Căutați cum să reparați un compresor de frigider Electrolux care nu funcționează? Nu căutați mai departe. Acest articol explică cum să reparați un astfel de compresor.
Compresorul frigiderului Electrolux nu funcționează – Soluții
Următoarele sunt posibile soluții la problema compresorului unui frigider Electrolux care nu funcționează:
1. Schimbați motorul ventilatorului
Este posibil ca motorul ventilatorului condensatorului să fie defect. Așadar, rotiți paletele ventilatorului pentru a-l verifica. Dacă paletele se rotesc bine, este probabil ca motorul să funcționeze bine.
Cu toate acestea, dacă nu se învârt bine și nu există resturi sau murdărie care să le împiedice, atunci motorul este defect. Pentru a fi sigur, verificați continuitatea motorului cu ajutorul unui multimetru.
Dacă nu găsiți continuitate atunci când efectuați testul, înlocuiți motorul ventilatorului.
Compresorul frigiderului riscă să nu mai funcționeze dacă este supraîncărcat de căldură. Iar supraîncălzirea poate apărea dacă ventilatorul condensatorului nu mai funcționează.
Ventilatorul ar trebui să sufle aer deasupra compresorului și a serpentinelor pentru a preveni o căldură prea mare. Prin urmare, dacă motorul cedează, se va produce supraîncălzirea și va duce în cele din urmă la defectarea compresorului.
2. Înlocuiți releul de pornire
Scoateți releul din partea laterală a compresorului și mirosiți-l. Nu ar trebui să miroasă ca și cum ar fi ars, dar dacă miroase, înseamnă că este deteriorat.
De asemenea, scuturați-l puțin. Un releu de pornire deteriorat produce un zgomot de zăngănit. Dacă îl auziți la al dumneavoastră, înlocuiți-l.
Dar dacă nu sunteți încă sigur dacă releul este defect sau nu, efectuați un test de continuitate cu un multimetru. Dacă nu există continuitate, înlocuiți releul cât mai curând posibil.
Releul este cel care alimentează compresorul pentru a putea funcționa. Dacă acesta devine defect sau defectuos, este posibil să constatați că compresorul pornește cu greu. Și chiar dacă pornește, funcționarea nu ar fi lină.
3. Verificați sursa de alimentare
Alimentarea cu energie electrică a frigiderului poate fi împiedicată sau îngreunată. Așadar, începeți cu siguranțele și întrerupătorul de circuit.
Verificați-le pentru a vedea dacă sunt arse sau dacă întrerupătorul este deteriorat. Înlocuiți-le pe cele defecte, dacă există; lăsați un electrician profesionist să efectueze această sarcină.
Mergeți la cablul de alimentare al frigiderului dacă întrerupătorul și siguranțele sunt în stare perfectă. Scoateți-l din priză și verificați dacă nu există arsuri sau orice alte deteriorări.
Dacă găsiți vreunul, s-ar putea să trebuiască să cumpărați un cablu nou și să îl înlocuiți. De obicei, acesta este ieftin și ușor de găsit.
Asigurați-vă că cablul este complet conectat la priză înainte de a-l înlocui. Conectarea parțială este o altă cauză a alimentării slabe a compresorului.
Cu toate acestea, dacă cablul funcționează bine, verificați priza de perete. Este posibil să existe o alimentare slabă cu tensiune, ceea ce face aproape imposibil ca compresorul să funcționeze.
Conectați un alt aparat electric la priză, de preferință unul ieftin, dar în stare bună de funcționare. Dacă acesta se aprinde, înseamnă că problema nu provine de la priză. În caz contrar, luați în considerare înlocuirea acesteia.
Este posibil să aveți nevoie de serviciile unui electrician profesionist pentru a verifica și înlocui cu exactitate priza. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu vă pricepeți la aparate electrice.
4. Obțineți un alt termistor
Cu ajutorul unui multimetru, verificați continuitatea termistorului. Rezistența componentei ar trebui să crească și să scadă atâta timp cât temperatura din unitate se modifică.
Dacă nu puteți verifica rezistența la temperatura din frigider, folosiți apă obișnuită pentru a o verifica.
Așezați termistorul într-o ceașcă sau un bol cu apă și verificați-i rezistența. Apoi, încălziți încet apa și continuați să verificați rezistența pe măsură ce faceți acest lucru.
Dacă rezistența rămâne aceeași, știți că termistorul este defect. Ar trebui să luați altul.
Un compresor poate să nu mai funcționeze dacă termistorul este defect. Motivul este acela că termistorul monitorizează temperatura frigiderului și trimite rezultatele către placa de control principală.
Cu toate acestea, componenta nu va putea trimite rezultatul corect către placă dacă este defectă. Iar dacă placa primește rezultate greșite, nu va trimite energie compresorului pentru a funcționa.
5. Inspectați serpentinele condensatorului
Mergeți în partea din spate a frigiderului și verificați bobinele. Dacă ale tale sunt sub unitate, uită-te la ele acolo. Ele nu ar trebui să aibă un strat gros de murdărie; aceasta împiedică capacitatea lor de a disipa căldura de la agentul frigorific.
Luați un aspirator cu un furtun atașat la el sau o perie de curățare a condensatorului. Faceți o treabă temeinică de curățare a serpentinelor cât mai bine posibil. Unele serpentine sunt greu de atins și pot necesita serviciile unui profesionist pentru a fi curățate.
Verificați dacă există grăsime sau lipici pe bobine, de asemenea. Dacă găsiți ceva, curățați-le folosind o cârpă umedă cu săpun. Vedeți, amplasarea bobinelor le face susceptibile la murdărie. Așadar, este important să le verificați și să le curățați la fiecare 6 luni. Cel mult, curățați-le la fiecare 12 luni.
6. Înlocuiți compresorul
Luați în considerare probabilitatea ca compresorul să fi cedat complet. Acest lucru înseamnă că niciuna dintre celelalte piese nu are o defecțiune, iar compresorul trebuie pur și simplu înlocuit.
Pentru a fi sigur, efectuați o verificare a rezistenței compresorului cu ajutorul unui multimetru. Dacă nu găsiți continuitate, înlocuiți compresorul.
Pentru modelele mai noi de frigidere Electrolux, este mai ieftin să faceți acest lucru decât să înlocuiți întregul frigider.
Note importante
Este important să deconectați frigiderul de la curentul electric înainte de a verifica compresorul. Este periculos să verificați orice parte a frigiderului în timp ce acesta este încă în funcțiune.
Chiar dacă trebuie să testați o componentă în timp ce frigiderul este conectat la rețeaua electrică, procedați cu prudență.
În plus, lăsați compresorul să se răcească după ce deconectați frigiderul. În timpul funcționării, compresorul tinde să se încălzească. Așadar, dacă îl atingeți imediat după ce ați scos aparatul din priză, vă puteți răni.
Cu toate acestea, dacă nu reușiți să găsiți adevărata cauză a nefuncționării compresorului, contactați Electrolux. Raportați problema și solicitați service. Acest lucru este necesar mai ales dacă frigiderul este în garanție.
Puteți opta pentru a deveni independent. Discutați cu tehnicienii noștri de aparate. Aceștia sunt întotdeauna disponibili pentru a vă ajuta fără programări, timp de așteptare sau apeluri interne costisitoare.