Compresorul unui frigider se oprește din când în când în timpul unei zile pentru a permite cicluri de dezghețare și odihnă. Dar dacă compresorul se oprește frecvent sau nu se oprește deloc, există o problemă.
Când se oprește compresorul unui frigider?
Depinde de tipul de frigider. Pentru unele, compresorul funcționează aproximativ opt ore înainte de a se opri. Altele au compresoare care funcționează aproximativ patru până la șase ore. Frigiderele de model mai nou au compresoare care funcționează aproape tot timpul. Astfel, veți constata că aceste frigidere economisesc energie deoarece au o temperatură internă mai constantă.
Compresorul frigiderului se oprește după câteva secunde – Cum se repară
Verificați următoarele și remediați-le pe cele necesare dacă un compresor de frigider se oprește după câteva secunde:
1. Sursa de alimentare
Asigurați-vă că frigiderul primește suficientă energie pentru a funcționa. Este posibil să aveți nevoie de ajutorul unui electrician calificat pentru a verifica alimentarea. Compresorul se va opri în câteva secunde de la pornire dacă nu primește energia de care are nevoie pentru a funcționa.
Priza de perete poate fi la originea problemei. Cablul de alimentare al frigiderului poate juca, de asemenea, un rol. Prin urmare, este esențial să le verificați și să le înlocuiți pe cele necesare, astfel încât compresorul să poată funcționa fără probleme.
Rețineți că frigiderul are nevoie de o priză dedicată de 15 A pentru a funcționa. Folosirea prizei pentru alte aparate va reduce tensiunea de alimentare. Același lucru este valabil și în cazul în care folosiți un prelungitor. Cu toate acestea, dacă trebuie să folosiți una, procurați-vă o prelungitoare cu un fir de 12. Și nu trebuie să existe resturi de fir după ce îl conectați la priză.
2. Serpentine și ventilator
Pentru a verifica serpentinele și ventilatorul, veți avea nevoie de acces în partea din spate a frigiderului. Trageți-l de perete și îndepărtați capacul din partea inferioară din spate. Aruncați o privire la bobinele condensatorului. Dacă sunt vizibil murdare, luați un aspirator și îndepărtați toată murdăria de pe ele.
În timp ce curățați serpentinele, curățați ventilatorul condensatorului și compresorul cu o cârpă. Un aspirator nu va face o treabă la fel de bună ca o cârpă. După aceea, măturați murdăria pentru ca aceasta să nu se agațe din nou rapid de serpentine și de ventilator.
Murdăria de pe bobine și de pe ventilator împiedică funcționarea optimă a acestora. Serpentinele nu pot elimina eficient căldura din frigider. Căldura suprasolicită compresorul și îl auziți oprindu-se ca măsură de protecție. La scurt timp, acesta pornește din nou, dar se oprește dacă căldura este încă excesivă.
Ventilatorul condensatorului ar trebui să răcească atât serpentinele, cât și compresorul, dar ventilatorul nu poate funcționa dacă resturile se lipesc de palete. De asemenea, este util să verificați și motorul ventilatorului, dacă tot vă ocupați de el. Dacă rulmenții sunt uzați, motorul nu va funcționa deloc. Iar dacă motorul nu are continuitate, înlocuiți-l.
Creați un spațiu pentru disiparea eficientă a căldurii în aer. Dacă aerul cald rămâne blocat în spatele frigiderului, compresorul se va opri prea des. Iar dacă tendința continuă, acesta va ceda în cele din urmă.
3. Releu de pornire/protector de suprasarcină
Scoateți frigiderul din priză și localizați releul de pornire. Modelele mai noi de frigidere pot avea releul de pornire și dispozitivul de protecție la suprasarcină ca un singur dispozitiv. Oricare ar fi cazul, scoateți dispozitivul din compresor și testați-l.
În primul rând, scuturați releul și, dacă acesta zdrăngănește, este posibil să fie necesar să îl înlocuiți. Apoi, verificați dacă de la dispozitiv iese un miros de arsură. Acest lucru indică faptul că este deteriorat și trebuie înlocuit. Puteți verifica mai departe dispozitivul releului cu un multimetru. Plasați sondele aparatului de măsură între două puncte terminale și verificați continuitatea. Dacă nu există continuitate, este o confirmare că ar trebui să înlocuiți releul.
