Compresorul frigiderului se oprește [Soluții dovedite]

Căutați soluții pentru când se oprește compresorul unui frigider? Nu căutați mai departe. Acest articol discută această problemă și cum să o rezolvi definitiv.

Ce cauzează oprirea compresorului unui frigider?

Un compresor de frigider se oprește din cauza unuia sau mai multora dintre următoarele motive:

1. Circulația slabă a aerului

Deplasarea unui frigider prea aproape de suprafețele înconjurătoare inhibă circulația liberă a aerului în jurul acestuia. Serpentinele condensatorului și compresorul generează căldură în timpul funcționării obișnuite. Iar dacă nu există nicio cale de disipare a căldurii, aceasta rămâne captivă în frigider și în compresor. Compresorul va lucra mai mult pentru a răci frigiderul, iar munca suplimentară îl uzează prea repede.

2. Supratensiune

O creștere bruscă a tensiunii sau a puterii dăunează diferitelor aparate electrice, inclusiv frigidere. Deteriorarea poate afecta un întreg frigider sau doar unele părți. Așadar, dacă constatați că un compresor de frigider nu mai funcționează, este posibil să se datoreze unei supratensiuni. Fulgerele au tendința de a declanșa supratensiuni de curent. Prin urmare, luați în considerare dacă a existat sau nu o lovitură recentă de fulger.

3. Releu de pornire defect

Un releu de pornire este un mic dispozitiv de pe compresor care furnizează energie pentru ca acesta să funcționeze. Fără releul de pornire, compresorului îi este aproape imposibil să pornească și să funcționeze. Dacă pornește totuși, este posibil să funcționeze doar intermitent. Astfel, veți constata că un compresor a încetat să mai funcționeze atunci când releul de pornire a devenit defect.

Vârsta, un model greșit sau chiar o supratensiune pot face ca un releu de pornire să nu mai funcționeze. Este esențial să comandați componenta folosind marca și modelul frigiderului dumneavoastră.

4. Bobine prăfuite

Din cauza amplasării lor, serpentinele condensatorului tind să se prăfuiască. Dar numai o cantitate semnificativă de murdărie afectează capacitatea lor de lucru. Serpentinele fac parte din sistemul de răcire, condensând agentul frigorific. Dar, în acest proces, ele generează căldură care trebuie disipată.

Dacă serpentinele nu pot disipa căldura, temperatura frigiderului va crește în timp. Compresorul va funcționa mai mult decât ar trebui în încercarea de a răci frigiderul. În cele din urmă, motorul se va uza din cauza utilizării excesive.

5. Probleme legate de refrigeranți

Un nivel scăzut sau ridicat de agent frigorific nu favorizează compresorul. Compresorul poate înceta să funcționeze dacă nivelul de agent frigorific este mai mare decât ar trebui să transporte sau mai mic. Același lucru este valabil și în cazul în care agentul frigorific are vreo contaminare.

6. Vârsta

Dacă nimic altceva nu pare a fi în neregulă cu compresorul, atunci puteți pune problema pe seama vârstei. În timp, compresorul unui frigider se oprește odată cu utilizarea, iar acest lucru este normal, mai ales dacă frigiderul are peste 15 ani.

Ce se întâmplă atunci când compresorul unui frigider nu mai funcționează?

Atunci când compresorul unui frigider nu mai funcționează, frigiderul nu se mai răcește. Compresorul se află în centrul sistemului de răcire al frigiderului și tinde să preia funcții suplimentare atunci când oricare dintre celelalte componente ale sistemului cedează.

Dacă bănuiți că compresorul frigiderului dumneavoastră este defect sau a încetat să mai funcționeze, cel mai bine este să angajați un profesionist pentru a-l testa. Testul va dezvălui dacă aveți sau nu nevoie de un compresor nou sau dacă există o altă modalitate de a-l face să funcționeze din nou.

Compresorul frigiderului se oprește din funcționare – Cum se repară

Dacă compresorul frigiderului dumneavoastră nu mai funcționează, iată ce trebuie să faceți:

1. Îmbunătățirea circulației aerului

Creați spațiu între frigider și suprafețele înconjurătoare. În acest fel, serpentinele condensatorului și compresorul vor avea un flux de aer constant și nu se vor supraîncălzi.

