Este vital să găsiți o soluție la problema compresorului frigiderului care se pornește și se oprește. În caz contrar, frigiderul nu va funcționa în mod optim.
Compresorul frigiderului nu pornește – Soluție rapidă
Dacă în frigider nu funcționează nimic altceva în afară de compresor, înseamnă că există o problemă de alimentare cu energie electrică. Verificați întrerupătorul de circuit, cablul de alimentare, priza de perete sau priza GFCI.
Este posibil ca întrerupătorul de circuit să fie declanșat, așa că verificați întrerupătorul din afara casei. Porniți-l din nou dacă observați că este declanșat. Dar dacă întrerupătorul este pornit, verificați cablul de alimentare al frigiderului. Este posibil ca acesta să nu fie conectat complet sau cablul de alimentare să fie deteriorat.
Deconectați-l de la priza de perete și împingeți-l din nou înăuntru. Dacă compresorul frigiderului nu pornește, inspectați cablul de alimentare. Este posibil ca acesta să fie uzat sau să aibă un fir slăbit în interior. Înlocuiți cablul de alimentare dacă observați deteriorări.
Verificați priza de perete dacă bănuiți că cablul de alimentare este în stare bună de funcționare. Dacă este o priză GFCI, este posibil să fie nevoie să o resetați. Găsiți butonul de resetare de pe aceasta și apăsați-l. Apoi, verificați dacă priza începe să funcționeze.
Dacă priza nu este o priză GFCI sau dacă resetarea GFCI nu funcționează, conectați un alt aparat la ea. Dacă aparatul se aprinde, este posibil ca problema să fie o sursă de tensiune scăzută sau o priză defectă. Un frigider are nevoie de 120 V pentru a funcționa corect. Înlocuiți priza dacă tensiunea este inadecvată sau inexistentă.
Asigurați-vă că aveți o priză de perete dedicată pentru frigider și că nu folosiți un prelungitor. Dacă bănuiți că instalația electrică din casă este veche sau că alimentarea cu energie electrică este insuficientă, angajați un electrician calificat pentru a depista și rezolva problema.
Când funcționează luminile frigiderului
Cu toate acestea, verificați releul de pornire și panoul de control principal dacă luminile și ventilatoarele frigiderului funcționează. Dacă compresorul scoate un clic fără să pornească, este posibil să trebuiască să înlocuiți releul de pornire.
Dar, mai întâi, detașați releul și faceți testul de vibrații și zgomot. Dacă releul scoate un sunet de zornăit când îl scuturați sau miroase a ars, înlocuiți releul. Efectuați un test de continuitate pe releu dacă nu există niciun zăngănit sau miros de ars. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul.
Dacă nimic altceva nu reușește, verificați releul de pe panoul de control principal. Este posibil ca acesta să nu trimită suficientă energie către compresor. În timp ce ventilatorul de lângă compresor este în funcțiune, verificați tensiunea care ajunge la compresor de la placă. Dacă nu obțineți până la 120V pe multimetru, placa de control nu mai funcționează. Așadar, înlocuiți-o.
În cele din urmă, luați în considerare înlocuirea compresorului. Dacă compresorul este alimentat la 120 V AC și totuși nu pornește, compresorul este defect și trebuie înlocuit. Uneori, este mai rentabil să înlocuiți întregul frigider decât să cumpărați un compresor nou. Prin urmare, lăsați un tehnician de service să vă sfătuiască sau luați în considerare costul actual al frigiderului dumneavoastră, comparați-l cu un compresor nou și decideți ce este mai bine să cumpărați.
Compresorul frigiderului nu se oprește – Cum se repară
Dacă observați că compresorul din frigider nu se oprește, verificați următoarele:
1. Serpentinele condensatorului
Deconectați frigiderul de la curentul electric și mutați-l. Creați suficient spațiu pentru a îndepărta panoul de acces, dacă există unul, și inspectați bobinele. Dacă găsiți multă murdărie pe bobine, curățați-le folosind un aspirator sau o perie de curățare a bobinelor condensatorului. Asigurați-vă că faceți o treabă temeinică.
Apoi, măturați podeaua din jurul serpentinelor și a frigiderului pentru a îndepărta murdăria care poate adera din nou cu ușurință la serpentine. Curățarea serpentinelor le conferă acestora capacitatea de a disipa căldura din frigider în mod eficient. În caz contrar, căldura se transferă și determină compresorul să funcționeze fără să se oprească în încercarea de a scădea temperatura.
2. Sistemul de dezghețare
Depanați fiecare componentă a sistemului de dezghețare, începând cu temporizatorul de dezghețare. Rotiți temporizatorul în sensul acelor de ceasornic și așteptați ca ciclul de dezghețare să înceapă în timp ce încălzitorul se pornește și compresorul se oprește. La expirarea a treizeci de minute, temporizatorul ar trebui să avanseze sistemul în afara ciclului.
Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, luați în considerare înlocuirea temporizatorului. O lipsă de continuitate atunci când îl testați cu un multimetru confirmă faptul că trebuie să înlocuiți temporizatorul de dezghețare.
Dacă temporizatorul funcționează, verificați încălzitorul de dezgheț. Acesta ar trebui să pornească de câteva ori pe zi pentru a încălzi serpentinele de răcire. În caz contrar, acestea acumulează îngheț și, în timp, nu mai răcește frigiderul. Ca urmare, compresorul continuă să funcționeze pentru a menține frigiderul rece. Dacă nu găsiți continuitate în încălzitor atunci când îl testați cu un multimetru, înlocuiți-l.
Cu toate acestea, verificați temporizatorul de dezghețare dacă încălzitorul funcționează bine. Folosiți un multimetru pentru a efectua un test de continuitate pe termostat. Termostatul ar trebui să închidă contactele atunci când este timpul ca încălzitorul să pornească. În acest fel, energia electrică poate circula către încălzitor. Dar dacă termostatul nu reușește să închidă contactele, ciclul de dezghețare va eșua chiar dacă încălzitorul și temporizatorul sunt în stare bună de funcționare. Prin urmare, dacă nu găsiți continuitate în termostat, înlocuiți-l.
În cele din urmă, verificați placa de control a dezghețului. Deși plăcile de control se defectează cu greu, este esențial să le verificați dacă nimic altceva din frigider nu este defect. Deoarece placa controlează funcțiile sistemului de dezghețare și nicio componentă nu este defectă, înlocuiți placa.
3. Ventilatorul evaporatorului
Ventilatorul se află în interiorul secțiunii congelatorului, în spatele panoului din spate. Pentru a-l verifica, trebuie să deconectați frigiderul de la curentul electric și să goliți congelatorul. Ventilatorul este atașat de panou prin intermediul unor cablaje de cabluri.
Întoarceți paletele ventilatorului cu mâna. Dacă acestea sunt rigide, este posibil ca motorul să fie defect. Dar, înainte de a concluziona, verificați arborele pentru a vedea dacă are nevoie de ulei. Dacă este necesar, aplicați puțin ulei penetrant și încercați din nou paletele. Dacă rigiditatea rămâne, verificați motorul.
Cu un multimetru, efectuați un test de continuitate pe înfășurările motorului. Dacă nu obțineți citirea corectă pe contor, înlocuiți motorul. Și dacă nu puteți găsi motorul, înlocuiți întregul ansamblu al ventilatorului.
Ventilatorul evaporatorului răspândește aerul rece din serpentinele evaporatorului în tot frigiderul. Fără el, nu va exista niciun flux de frig de la serpentine către congelator și, ulterior, către frigider. Așadar, veți constata că compresorul va lucra din greu pentru a acoperi lipsa aerului rece dacă ventilatorul este defect.
4. Ventilatorul condensatorului
Ventilatorul se găsește lângă compresor și bobinele condensatorului. La fel ca la ventilatorul evaporatorului, rotiți paletele ventilatorului cu mâna pentru a verifica funcționalitatea. Dacă sunt rigide, asigurați-vă că nimic nu le obstrucționează. Este util să curățați ventilatorul și compresorul în timp ce curățați serpentinele condensatorului.
Dacă lamelele sunt rigide și nu se rotesc bine, rulmenții sunt uzați. Deoarece motorul nu poate funcționa cu rulmenți uzați, luați în considerare înlocuirea motorului. Dar pentru a fi sigur, testați motorul pentru a verifica continuitatea cu ajutorul unui multimetru. Dacă multimetrul nu indică nicio continuitate de la motor, înlocuiți motorul.
Ventilatorul are rolul de a răci compresorul și serpentinele condensatorului. Dacă acesta nu funcționează, bobinele condensatorului se vor supraîncălzi și vor afecta capacitatea de răcire a unității. În consecință, compresorul nu se va opri, ci va continua să funcționeze din cauza creșterii temperaturii interne.
5. Sigiliile ușilor
Garniturile de etanșare ale ușii frigiderului ajută la menținerea etanșeității și la funcționarea corectă a unității. Dacă garniturile nu mai închid bine, este posibil ca frigiderul să devină cald. Temperatura face ca compresorul să funcționeze mai mult decât era de așteptat.
Prin urmare, verificați eficiența sigiliului închizând ușile pe o bucată de hârtie sau o bancnotă de un dolar. Este un truc comun și simplu pe care oricine îl poate folosi. Dacă puteți scoate bucata de hârtie sau bancnota de un dolar fără să deschideți ușile, sigiliile sunt slabe și ar trebui înlocuite.
Un alt factor care afectează eficiența garniturilor este murdăria. Garniturile de etanșare murdare fac ca ușile să nu poată etanșa bine. Ca urmare, temperatura internă devine compromisă. Este esențial să curățați garniturile din când în când; de asemenea, vă ajută să observați o etanșare care prezintă scurgeri.