Releul de pornire asigură pornirea și funcționarea fără probleme a compresorului prin furnizarea de energie. Protectorul de suprasarcină protejează compresorul împotriva unei tensiuni sau a unei călduri prea mari. Așadar, dacă dispozitivul cedează, compresorul se va opri frecvent și va avea dificultăți în a porni.
4. Termostat
Un termostat setat incorect va afecta modul în care funcționează compresorul. Datorită faptului că compresorul se află în centrul sistemului de răcire, iar termostatul controlează temperatura, acesta este probabil cauza opririi compresorului după câteva secunde.
Prin urmare, verificați setarea termostatului. În mod obișnuit, o setare de mijloc este cea mai bună pentru un frigider, dar producătorul frigiderului dumneavoastră poate indica altceva. Verificați manualul de utilizare al frigiderului pentru a determina setarea corectă și reglați termostatul dacă este necesar.
Este probabil ca compresorul să fie defect, mai ales dacă nicio altă componentă nu pare a fi defectă. Nu excludeți un compresor defect; testați singur motorul sau angajați un profesionist pentru a face această treabă. Veți ști dacă ar trebui să înlocuiți compresorul sau să achiziționați un frigider nou.
Compresorul frigiderului se încălzește și se oprește – Ce trebuie făcut
Dacă observați că compresorul frigiderului dumneavoastră se încălzește și se oprește, procedați după cum urmează:
1. Verificați serpentinele condensatorului
Deconectați frigiderul de la curentul electric și mutați-l. Bobinele se află în partea din spate jos a unității, așa că trebuie să creați suficient spațiu pentru a lucra. Curățați serpentinele, compresorul și ventilatorul condensatorului. Îndepărtați praful și orice alte resturi, astfel încât acestea să nu acopere compresorul și să provoace supraîncălzirea acestuia.
Serpentinele trebuie curățate o dată sau de două ori pe an pentru a le menține curate. Atunci când se murdăresc prea tare, nu pot elibera căldura din frigider. Ca urmare, compresorul se va supraîncălzi, iar temperatura internă a frigiderului va fi ridicată. Compresorul se suprasolicită pentru a răci unitatea, funcționează la temperaturi ridicate și se oprește din cauza supraîncărcării termice.
De asemenea, ar trebui să verificați dispozitivul de protecție la suprasarcină dacă compresorul se supraîncălzește în mod regulat. Acesta ar trebui să protejeze compresorul, așa că, dacă nu o face, înseamnă că este defect. Luați în considerare înlocuirea acestuia.
2. Verificați termostatul de control al temperaturii
Rotiți termostatul de la temperatura cea mai scăzută la cea mai ridicată. Când faceți acest lucru, ar trebui să auziți un clic. Declicul indică faptul că termostatul nu este defect. Dar dacă nu auziți niciun clic, efectuați un test de continuitate pe termostat. Dacă nu găsiți continuitate la nicio setare de temperatură din intervalul de funcționare, înlocuiți termostatul.
Termostatul supraveghează temperatura internă a frigiderului. Când începe să se încălzească, acesta trimite energie la sistemul de răcire pentru a porni și răci unitatea. Dacă acesta devine defect, compresorul poate funcționa prea des, se poate încălzi, se poate uza și se poate opri.
3. Verificați ventilatorul condensatorului
Aruncați o privire la ventilatorul de lângă compresor. Acesta ar trebui să funcționeze în timp ce compresorul funcționează. Dar dacă nu funcționează, scoateți frigiderul din priză și verificați-l. Începeți cu lamelele; curățați-le și asigurați-vă că nu există resturi care să le obstrucționeze.
Apoi, întoarceți-le cu mâna. Dacă se rotesc bine, este posibil ca ventilatorul să nu fie defect. Dacă nu se rotesc bine, este posibil să aibă legătură cu motorul. Luați un multimetru și testați-l pentru continuitate. Înlocuiți motorul ventilatorului dacă acesta nu prezintă continuitate.
Ventilatorul este responsabil pentru atragerea aerului peste bobinele condensatorului pentru a le răci. De asemenea, acesta răcește compresorul. Dacă acesta devine defect, compresorul și serpentinele se vor supraîncălzi în timp. Căldura va face ca compresorul să se oprească și frigiderul să nu se mai răcească.