Mulți oameni mută aparatul prea aproape de pereți, ceea ce împiedică circulația aerului în jurul acestuia. Serpentinele condensatorului se vor supraîncălzi și vor determina creșterea temperaturii interne a aparatului. Compresorul va începe să funcționeze continuu pentru a răci frigiderul. Ca urmare, acesta se va opri din funcționare mai devreme decât ar trebui.

2. Utilizarea echipamentului de protecție

Instalați echipamente de protecție pentru frigider dacă în zona dvs. sunt multe fulgere. Puteți utiliza un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor; acesta oprește frigiderul odată ce detectează o alimentare de înaltă tensiune. Contactați un electrician calificat pentru mai multe echipamente de utilizat sau mergeți la producătorul frigiderului dumneavoastră.

3. Înlocuiți releul de pornire

Dacă problema nu este cauzată de circulația aerului sau de supratensiuni, verificați releul de pornire. Scoateți-l din locul în care este montat pe compresor. Scuturați-l puțin și, dacă zornăie, luați în considerare înlocuirea releului. Dacă miroase a ars, este nevoie de o înlocuire.

Cu toate acestea, dacă releul nu prezintă semne de arsură sau deteriorare, verificați continuitatea acestuia. Luați un multimetru și efectuați un test pe el între bornele de pornire și de funcționare. Dacă bornele nu înregistrează continuitate, releul este defect și trebuie să-l înlocuiți.

Achiziționați un releu de pornire de schimb folosind marca și numărul de model al frigiderului dumneavoastră. Este esențial să înlocuiți orice componentă a frigiderului cu piesa de schimb corectă. În caz contrar, este posibil ca frigiderul să nu funcționeze corect.

4. Curățați serpentinele condensatorului

Deconectați frigiderul de la curentul electric și mutați-l. Îndepărtați panoul de acces de deasupra compresorului și a bobinelor și inspectați bobinele. Dacă ați folosit frigiderul mai mult de un an și nu ați curățat niciodată bobinele, acestea vor fi semnificativ murdare. Ele vor fi și mai murdare dacă aveți animale de companie care varsă în casă.

Așadar, duceți un aspirator la bobine și aspirați bine murdăria. Dacă puteți, folosiți o perie de curățare a condensatorului, deoarece face o treabă de curățare mai bună. De asemenea, este util să curățați sub și în jurul frigiderului pentru a îndepărta resturile care se pot agăța ușor de bobine imediat după curățare.

Dacă serpentinele sunt foarte murdare, acestea vor limita capacitatea de răcire a frigiderului. Serpentinele murdare sunt una dintre cauzele principale ale unui compresor care nu mai funcționează.

5. Verificarea agentului frigorific

Este posibil să nu puteți verifica singur gazul. De obicei, este treaba unui tehnician autorizat, conform legii. Prin urmare, angajați un tehnician calificat care să verifice și să determine dacă trebuie sau nu reumplut lichidul de refrigerare. De asemenea, tehnicianul vă va anunța dacă gazul trebuie schimbat în întregime din cauza contaminării.

6. Înlocuiți compresorul

Când toate celelalte eșuează, luați în considerare înlocuirea compresorului. Este posibil ca acesta să fie uzat din cauza vârstei. Iar singura soluție pentru această problemă este înlocuirea compresorului. Cu toate acestea, este posibil ca înlocuirea compresorului să nu fie rentabilă dacă frigiderul este vechi. O înlocuire a compresorului funcționează doar atunci când frigiderul este unul mai nou și de înaltă calitate.

Compresorul frigiderului începe și se oprește – Rezolvat

În cele ce urmează sunt prezentate câteva dintre cele mai tipice cauze ale unui compresor de frigider care pornește și se oprește, plus cum să rezolvați problema:

1. Releu de pornire defect

Scoateți releul de la compresor și scuturați-l. Dacă îl auziți zdrăngănind, înseamnă că releul are o defecțiune. Iar dacă de la el iese un miros de arsură, luați în considerare înlocuirea releului. Dar dacă releul nu prezintă niciun semn de deteriorare, efectuați un test de continuitate pe el.

