Compresorul frigiderului nu pornește [Soluții]

Un frigider nu poate funcționa fără un compresor. Așadar, dacă un compresor de frigider nu pornește, este vital să remediați imediat problema.

Compresorul frigiderului nu pornește – Cum se repară

Dacă observați că compresorul din frigider nu pornește, verificați următoarele:

1. Releu de pornire/Capacitor de pornire

Veți găsi releul sau dispozitivul releu/capacitor atașat la partea compresorului. Deconectați frigiderul de la alimentarea cu energie electrică și scoateți releul pentru a vedea dacă acesta zornăie. Înlocuiți releul dacă este sau dacă există un miros de arsură care provine de la acesta.

Dar dacă releul pare să funcționeze bine, verificați continuitatea între bornele sale cu ajutorul unui multimetru. Dacă releul de pornire nu înregistrează continuitate, trebuie să-l înlocuiți.

Releul/capacitorul de pornire protejează compresorul de o suprasarcină de energie. Acesta continuă să acționeze ca un conector între înfășurările motorului compresorului și condensator. Așadar, dacă releul cedează, compresorul poate suferi o suprasarcină de putere sau poate face clic pe pornire și oprire. În unele cazuri, compresorul nu va porni deloc.

2. Termostat

Găsiți carcasa de control al temperaturii în interiorul frigiderului. Rotiți cadranul acestuia la cea mai înaltă setare și așteptați compresorul. Dacă acesta nu pornește, îndepărtați panoul de deasupra carcasei și scoateți terminalele de la termostat. Testați continuitatea chiar în momentul în care mutați cadranul într-un loc mai jos. Dacă întrerupătorul nu se închide, înlocuiți componenta.

Termostatul trebuie să fie setat la punctul corect pentru ca compresorul să pornească și să funcționeze. Dacă termostatul este setat prea sus sau prea jos, este posibil ca compresorul să se oprească. În acest caz, reglarea termostatului ar trebui să repună compresorul în funcțiune.

3. Tablou de comandă

Placa guvernează funcțiile frigiderului, inclusiv modul în care funcționează compresorul. Dacă constatați că nu pornește compresorul, verificați placa de control dacă celelalte componente sunt în stare bună de funcționare. Dacă nu sunteți sigur că placa este problema, angajați un profesionist care să o verifice și să stabilească dacă aveți nevoie sau nu de o placă nouă.

4. Compresor

Este posibil ca compresorul să fi cedat și să nu mai funcționeze. Testarea compresorului va confirma acest lucru, dar testul este puțin complicat. Dacă aveți cunoștințele tehnice necesare, este posibil să puteți testa compresorul frigiderului. În caz contrar, lăsați un tehnician calificat să efectueze testul.

Porniți compresorul frigiderului fără releu

Dacă doriți să porniți un compresor de frigider fără un releu de pornire, începeți prin a deconecta frigiderul de la curentul electric sau prin a declanșa întrerupătorul de circuit. Continuați prin deplasarea frigiderului pentru a-l separa de suprafețele din jur. Scoateți capacul de deasupra compresorului și priviți în partea dreaptă jos a compartimentului. Veți vedea o cutie metalică.

Scoateți cutia pentru a avea acces la sistemul de relee. Acum, aplicați puțină forță în spațiul dintre carcasa releului de pornire și releul de pornire propriu-zis. Faceți acest lucru cu o șurubelniță cu cap plat. Apoi, scoateți releul din unitate.

În continuare, scoateți conectorul care leagă releul de sistem. După aceea, glisați firul de la releul de pornire pentru a-l face accesibil. Folosind o pereche de clești, desprindeți o parte din firul de pe părțile laterale. Apoi, conectați capetele de sârmă decapată la carcasă. În acest fel, compresorul ocolește releul, iar circuitul devine închis.

Acum, fixați sistemul de relee la loc și înlocuiți capacul peste carcasa compresorului. Reconectați frigiderul la curent sau porniți întrerupătorul de circuit. Lăsați frigiderul să funcționeze timp de câteva ore în timp ce îl monitorizați. Dacă compresorul pornește și funcționează, înseamnă că vechiul releu funcționa defectuos. În caz contrar, luați în considerare înlocuirea compresorului.

Rețineți că bypass-ul va fi eficient doar temporar. Dacă lăsați compresorul pe bypass de releu prea mult timp, compresorul va fi suprasolicitat și se poate deteriora.

Notă: Procesul de pornire a unui compresor de frigider fără un releu de pornire se aplică și dacă doriți să porniți compresorul. Și puteți utiliza aceiași pași pentru congelatoare, mini-frigidere și răcitoare.

Recapitulare

Dacă compresorul frigiderului dumneavoastră nu pornește, nu vă grăbiți să îl înlocuiți. Verificați setarea termostatului, releul/capacitorul de pornire și placa de control. În cele din urmă, verificați compresorul dacă toate celelalte sunt în stare bună de funcționare.

Testarea unui compresor este un proces complicat. Prin urmare, angajați un profesionist pentru a verifica compresorul și a determina defecțiunea. Uneori, este posibil să nu aveți nevoie de un compresor nou; adăugarea de agent frigorific rezolvă problema.