4. Verificați lichidul de răcire
O scurgere în sistemul etanș va cauza o epuizare a agentului frigorific. Frigiderul nu se va mai răci, iar compresorul va lucra mai mult pentru a-l ajuta să mențină o temperatură rece. În timp, acesta se supraîncălzește din cauza funcționării constante și se oprește.
Este posibil să existe unul sau mai multe puncte de scurgere, iar lipirea este o modalitate de a le repara. Cu toate acestea, această lucrare nu este pentru cei care o fac singuri; profesioniștii ar trebui să o facă. Numai tehnicienii certificați ar trebui să manipuleze agenți frigorifici, conform legii.
5. Verificați compresorul
Ultimul lucru care trebuie verificat este compresorul. Un compresor defect poate funcționa la temperaturi ridicate și se poate opri frecvent. Pe măsură ce slăbește, are nevoie de un efort suplimentar pentru a-și face treaba. Iar efortul suplimentar îl face să se încălzească prea tare.
În afară de vârstă, un nivel contaminat, scăzut sau ridicat de agent frigorific poate cauza defectarea compresorului. De asemenea, supratensiunile afectează negativ compresorul în timp, în special compresoarele vechi. Pentru a determina dacă problema provine de la un compresor defect, angajați un profesionist pentru a verifica compresorul.
Frigiderul meu se sparge când compresorul se oprește – Rezolvat
Un frigider care face zgomot când compresorul se oprește arată că ceva este slăbit sau deteriorat. Problema ar putea proveni de la arcurile slăbite de pe compresor. Există câteva arcuri sau șuruburi care fixează compresorul de carcasa sa pentru a-l menține stabil și sigur. Dacă acestea se uzează sau se desprind, compresorul se va lovi de părțile laterale ale compartimentului său atunci când se oprește.
Pentru a determina dacă arcurile sunt problema, inspectați-le. Consultați manualul de utilizare al frigiderului pentru a afla unde se află arcurile. Este posibil să aveți nevoie de serviciile unui tehnician de aparate pentru a face treaba.
Dacă descoperiți că nu arcurile sunt problema, iar compresorul nu este slăbit, atunci este posibil să existe o problemă internă. Este posibil ca suporturile din interior să fie slăbite, iar singura soluție este înlocuirea compresorului. Acesta nu poate fi reparat.
Dar suporturile slăbite nu afectează funcțiile compresorului. De cele mai multe ori, compresorul va continua să funcționeze cu zgomotul, așa că este posibil să nu fie nevoie să îl înlocuiți rapid. Singura problemă este că este posibil ca compresorul să înceteze să mai funcționeze cu totul fără alte avertismente. Așadar, poate doriți să fiți pregătit pentru asta; înlocuiți compresorul sau cumpărați un frigider nou.
Compresorul frigiderului nu se oprește – Soluții
Următoarele sunt posibile soluții pentru un compresor de frigider care nu se oprește:
1. Înlocuiți temporizatorul de dezghețare
Temporizatorul de dezghețare oprește compresorul timp de aproximativ 30 de minute în fiecare zi pentru a rula ciclul de dezghețare. Acest lucru se datorează faptului că compresorul se află în centrul sistemului de răcire, deci nu poate funcționa în timp ce unitatea se dezgheață.
Dacă temporizatorul funcționează defectuos, compresorul nu se va opri. Astfel, îl veți găsi în funcțiune fără să se oprească. Localizați temporizatorul din frigider. Manualul de utilizare vă va indica locația acestuia, dar majoritatea frigiderelor au temporizatorul fie în carcasa de control al temperaturii, fie în spatele grilei inferioare, fie în partea din spate.
În timp ce frigiderul este pornit, rotiți cronometrul cu o șurubelniță pentru a-l avansa manual într-un ciclu de dezghețare. Un clic indică faptul că încălzitorul este activat și că temporizatorul funcționează. Dar dacă încălzitorul nu se pornește și temporizatorul nu avansează automat după treizeci de minute, înlocuiți temporizatorul.