Așezați sondele unui multimetru între releul de pornire și cel de funcționare și verificați continuitatea. Dacă releul de pornire nu înregistrează continuitate, înlocuiți-l.

Releul ajută la pornirea compresorului prin furnizarea de energie. Dacă releul se defectează, este posibil ca compresorul să nu funcționeze sau să pornească și să se oprească în câteva secunde. Poate fi însoțit de un sunet de clic.

2. Protectorul de suprasarcină al compresorului defect

Dispozitivul de protecție la suprasarcină al unui compresor îl ferește de o suprasarcină sau de supraîncălzire. În cazul în care compresorul începe să se supraîncălzească din cauza funcționării constante, suprasarcina îl oprește pentru a-l proteja de daune. Dar dacă suprasarcina nu funcționează, compresorul se va supraîncălzi, se va opri și se va porni din cauza căldurii.

Prin urmare, testați dispozitivul de protecție la suprasarcină al frigiderului pentru a determina dacă este sau nu defect. Iar dacă este, înlocuiți protectorul de suprasarcină pentru a vedea dacă compresorul funcționează fără probleme.

3. Alimentarea inconsecventă cu energie electrică

Verificați instalația electrică din locuința dumneavoastră. Dacă casa este veche, este posibil ca instalația electrică să fie defectă. Angajați un electrician care să o verifice și să vă sfătuiască cu privire la cea mai bună măsură de luat. S-ar putea ca locuința să aibă nevoie de recablare pentru a acomoda frigiderul sau ar putea exista un echipament de protecție pentru a accelera alimentarea cu energie electrică.

Dacă instalația electrică de acasă nu este adecvată pentru a alimenta compresorul, acesta va porni și se va opri prea des. Acest lucru este valabil mai ales dacă frigiderul este nou, iar cablajul casei este vechi. Înseamnă că nu va fi la înălțimea sarcinii de a alimenta un frigider atât de mare.

În plus, folosiți o priză de perete dedicată pentru a conecta frigiderul. Utilizarea unui prelungitor poate însemna o livrare slabă a energiei electrice către frigider și poate face ca compresorul să se pornească și să se oprească.

Dacă trebuie să folosiți un prelungitor, asigurați-vă că sarcina cablului este suficient de mare pentru a transporta un frigider. Firul ar trebui să fie de până la 12 calibre, cel puțin, să vină cu un fir de împământare și să nu rămână niciunul după ce îl conectați la priză.

4. Setarea incorectă a termostatului

Setarea incorectă a termostatului, fie că este prea mare sau prea mică, afectează ciclul de funcționare a compresorului. Componenta controlează temperatura frigiderului; aceasta poate determina modul în care funcționează compresorul. Este posibil să modificați din greșeală setarea, așa că este util să o verificați. În mod obișnuit, veți găsi termostatul în interiorul secțiunii frigiderului.

Dacă nu este setat corect, reglați cadranul și așteptați să vedeți dacă există vreo schimbare în modul în care funcționează compresorul. Setarea corectă se găsește în manualul de utilizare al frigiderului, dar puteți încerca să o reglați la mijlocul intervalului.

5. Serpentine murdare

Curățați bobinele cu un aspirator sau cu o perie de curățare a bobinelor condensatorului. Nu uitați să deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a curăța bobinele. Faceți o treabă temeinică și curățați podeaua din jurul bobinelor pentru a îndepărta murdăria care poate adera din nou la ele.

Serpentinele murdare reduc eficiența compresorului. Serpentinele acumulează căldură atunci când sunt semnificativ murdare, deoarece nu pot disipa căldura în mod eficient. Căldura suprasolicită compresorul, iar ventilatorul condensatorului nu poate răci atât serpentinele, cât și compresorul.

În consecință, compresorul începe să se oprească și să se pornească ca măsură de protecție. Iar dacă supraîncărcarea termică continuă, compresorul va ceda în cele din urmă.

6. Compresor defect

Unul dintre semnele care indică faptul că un compresor este defect este faptul că acesta se oprește și pornește în mod regulat. Alte semne că problema este compresorul sunt un miros de arsură, un bâzâit sau bâzâit puternic și regulat și o funcționare constantă.

