frigider ar trebui să bâzâie în liniște dacă totul este în stare bună de funcționare. Așadar, dacă frigiderul se răcește corect, zumzetul liniștit este normal.
Verificați frigiderul pentru a vedea dacă acesta se răcește sau nu în timp ce compresorul zumzăie. Dacă frigiderul se răcește, iar zumzetul compresorului nu este puternic, totul este în regulă. Dar dacă frigiderul nu se răcește, există o problemă, indiferent dacă compresorul bâzâie sau nu în liniște. Partea bună aici este că este posibil ca problema să nu provină de la compresor.
Depanați bobinele condensatorului, bobinele evaporatorului, ventilatorul evaporatorului, ventilatorul condensatorului, termostatul, termistorul și releul de pornire. Când găsiți aceste componente în stare bună de funcționare, verificați placa de comandă principală.
Ce face ca un frigider să bâzâie tare?
Bobinele de condensator murdare fac ca un frigider să bâzâie puternic. În mod obișnuit, acestea lucrează pentru a elibera căldura din frigider, dar fac acest lucru în liniște. Cu toate acestea, dacă se murdăresc semnificativ, nu mai pot elimina căldura în mod eficient și silențios. Astfel, auziți un zgomot puternic provenind din zonă. Curățarea serpentinelor rezolvă, de obicei, zgomotul puternic de zumzet.
Recapitulare
Un compresor de frigider ar trebui să scoată un zumzet slab dacă totul funcționează bine. Problema este atunci când compresorul frigiderului emite un bâzâit puternic. Dacă toți pașii de mai sus nu vă ajută să remediați această problemă la frigiderul dumneavoastră, contactați producătorul.
Ca o alternativă, utilizați caseta de chat din dreapta pentru a ne contacta. Vă vom pune în legătură cu un tehnician de aparate pentru asistență imediată.
Dacă aveți de gând să reparați singur frigiderul, nu uitați să îl deconectați de la curentul electric. Acesta este unul dintre primii pași pentru a vă proteja de electrocutare accidentală.