În cazul unui temporizator electronic de dezghețare, găsiți-i bornele și efectuați un test de continuitate pe acestea folosind un multimetru. Dacă temporizatorul nu înregistrează continuitate, înlocuiți-l.
2. Verificați garnitura de etanșare a ușii
Treceți mâna pe sigiliu; nu trebuie să simțiți aer rece când faceți acest lucru. Dacă simțiți chiar și cea mai mică scurgere de aer rece, înseamnă că garnitura este slabă. Dar dacă nu sunteți sigur, închideți ușa pe o bancnotă de un dolar. Nu este posibil să scoateți bancnota de dolar fără să deschideți ușa sau să rupeți banii. Dacă reușiți să o scoateți cu succes, înlocuiți garnitura ușii.
Compresorul va funcționa mai mult decât ar trebui dacă garnitura este slabă. O etanșare slabă permite aerului cald să intre în frigider, lăsând în același timp să iasă aerul rece. Ca urmare, temperatura internă a frigiderului devine compromisă, iar compresorul lucrează pentru a menține frigiderul rece.
3. Schimbați încălzitorul de dezgheț
Un încălzitor de dezgheț care nu pornește va face ca compresorul să funcționeze fără să se oprească. Iar un încălzitor de dezghețare poate să nu funcționeze dacă este defect. În consecință, serpentinele îngheață și frigiderul nu se mai răcește. Compresorul preia și funcționează constant pentru a menține frigiderul rece. Găsiți încălzitorul sub serpentinele evaporatorului și verificați continuitatea acestuia cu ajutorul unui multimetru. Dacă încălzitorul nu prezintă continuitate, înlocuiți-l.
4. Testați termostatul
Termostatul își închide contactele pentru ca energia să circule către încălzitorul de dezgheț. Acest proces are loc atunci când serpentinele evaporatorului ating o temperatură prestabilită și au nevoie de încălzire. Dacă termostatul nu funcționează, încălzitorul nu va funcționa. Ca urmare, serpentinele de răcire vor îngheța și vor opri răcirea frigiderului.
Efectuați un test de continuitate pe termostat folosind un multimetru. Dacă nu există continuitate, luați în considerare înlocuirea termostatului.
5. Înlocuiți motoarele ventilatoarelor
Găsiți ventilatorul evaporatorului în spatele panoului interior din spate al congelatorului. Scoateți-l și verificați paletele; acestea ar trebui să se rotească bine atunci când le rotiți cu mâna. Dacă par rigide, poate indica o defecțiune la motor. Dar, pentru a fi sigur, verificați continuitatea motorului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți motorul.
Ventilatorul evaporatorului are rolul de a face să circule aerul rece în congelator și frigider. Dacă acesta nu mai funcționează, nu va exista aer rece chiar dacă serpentinele de răcire nu sunt înghețate. Creșterea temperaturii va determina compresorul să funcționeze fără să se oprească pentru a răci aparatul.
După ce ați verificat ventilatorul evaporatorului, verificați ventilatorul condensatorului. Ca și ventilatorul evaporatorului, ventilatorul condensatorului contribuie la cât de rece este frigiderul. Găsiți-l lângă serpentinele condensatorului și compresor, unde răcește ambele componente.
Întoarceți-i lamelele și, dacă acestea sunt rigide, verificați motorul. Dar asigurați-vă că lamelele sunt curate și că nu sunt obstrucționate de resturi. Murdăria poate împiedica ventilatorul să funcționeze și poate afecta compresorul. Apoi, luați un multimetru și verificați continuitatea motorului ventilatorului. Dacă motorul nu are continuitate, înlocuiți-l.
Recapitulare
Dacă compresorul frigiderului dumneavoastră se oprește prea des, este vital să găsiți originea problemei. În caz contrar, frigiderul nu va funcționa fără probleme și riscați să aveți alimente stricate. Dacă nu sunteți sigur cum să o remediați cu ajutorul acestui ghid, contactați producătorul frigiderului pentru asistență suplimentară.
Ca o alternativă, utilizați caseta de chat din dreapta pentru a ne contacta. Vă vom pune în legătură cu un tehnician de aparate; nu este necesară nicio programare sau perioadă de așteptare.
Nu uitați să deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a repara sau de a repara orice parte a acestuia. Acesta este un pas prioritar pentru a vă feri de șocuri electrice.