În acest caz, angajați un profesionist pentru a testa compresorul. Profesionistul vă poate recomanda o soluție; dacă ar trebui sau nu să înlocuiți compresorul. Este posibil să doriți să înlocuiți frigiderul dacă compresorul are nevoie de o înlocuire. Înlocuirea unui compresor este de obicei costisitoare, așa că comparați costul cu cel al frigiderului dvs. actual și stabiliți ce trebuie să faceți.

Compresorul frigiderului nu se oprește niciodată din funcționare – Ce trebuie făcut

Dacă observați că compresorul unui frigider nu se oprește niciodată din funcționare, procedați după cum urmează:

1. Inspectați serpentinele condensatorului

Deconectați frigiderul de la priza de perete și mutați-l. Îndepărtați panoul de acces din partea inferioară din spate și uitați-vă la bobine. Dacă sunt murdare, curățați-le și mențineți rutina de curățare o dată sau de două ori pe an.

Serpentinele murdare fac ca temperatura frigiderului să crească, deoarece nu pot disipa căldura din unitate. Dacă căldura continuă, compresorul începe să lucreze mai mult pentru a răci frigiderul. De aceea îl veți auzi funcționând fără oprire, iar acest lucru uzează prea repede compresorul.

În timp ce curățați serpentinele, curățați ventilatorul condensatorului și compresorul. Dacă compresorul este murdar, murdăria va acționa ca o pătură și va împiedica aerul să se răcească. Ca urmare, acesta se va supraîncălzi, iar acest lucru poate duce la două lucruri: fie nu mai funcționează, fie funcționează constant, dar nu răcește frigiderul.

2. Verificați garnitura ușii

Treceți degetele pe lungimea garniturii pentru a vedea dacă simțiți că iese aer rece. Dacă nu simțiți nimic, verificați spațiul dintre cadrul ușii și garnitură. Dacă există chiar și cel mai mic spațiu între ele, este posibil să trebuiască să înlocuiți garnitura.

Cu toate acestea, dacă nu se aplică niciuna dintre aceste situații, deschideți și închideți ușa pe o hârtie subțire. Încercați să scoateți hârtia și, dacă reușiți să o scoateți, înlocuiți garnitura. Aceasta ar trebui să țină hârtia în poziție prin aspirație; nu ar trebui să puteți scoate hârtia.

Notă importantă

Perioada de timp în care lăsați ușa frigiderului deschisă afectează, de asemenea, durata de funcționare a compresorului. Aerul cald intră liber în frigider în timp ce aerul rece iese. Apoi, compresorul va funcționa non-stop pentru a acoperi schimbarea bruscă de temperatură. Prin urmare, verificați zilnic numărul de ori de câte ori este deschisă ușa.

3. Depanarea sistemului de dezghețare

Începeți cu temporizatorul de dezghețare. Acesta ar trebui să facă frigiderul să intre și să iasă din ciclul de dezghețare. Rotiți-l în sensul acelor de ceasornic, iar când face clic, ar trebui să pornească încălzitorul de dezghețare. Dacă încălzitorul nu pornește, înseamnă că temporizatorul nu funcționează. Luați în considerare înlocuirea acestuia.

În caz contrar, testați-l cu un multimetru pentru a verifica continuitatea. Înlocuiți temporizatorul dacă nu găsiți continuitate. Dacă temporizatorul nu mai funcționează corect, compresorul nu va funcționa fără probleme. Este posibil să îl găsiți funcționând prea des în timp ce încearcă să mențină frigiderul la rece.

În continuare, verificați încălzitorul de dezgheț. Localizați-l sub serpentinele evaporatorului, în spatele panoului interior al secțiunii congelatorului. Scoateți încălzitorul și efectuați un test de continuitate cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu găsiți continuitate în încălzitor, înlocuiți-l.

Verificați termostatul de dezghețare dacă încălzirea funcționează bine. Îl veți găsi pe serpentinele evaporatorului; uneori, acesta vine ca un singur ansamblu cu încălzitorul. Efectuați un test de continuitate pe acesta cu un multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți termostatul.