6. Compresor
Testați compresorul pentru a verifica dacă are sau nu un circuit deschis. Este posibil ca compresorul să fi cedat, ceea ce face ca acesta să funcționeze fără să se oprească. Într-un astfel de caz, veți observa că frigiderul nu mai răcește suficient sau deloc.
Dacă nu sunteți sigur cum să testați compresorul, angajați un profesionist care să îl testeze și să vă recomande o remediere permanentă în cazul în care compresorul a cedat. Este esențial să o faceți corect, deoarece testarea unui compresor este destul de tehnică.
Compresorul frigiderului meu se pornește și se oprește – Soluții
Următoarele sunt posibilele motive pentru care compresorul frigiderului dvs. se pornește și se oprește, precum și soluțiile acestora:
1. Releu de pornire defect
Releul de pornire asigură alimentarea compresorului pentru ca acesta să poată porni și funcționa. Fără releu, compresorul nu va porni, cu excepția cazului în care știți cum să porniți un compresor. Așadar, testați releul de pornire pentru a determina dacă este defect.
Scoateți-l din locul său de pe compresor și scuturați-l. Scuturatul vă va spune dacă releul este defect sau nu, dacă acesta zornăie. Iar dacă simțiți un miros de arsură de la componentă, înlocuiți-o.
Cu toate acestea, dacă releul pare să fie în stare bună de funcționare, dar compresorul pornește și se oprește prea des, luați un multimetru și testați-l pentru continuitate. Testați-l între cele două puncte terminale. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul.
2. Termostat setat incorect
Temperatura internă a secțiunii de congelare va alerta termostatul pentru a semnaliza placa de control. Placa, la rândul său, va trimite energie la compresor pentru a funcționa. Astfel, dacă setați termostatul incorect, compresorul nu va funcționa așa cum este necesar. Este posibil să îl găsiți oprindu-se și pornindu-se în timp ce încearcă să rămână pornit.
Reglați setarea termostatului și așteptați ca compresorul să pornească. Dacă acesta rămâne pornit, știți că termostatul a fost vinovat, iar compresorul nu este defect.
3. Bobine de condensator prăfuite
Serpentinele condensează agentul frigorific atunci când acesta trece prin ele. Pe măsură ce acest proces are loc, agentul frigorific generează căldură. Serpentinele disipă căldura, astfel încât aceasta nu se transferă în frigider. Dar, dacă serpentinele sunt murdare, nu pot funcționa eficient, iar acest lucru face ca temperatura frigiderului să crească.
Prin urmare, curățați serpentinele condensatorului cu un aspirator. Dacă vă puteți procura o perie de curățare a bobinelor condensatorului, veți obține un rezultat mai bun al curățării. Peria poate ajunge între bobine și alte părți pe care un aspirator le poate rata. Pentru a preveni reapariția problemei, curățați bobinele la fiecare șase sau douăsprezece luni.
4. Cablu de alimentare
Este posibil ca cablul de alimentare să fie deteriorat sau să nu fie conectat complet la priza de perete. În acest caz, este posibil ca frigiderul să se declanșeze și să se oprească. Deconectați-l și reconectați-l la priza de perete. Apoi, așteptați să pornească compresorul; dacă acesta rămâne pornit, știți că problema este cablul de alimentare.
Dar dacă compresorul se oprește din nou după o perioadă scurtă de timp, examinați cablul de alimentare pentru a verifica dacă nu este deteriorat. Un cablu de alimentare uzat sau deteriorat nu poate furniza tensiunea necesară pentru ca compresorul să funcționeze fără probleme.
Dacă descoperiți că cablul de alimentare este uzat sau deteriorat în alt mod, înlocuiți-l. Chiar dacă nu observați nicio deteriorare, înlocuirea cablului de alimentare este de obicei ieftină, așa că puteți încerca un nou cablu de alimentare pentru a fi sigur.
Compresorul și ventilatorul frigiderului nu pornesc – Ce trebuie să faceți
Verificați continuitatea motorului ventilatorului și a releului de pornire, dacă constatați că compresorul și ventilatorul frigiderului nu pornesc. Fără ventilator, este posibil ca compresorul să nu funcționeze din cauza unei suprasarcini termice.
Recapitulare
Este esențial să reparați un compresor de frigider care pornește și se oprește dacă frigiderul trebuie să funcționeze fără probleme. Din fericire, am enumerat factorii vitali care cauzează pornirea și oprirea compresorului și cum să îi reparăm.
Cu toate acestea, dacă compresorul frigiderului dvs. nu începe să funcționeze fără probleme după ce ați folosit metodele de mai sus, contactați producătorul, dacă acesta mai este încă în activitate. În caz contrar, discutați cu noi folosind căsuța de chat din dreapta dvs. Vă putem pune în legătură cu tehnicieni de aparate pentru asistență imediată.