Dacă nimic altceva nu reușește, verificați placa de control a dezghețului. Aceasta guvernează modul de funcționare a sistemului de dezghețare. Dacă doar o singură parte a sistemului dă greș, nu placa este de vină. Dar dacă întregul sistem nu funcționează, dar componentele individuale sunt în stare bună de funcționare, înlocuiți placa.

4. Testați motoarele ventilatoarelor

Verificați ventilatorul condensatorului. Acesta se află lângă compresor. Verificați dacă există resturi pe lamele și curățați-le bine. Rotiți lamelele pentru a verifica funcționalitatea lor. Dacă sunt rigide, poate însemna că rulmenții motorului sunt uzați. În caz contrar, este posibil ca arborele motorului să aibă nevoie de lubrifiere. Aplicarea unui ulei penetrant o va rezolva.

Apoi, luați un multimetru pentru a testa motorul pentru continuitate. Dacă motorul ventilatorului nu are continuitate, înlocuiți-l.

Ventilatorul condensatorului răcește compresorul și serpentinele, astfel încât acestea să nu se supraîncălzească. Dacă ventilatorul devine defect, serpentinele se vor supraîncălzi, iar temperatura frigiderului va crește. Ca urmare, compresorul funcționează în mod constant pentru a răci frigiderul.

În continuare, verificați ventilatorul evaporatorului. Îl veți găsi în spatele panoului interior din spate al congelatorului. Îndepărtați cu grijă panoul, deoarece ventilatorul este atașat de acesta. Scoateți cablajele și rotiți paletele pentru a verifica funcționalitatea.

Dacă paletele se rotesc bine, probabil că motorul ventilatorului funcționează bine. Dar dacă nu se rotesc bine, poate indica o defecțiune. Așadar, luați un multimetru și testați motorul pentru a verifica continuitatea. Dacă motorul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.

Ventilatorul evaporatorului răcește frigiderul prin răspândirea aerului rece de la serpentinele evaporatorului din congelator. Așadar, dacă ventilatorul nu mai funcționează, frigiderul nu se mai răcește. În consecință, compresorul funcționează în mod constant pentru a răci frigiderul.

5. Verificați temperatura ambiantă

Atunci când vremea este prea caldă, temperatura frigiderului tinde să se încălzească. Compresorul funcționează atunci pentru a o răci. Problema este că vremea rămâne caldă, astfel încât nevoia de a-l menține rece este continuă.

Prin urmare, compresorul funcționează non-stop. Puteți încerca să reduceți temperatura pentru a ajuta la reducerea duratei de funcționare a compresorului.

6. Reducerea conținutului

Cu cât puneți mai multe produse în frigider, cu atât mai mult trebuie să funcționeze pentru a răci totul. Iar dacă îl lăsați aproape gol, crește înghețarea. Dacă lăsați frigiderul doar pe jumătate sau ¾ din capacitate, acesta funcționează mai bine. Poate doriți să luați în considerare reducerea conținutului.

Rețineți că introducerea de alimente fierbinți în frigider afectează, de asemenea, cât timp trebuie să funcționeze compresorul. Lăsați alimentele fierbinți să stea afară și să se răcească considerabil, chiar la temperatura camerei, înainte de a le depozita în frigider.

Cum să oprești zgomotul compresorului unui frigider – Ghid rapid

Pentru a opri zgomotul produs de compresorul frigiderului, îl puteți izola fonic, îl puteți așeza într-o nișă, puteți folosi un covoraș de atenuare a zgomotului și puteți curăța bobinele.

Recapitulare

Există soluții dovedite în cazul în care compresorul frigiderului dumneavoastră nu mai funcționează. Este esențial să reparați compresorul deoarece acesta este centrul sistemului de răcire al frigiderului.

Dacă nu sunteți sigur cum să o reparați în urma pașilor de mai sus, contactați producătorul frigiderului. Ca alternativă, puteți utiliza căsuța de chat din dreapta pentru a ne contacta. Vă vom pune în legătură cu un tehnician de aparate pentru asistență imediată.

Notă: Deconectați întotdeauna frigiderul de la curentul electric înainte de a atinge compresorul. Dacă trebuie să efectuați un test cu frigiderul încă în funcțiune, aveți nevoie de serviciile unui tehnician calificat.

Lasă un comentariu